Autizmus mindennapok
- Nikuc
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- tomger
-
- Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Érdekes módon viszont a keddi beszédbeindító foglalkozáson a KincsÖ Alapítvénynál, ahol minden szülö bent van a gyerekével, ott bent marad a vonatos körjátékban és több játékhelyzetben is, de ott a 6-7 gyerekre gyógypedagógus is jelen van és mi szülők lassan egyre kevéssé veszünk részt, már féltrehúzódunk a terem szélére, van olyan szülő aki már el is ment.
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- tomger
-
- Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
- Edina 21
-
- Fiam 13éves,Lányom 17 éves
Szerintem most még pár évig nem gond a közös szoba .Emeletes ágy nem- biztos , hogy jó ötlet .
De amikor elkezditek az 1, osztályt muszály , hogy legyen saját kis birodalma ,mindkét gyereknek.
Nálunk nagy gondok voltak sulikezdéskor, szerencsére nagyobb lakásba költöztünk így mindkét gyereknek lett szobája .Ők örültek neki .
Napirenddel jelöltük mikor van, hétköznap közös játék és tanulás .
Nehéz volt az első pár hónap , de megérte .
- Edina 21
-
- Fiam 13éves,Lányom 17 éves
Szoptatással kapcsolatban , kérj segítséget a védőnőtől.
Ez már tul sok ídő.
- Nikuc
A Te kisfiad cumizik? Esetleg nem kaphat? Ha már nagyon szeretnéd a szoptatást abbahagyni, már vannak nagyon jó lapos cumik.
Az enyém még cumizik, főleg alváshoz kéri, vagy ha nyűgös, beteg.
Edina: Szerintem nem túl sok idő. A WHO szerint a legmegfelelőbb 2 éves korig a szoptatás, és azután is. 3 éves korig, ha abbamarad, tápszert vagy speciális "gyerektejet" ajánlanak helyette, hogy a gyerek megkapja a megfelelő tápanyagokat. Más kultúrákban még 6-8 évesen is szoptatják a gyerekeket.
Ha minden jól megy, én 3 éves korig szeretném szoptatni a lányomat, és a fiamnál is ez volt a tervem.
- kisstim
-
Szoptatást én nem tartom túl sok időnek, eredetileg is azt terveztem, hogy én nem fogom 3 éves koránál hamarabb leválasztani, és remélem sokáig fog szopni. Eddig rendben is van, csak azt nem tudom, hogy
1. leválsztja-e magát,
2. ha nem, akkor autisága miatt (ha télleg auti), akkor nem lesz-e annál nehezebb leválasztani, minél később kezdem el,
3. vagy most már mindegy, hogy 3 vagy 3.5 fél éves korig szopik, ha már nem hagyta abba fél évesen.
Amúgy szoptatás párti vagyok.

Szóval kb. ezeken dillemázom, de egyébként alapból tavaszig nem is akarom leválasztani, mert most, hogy nagyteső elkezdte az ovit, sok vírust hoz haza, és kicsi így sokkal védettebb. Kicsi még sosem volt beteg, gyógyszert sem tudnék neki beadni, meg el sem tudná mondani, hogy mi baja, meg ilyesmik.
- kisstim
-
- kisstim
-
Mondjuk az tény hogy fiam kb semmi allandossaghoz nem ragaszkodik, kivéve anyát meg a cicit. Ha elkezdem egyszer leválasztani, úgyis kiderül majd mennyire.
Cumi nem kell neki, mar próbáltam, mit szól hozza, de nem nyerte l a tetszését.
- Nikuc
Nagyon jó, hogy nálatok ennyire támogatják a szoptatást. Én már a lányom 8 hós korában megkaptam, hogy most már nem is kell szoptatni. Mióta egy éves, mindig kérdezgetik ismerősök, hogy minek szoptatok még. Én szeretem a szoptatást, és ha egészséges, mindkettőnknek jó, miért hagynám abba?
- kimni
-
- 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
- kimni
-
- kimni
-
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én
- kimni
-
- Dreamer
Szóval készültünk.Azt is tudta, hogy amíg pelus kell rá, addig nem mehet. Láthatóan igyekezett is, de megcsúsztunk némileg, mert októberben volt három, és ekkor még nem jött össze. Mint utóbb kiderült nem szerette a bölcsis dajkát, és neki direkt bepisilt.

Na, de aztán elérkezett a téli szünet, gyerek rendeződött, nem is vittük vissza utána bölcsibe, hanem kicsit hosszabb szünet után valamikor január közepén kezdtük volna az ovit. Ekkor már beszélt, de még nehézkesen, és nagyon érthetetlenül, rossz kiejtéssel.
Elérkezett a hétfő reggel, és mondtam, hogy akkor megyünk az oviba. És elkezdődött a hiszti. De olyan hiszti, amilyen még nem nagyon volt. Ordított, amit ráadtam, cipőt, kabátot, sapkát, azonnal levette magáról, fetrengett ... Egy órányi küzdelem után feladtam. Nem megyünk. Felhívtam az ovit, hogy nem tudom mi van, de ma ne számítsanak ránk.
Na, aztán délután mondtam az apjának mi történt. És hogy a hisztiben mondott dolgokat, de nem lehetett érteni, de mintha a sötét benne lett volna. És ekkor az apjának leesett, hogy előző héten voltak az ovi melletti boltban este. És beszéltek az oviról. És az ő csoportjuk ablakában még valamiért égett a villany, a többiben nem, és ő mutatta a gyereknek, hogy ahol ég a villany, oda fog járni.
Na, nekem rögtön beugrott, hogy itt van a baj.
Na, másnap másképp álltam a dologhoz. Felajánlottam, hogy elmegyünk sétálni, megnézzük az ovit kívülről, és megláthatja, hogy nem sötét, mindenhol égni fog a villany. Tél volt, könnyen ígérhettem, hogy már reggel is ez lesz a helyzet. Szépen öltözött, elindultunk. Közben puhítottam tovább. Elmondtam, hogy az ovi is olyan, mint a lakásunk, ha elmegyünk otthonról, akkor leoltjuk a villanyt. Az ovi is ilyen. Este, amikor már mindenki hazamegy, akkor leoltják a villanyt, csak addig ég, amíg a gyerekeke ott játszanak.
Aztán megérkeztünk az ovihoz, és ugye ki volt világítva rendesen. És a fiamat már vissza se lehetett tartani, ment is be magától.
- kisstim
-
Én is kapom a szüleimtől egyébként hogy szoktassam már le a ciciről, meg ilyenek, és ez tökre rosszul tud esni meg idegesít, ahelyett, hogy támogatnának.
Leválasztani vmikor késő tavasztól kezdeném el egyébként, ha már nincs sok felsőlégúti cuccos (júliusban lesz 3 éves). Mondjuk közben bizakodom, hogy szépen leválasztja magát.
IR-i érettség, spontán érés, PECS, jobb kommunikáció, hátha segítenek. Meglátjuk. Pont azon röhögtünk a férjemmel, hogy ha elkezdjük a PECS-t, akkor milyen legyen "cici" kártya, amit máshol is fel merünk vállalni (apósnál, szüleimnél, vendégségben, Ayres-en stb)
Most azt csinálja, hogy odajön és vagy mutat cicire vagy elkezdi elővenni a pólóból, vagy megfogja a kezek, odavezet az ágyhoz, és lefekszik vigyorogva és várja. Ja néha mondogatja, hogy cici cici, de ez még nem olyan biztos dolog. Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
**
Cici: Én nagyon szerettem volna szopiztatni őket minél tovább, de az elsőnél gyógyszer szedés miatt, a második kettőnél meg egyszerűen ők hagyták abba, viszonylag hamar abbahagytuk. 9-9 és 11 hónaposan.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én
- kisstim
-
Mi most költöztünk ide 1,5 éve, és úgy terveztük, hogy gyerekszoba, saját hálószoba és nappali. Ehhez vettük meg a felnőtt méretű ágyukat, ami összerakható emeletes ággyá helytakarékosság miatt, így nagytesónak 2 év múlva (ha akkor megy suliba) lenne hely íróasztalnak a gyerekszobában. De most gondban vagyok, hogy egyáltalán legyen-e emeletes ágy és ha nem, akkor gyerekszobában két külön ágy, nagynak meg más szobában íróasztal, vagy két külön szoba nekik és és akkor 3. szoba, ami most nappali ott aludnánk mi (hát ezért a verzióért nem lelkesedem túlságosan)
Nálunk 25 hó a korkülönbség és a nagyot szegényt nagyon zavarja, hogy a kicsi rendszeresen szétrombolja a duplós álomépítményeit. MOndjuk mostanában mintha nem kapásból rombolna, hanem nézi, próbál néha bekapcsolódni, sokszor sztem frusztráció miatt rombol. Ha megtanul duplózni akkor valszeg rendben lesz ez a része. De eléggé tanácstalan vagyok, mert ha két szoba, akkor teljesen át kell a lakást alakítanunk, rendeznünk. vagy még várjak 1-2 évet és a nagy sulikezdése előtt úgyis kiderül....
Amúgy a veszélyérzetük fejleszthető? vagy megtanítható, magyarázható neki, hogy azért nem mehet fel az ágyra mert veszélyes?? Nem tudom, hogy a szabályok interiorizálása náluk hogy működik. Ti mit gondoltok?
- kimni
-
A nagyobbikod nem 3 év múlva megy suliba?
Az enyém most volt ősszel 5 éves, akkor kb 1 évvel idősebbek a gyerekeim a te gyerekeidnél és a nagyfiam évvesztes lévén (augusztus is évvesztes még) csak 2013-ban megy suliba.Nálunk úgy fél éve van az, hogy nem rombol a kicsi, hanem együtt játszanak. Most már együtt építenek vasutat, házakat mellé, együtt buszoznak, autóznak, már rég nincs ilyen rombolás, pedig volt. Nem kell sokat kibírnod, max fél év és jobb lesz! Főleg, ha kapja a fejlesztést!