Autizmus mindennapok
- bundáskenyér
-
Témaindító
- 10 éves középsúlyos auti kislányom van
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Szanya1
-
- admin
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- bundáskenyér
-
Témaindító
- 10 éves középsúlyos auti kislányom van
Mi is boldogok vagyunk! A magántanuló státusz 1 évre szólna, azután meglátjuk menne-e anélkül.
Nehéz meccs volt elhiheted!
- champ
-
- 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
- labolen
- 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
- marcoverde
-
Gondolom a magántanulói dolgok sem lesznek egyszerűek, de nagyon örülök, hogy sikerült kiharcolni, és esetleg később talán majd mehet teljes állásban is a dolog. Az külön jó szocializálódási szempontból, hogy a délutáni órákra bejártok
- mandarin
-
- 8 éves auti kisfiú, két kishúg
Új vagyok a fórumon, most szeretnék becsatlakozni!
Van egy kisfiam, Cs., 3 éves lesz, és egy kislányom, J. , aki most 2 hónapos, pirinkó csecsemő. Cs. 2 éves volt, mikor megkaptuk a diagnózist - autista. Én magam 28 éves vagyok, korábban egészségügyben dolgoztam, most itthon vagyok a gyerekekkel.
Az elmúlt egy évben sok mindenen keresztül mentünk, de ezt nektek nem kell részleteznem
Mostanra már kezd valamelyest "letisztulni" ez a dolog, és én is egyre jobban értem, hogy mit is jelent az autizmus, hogyan tudom terelgetni a kisfiamat. Mégis, sok mindennapi problémát még nehéz megoldanom. Van jó gyógypedagógusunk, járunk fejlesztésre, TSMT-re, tanácsadásra mi is.......Voltam szülőképzésen is tavasszal, ahol nagyon sok pozitív energiát / gondolatot kaptam más anyukáktól, ezért tartom jó ötletnek a fórumot. Már egy ideje olvasgatom!
Cs. nagyon ügyes kisfiú, de még nem tudom, hogy ő mennyire "érintett"...... Ezt nehéz megítélnem, gyakran órákra elmerül az autisztikus "tennivalóiban", máskor éppen olyan, mint a kortársai. Neki elsősorban a beszés értéssel és magával a beszéddel van problémája, bár még reménykedem, hogy ez javulni fog.
Kérdeznék is rögtön....
3,5 hónapja kezdtük a PECS-et használni, hátha beindítja a beszédet. A hasát nagyon szereti, így a mappa egyenlőre a kamrában van, itt választ kártyát, odahozza, átadja stb. amit szeretne enni. Már jól megy neki, úgy látom.
Van valakinek tapasztalata PECS-el? Csinálta esetleg valamelyikőtök 2-3 éves gyerekkel? Tényleg ér valamit?
Köszi!
- Szanya1
-
- admin
Szerintem nagyon jó, hogy elkezdtétek a PECS-et. Viszont nem a kamrában kellene tartani. A kamrába tehetsz egy kis választótáblát is, rajta az ott található dolgokkal. A könyv viszont mindig a gyereknél kell, hogy legyen. Ha mondjuk a nappaliban tartózkodik napközben általában, akkor ott. És ha ételekkel jól megy, akkor szerintem nyugodtan bővítheted játékokkal. A gyógypedagógusotok PECS-ezik vele? Ha átadja a kártyát a kisfiad, akkor mondja hozzá a szót?
Itt a fórumon többen is PECS-eztünk és van 1-2 komoly sikertörténet. (Van is rá egy külön fórumtopic, érdemes elolvasni.)
- mandarin
-
A szót még nem mondja, sajnos egyáltalán nem beszél. Ezért kezdtem el vele.
Ez jó ötlet, majd kiviszem a kamrából. Próbáltam már bővíteni a tárat, játéktevékenységekkel, de azok iránt egyáltalán nem érdeklődött. Így hagyok egy kis időt, és később megpróbálom.
Megkeresem azt a topicot....
Vajon mennyi idő, míg tényleg beindítja a beszédet? Költői kérdés
Minden gyerek más, tudom....
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
Végre valami jó hír , remélem tényleg bejön.
Szia mandarin!
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én
- Szanya1
-
- admin
A gyógypedagógusotok ismeri azért a PECS-et? Ki tanította be? A Vadasban voltatok? Ott az előadáson egyébként volt egy statisztika arról, hogy 1 év után már több a beszéd aránya, mint a PECS-ezésé.
- Csibnyusz
-
Most találtam, talán más is érdekesnek, használhatónak tartja
logopedia.postr.hu/beszedinditas
- marcoverde
-
Ami probléma, hogy már nem nagyon tudunk M jelenlétében róla beszélni; mikor a viselkedésproblémákról akartam beszámolni, akkor M iszonyatosan megsértődött, hogy idegeneknek ilyesmit el akarok mondani, bevágta a durcát, és befogott füllel befordult fekve a kanapén. Utána közölte a doktornőre , hogy kretén, valamint, hogy velem többet nem jön ilyen helyre, mert "kifecsegek" mindent :sick:
Kb. ilyen finom lélek mostanában, ha valami nem tetszik neki, akkor ez van, valamit kezdeni kéne ezzel , a dühösségi skála egyelőre sajnos nem működik.. Ha valakinek van még tippje, akkor örömmel fogadjuk..
Mandarin: Isten hozott!
- mandarin
-
Próbálok türelmes lenni.....
A SOTE-n a Galla Máriánál voltatok? (Asszem így hívják)
Csak hallottam róla, de még nem jártunk nála.
- Szanya1
-
- admin
Kifecsegés: ha úgy nézzük, igaza van. Ezt a részt valahogy úgy kellene megoldani, hogy a gyerek ne hallja. Megalázó lehet.
- marcoverde
-
Most egy fiatal, kb. 30 éves pszichiáternél voltunk (H. Dóra ), de nagyon ügyesnek, felkészültnek tűnt.
Szanya : csak nyugodtan, nem védettem le :laugh:
- sünöcske
-
- Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Bundáskenyér:
Mandarin: a PECS nem egy gyógymód a beszéd eléréséhez, de egymás megértésének kezdete lehet. Legalább már a poci gondolatait tudod.
- champ
-
Nem tudom, hogy megnézted-e a PECS-es topicot, de azt hiszem mi vagyunk a Szanya által sikertörténetnek tituláltak egyike.
Nem szabad tőle csodát várni, mert nem a beszéd megtanítása, hanem a kommunikáció elsajátítása a cél. Az egy kellemes mellékhatás, hogy ha megfelelően PECS-ezel a gyerekkel, akkor előbb-utóbb rájön, hogy beszélni egyszerűbb, gyorsabb lehet, mint nagy mappát cipelni magával mindenhova vagy kártyákkal szaladgálni.
- Szanya1
-
- admin
Ez itt nem a reklám helye, de ezt muszáj elmesélnem! Mivel meleg van kissé, délután nem játszóra mentünk, hanem játszóházba, úgyis nagyon régen voltunk. Mivel a Récseiben lévő játszóházban még nem voltunk, ezért gondoltuk, próbáljuk ki most azt.
Nagyon szupi volt, mert kevesen voltak, a felszereltsége meg kb. ugyanaz,mint mindegyiknek, ugrálóvárak, az a kockába épített labirintus, trambulinok. Csakhogy! Vannak állatok is! Kaméleon, halak, teknős, valami egér vagy hörcsög?, egy szép nagy madárpók..., stb. És volt állatbemutató, simogatással! Most épp a kaméleon, a gabonasikló és a süni mutatkozott be, a süni még be is vacsorázott lárvával.
Ha mentek, akkor azt azért nézzétek, hogy napközben táboroztatnak, gondolom, olyankor sokan vannak.
- champ
-
Igen, Z. hangképzésével semmi gond, de vele 3 éves korától foglalkozott heti 1-2 órában logopédus. Ő egyébként mindig nagyon szerette az ilyen jellegű foglakozásokat. Amikor a lányomnak volt szüksége hangszál vékonyító terápiára, akkor Z is mindig lelkesen csinálta a gyakorlatokat.