Autizmus mindennapok
- champ
-
- 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Nálunk pont az a baj, hogy vagy nem tudja felmérni, hogy mit lehet megtenni és mit nem (erről már írtam), vagy ha mégis szépen elmondja, hogy ezt meg azt nem szabad és én megkérdem, hogy akkor fogja-e csinálni, azt mondja, hogy igen! :woohoo: És ez sokszor tényleg így is van!
Másik: tudja, hogy nagyon gáz, amit csinál, (pl.: anyukámnál egy hete összefirkálta a tapétát, elég rendesen, feltűnő helyen), mert amint belépünk mindent eldob és menekül. Ilyenkor zokszó nélkül elfogadja a szidást, büntit, de nincs garancia, hogy egy két hét múlva nem ismétlődik meg az egész.
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- labolen
- 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Hiába van két éve diagnózisunk, az elfogadás még mindig nehéz nekem. És pont olyanok miatt akadok, mint amit ti is írtok, hogy tudja, hogy nem jó amit csinál, és mégis. Sőt még utána vihog is. Ami nyilvánvalóan az érzelmek helytelen kifejezése, és nem azért csinálja, hogy engem az őrületbe kergessen, de sajnos tudat alatt mégis ez történik, és egyből a plafonon vagyok. És nem kis apróság miatt, hanem pl rendszeresen úgy megharapja a tesóját, hogy hetekig lila és sebes a húga.
Az espricot elkezdtük tegnap újra. Most napi kettőt próbálok lenyomni a torkán. Sajnos még mindig nem tudja egyben lenyelni, pedig megpróbálta már, (ez mondjuk nagy előrelépés volt.
Marco: Andesz: Leírnátok esetleg, hogy hol tartotok az iskola keresésben? Én nagy telefonálgatásban vagyok, és azt hiszem ugyanazokat az intézményeket próbálom feltérképezni, mint Ti. Ha túl bizalmas a dolog, akkor esetleg privát is megbeszélhetnénk. Kíváncsi vagytok, ti mire juttok a sulikérdésben. Én nem tudok dönteni, kicsit elkeserítő a dolog.
Champ:
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- bundáskenyér
-
Témaindító
- 10 éves középsúlyos auti kislányom van
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
- Dreamer
- champ
-
- champ
-
Nekünk azért volt trambulin a szobájukban, mert ha láttam a felgyülemlő feszültséget, vagy nagy volt a pörgés, akkor trambulinozni "kellett"! Imádta mindkét gyerek! 100 ugrás rajta, és fél óra pihi, csend és nyugalom következett! :laugh: Sajnos most nem működik, elszakadt a gumikötél, és még nem sikerült beszereznem.
Az én fiam még csak akkor emelt rám kezet (nagyon ritkán és hál' istennek nem is tud nagyot ütni),amikor olyat tettem, amit neki nem szabad (pl cipővel bemenni a szobába). Na, akkor megkaptam én is a magamét!
- Dreamer
Messziről kezdem.
Nekünk második év végén lett diagnózisunk. A diagnózis mellé senki nem mondta el, hogy ez azzal járna, hogy fejlesztőpedagógusi segítséget kaphatunk. Eljutottunk egy alapítványhoz, és ők közölték ezt velünk. Ekkor próbáltunk valamit elérni az iskolánál, ahová a fiam járt. Harmadik év elejétől negyedik félévig semmilyen lépés nem történt az iskolában ebben az ügyben azon kívül, hogy a fiam osztályfőnöke körberöhögött, amikor a fejlesztést említettem neki.
Az alapítvány kapcsolatban állt egy másik iskolával a városban, és ők kötöttek velük szerződést, mert ott volt már egy két évvel idősebb gyerek, aki miatt kellett. Emiatt, és más okok miatt a fiamat negyedikben félévkor átírattuk ebbe az új iskolába. Ekkortól kapott fejlesztést, ami azonban heti másfél óra volt összesen, és ezért minden alkalommal két órát kellett utaznia, és azokon a napokon az autóban készült fel a tananyagokból.
Azonban a másik fiú most gimnazista lett, és nem jár már az alapítványhoz. Mi ezt csak most szeptemberben tudtuk meg. AZ egész úgy tűnt fel, hogy elkezdődött az iskolaév,. és nem kaptunk értesítést a fejlesztőpedagógusi foglalkozások időpontjáról. Érdeklődtem, és kiderült, hogy azért, mert nem is lesznek. Akkor most mi van?
Egyszerűen itt megállt az ész a számomra és egy helyben toporog. Azt a választ kaptam, hogy az iskolai tanárokat fejlesztik hetente. És a fiammal mi lesz? Szó se róla, most úgy látjuk minden rendben van vele, de ez nem garancia arra, hogy tényleg így is van.
- agiviki
-
Labolen, Miminek jelen idő szerint nagyon kevés viselkedésproblémája van. És persze ez tök jó, de mit nem adnék azért, ha annyi mindent tudna mint L. Rengetegszer el vagyok keseredve, de mindig mérlegre teszem a dolgokat, megpróbálok a pozitívumokra koncentrálni. Neked pl. milyen jó lehet, hogy a gyerkőceid tudnak együtt játszani és igénylik is ezt
- labolen
- 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Ágiviki: remélem sikerül közös játékot kitalálni a gyerekeknek, és akkor már ők is együtt tudnak tölteni egy kis időt.
Egyébként ezért írtam, hogy minden relatív. Hozzátok képest mi előrébb vagyunk, de még mi is le vagyunk maradva például a fiam előkészítős csoportjához képest.
No de írjak jót is: ma úgy fogadtak, hogy 3 virágot is gyűjtött L., ügyes volt a mese alatt, szépen végigcsinálta a barkácsolós feladatot, és az udvaron is csinálta, amit kell.

Sajnos a picurom lázas lett, így be vagyunk zárva.
- Manka197
-
- Lányom 9 éves Asperg, fiam 7 éves auti
Labolen: Igen, ha visszanézel, mennyi sokat fejlődött L. az elmúlt hónapok, hetek, napok alatt, az erőt ad! Ha csak visszaolvasod a saját hozzászólásaidat, már abból is látszik, hogy mennyi mindent tudtál segíteni L.-nak és a családodnak. Persze, hogy vannak hullámvölgyek és nem könnyű időnként ezekkel a gyerkőcökkel. Főleg, amikor tudjuk, hogy pont pl. az érzelmek megértése a gond, de kinyílik az ember zsebében a bicska, ha épp kinevet valakit, akit pedig sajnálni kéne. Én csak azt tudom, hogy amikor én magam nyugodtabb vagyok, akkor a gyerekek viselkedése is normálisabb.
Marcoverde: tudod, nálunk is hasonló a helyzet, mint nálatok M.-val, leveleztünk is Andesszal. K. nálunk is végtelenül goromba és elküld melegebb éghajlatra. Én azt vettem észre, hogy ha az iskolában (nem oly rég az oviban) nem stimmelt valami, akkor voltak iylen korszakai. Vagy épp mi voltunk rossz passzban. Nálunk is K. a közösségben nem mert gorombáskodni. Egyszer azt mondta nekem egy gyógyped, hogy azért velünk csinálja, mert itthon szeretetben, biztonságban érzi magát (ami tulajdonképpen pozitív dolog). Próbáltuk a jutalmazást, amit Andesz is javasolt, de hiányzott belőlem a kitartás. Aztán éppen magától is elmúlik ez a rossz periódusa K.-nak egy időre (remélem, nálatok is ilyen hullámzó és nem állandó!). Hozzánk a fiam ovijából épp ezért jár egy gyógyped hozzánk, hogy segítsen, mit kéne K.-val másként csinálni. Most az a stratégia, hogy ha K. támad, akkor röviden megmondani, hogy nekem ez rosszul esik ("én-üzenet"), és hogy a gorombaság helyett mi az a megengedhető, amit mondhat helyette. Aztán ha folytatja, akkor otthagyni a szobában. Mert a rákiabálás is figyelem, és ez erősíti a rossz viselkedést. Persze mindezt Ti is tudjátok, de oly nehéz a gyakorlatban.
Most itt tartunk és egyenlőre működik. Ha bünti van, akkor hangsúlyozzuk, hogy szeretjük, de most pl. nincs mesélés este, mert goromba volt (de tök nyugodtan). Ez is bejött párszor - nem könnyű, de muszáj 1-2 hisztit így végig élni. Bocs, ha hosszú lett... :blush:
- champ
-
Hű, de nem irigyellek benneteket! Azért ezt szörnyű lehet naponta megélni.
- agiviki
-
Nálunk, nem akarom elkiabálni, mintha kevésbé vagy kevesebbet betegeskednének a gyerekek. Szinte csoda, hogy egy orrfolyással megúsztuk eddig....
- Szanya1
-
- admin
HáromMackó, nagyon eltűntél, ott vannak még a vendégek? Remélem, jól vagytok!
- Szanya1
-
- admin
- Szanya1
-
- admin
- Dreamer
- Szanya1
-
- admin
- Lucy
-
remélem, a betegek gyógyulnak. Mi is beleestünk, így a héten csak egy nap ovi volt. Sajnálom, hogy megszakadt a beszokás, de szerencsére egyelőre nincs gond, ott is ebédelt kedden.
Labolen, fel a fejjel, én is csak azt tudom mondani. Az én érzéseim is elég hullámzanak sokszor napról napra a gyerekem viselkedésének függvényében.
A jó és rossz élményeket mi is meséljük ovi óta. Találtam a bm-en hozzá űrlapot. Today, at school I... így kezdődik, nem tudom, megtalálható-e ezen a címen. Igaz, még nem suli, de csináljuk, mert sok pont alkalmazható ovira is vagy otthoni tevékenységre. Alul a lap alján arcok vannak érzésekkel, felette élmények, események, így könnyebben tud mesélni, mi volt és hogyan érezte magát.Én meg is fordítottam, tehát mi volt az a napirendi pont, ahol pl. félt esetleg vagy vidám volt stb. Másik hasonló táblázat a Schedule and Communication Log néven fut.
Nagyon jó lenne, igen, ha a db-os anyagok valahol máshol is elérhetőek lennének nekünk, azaz a db-hoz hozzá nem férőknek is, én legalábbis örülnék neki.
Az Eskimo Kids olajat nem próbáltátok még? Az folyékony, tuttifrutti ízű, ha a kapszula ilyen rossz élmény a kisfiadnak. Mi adtuk ezt is.
- Lucy
-
milyen ovit sikerült találnotok végül is Vikinek? Örülök, hogy összejött.
- Lucy
-