Autizmus mindennapok
- tomger
-
- Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- tomger
-
- Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Szanya1
-
- admin
Igen, csak ezzel az a gond, hogy ez nem jutalmazás, hanem megvonás. Azért nem csinál meg semmit, hogy visszakapja a gépet, csak rosszkedve lesz.
Sokmindent szeret, de csak akkor, ha neki jut eszébe. Ha kilátásba helyezem, az úgy nem érdekes.
- kimni
-
- 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
- Szanya1
-
- admin
- kimni
-
- Szanya1
-
- admin
Hát ez az, ennyit én se bírok.
- kisstim
-
Az az akasztós tárgyas napirend tetszik, sztem ilyen lesz, de ezt olyan magasságba kell tenni, hogy elérje a gyerek, és ő tudja levenni, ugye?
Lenne még pár kérdésem ezzel kapcsolatban:
1. Mennyire részletesen kell a tevékenységeket jelezni? Pl, sétánál külön jelezzük előtte a pelusozást, átöltözést? Illetve szintén sétánál mi ált. 3-4 helyre megyünk (játszi, bolt, ovi, pékség stb.), ezeket is kell külön jelezni,v agy iylenkor elég csak a séta? És ha igen, hogyan, mert nem megyünk haza az egyes tevékenységek közt? Van ilyen mobil napirend is?
2. Vannak tevékenységek, ahol egyértelműen tudom használni a tárgyat, vannak, ahol nem, pl.: számítógépen mesenézés, iPaden játék, nagyot oviba visszük, mamáék stb. itt nincs konkrét tárgy, ami ezekhez köthető, iylenkor hogy csináljam? Fényképpel az adott helyről?
3. Az új helyek, helyzetek esetét hogy jelezzem? Pl. új vizsgálati helyszín, fejlesztés stb.
4. Hívókép tárgyas napirendnél nem kell? Illetve úgy működik, hogy a gyerekkel odamegyek a napirendi falhoz, levesszük együtt az adott tevékenységet jelző tárgyat/képet és odamegyünk az adott helyhez és letesszük oda a tárgyat és elkezd mondjuk enni? Ha végzett vele, akkor a kanalat (ha az a szimbólum), berakjuk egy dobozba, ami a napirend alatt van?
5. A napirendre egyszerre hány tevékenységet tegyek fel 2-5 évesnek? 3, 5, 10?
Egyébként azt mondták Delejben, hogy neki valszeg csak átmenetei rövid idő lesz a tárgyas napirend, utána képes lesz.
Most próbálom összeszedni az állandó tevékenységeket, és kitalálni hozzá a tárgyakat, de már most látom, hogy egyes tevékenységhez nem tudok tárgyat rendelni, szóval ha ezt rendszereztem, lesznek kérdéseim egyes tevékenységekhez rendelendő tárgyakról, hogy mások miket használnak.
húú de hosszú lestt, köszi a segítséget!!
- kisstim
-
Szóval, hogy azokban az esetekben, amikor mással fog vmit csinálni, akkor azt jelezhetem neki a tevékenységnél az illető fényképével?
- kisstim
-
- Szanya1
-
- admin
Igen, neki kellene kezelnie, hogy a képesnél utána ne kelljen más rendszerre átállni.
1. Mindenképp jelezd külön. Nálunk mindig műsor van az átöltözésből, mivel én azt nem teszem ki, tekintve, hogy tökéletesen érti a fiam, amit mondok. A következő az lesz, hogy kirakom én is, ezzel ráerősítek vizuálisan, hogy márpedig most ez van.
Igen, a sétánál jelezni kell, hogy hová fogtok bemenni, nehogy azt higgye, hogy játszóra mentek pl., mikor csak a pékségbe. A tárgyas mobilnapirend kissé komplikált lenne, szerintem nyugodtan csinálhatod fényképpel. A következő lépés úgyis az lesz.
2. Igen, a fénykép jó lesz.
3. Vagy odamész az új helyre és előre lefényképezel mindent, vagy megkéred az új fejlesztőt, hogy küldjön képet. Ez fontos! Viszont egy helyhez lehetőleg csak 1 fénykép legyen a "jelzőtábla" (amit viszont kombinálhatsz a különböző fejlesztőkkel úgy, hogy a sarkába teszel egy pici tépőzárat, és arra teszed az aktuális fejlesztő arcképét).
4. Igen, úgy jó, ahogy írod.
5. Szerintem ne darabra nézd, inkább összefüggésben. Tehát pl. délelőtti sétakor: tízórai, pelus, öltözés, séta, haza - az útinapirendbe pedig beteszed, hogy hová mentek be.
Azt, hogy kivel lesz a program, azt úgy jelenítsd meg, ahogy írtam följebb. Amikhez fényképet használsz, azokat rögtön napirendi jelleggel, egységesen csináld meg, és magára a kártyára tedd rá tépőzárral a személy fotóját. Tárgyra nem tudod rátenni, csak mellé.
Azért ezeket a Delejben majd beszéljétek át!
- kimni
-
- Szanya1
-
- admin
- sünöcske
-
- Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Pedig tök jó lennének ezek a kicsi kütyük a nyaralás alatt, nem kéne vinni a laptopot!
- Szanya1
-
- admin
Szerintem lenne újdonság értéke, még ha nem is színes. Emlékszem, az enyémen volt valami potyogó tojásos játék, el kellett kapni kosárral, az pl. biztos tetszene neki.
Most épp a gitáromat püföli szanaszét.
- kimni
-
Szanya, nekünk egy nagyon régi, tényleg élvezetes kvarcjátékunk van, de sajnos picit nagyobbaknak készült, mert nagyon komoly finommotorika kell hozzá és ezt még egy 3-6 éves nem annyira tudja, hiába akármilyen ügyes, így nem ajánlgatom. A fiam egy idő után elkezdett vele játszani, de csak segítséggel ment így is, ez tényleg nehéz (egy BMX-es bicajosnak kell mindenféle akadályon átmennie és pontot gyűjteni, de nagyon nehezek az akadályok, még a felnőttek is küzdenek vele). Esetleg használtan a vaterán? Tényleg nem szabad áldozni rá első körben, hátha nem jön be. De, arra jó lehet akár, hogy a motivációt elindítsa, azaz az evéssel kapcsolatos első lépések megtörténjenek - akkor is, ha utána megunja és új valami kell neki.
- Szanya1
-
- admin
Biztos vagyok benne, hogy arra semmivel nem fogom tudni rávenni, hogy normálisan kajáljon, de pl. az öltözés gyorsításához nagyon jó lehet, mert öltözés után sokszor autózunk valahova, és akkor nyomkodhatná a kocsiban az úton. Akkor nem kell limitálnom az időt sem, mert adja magát, hogy addig játszhat, míg az autóban vagyunk.
- Nikuc
- Nikuc
Ez az. Legalábbis a miénk pont így néz ki.
- Szanya1
-
- admin