Autizmus mindennapok
- Szanya1
-
- admin
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- labolen
- 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
- champ
-
- 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Ma mi is kipróbáltuk a győri vizes játszóteret. Gondoltam, hogy hétköznap de. talán nem lesznek sokan... tévedtem!
Szanya: a Széchenyi téri szökőkútnál nem sok időt töltöttünk, mert Z. kapásból lehasalt a burkolatra és elkezdte kortyolgatni a gejzírként feltörő vizet. :sick: :whistle:
- Szanya1
-
- admin
Huh, remélem, nem lett gond a szökőkút vizéből! Az nem tisztított...
Arra gondoltam, hogy tehetnénk fel szavazásokat az oldalra. Hogy pl. kinek mi a legnehezebb a gyerekkel? Viselkedészavar, a szobatisztaság hiánya, étkezési zavar, kommunikációs hiány, stb.? Meg ami eszünkbe jut. Ki mire kíváncsi?
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Kíváncsi lennék én is egy ilyen statisztikára ...
- champ
-
Egyenlőre nincs gond a vízivásból, úgyhogy szerintem már nem is lesz.
Du. nagy fába vágjuk a fejszét: fogorvos, barázda zárás. Megbeszéltük, nem fájdalmas beavatkozás és laminálás a beígért jutalom. Már attól is boldog lennék, ha egy fogat sikerülne ma megcsinálni!
- Szanya1
-
- admin
HáromMackó,
- champ
-
- sünöcske
-
- Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Menni fog Z.-nek!
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
Mi is ez pontosan?
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
- marcoverde
-
Nálunk a helyzet most:
A kommunikációval semmi probléma , soha nem ez volt a hangsúlyosabb hiányossága, de ezen egyébként szerintem a cseperedők rengeteget dobtak .. mikor odamentünk összefüggően az élményeit sem tudta elmondani, illetve történetet tartalmát visszamondani, reflektálni csak kiragadott részleteket említett fókusz/kontextus nélkül, most már szépen kronológia szerint összetett mondatokban beszámol az élményeiről, a nem túl komplikált meséket érti, reflektál, összefoglal. Ezek mind a fejlesztéseknek köszönhetők (részben az itthoninak is, meg persze azért nagyobb is lett). Megtanulta rendesen használni az udvariassági formulákat , szépen kér, megköszön dolgokat, köszön, elköszön, stb. persze, ha az idegrendszere túlterhelődik, akkor ezek borulnak.
Amit még egyértelműen a Cseperedőben tanult meg : nem mászik bele a másik intim szférájába, már jó ideje nem csikizi , érintgeti a neki szimpatikus gyerekeket (ezt bent szempontkártyával gyakorolták).
Szociálisan nagyon sokat fejldödött, tegnap hatalmas örömünkre egész nap a vele egyidős rokonával játszott, amiben még szerepjáték, társasjáték (Gazdálkodj), kártya (UNO) is volt. A Gazdálkodjnak azért örültem, mert végre volt lehetősége, hogy ő legyen jobb, valamiben (általában a készségei gyengébb egy átlag gyereknék, mozgás, labdázás, kézműves, stb), ő olvasta fel a mezőn az utasításokat, illetve segített számolni a pénzt. Nagyon boldog, ha a kortársai nagy ritkán ügyesnek látják valamiben. Hátha az ilyenek segítenek kicsit az önbizalmát növelni, ami egyébként jelenleg a béka s**** alatt van...
Az egész napos játék elképesztően nagy fejlődés, egy éve is max 1-2 órát bírtak ki együtt, és azt is inkább közös számítógépezés keretei között. Nagyon tetszik, hogy most már nem vadul be , és esik neki a srácnak ,ha az hergeli, hanem szól neki, hogy hagyja abba. Korábban már azon megbukott a játék, hogy veszített, és lesöpörte a játékot az asztalról, elkezdett dühöngeni, és vége is volt a közös időtöltésnek (azért ilyesmi szerintem még simán előfordulhat).
Az evés az,amivel szerencsénkre nagyon rég nem volt problémája, kb mindent megeszik.
Ami nagyon hangsúlyos ,az a viselkedésprobléma, de erről szerintem írtunk már. Velünk szemben nagyon intoleráns, apróbb frusztrációk miatt is dühöng. Ő nem a fejét veri, hanem hajigál különböző tárgyakat felénk, illetve mindenféle ocsmányságot mond. Amúgy az a tapasztalatunk, ha olyan időszak van, amikor kevésbé strukturált az élete (= nincs óvoda pl.), akkor sokkal rosszabb ilyen téren..
A másik, amit nagyon szeretnénk, ha javulna, azok az auti tikjei; a kezével úgy csinál, mintha csillagport szórna (ez kb most a repkedés), illetve szökdell sokszor. Újabban a csuklóját csavargatja, illetve az órájával szórakozik egyfolytában. Eleve rengeteget vibrál, folyamatos a motoros nyugtalanság,nem bír nyugodtan a fenekén ülni, ha pl. mesét néz, feláll, leül, közel hajolva belebámul a képernyőbe, stb..Ezek a problémák szerintem az iskolában elég komoly gondot fognak okozni, és fogalmam sincs hogy lehetne őket leépíteni.
- champ
-
- sünöcske
-
- Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Ja és mivel utána ehet is, akár lehet beígérni a jutalmat! :whistle:
Szanya: Jöhet a közvélemény kutatás! :laugh:
- Szanya1
-
- admin
Már csak a kérdések és válaszlehetőségek kellenek.
Próbáljuk ki ezzel a "mi okozza a legnagyobb nehézséget" kérdéssel, aztán meglátjuk, hogy szuperál a dolog.
- Szanya1
-
- admin
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
A kérdésben az szerepel, hogy mi okozza legnagyobb problémát, erre logikusan egy válasz adható, de őszintén legalább kettőt bejelöltem volna.
- Szanya1
-
- admin
Sorbarakós szavazót nem találtam. Űrlapot lehetne arra felrakni, de az komplikáltabb eggyel és külső felhasználó nem látja az eredményt. De ez sem az igazi. Többször is lehet szavazni, erre még megoldást kellene találni.
- champ
-
itt ül mellettem a két gyerek. Z simán közölte, hogy a kom. = kommunikáció, a szoc. = szociális. Szegénykém, háhyszor halltatja, láthatja ezeket a szavakat! :whistle: