Autizmus mindennapok
- Babesz
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Babesz
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Csino
Auti/aspi: biztosan igazad van és sok szülő, akiknek auti a gyereke, azt mondja, hogy valójában aspi. Én már olyat is olvastam FB fórumon, hogy a gyerek nem beszél, de aspi diagnózist kapott, na ilyenkor azért kettéállt a fülem, mert azt továbbra sem értem, hogy az egyes, különböző helyeken legalább miért nem adják egységes szempontrendszer szerint a diagnózisokat.
Egyébként a mi helyzetünk is fura annyiból, hogy az én fiam ugye a Koraiban kapott diagnózist, ahol egy ideje Aspergert nem adnak ki. Szóban mondták, hogy az lenne, ha lenne még ilyen címke. Ezért én arra gondoltam, hogyha már nem mehetünk a Koraiba, mert kinövi és a csp./GYES miatt új diagnosztizáló helyet kell keresnem, olyan helyre vinném, ahol tudom, hogy kiadnak még aspi diagnózist. No de a kérdés a következő: addigra már 6 éves lesz, akkor majd nekem bemondásra elhiszik, hogy nem volt megkésett beszédfejlődés? Hiszen addigra, ahogy írod, sok olyan gyerek is, aki enyhe autinak volt titulálva (és nem aspinak) olyan lesz, mintha aspergeres lenne. Magyarán a kérdésem: egy idősebb gyerekre mi alapján mondják a szakemberek, hogy aspergeres?
Jól emlékszem, hogy Te írtad, hogy jártatok a Korai ovijába? Ti mellette jártatok akkor egyéni fejlesztésre is?
Úgy tudom egyébként, Simó Doktornő már nincs a Koraiban, csak a Cseperedőben praktizál. Eléggé cserélődnek a pszichiáterek a Koraiban.
Szakértői/Nevtan: nem úgy van, hogy a kicsi gyerekeknél rögtön a szakértőibe küldik a gyereket? Mivel nálunk 3 éves kor alatt jelezte a bölcsi a problémát, minket rögtön oda küldtek legalábbis.
- Geszter
Én úgy tudom, hogy ha az intelligenciája ép, és nem volt megkésett beszédfejlődés, akkor beszélnek Asperger-szindrómáról - már ahol beszélnek. Az én fiamat az I. klinikán diagnosztizálták, azt mondták, azért nem nevezik Aspergeresnek, mert ők nem különítik el, másrészt zavar volt a beszédfejlődése körül (nem volt megkésett, csak két éves korától egy éven keresztül egy kitalált nyelven beszélt, kb. 80 saját szóval). Biztos nem könnyű a kategóriák felállítása, hiszen két aspergeres sem egyforma. Nekem már csak egy kérdésem van: én, aki nem vagyok sem autista, sem aspergeres, de három éves voltam, mire megszólaltam, mi vagyok? Lényeg, hogy sok oka lehet a megkésett beszédfejlődésnek, és simán behozható a lemaradás. Egyébként Temple Grandin, aki ma az egyik leghíresebb aspergeres, szintén nem beszélt öt éves koráig, és skizofréniával diagnosztizálták. Csak kellett egy-két ember, aki melléállt és nem mondott le róla.
- Babesz
Autista gyermekek fejlesztése
Módszereink a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztésében
A környezet adaptálása a gyermek speciális igényeihez
Strukturált környezet kialakítása térben és időben. A gyermek biztonságérzetének megalapozása, a különböző tevékenységekhez igazodó helyszínek, határvonalak kijelölése.
A napirendi tevékenységek vizuális megjelenítése, képi segédeszközök alkalmazása.
Az önálló tevékenységhez szükséges kommunikációs, kognitív készségek tanítása, a kialakult készségek gyakorlása, szinten tartása.
Szociális készségek fejlesztése, a gyermek beilleszkedésének segítése.
A játéktevékenység tanítása .A játékeszközök adekvát használatának megtanítása, a gyakorló didaktikus konstrukciós játékok alkalmazása interaktív helyzetekben, sokirányú tapasztalatszerzés biztosítása.
Az autista gyermekek mozgásfejlesztése az enyhe értelmi sérült gyermekek fejlesztéséhez alkalmazott módszerekkel és eszközökkel történik.
Egyébként Miskolc Avestetői óvoda a nevük.
- Szanya1
-
- admin
Csino,
Geszter,
- Csino
Igen, most a Koraiban új pszichiáterek vannak ( www.koraifejleszto.hu/index.php?ln=hu&p=gallery&id=1&m=1 ), szóval elég változékony a helyzet.
- Szanya1
-
- admin
Köszi a linket, na róluk semmit nem tudok.
A Korai ovi nagyon hatékony, az EMÚ-t is dicsérik a régiek, de nem hiszem, hogy előkerülnek válaszolni, mert szép lassan mindenkiből kikopik a segíteni vágyás, annyira kevés a viszonzás. Sokan arra nem veszik a fáradságot, hogy ha kapnak egy választ priviben, akkor nyomjanak rá egy köszönömöt. Hát ez van sajnos.
Úgyhogy ezúton is köszi ismét a miskolci ovi adataiért (Babesz) és a Korais infóért (Csino), mostanában elég ritka, hogy magától valakinek eszébe jut, hogy hozzátenni is lehet. A kitartó régieknek meg KÖSZIKÖSZIKÖSZI!!!! A nép nevében.
- Csino
Én sem tudok sokat ezekről a pszichiáterekről.
Oké, akkor nem nagyon számítok infókra, szomorú, amit írsz, de érthető
- Babesz
A kötelező ovibamenés hogy van, még ezzel sem vagyok tisztában. Ha a gyerek december végén tölti a 3at akkor januárban már kötelező oviba mennie? Vagy csak a következő szeptemberben amikor 3ésfél éves?
- Szanya1
-
- admin
Készítettünk Apával egy feladatot köszönésre, mert
Véleményezzétek légyszi. Tudom, hogy ez keveseket érint, de attól még lehet véleményezni.
Belépve látható csak.
- Szanya1
-
- admin
- Babesz
- Szanya1
-
- admin
- Luna
-
Fel lehet venni óvodába azt a kisgyermeket is, aki augusztus 31. után tölti be a 3. életévét!
Az óvoda felveheti azt a gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételétől számított fél éven belül betölti, feltéve, hogy minden, a településen, fővárosi kerületben, vagy ha a felvételi körzet több településen található, az érintett településeken lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető. [Nkt.8. § (1)]
innen ideztem itt van egy hoszabb cikkis a temaban: www.mszoe.hu/index.php?oldal=alap.php&id=132
- Babesz
- Babesz
- Heather
-
Ovikezdés kérdése:
- anita
-
- két kisfiú, 4 és 7 évesek (a nagy érintett)
Csino: Mi három éve járunk az EMÚ-ba. Úgy gondolom, hogy az ország legjobb fejlesztőhelye. Jócskán részük van abban, hogy a fiam szeptemberben normál általános iskolában kezdhet! Konkrétan csoda, amit elértek velük, érintettségtől függetlenül minden kisgyerek, akikkel az iskolakészítő csoportjukat végeztük, szárnyal. Olyan jó volt látni őket, hogy a novemberi nyílt naphoz képest mennyit fejlődtek. (A fiam 4 évesen kezdett náluk, fél évig járt egyéni terápiára, egy évet 4-5 fős csoportos fejlesztésre és idén pedig iskolaelőkészítőre) Csak ajánlani tudom a helyet, nagyon elhivatott, szuper pszichológusok és gyógypedagógusok dolgoznak náluk és nagyon sokat törődnek a család gondozásával (anya-apa lelkével is) Sajnos épp költözésben vannak, nagyon remélem, hogy nem kerülnek túl messzire tőlünk!
kert:
Imádom, hogy van, de ha apám nem jönne kéthetente át segíteni, akkor elég csipkerózsikás lenne a helyzet nálunk, mert nekünk sincs rá erőnk
Szanya:
Jézusom, vakbélműtét?! Erről lemaradtam! Hogy vészeltétek át? Szerintem örüljetek a kertnek meg a vaddisznóknak!

Tomger, hová megy G. szeptembertől?
3Maci, hogy jöttetek ki a második félévvel? Mennyire kell felvágni az ereimet az első év nehézségei miatt? NT gyerekek szülei se tudtak sok jóval kecsegtetni

Süni: Megvan még a szerelem a lovak iránt? Örültem, hogy idén jobb kezekben volt A.
Marco: Nagyon örülök, hogy sikerült az iskolaváltást elintézni!!! Jó kis sztori volt! :evil: :laugh:
Üdv az újaknak és kitartást kívánok nektek! Olyan fura volt olvasni a soraitokat, hogy 3-4 éve ugyanezeken mentünk keresztül és én is mindig azt vártam, hogy majd eljön egy pont, amikor megnyugszom, választ kapok, iránymutatást vagy megoldást... Nem akarok senkit elkeseríteni, de mindig lesznek kérdőjelek! Soha nem fogjátok azt érezni (legalábbis magamból kiindulva), hogy most már teljesen megnyugodhatok (azért mert mondjuk van diagnózis, vagy azért, mert rengeteg fejlődés van, vagy....Szóval millió dolog meg fog oldódni (magától is+ a terápiák hatására), de tízmillió újabb kérdés fog előkerülni és az aggódás a gyerek jövője vagy mások általi elfogadása miatt soha nem fog megszűnni...
A mi sztorink egyébként idáig abszolút felfelé ívelő, sokkal jobban állunk, mint azt remélni mertem, vagy mint azt valaha jósolták, de őrült sok meló is van benne... Ahányszor megjelenek, ezt mindig leírom: mozgásfejlesztés és autispec szociális-kommunikációs fejlesztés létfontosságú!!!! Kitartás és jönnek az eredmények!
Szóval egyelőre sikersztori a miénk, de a sulikezdéstől így is rettenetesen be vagyok tojva
- anita
-
- két kisfiú, 4 és 7 évesek (a nagy érintett)