Autizmus mindennapok
- Szanya1
-
- admin
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- katalyn76
-
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- katalyn76
-
Akkor lehet hogy ez el is fog múlni. Arra értem hogy irtad hogy nem szokás ilyen eredményt elérni ilyen rövid idő alatt??
- Szanya1
-
- admin
Jaj, dehogy fog elmúlni, kicsit több önbizalmat!!!!!!! Mi azért estünk vissza a beszédben, mert rosszul csináltam. PECS nélkül, ráadásul még a gyógyped. javasolt technikáját sem csináltam következetesen. Ellenben kitaláltam egy másik módszert, amivel teljesen elszúrtam az egészet, attól kezdett echolálni. Le se írom, akkora butaság volt.
- Glor
-
- Glor
-
- Szanya1
-
- admin
Ne aggódj ezen, Ti jó helyen is vagytok, meg alaposan utánaolvastál a fórumon a dolgoknak, úgyhogy nem fogsz hülyeséget csinálni, mint annó én.
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
Glor írta: Nagyon szeretném, én is hallani a kislányomat, de lehet, hogy erre nekem is több évet várni kell!!! Most lehet, hogy butaságot beszélek, de én úgy érzem, hogy az én kislányomnak be sem áll majd a szája. Ugyan ennek még a leghalványabb jele sincs.
Szanya:
Jaj de jó! Szegény Emmát állandóan kérdésekkel bombázom. (Abszolút derűsen kezeli, szerencsémre)
Úgy legyen. Az én kisfiam akinek kb 3 évesen idnult be a beszéde, már szinte nem is tud hallgatni, annyit csacsog. No nem értjük még minden szavát, de ez nem baj.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én
- Glor
-
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
Nem neki magától indult meg a beszéde. Logopédus is csak 4 évesen kezdett el vele foglakozni, de akkor már messze voltunk attól, hogy beszédindítással kelljen foglalkozni. Most inkább a szókincsbővítésre megy rá, és a feladattartásást próbálja fejleszteni.
De neki a nagytesója is csak 3 évesen kezdett el beszélni és a kics 18 hónapos fiam sem mond még semmit, szerintem ő is késve fog beszélni.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én
- tomger
-
- Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Kár hogy nem meséled el Szanya, hogy mi a hibás, amit nem szabad csinálni.
Mi például egy csomó kommunikációs helyzetben(most, hogy már kimond), amikor a gyerek egy-két szavas mondattal kifejezhetné amit akar, akkor szájába adjuk amit kérhet. Pl fel akarja hogy gyújtsam a lámpát: Mondom: Gyújtsd fel. Ő is mondja. Ekkor felgyújtom. Ezzel a technikával tanulta meg az: anya vegyél fel! és az anya/ apa gyere! kérést. (addig nem vettem fel amíg nem mondta, vagy addig nem indúltam el amíg nem mondta. Most már nem mondom ezeket csak állok, ha nem kéri és nem indulok, vagy nem veszem fel, amíg nem kéri, de ezeket már simán használja, nem is kell eröltetnem) Most akkor ez nem jó? Ezek nincsenek még meg pecs kártyán viszont egyszerű tőmondatok. Ezekkel is az echolálást erősíteném?
- Szanya1
-
- admin
Neeem, a rossz megoldást inkább nem, mert még a végén valakiben megmarad, hogy ezt is lehet csinálni, és kipróbálja. Majd leírom priviben.
A tőmondatokat PECSből össze lehet rakni. Csak jó nagy munka elkészíteni, meg a gyereknek is elég nehéz megtalálnia, ha már sok van.
- Szanya1
-
- admin
Különösen ez a rész: "Itt kedvesen invitálják a szülőket, hogy – főleg alsóbb osztályokban – nyugodtan menjenek be egy-egy órára, ismerkedjenek meg a tanárral, az osztállyal. Vannak tanár „asszisztensek” (hivatásos pedagógus) ill. class mom-ok (önkéntes, valamelyik gyerek szülője), akik napi több órát a tanteremben töltenek a tanárral együtt. Segítenek a házi feladat javításában, vagy azoknak a gyerekeknek, akiknek valamiben nehézségük van. Nekem ez teljesen új dolog volt!"
Már nem tudom mióta mondogatom, hogy ilyen rendszer kellene. Ezek szerint létezik ilyen!
És ez: "Már korán toleranciára nevelik a gyerekeket. Az iskolákban külön osztály működik gyógypedagógussal, aki a szellemi v. fizikai sérült gyerekek oktatására szakosodott."
- Glor
-
Tomger, Szanya: Az ígért beszámoló a Korai Fejlesztő csoportos foglalkozásról:
Szerintem a ti babáitok azért vannak várólistán, mert ebbe a csoportba, ahol van egy hely, nem illenek bele, itt nem beszélő gyerekek vannak, a legfiatalabbat úgy 4 évesnek néztem, és értelmileg is sérültebbek talán, mondjuk ezt, mint laikus koránt sem biztos, hogy meg tudom ítélni. Képzeljétek, 4 tüneményes kislány és egy komoly kisfiú van a bandában. Jázmin nagyon örült nekik, különösen egynek, remekül eljátszott. A gyógypedagógus hölgyek rendkívül kedvesek voltak. 1 hét múlva szólnak vissza, felveszik-e vagy sem.
- tomger
-
Kösz az infot! Kicsit felment most bennem a pumpa! Minden második alkalommal érdeklődöm a fejlesztőnknél van e bármilyen fejlesztés amiben még résztvehetünk a koraiban. Mindig elhajt hogy nincs. Tegnap is érdeklődtem, igaz én kifejezetten az óvodai csoportokat firtattam, meg hogy bármilyen csoportos foglalkozás, van e. Mondtam, hogy mást is érdekelne még. Nincs, nincs. A zuglói telephelyen csak egy nagyobbaknak való csoportos tornát említett, ahol a gyerekeket ott hagyják a szülők. Nekünk (gondolom nektek is az lenne érdekes) pedig a kognitív fejlesztés kellene csoportosan, esedleg közös játék. Azt mondta, ahova fiam beillene ott biztosan nincs hely.
Lehet, hogy tényleg nincs hely
Igen, csak nem beszélők közé most már nem tenném be.
- tomger
-
- Szanya1
-
- admin
Viszont érdekes, hogy lányok vannak többségben! :blink: Statisztikailag is, meg amikor én ott voltam csoportot nézni, akkor lány nem is volt.
Tomger, ne mérgelődj, tényleg nincs hely. Ha kimarad valaki, akkor "eladják" a helyét, de ez ritka.
- Glor
-
- tomger
-
Glor írta: (Persze ezt ott nem hangozattam, mert gonosz vagyok. ).
- tomger
-
A nagyom vegyes csoportba járt óvodába. Kicsi közép csoportban rendben is volt. A nagycsoport felért egy elfekvővel.