Autizmus mindennapok
- Szanya1
-
- admin
Sünöcske, ez a szöveges példa megszámozás nagyon jó ötlet!!!! Én is gondoltam rá, hogy rövidítem a meséket, de nem lehet, mert már mindet kívülről fújja!
Az időrendes mese is jó! Bartos Erika verseskönyveiben vannak ilyenek, nagyon szereti a fiam.
Nikuc, Kimni, tudom, hogy hivatalosan már nincs, legalábbis mondta nekünk annó Simó doktornő, de mégis ezt mondták a Szakértőiben. Fáziskésés...
Kimni, ugye küldesz a cikkhez nekem saját készítésű folyamatábrát...? Naaa...
Ez a beszédértés probléma az egyik legnehezebb ügy. Én is kíváncsi lennék a lehetőségekre. Majd megkérdezem a gyógyped.-ünket, ha megyek konzultálni.
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- labolen
- 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Szerintem jól álltok, és még van másfél évetek. Ne most akarjuk elérni, amit a korosztályuk sem hoz! Iskolaérett az a gyerek, aki fél órát, vagy húsz percet nem is tudom mennyit, ül egy helyben. 7 évesen. Én meg már most lekötném ennyi időre, ha tehetném!
AS-auti téma: Jó, hogy nem lesznek külön kategóriák, de akkor hogyan fejezzem ki, hogy az enyém kommunikációs szinten magasabban áll? Vagy a többi téren?
Én amúgy biztos fogom használni az asperger megnevezést, mert ha ezt mondom a fiamról, akkor utána van időm beszélni a gyerekről, és nem az első szó után írják le... Mert sajnos ha azt mondom, hogy autista, az sokkal jobban elrémiszti az embereket. Tapasztalat.
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- sünöcske
-
- Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Ez nálam is nagyon ment kívülről tudtam a szöveget, de ha meg kellett mutatni hol olvasom nem tudtam.
Nem tudom van-e kedvenc témája, amit nagyon szeret?
Dávidnál a sport az. Ezzel kapcsolatos szövegeket olvastunk és a végén egyszerű kérdésekre kellett válaszolnia. Sokat-sokat javult a dolog a magyar tanárja is segített szövegekkel.(ő is javasolta ezt)
Lehet, hogy ő meg akár folyamat ábrákat rajzolhatna.
Anno a tanulásnál nekem volt a legbonyolultabb jelrendszerem. A tanár mondta az anyagot én nem tudtam olyan gyorsan írni, ezért lettek szimbólumaim, rövidítéseim. Nyugodj meg előbb-utóbb ő is ki fog alakítani túlélési stratégiát v. te fogsz neki kitalálni segítséget amivel könnyebben boldogul!
Okos kislány vagy!
Szany: az órás módszer jól alkalmazható. Ha már érzem a fiúkon nagyon a függőséget annyit mondok 15 perc még! :laugh:
- Nikuc
- Szanya1
-
- admin
- Nikuc
Na, ez egyre érthetetlenebb lesz, ugye? :laugh:
Gugli, ekvalizer, képek, (így kell írni, mint kiderült) Úgy biztos rájössz, mire gondoltam.
- Szanya1
-
- admin
- Nikuc
- sünöcske
-
- Gizmo 12 éves nem beszélő autista
- Szanya1
-
- admin
Sünöcske, én nem csak egy kettőben...! :laugh:
- tomger
-
- Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Szanya: Kimni jól írta, a gép iszonyú veszélyes, minden gyereknek én a nagy fiammal vergődöm ezzel a problémával. Pedig 1. oszt-ig, egyáltalán nem gépezett. Kb 2.-ban teljesen rápörgött és azóta nagyon kézben kell tartani. Sajnos kőkemény szabályrendszerrel lehet csak tartani a dolgot különben elszáll. Nálunk ha nem figyelek a tanulás rovására is megy. Ezért hétközben nincs gépezés, csak péntek szombat, vasárnap.
Ugyan kicsi még a fiad, de szerintem jobb félni, ezért javaslom: a gyereknek használható gép jelszóval indul (csak Te tudod neki elindítani). Az óra tökéletes, reméljük megérti már (bár nekem a nagyfiam csak 6 évesen tudta az órát. Ezen kívől csak a sok sok hasznos irányított tvékenység segít különben csak azon jár az esze.
Kimni: szerintem az elmondottak alapján jól csinálod. Nem kellene a képeket elhagynod még. Legyenek képek, de a történet nem minden mozzanata legyen azon rajta.Két kép között legyen mindig 1-1mellékes + infó. De a sztori azok nélkül is érthető legyen.A végén ha hajlandó elmondani a történetet kérdezz rá a mellákes összekötő infókra. Ha nem akarja összefüggően elmondani, akkor csak kérdezgesd. Ha egyáltalán nem hajlandó elmondani, de végighallgatja, már az is valami, hidd el jut be valami, TUTI! Szerintem próbálj vele minden nap 1-2 ilyen rövid történetet feldolgozni, ha nagyon ellenkezik 1-2 nap szünet és kezd újból.
Mi csak a logopédiakönyvet csinálgatjuk már féléve. Teljes hetek vannak amikor kicsapja a kezemből, olyankor intermnetről töltök le képeket. Ugyan azt gyakoroljuk, csak épp nem abból a könyvből:)
Aztán eltelik egy kis idő és mintha megint nem tudná, akkor kezdjük elölről:)
- Szanya1
-
- admin
Lejelszavazzuk akkor az összes gépet.
Azért gondoltam digitális órára, mert azt annyira nem kell érteni, de érdekesebb és a számok miatt érthetőbb, mint a homokóra. Megnéztem, jó drágák a fali verziók, még nem tudom, mi lenne az optimális. Elég lenne egy karóra is, ha nem nyomkodná.
- labolen
- Szanya1
-
- admin
- labolen
- labolen
- Szanya1
-
- admin
- labolen
- Edina 21
-
- Fiam 13éves,Lányom 17 éves
Annyira jó , hogy ezt így leírtad .
Tényleg nincs más út csak az , hogy a szülő is képzi magát szakemberré.
A gyerek így fejlődik a legtöbbet .
- kimni
-
- 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam