Autizmus mindennapok
- kimni
-
- 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Szanya1
-
- admin
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Szanya1
-
- admin
- kimni
-
Labolen, sajna, nem érti a fiam több olvasás után sem kép nélkül a verseket sem. Elmondja, megtanulja, de nem érti. A történeteket sem. Ért belőlük valamit persze, nem teljes a sötétség, de nyilvánvalóan a lényeget nem veszi le egyikről sem. A tanulság fogalma nem létezik számára, azt sosem fogja semmilyen meséből.
Nem szeretném én, hogy most iskolaérett legyen az 5 évesem, de azt fedeztem fel, hogy a szövegértése több, mint 2 évvel le van maradva, ez pedig annyit tesz, ha a lemaradása megmarad (és ezzel ugye feltételezzük, hogy a mostantól normál ütemben fejlődik szépen), akkor 7 évesen 5 éves szinten fog állni a beszédértése, az pedig elég parás egy elsős kisiskolásnak. Én attól nem félek, hogy nem ül egy helyben, mert ezeket már ő is teljesíti, tulajdonképpen sok szempontból már most iskolaérett, de ha ennyire nem érti a kimondott mondatokat kép nélkül, akkor egyrészt borítékolhatom az integráltságot (mivel nagyon magasan funkcionál, nálunk ez téma, hogy meg kéne úszni az integráltságot - a fejlesztői szerint is), másrészt akkor még az asszisztens gondolata is felmerülne. Az oviban ugye nincsenek ilyen szituk, amikor tényleg meg kéne értenie hosszabb mondandókat, meséket, magyarázatokat, itt nem ugrik ki ez a fogyatékossága annyira (külön kell neki szólni, amikor közös feladatot kapnak, elmondják ilyenkor külön a fiamnak, mert észrevették, hogy nem tudja, hogy neki is csinálnia kell pl). Persze, tudom, még messze van, csak szeretném megtenni a maximumot addig, hiszem, hogy 6 éves korig még extrán fejleszthetők, nem akarok lecsúszni erről az időről
- Nikuc
- kimni
-
Amúgy mimo ír cikket, nem én
- labolen
- 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
- labolen
Elkerülni az integráltságot azt jelenti, hogy normál iskolába vinnéd, ahol nem integrálnak autikat? Mert ugye mi ezt tervezzük, és akkor nem lesz mellett asszisztens, de még a tanár sem lesz kiképezve semmire se.
- Edina 21
-
- Fiam 13éves,Lányom 17 éves
Vólt ez így már sokmindennel :laugh:
- Szanya1
-
- admin
Kimni, ez a lényeg, én is csak a szememnek hiszek. :laugh: :laugh: :laugh:
Nem, nem kevertem össze, tényleg érdekelnek a folyamatábráid.
Labolen, ebben van igazság, ha lerajzolnám, értené! De azért mégis inkább megpróbálom az órát, hátha beválik, hosszú távon az úgyis jobb. Ha nem, akkor homokóra, először ábrával.
Edina, ehhez nem tudok mit hozzáfűzni. :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:
- Edina 21
-
A napirend használatát és minden egyéb segítséget kiskorban lehet bevezetni és megtanítani .Később már nem vagy nagyon nehezen .
Mindig a jővőt kell nézni , egy átlag gyermeknek is van órarendje egy autinak életmentő , hogy legyen iskolában , de ezt már 5 évesen meg kell tanulnia apróbb lépésekben és nem majd ha gond van , mert akkor már nem biztos , hogy sikerül .Tiniként tombolnak a hormonok és erőfölényben is lesz veled szemben fizikailag .De ami tanulságos lehet , a lányomnál 11 évesen vezettük be a napirendet , mert muszály volt , hogy önállósodjon és rendben menjen a suli .Az elején nagyon élvezte és csinálta jutalmaztam stb .Jött a hormon változás totál begőzöl néha , és nagyon nehezen lehet rávenni a dolgokra .
A fiammal 3,5 évesen kezdtük a napirendet .
Ma odáig eljutottunk 9 évesen , hogy haza jövünk le ül megtanul és ellenörizni kihozza , utána ül le játszani .Imádja az iskolát , a tanárok ma mondták szobrot állitanak róla , mert ilyen gyerekük még nem vólt aki nem akar suliból haza menni .
Két gyerek , és totál eltérő viselkedés a kulcs a napirend .Minnél korábban el kell kezdeni a jővő miatt már most .
- labolen
És TUDOM, hogy segítene, meg tudná a gyerek, hogy mi következik, meg nyugodtabb lenne, meg minden. De ez most sajnos tényleg nem megy. Szerencsére nálunk nincsen gond a tevékenységváltásnál, illetve a kötelező dolgokkal se. csinálja szépen napirend nélkül is. Most mi ebből a szempontból csak a "túlélésre" megyünk. Ha nagyobb lesz a legkisebb, könnyebb lesz az érintett fiam igényeit is kielégíteni. De most a család működtetése fontosabb. És úgy érzem, hogy nagy hátránya nincsen a napirend kihagyásának egyelőre.
- Edina 21
-
Nem kell reggel kirakni az egész napot , vagyis elég három kártyának fenn klenni folyamatosan az kb.1-1,5 óra annyit meg kell látnod előre .
Ha mégis változás van akkor , lecseréled és megmutatod .
A lényeg az nem csak a most , hanem a jövő .Óviskorban azért könnyebb megtanítani mert kevesebb az elvárás és a feladat ,kötelesség .
Az iskolával , rengeteg uj dolog van amit meg kell tanulnia .Ha akkor akarod bevezetni nála , nem sok esélye lesz a napirendezésnek .
Gondolj arra , hogy lesz 15 éves is egyszer amikor egy NT gyerekkel is nagyon nehéz .
Tapasztalat :, most nem mert ......majd utána mert most nem ez a fontos .... Nincs rá szüksége stb Sorolhatnám a mondatokat szülőktől , azoktól a szülőktől akik most könyörögnek azért , hogy segítsen valaki mert 12 éves vagy mégtöbb , és kirakták a suliból,vagy megverte az anyját 16 évesen , 15-éves beteg örjöng nem tudják orvoshoz vinni , soha ilyen gond nem volt mondják enyhén érintett aspi most meg haza küldték a kollégiumból mert nem bírnak vele.
Soha nincs megfelelő pillanat , csak a MOST .
- labolen
Amúgy meg a korábbi írásodhoz annyit, hogy a két gyereked között nem a napirend bevezetésének időpontja az egyetlen különbség. Hanem, hogy a lányod már nagy, ahogy írtad, tombolnak a hormonok. Lehet, mikor a fiad is ennyi idős lesz, ő sem fogja betartani már...
De igazad van, mindig elhatározom, hogy megcsinálom a napirendet, megvettem a mappát is hozzá... Csak hát se idő se energia. De majd egyszer nekidurálom magam...talán...
- Edina 21
-
A beszéd értés és a kommunikácció nagyon nehezen ment szeptemberben a fiamnak .Nagyon sokat fejlődőtt azóta .De nagyon fontos , még mindig sok szóhoz kell a kép mikor csináljuk a leckét mert nem megy be neki ha csak magyarázom , jó példa erre az olvasókönyben lévő szöveg .Szinte a nagyrészét le kell rajzolnom és megérti utána már meg is jegyzi mit jelent .
pl: Fakutya /szerinte fából készült kutya , logikus / , nem tudtam vele megértetni mi az , leültünk a számítógép elé és a google kép keresőben megmutattam , azóta ez a módszer bevált .
De vannak olyan szavak mint pl: "Legfontosabb ", "dicsőség" , "lelkiismeret ", na ezeket igazán nehéz megértetni vele , úgyszoktam , hogy konkrét példát hozok rá ami vele megtörtént .Énkönyv ebben is segít .
A feladat megoldásban is ott van a szószerint értés problémája .
-Rajzolj .... stb Kiakad mert nem tudja pontosan mennyit .Feladat mellé irjuk ilyenkor .
Vagy : rajzolj a másik oldalra , ugy hogy egyenlő legyen .
Fiam kiborult ----Nem tudom !! kiabálta
Kiderült nem a feladat volt gond , nem tud pont ojat rajzolni mint ami meg van adva fotó minőségben .
A legfontosabb dolog ami sikerült, megtanítottam neki ha nem ért valamit vagy valakit ne kiboruljon , hanem kérjen segítséget .
De egyébként még mindig a matek megy a legjobban , :laugh: Nem véletlen . :laugh:
A ragozás is egész jó már .De még sok munka vár ránk .
- Szanya1
-
- admin
- Edina 21
-
A lányom 9 évesen nagyon nehezen tartott be bármit is , nagy harcok voltak , még nem tomboltak a hormonok .11 évesen napirendeztünk egész ügyesen ment kb.1 évig aztán jöttek a Hormonok.
Mivel a fiam folyamatosan 3,5 éves korától napirendezik , nem valószínű hogy ezen a hormonok sokat tudnak váltosztatni hiszen a sok év alatt ez már rutinná vált és válik addigra .Természetes lesz neki mint a NT gyereknek az órarend .Csak nekünk nem napi 4 óra van az órarendben , hanem ébredéstől lefekvésig .
- Szanya1
-
- admin
- Edina 21
-
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
MEGCSINÁLTAM HELYETTE AZ ELSŐ KÉT FELADATOT . :laugh:
Közben mondtam neki , hogy jó így egyszerűen is .Persze ezen még kicsit háborgott .
Iskolában megmutattuk tanítónéninek Máté ügyesebben rajzolt . :laugh:
Tanítónéni adott rá nekem is egy mosolygost és Máténak is . :laugh: :laugh: :laugh:
- Szanya1
-
- admin
És mire váltottad be? :laugh: