Autizmus mindennapok
- gizus
Kimni: a zsúrokkal kapcsolatban neked is abszolút igazad van. Ha a kisfiamon látnám, hogy mennyire örül neki, mennyire vágyik rá, biztos, hogy rajta lennék a szervezésen.
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- champ
-
- 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Nálunk a "megmondtam már!" az új kifejezés, általában kissé dühösen, ahogy azt mondani kell. Tegnap este Apát is kioktatta: ő fektette le a skacokat és megpróbálta ellógni a fogmosást. Z. simán közölte vele, jó mérgesen: fogat mosni KELL, Anya megmondta! Erre a férjem be is nyögte, hogy akkor ezt intézhetem én! :laugh:
Volt még egy jó beszólása tegnap: Gréti akart mondani valamit, de Z. ép beszélt, ezért rászólt, hogy fogja be a csőrét. Erre a fiam kikérte magának, hogy ő nem madár! Néha jókat virulunk a szó szerint értésen! :laugh:
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- tomger
-
- Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Sajnos nem tudom mi az 5 éves státusz logopédiát illetően, de az Én is tudok beszélnihez a + képanyag (zöld mappa, amit Viki is kérdezett a napokban) tartalmaz egy ilyen szintfelmérő tesztet. Az megvan?
Én tuti nem tudnám Gergővel végigcsinálni, max tört részét, mert unná és persze nem is menne egy bizonyos szint felett. Az utolsó része egy egybefüggő, rövid történet.
Majd írd le milyen volt a felmérés!
Labolen, nagyon ügyes Latka az új szófordulatokkal!
Mimmo, mi is várjuk a első tapasztalatokat!
Nekünk a héten lebetegedett az asszisztens, de nem panaszkodtak ma a fiamra. Az ovónéni örömmel mesélte, miket mondott a fiam és hogy egy-egy mondatáért az egész csoport megtapsolta:) Viszont enni ma nemigen akart
Csütörtökön indítjuk a korais ovit, azt is nagyon várom:)
- labolen
- 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Eddig meg nem ette volna a krumplit a levesből, most meg...
logopédia: csak egy feladatot tudok a miénkről mondani: volt 10 mondat, amit egyesével felolvas a logopédus, és két kép közül ki kellett választani, hogy melyik volt a mondathoz illő. Mást nem tudok.
Szanya: a négyévesek jók nagyon! Elég értelmesek és szocializáltak már, játszanak egymással is, és még nem kritizálják a másikat a furcsaságai miatt annyira. Jopbban elfogadóbbak, mint a hat évesek.
A mi csoportunkba jött most 8 új gyerek, megörököltük őket a korábbi nagycsoportból. Nagyon tartottam tőlük, kérdeztem, hogy mi újság, nincsenek-e konfliktusok. Az óvónő azt mondta, inkább csak az jellemző, hogy ők is utánozzák egy kicsit a fiamat, mivel neki egy kicsit több mindent lehet. Ő elfekhet a szőnyegen, a többi meg nem. De már kezdik megszokni. Hát, remélem tényleg csak ennyi van.
Pont most találkoztam egy anyukával és a kislányával, aki régen a micsportunkba járt. Nagyon aranyos kislánya van, kicsit beszélgettünk pár mondatot. Megyek el, hallom a kislányt:
-Ő volt Latka anyukája.
-Igen
-Latka mindig olyan furcsa.
-Nem furcsa, nagyon aranyos.
Azért jó volt hallani, hogy a szülő ezt mondja, és hát, igen, a fiam furcsa....
Amúgy voltunk esküvőn a hétvégén, sógoromék házasodtak. Hát, senkinek nem kívánok ilyen jelenetet, amit a fiam rendezett.
Mikor megérkeztünk, látta, hogy a vendéglő aljában van egy bowling-pálya, és ő be akart menni oda. Emiatt 20 percig fülét befogva üvöltött, hogy oda akar menni, folyton elszökött, és sírt keservesen. De nem mehettünk be, mert ott valami összejövetel volt, mi meg esküvőre mentünk, ráadásul ő lett volna a gyűrűvivő is.
Hiába napirend, hiába jutalom... Végül elértük, hogy oda vitte a gyűrűt, majd jó hangosan benyögte, hogy akkor ő kész van, mehet-e bowlingozni. És hát anyukám ment vele. A kicsi is elvonult, így én is teljesen lemaradtam a szertartásról.
Aztán nyugisabb volt kicsit a vacsora része, adtunk neki telefont, ami lekötötte, meg lufizott a többiekkel. Apici persze folyton szökött, meg lufit evett, meg rángatta le az asztalterítőket...Szerencsére este 11-kor mind elaludt, mi meg tudtunk a férjemmel kicsit mulatni, reggel 5-ig. Ránkfért már egy kis tánc és gyerek nélküli szabadidő!
- mimmo
Most nem írok minden érzésemről, gondolatokról... mert akkor nagyon hosszú lennék.
Még nem is tisztult le bennem sem teljesen a délelőtt.
Korábban írtam, hogy az egyik óvónő már használt vizuális eszközöket korábban egy másik kisfiúval. Mivel úgy tűnt, Ő tényleg érti és tudja is használni, kicsit megnyugtatott....DE. Az ovikezdés előtt kiderült, hogy tartósan megbetegedett és hónapokig (lehet, hogy egyáltalán) nem lesz a csoportban. A másik óvó néni tapasztalt, jó pedagógus, kihívás számára a kisfiam, vele is lehetne "bizonyítani". De érzem/látom, hogy nem tudja felmérni a speciális szükségleteit, illetve annak fontosságát.
Elkészíthetem, kirakhatom a napirendet,de mire megyünk vele, ha használják is meg nem is.
Egyébként az egész délelőttöt az oviban töltöttük. A PECS-et egyáltalán nem használta. Csak velem és a tesójával kezdeményezett. Illetve az asztalnál jókat nevetgélt egy aranyos kislánnyal, meg hagyta magát fuvarozni ide-oda az udvaron. De az udvaron akkor sem akart kiszállni, amikor már elfáradt a másik kisfiú.
Összességében jól érezte magát. Kivéve amikor étkezéshez le kellett ülni a gyerekekhez (nem is fogadott el semmit). Halkan vonyított is kicsit, amit a gyerekek furcsán néztek. Csak a kislány oldotta kicsit a feszültséget, amikor megnevettette a kisfiam. Evés előtt a mosdóban is láttam rajta, hogy fél/zavarja a nyüzsi és a zsivaj. Ezt mondtam is az óvónőnek, meg, hogy jutalommal próbálom rávenni majd, hogy szívesen leüljön. Más hasonló helyzetben is majdnem egy hét volt amire leült enni a többiekkel, tevékenykedni meg simán ment akkor is, most is.
Fogalmam sincs mivel motiváljam, jutalmazzam, mert amivel gyorsan menne (nasi), nem engedélyezett......A mosdós hozzáállás pedig most is olyan, mint amikor a szoktatási idővel kapcsolatosan szíven ütött egy mondat. Valószínűleg most sem volt benne semmi rossz szándék, és meg is értem. Tudom, hogy nem egyszerű egyszerre sok kisgyerekkel. És nem tudnak mindenben alkalmazkodni a kisfiamhoz sem.
Lehet hogy valahogy még én is érzékenyebb vagyok, de nagyon tud bántani. És folyton a fejemben jár, és hallom is szinte azzal a hangszínnel.
Mindegy. Illetve nem mindegy.
De majd holnap meglátjuk, hogy alakul.
Nem lettem nyugodtabb. De legalább látom, hogy azok közül, amit korábban nehézségnek véltem, mi megy tényleg nehezen. Erre kell még kitalálnom valami megoldást. De látom, hogy ez az egész sokkal nehezebb lesz, mint gondoltam.
Mivel nem vagyunk "integrálva", a csoporton kívüli fejlesztés sem lesz teljesen speciális és ráadásul csak kevés idő marad rá. Persze jó, hogy az oviban is kap külön fejlesztést, de még kutatunk, hogy mi/hol legyen még mellette. Ebben is segít az óvodai fejlesztő, egy angyal
- Szanya1
-
- admin
Nincs meg sajnos a szintfelmérőteszt.
Labolen, ez szuper!
Mondatfelolvasás? Hááát pont most próbálkozott ilyesmivel Emma és ha a főnév megvan, akkor szépen rátalál a képre. Leválasztott igével nagyon keveset talál meg. (Pl. almát eszik, vagy csak eszik esetén utóbbi nincs meg. Illetve lehet, hogy ez pont megvan, csak nem emlékszem a konkrét képekre.) De jó tudni, mert akkor ezt is leírom, hogy az értése rosszabb, mint ahogy kinéz. (És fényévekkel jobb, mint pár hónapja.)
Ez az esküvői sztori elég rémes, de legalább a vége jó lett.
A kislány meg... sajnos még annyi ilyenen kell túllépnünk.
Mimmo, nagyon sajnálom, hogy a tapasztaltabb óvónőtök kiesett.
- tomger
-
- Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Pecs, mutattad az ovónéniknek? Nálunk is keveset használta Gergő még a magánoviban is, (ott még nem beszélt) de néhányszor igen, aztán lassan már nem kellett. Hiszen azt is meg kell szoknia hogy azt másoknak is oda lehet adni és egyáltán kinek adhatja. Én mutattam hogy adja az ovónéninek, adja a dadusnéninek... Legalább 1-2 alkalommal adasd át, sztem enélkül nem hagyhatod magára.
Én úgy gondoltam, addig esne jól bennmaradnom, amíg azt nem látom, rajtam kívül már kicsit az óvónénik felé is nyit. Sajnos ez nem így működik, amíg benn voltam rajtam kívül senki segítsége sem kellett.
Aztán úgy döntöttem a wc-re menjen el nélkülem és legalább egyen igyon egy picit. Még ez sem jött össze 3 nap alatt, de az ovónénik akarják, elfogadják a nehézségeit és szépen alakul...és
De pl az ebédet ma, asszisztens nélkül nem ette meg
- Miri
-
Van egy feljegyzésem a logopédiai felmérést követő fogadóóráról.
A fiam akkor volt majdnem 5 és fél éves. Szóval ezek voltak:
Fogalom megnevezése (járművek, szerszámok stb.), szavak ismételtetése (1-2-3-4-5), nehezebb szavak ismételtetése, hangok ismételtetése (ia, eo, stb.), taps-csettint-cuppant meg hasonlók ismételtetése, képről mesélés, képen helyhatározók megnevezése (elöl, hátul, mellette stb.), "majdnem" fogalom, szókincs (pl. gyöngysor, bimbó, pata), egy kutyás történet meghallgatásakor kopogni kellett a fiamnak, amikor elhangzott a kutya szó...
Persze egy csomó minden nem ment a fiamnak vagy csak félig-meddig.
- Szanya1
-
- admin
- kimni
-
- 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Én ma szem és fültanúja egy érdekes jelenetnek. A jó idő ellenére alig voltak a játszón (asszem, mindenki beteg, a csoportok fele és az óvónők fele hiányzik) délután és a fiam kapott a csoportjába egy most ideköltözött kislányt, akinek 4 tesója van, hatalmas család, ő a legkisebb, el tudjátok képzelni, mennyire érett és kis cserfes a kislány?
- kimni
-
Szanya, te meggyógyultál végül? A fiad gondolom, igen
Képzeljétek, teljes mámorban úszom! Megkaptam a logopédiai vizsgálat eredményét (amiről Miri is írt szerintem). És egy kis rossz fogsor problémám kívül SEMMI gondot nem láttak!!! Én annyira boldog vagyok, nem tudom elmondani sem!!!! Teljesítette az összes feladatot, a rajzolósat, tapsolósat, mindet!!! Az én fiam! Nagyon féltem ettől a vizsgálattól... Olyan büszke vagyok rá, 1 éve teljes kudarc lett volna még!
- Dreamer
- Szanya1
-
- admin
Köszi, a gyerek valóban egész jól van, féloldali orrfolyás sajnos visszamaradt, de ahogy ma bent köhögött az egyik kislány, nem érdemes ezzel foglalkozni, lesz sokkal cifrább is pár nap múlva. Engem teljesen kikészített az antibió, egész durván, de ma már szinte életképes voltam délutánra.
Ez a logopédiai eredmény fantasztikus! Nagy gratula!
- Szanya1
-
- admin
- agiviki
-
De a hozzáállás valóban nem mindegy. Jaj, de nehéz ez! Remélem holnap már jobb napotok lesz
Labolen, mostanában gyakran eszembe jut Latka, Mimi is kezd elhagyni az eddigi repertoárból. A tésztát már teljesen elhagyta, a rizst is alig alig eszi
Mimi bármit megkóstol egy kis huncutkodás után, de meg nem eszi. Mostani "slágereink":
méz, bolognai husi, rántott dolgokról a panír, gesztenye marci, sült krumpli, jégkrém gyümölcsléből. ja és tonhalkonzerv. Remélem tovább nem szűkül a választék! Remélem egy idő után újra bővül, mint nálatok!
- agiviki
-
Tomger, Gergő annyira szuperül ügyes!! Korait mikor kezditek?
Kisstim, Veletek mizu?
- agiviki
-
- kimni
-
- Dreamer
- Csibnyusz
-
Labolen nagyon ügyes a gyerkőc hogy így eszik ,nem kicsit irigykedem
Kimni légyszíves engem is vegyél fel a listárs akinek elküldöd a tisztító kúrat , köszönöm!
Az esküvő nem lehetett semmi, de legalább jó lett a vége : )
A kislányos sztori nagyon jó!!!
Tegnap a nagyszülőkhöz csatlakozva csavarogtunk, cipővásárlás a mamának stb.. A Deichmannban a kisfia elöször csendes udvarlásba kezdett egy éppen kisvakondot néző kislánynál (mindig félek az ilyen szituktól mert volt olyan hogy egyenesen elzavarta az anyuka, hogy ne tapogassa már a kislánya kezét) Leült mellé megfogta a kezét, majd miután ellenállásba nem ütközött meg is simogatta, majd huncutul elfutott, de ekkor utána a kislány, ő fogta a kisfiam kezét és együtt visszasétáltak a gyereksarokba! Mivel én az anyukán választott cipőjét méricsgéltem egy szösszenetnyi jelenetről lemaradtam, de fél perc múlva látom, hogy kisfiam és mint kiderült szlovák párja őrült szerelembe estek, kisfiam mondta a magáét neko nemzetközi babanyelven (ha nagyon örül, izgatott akkor rögtön erre kezd rá), mire a kislány hasonló nyelven folytatta, majd szó szerint heves ölelgetésbe és eszeveszett pusziszkodásba kezdtek!!! :kiss:
Még a férjem is lemerevedett az esemény láttán! Ölelgették egymást, a fiam leült a kislány mellé, aki átölelte a derekát kisfiam meg a kislány vállát, azt hittem rögtön megzabálom őket!!! A cipővásárlás már nem is érdekelte a csládot csak a további fejlemények
Kergetőztek, nevetgéltek olyan kis vidámak, boldogok voltak, majd miután ők is mi is végeztünk a vásárlással kisfiam hősiesen puszit dobott neki a kezével és széles vigyorral néztek hátra egymásra miközben egyre távolodtunk
De a következő boltban már egy 16-17 éves csajszinak csapta a szelet a kabátján a cipzárt is lehúzta