Autizmus mindennapok
- kimni
-
- 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
(nekünk, anyáknak...) Nálunk sokat tanult a kicsitől, ahogyan nőtt az öcsi, úgy kezdte el a nagy eltanulni tőle a kötődést. Megtanulta konkrétan, de ez így jó már. Nagyon hasonló a fiam Marcihoz, az önfejűsége, a temperamentuma, az irányítási hajlama. Talán enyhébb esetnek tűnik a fiam, de nagyvonalakban én is olyanokat írnék róla, mint te Marciról. Nagyon remélem és kívánom, hgy a kistesó nálatok NT legyen, mert az lesz a legnagyobb fejlesztés Marcinak! Talán a kistesó miatt tűnik a fiam enyhébbnek, mert rengeteget tanult tőle, állítom, hogy a legtöbbet az öcsitől szedte. Drukkolok, hogy nálatok is így legyen!Bizony, el tudom képzelni, micsoda nehézségekkel jár Marcival az élet. Tényleg ajánlom a Nézz a szemembe könyvet, nagyon hasonló karakternek tűnik nekem a fickó, aki írta magáról.
Szerintem, ha picit nagyobb lesz az öcsi, nektek is lesz Apával időtök elmenni kettesben többször, az neked egy megváltás lesz. Kitartást a mindennapokhoz, tök jól csináltok mindent, meg lesz ennek a gyümölcse!
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
Köszönöm a linket. Jó volt megnézni. Most optimistább vagyok.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én
- Szanya1
-
- admin
Labolen, azzal biztosan nem követsz el hibát, ha elmentek a Koraiba. De akkor Simó doktornőhöz menjetek, ne csak úgy általában.
Andesz, szia!
Szerintem Marci ha majd már eléggé kipróbálgatta ezeket a csúnya szavakat és ötleteket, hogy mit reagál rá a nép, akkor el fogja unni és abbahagyja. Mióta csinálja?
Az idegenekkel való szóbaállásról viszont mielőbb le kéne beszélni, mert ez veszélyes lehet.
Kimni, nem a rugalmasság a harmadik: "Az autizmus szociális, kommunikációs kognitív készségek minõségi fejlõdési zavara" (Autizmus Alapítvány). A gondolkodás módját pedig elég nehéz ránézésre megállapítani. A rugalmasság csak egy része ennek. (Az enyém is tök rugalmas, aztán mire megyek vele.)
Nálatok valami nagyon félrement a Vadassal... Kicsiket is lehet vinni. Mi is 4 év alatt voltunk ott.
- labolen
- 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Kommunikáció: sokat mormog zárt szájjal, ami valamit biztos jelent is az ő nyelvén, csak még nem értem. Amúgy vannak szavai, sőt kettőt is összerak, de nem olyan látványosan bővül a szókincse. Most 23 hónapos amúgy.
Szociális: Hát nagyon tud sírni, ha otthagyom valahol, ahol neki nem tetszik. Csak anyukámnál van el igazán, de ha épp alvásból megyünk át, akkor nagyon sír, ha otthagyom. Idegenektől fél. De Latka is félt ennyi idősen.
Rugalmatlan gondolkodás: nem ez a hivatalos megfogalmazás, tudom. én ezt úgy értelmeztem Latkánál, hogy bár a napirend neki mindegy, új helyeket és személyeket is elfogad. De például kicsinek nem volt mindegy a pihár, vagy tányér, és a rutinban nem lehetett eltérni semmitől. Ha újat hoztunk be véletlenül, akkor azt másnap már ugyanúgy kellett csinálni. Mintha összedőlne a világ, hogy nem ment minden a megszokott sorrendben. Közben meg lehetett menni mindenfelé. Viszont mama és a mi házunk között csak egy útvonal volt megfelelő! Lenivel ilyesmi nincs. Mondjuk teganap kiakadt, hogy nem nézheti tovább a thomasos videókat a youtube-on.
ja és tök sok mozdonynak tudja a nevét... Ez már nem jó jel. :woohoo: :laugh:
No mindegy, kicsit azért megnyugodtam, és tovább nézegetem. Idegörlő.
Andesz: köszönöm, hogy most már Te is írtál, és hozzászóltál a témához. Jó, hogy most már Te is itt vagy, nem csak olvasol minket.
És szurkolok nálatok is a picinél. Én emlékszem, első komoly aggályaim akkor voltak, mikor semmi zajra nem rezzent össze a kicsi. Még csak nem is pislogott, mikor fedőket csapkodtunk a feje felett. Egy évesen csak ült a kövön, és nem figyelt egyáltalán, ha szóltunk neki.
Kimni: Jó ötlet az ayres és a Gézengúz is. Meglátjuk mi lesz, mert most már annyi fizetős program van betáblázva, nem tudom mi fér még bele a költségvetésbe.
Amúgy nem a Koraiba vinném, hanem itt a közelünkben a nevelésiben van egy alapítvány, ami csinál korai fejlesztést, majd oda viszem el. Ott, ha gond van vállalnak ingyenes fejlesztést is. Majd meglátjuk mit mondanak.
Kösz mindenkinek!
- Szanya1
-
- admin
- kimni
-
I.1.2. Az autizmusban érintett területek
Minden autizmussal élő ember esetében döntően három terület fejlődése és működése
sérül. Ezek a kommunikáció, a társas viselkedés, és a rugalmas viselkedés-szervezés.
forrás: www.fszk.hu/rpi/szakmai_anyagok/Autizmus...t_foglalkoztatas.pdf
De sok helyen olvastam így megfogalmazva.
- kimni
-
Kb hasonlóakra gondolunk szerintem. Amiket írtál a fiadról, az a fiamnak mind megvolt különben (azaz jól csinálta ezeket, 2 évesen kihalászta a játékot az ágy alól stb), mégis a rugalmatlansága a legdurvább, állítom, hogy az itt fórumozók közül nekünk ezzel van a legnagyobb napi szintű gondunk. Pedig a fiam is szeret ismeretlen helyekre menni, nem az útvonalakra érzékeny, nem az emberekre, hanem a legapróbb cselekedetekre. Szóval, a rugalmas vislkedés-szervezés, ahogy itt írják, tényleg nagyon átfogó, de szerintem ez elég egyértelmű kifejezés, el lehet dönteni egy gyerekről, hogy vannak-e rugalmatlan viselkedési megnyilvánulásai. Pl az étkezés is ilyesmi, ha csak ezt vagy azt akarja megenni egy gyerek, már az is rugalmatlanság (egy NTnél elég ritkán fordul elő, hogy évekig nem hajlandó mást enni, csak az ő általa választott 5 ételt pl, de ha van is ilyen, akkor nincs érintettség a kommunikációban és a társas kapcsolatokban).
Nekem azért jött be ez a szent háromság megfogalmazás, mert ha mindhárom területen van difi, amit a szülő is el tud dönteni, lát, észlel, akkor nagyon valószínű az autista spektrum (hogy azon belül hol, az meg a szakember dolga), de ha egyértelműen ki tudja zárni a szülő a 3 területből legalább az egyiket, akkor pedig nagy valószínűség szerint nincs autizmus, legalábbis nem olyan, amivel foglalkozni kellene.
- labolen
Egy kétévesnek magától kéne erre rájönni? Nekem 4 évesen tudta, miután megmutattam neki. De kétévesen mindenhova székkel járt, és szedett le magának. Sőt már zsilipezni is tudott: szék-kilincs-szék hátrahúz-ajtó kinyit-szék betol-hűtő kinyit.
Amúgy én is rugalmatlanságnak szoktam hívni, mikor mesélek róla, csak valami olyasmit mondok, hogy rugalmatlan gondolkodás. És felsorolom, hogy mire gondolok. Ezt a rész a legnehezebb amúgy leírni a laikusnak. Mert azért ez kicsit több, mint hogy ragaszkodik a kedvenc poharához...
- Szanya1
-
- admin
Kimni, de egyébként az, hogy nálatok ezek a "feltalálom magam kreatívan" típusú dolgok időben megvoltak, az azt jelenti, hogy ez a terület csak nagyon enyhén érintett, meg azt is, hogy az érdeklődése nem volt nagyon beszűkült. Ugyanis egy ilyen ágy alól kikotrós dolog az én fiamnál már csak azért sem valósulhatott meg, mert leakadt volna mondjuk azon, hogy "ó, hát az ágyat lehet püfölni, az ágytakarót lengetni, fel lehet rá mászni, hát kit érdekel, hogy az előbb még azt kerestem, ami alatta volt?" Állandóan eltérült. Kitalált valamit, de mire odaért volna, elfelejtette, mert elterelte valami jó kis vizuális vagy zajongó dolog. Viszont nagyon könnyen irányítható és terelhető volt ugyanezért. Mert ha mondtam, hogy ezt vagy azt csinálja, akkor megcsinálta, mert elfelejtette, mit akart előtte.
Labolen, ez a székre felmászós dolog nálunk is irtó korán megvolt, 2 évesen még nem, de nem sokkal később. Csodálkoztunk is, hogy ezt így megoldja, számunkra egyszerűbbnek tűnő dolgokat meg nem.
Szülői diagnosztika: ezzel az a baj, hogy pici korban (tehát mondjuk 2,5 éves korig) különböző problémák nagyon hasonló tüneteket eredményeznek. Ha valakinek van egy autija már, akkor nyilván nagyobb az esély arra, hogy ha problémás a kisebb, akkor nála is ez a gond és nem mondjuk nagyothallás, epilepszia, afázia vagy értelmifogyatékosság, de ha nincs még ilyesmi a családban, akkor szerintem picinél a szülő nem tudja eldönteni, mi a gond, csak nagyon egyértelmű esetben. Nem tudom, hogy egy autizmusban gyakorlatlan szülő ki tud-e zárni bármit.
Bár biztos voltam az autizmus diagnózisban, mégis időnként elbizonytalanított, hogy volt szemkontaktusa (na de mennyi egy NT-hez képest? minimális), rugalmas, nyugodt, tulajdonképpen beszélni is elkezdett, csak nem haladt vele. Néhány biztos pontom volt: hogy nem rág és pörget, meg hogy szemsarokból nézi a kerítést szaladva. Ez is érdekes dolog: a hoxán beszélgettem egy anyukával, aki megnyugtatott, hogy az övé is szemsarkozik, de nem auti, normál oviba jár és már a szemsarkozásról is leszokott. Na azóta már összefutottunk egy újabb beszélgetésre és már nekik is van diagnózisuk.
- bundáskenyér
-
Témaindító
- 10 éves középsúlyos auti kislányom van
ezt is nézzétek meg
- kimni
-
A szülői diagnózist én sem tartom jó dolognak, kivéve, ha már tapasztalt valaki
- kimni
-
Amúgy az érdeklődési kör beszűkülése is gáz. Írtam még Marcival kapcsolatban (Marcoverdéék), hogy amiket mond, az legalább arra utal, hogy az érdeklődési területe nem szűkült annyira be
- tomger
-
- Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Ha nem érdekes szóljatok leveszem.
- labolen
Le ne vedd őket! Vagy addig várj, amíg kimásolom.
- champ
-
- 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Kihagytam a hétvégét (Nyíregyházán voltunk, szuper az állatkert!), rendesen belefáradtam abba, hogy elolvassam amíg elolvastam a rengeteg hozzászólást.
Annyira tudok osztozni az aggodalmatokban! Nekem szerintem az volt a legjobb a tesó születésénél, hogy nem tudtuk még mi a helyzet Z.-nal. Nem is tudom, hogy mernék-e még egy gyerekre vállalkozni...inkább nem.
Az én fiammal is az az egyik legnagyobb gond, hogy túl nagy bizalommal van mindenki irányába, egyszerűen nem feltételez senkiről semmi rosszat!
Én kicsi korában mindig szerencsésnek éreztem, hogy viszonylag könnyű otthagyni agy délutánra valamelyik családtagnál vagy szomszédnál. Viszont mindig látványosan örült, ha visszamentünk hozzá. Nálunk a klasszikus ragaszkodás mostanában kezdődik.
Andesz: jó, hogy te is írtál! Kimninek igaza van, muszáj, hogy találjatok kicsit magatokra is időt. Mi minden hónapban úgy megyünk nagy bevásárlásra, hogy a srácokra addig a szüleim vigyáznak. Igaz, hogy tömeg van, pénzköltés meg rohanás, de csak mi, Apával! Olyan, mint régen!
Tomger: jók az anyagok! Mi a a Balcsira tuti nem megyünk, akkor jönnek haza a gyerekek Miskolcról (ma otthagytuk őket).
- kecsenge
- kecsenge
- labolen
Köszi még egyszer!
- sephora
-
- Levi 4 és fél (AS), Marci 2 és fél éves
Tudna-e valaki segíteni lábtörés-fekvőgipsz problémára vizuális segédeszközökkel?
Levi ma a nagyinál eltörte a lábát - 3 hét fekvőgipsz. Totál ki vagyok.
Előre is köszönöm a segítséget!