Autizmus mindennapok
- Szanya1
-
- admin
Marcoverde? Bundáskenyér?
Edina, most akkor levegyem, hogy teli vannak a szülőtréning helyek, vagy se?????????
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- tomger
-
- Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
- sünöcske
-
- Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Hú ez a kódos munka tréning régen nem volt.
Na se baj, aki elmegy rá írjon róla!
- Nikuc
Szerintem túl laza a kakija, nem erőlködik soha. Ők is mindig azt veszik észre, hogy húzkodja a nadrágját, itthon meg sokszor jön, és nyafog, hogy cseréljünk pelust.
Fogalmam sincs, egyáltalán hogy kéne nekiállni a szobatisztaságra szoktatásnak.
- Szanya1
-
- admin
- Nikuc
Pisilni is sikerült neki egyszer a bilibe, akkor is nagyon megdicsértük, és annak is nagyon örült, ennek ellenére mindig behívott minket a lakásba, és kérte a pelust, ha kellett neki.
Szeret a bilin ülni egyébként, utána mutogat is bele. Volt, hogy hozta a bilit, és mutatta boldogan, én meg azt hittem, hogy végre kakilni akar, de kiderült, hogy már túl van rajta, azért mutogatja. Akkor még nem beszélt.
Megvan a bilikönyv is, ott is lelkesen mutogatja a biliben a "végterméket", érti is. A pelust is mindig meg kell nézni, mondja, hogy kaki, vagy ha tele, akkor szól, hogy "aja, gagi".
Arra is gondoltam, hogy nem érzi előre az ingert, vagy olyan gyorsan jön, hogy nincs ideje szólni.
- Nikuc
- Szanya1
-
- admin
Ennél a lényeg a következetesség. Pl. ha mentek valahova, akkor előtte ráültetni, ha jön valami, megdicsérni, ha bármi módon jelzi, hogy kell, akkor is ráültetni. De akár azt is megcsinálhatod, hogy 15 percenként ráülteted rövid időre. A lényeg, hogy összekapcsolódjon a fejében, hogy a végterméknek akkor örülsz, ha a biliben landol. Viszont ezt az oviban is kellene csinálni.
- Nikuc
Meg az is érdekes, hogy ha csupasz a feneke, akkor nem pisil, de ha egy kisgatya rajta van, akkor már simán bármit.
Az oviban sajnos nem nagyon lehet megoldani, hogy ennyire figyeljenek rá, mert sokan a gyerek, kevés a nevelő, de ez gondolom, mindenhol így van. Viszont Ő még csak 1,5 órát jár egyenlőre, így ha valami módszer beválik, és ez az akadály, akkor maximum egy kis időre kivesszük, vagy úgy időzítjük az ovit, hogy ne kelljen neki. Őszre pl. simán tudtam, hogy a reggeli után van pisi-kaki, és utána akár 4-5 órán keresztül semmi, tehát nyugodtan mehetett oviba. Most ebben is visszalépett. Sokszor nem a reggeli után kakil, hanem az oviban, mint ma is.
Egyébként ott is ügyesen ráül a kis wc-re, utána kezet is mos, csak nem tesz bele semmit.
Megpróbáljuk ezt, hogy sűrűn ráültetjük, hátha néha sikerül, és a sikerélmény további próbálkozásra ösztönzi.
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
Az egyik barátnőm akinek NT fia van, ha jött hozzán, vagy bárhova ment a ksifiúval vittem magával a saját bilijüket, és idegen helyen is sűrűn kérdezgette, kell-e pislini, kakilni.
De egyébként tényleg, ha pelust kér a pisihez, a bilit add oda neki következetesen.
A lépcsős WC szűkítőt nem próbáltad még? Nekem mind a két fiam azon lett szobatiszta. A bilit egyik se szerette. Remélem ugynailyen könnyedén lesz az a kisebbik is, majd szobatiszta. Az ágytisztaság, hát az már egy nehezebb ügy, az sajnos még nálunk sincs meg.
- Nora
Mi is megkaptuk a diagnozist.Eddig is sejtettem,de ezt igy hallani nem volt könnyü.Mehetünk korai fejlesztöbe,talán már a jövö héttöl.
- sünöcske
-
Egy év múlva már máshogy fogod látni a világot és nem lesz ennyire rémisztő!-ezt ígérem, én már túl vagyok rajta.
Jó, hogy mehettek a korai fejlesztőbe!
- sünöcske
-
Amiben állíthatom, hogy más lesz talán türelmesebb, megértőbb, toleránsabb leszel és jobban örülni fogsz egy-egy fejlődési foknak(mert te észre veszed, míg egy NT anyunak ez természetes) Lesznek majd sokkal értékesebb kapcsolataid akik megértenek, segítenek.
Én bizton állítom, hogy engem az Andris csak jobb emberré tett!
- Edina 21
-
- Fiam 13éves,Lányom 17 éves
Szerintem vedd le .
Csilla mindig változtat , ha van ideje bevállal még előadásokat
Alig várom , hogy beköltözzünk a II.kerületbe mert akkor ott leszek hétfő délutánonként , és minden infót fogok tudni
- Szanya1
-
- admin
Edina, oké.
Az jóóóóó lesz.
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
Szia! Én is viszonylag új vagyok itt, 4,5 hónapja tudjuk, hogy auti a fiunk. DE így utólag jobb lett volna ha előbb tudjuk meg, és nem közel 4 éves korában. Akkor már biztosan előrébb lennénk. Sok sikert és kitartást.
Ági
- Nikuc
Nekünk "csak" Szakértőis diagnózisunk van október óta.
Na, akkor mi nekifekszünk a szobatisztaságnak.
- Nikuc
Még pár hét, és mi is járunk gyógypedagógushoz! :laugh:
- kimni
-
- 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Nikuc, nálunk is nehezen ment a szobatisztaság. Szeptemberi a fiam és ugye akkor ment oviba is 3 évesen, előtte augusztus közepén még full pelusos volt. Semmi nem ment, de nálunk tök egyértelműen vissza sem tudta tartani, pisilt be mindenbe, mindenhol. Kaki csak ritkán, azért szólt, de az is be-bement. Most lehet, hogy nem jót írok, de nekünk kellett egy kis "erőszak". A nyaralóban voltunk és már kétségbe voltam esve, hogy nem mehet oviba, ha így marad és megpróbáltam az erőltetést is. Levettem róla a pelust, ő sírt, hogy ne, neki az kell (tényleg sírt), majd eltelt kb fél óra (tiszta mérges volt), szólt, hogy pisilni kell (nahát, ilyet előtte nem tett), majd elment pisilni, mi ujjongtunk az örömtől és ő onnantól kezdve nem volt pelusos. Persze, rengeteg baleset volt, de nem kellett a pelus. Nálunk vannak ilyen dolgok, amikor semmi nem jön be (semmilyen pozitív dolog, biztatás, jutalom...), de egy kis erőltetés csodát tesz és a végén ő a legbüszkébb magára és mindenkinek meséli, milyen ügyes volt. A beszédben is sokszor van ilyen, hogy a fiam tipikusan az, akit ki kell javítani, mert már el is várja és örül neki (nekem ez fura, de én NT vagyok...). Meg még sok más dolog van, ami így ment. A kicsinél ez szóba sem jöhetne soha, az ellenkezőjét érném el.