Asperger-szindróma
- Frézia
-
- Nem elérhető
w3.autismus.de/pages/startseite/denkschr...scher-stoerungen.php
Itt is ott van a megkülönböztetés az utolsó táblázatban. Nincs nagy jelentösége, csak 1. mint már írtam, azért érdekelt volna, a Ti tapasztalataitok is ezt bizonyítják-e 2. nem csak komolytalan helyeken találtam erre utalást. Nem központi jelentöségü dologról van szó, de azért újra meg újra megemlítik.
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Szanya1
-
- Nem elérhető
- admin
A DSM IV-ről ír, de már az V-nél tartanak.
Megkattintottam a címlapot, látom, hogy van valami az inkluzív oktatásról. Azt olvastad?
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Mazsika11
- Mazsika11
- Frézia
-
- Nem elérhető
Az inkluzív oktatásról írottakat még nem olvastam, ebbe azért nem mélyedtem bele, hiszen még van addig pár évünk. De ha segíthetek a cikk tartalmát illetöen, szívesen!
- Szanya1
-
- Nem elérhető
- admin
És azért Németország még az elérhetőbb országok közt van... Talán.
- Frézia
-
- Nem elérhető
- Szanya1
-
- Nem elérhető
- admin
- Angianya
Elnézésed kérem, csak most tudok válaszolni. A lányomnak nincs hivatalos diagnózisa. Amikor a fiamnál felmerült a gyanú, akkor ,,világosodtunk" meg. 17 éves koráig meg voltam győződve, hogy én rontottam el valamit. (szerelemgyerek, 17 évesen szültem...)
A mozgásán én egyébként nem vettem észre semmi különöset, hacsak nem annyit, hogy lassú, megfontolt típus, kicsinek meg pörgött.(10 hónaposan állt fel, 1 évesen indult el) Épp nemrégiben beszélgettünk róla itthon a párommal, hogy amikor 3 éves volt és még mi is jobban bírtuk a hegymászást
- Frézia
-
- Nem elérhető
Szanya, ez egyrészt irányelv, mert vannak irányelvek amiket szövetségi szinten adnak ki, másrészt információ a jogi helyzetröl, mi szerint ha az ún. Schulamt a normál iskola látogatását egyszer engedélyezte, akkor a beilleszkedést segítö intézkedéseket nem lehet visszautasítani azzal az indokkal, hogy egy kisegítö, szelektív iskolában elegendö fejlesztés állna rendelkezésre. Az induviduális integráció költségei akkor is fedezendök, ha az adott tagállam iskolajoga választási szabadságot garantál és az említett költségek egy szelektív iskola látagatása esetén nem állnának fenn.
Külön kezelik viszont az inklúziót. Itt a 2009-ben Németország által ratifikált Egyesült Nemzetek által megfogalmazott konvencióra hivatkoznak. Követelik, hogy az inkluzív beiskolázásra való jog csak akkor legyen korlátozható, ha annak betartása az iskolára vagy a többi tanulóra bizonyíthatóan el nem várható nehézségeket szabjon ki. A legtöbb szövetségi állam iskolajogába már felvették, hogy a szülök dönthetnek arról, melyik iskolát látogassa a gyerekük. Aztán jön egy felsorolás, hogy milyen támogatási lehetöségek vannak az iskolalátogatáshoz, s hogy ennek milyen feltételei vannak.
Remélem, egy-két dolgot meg tudtam válaszolni. Ha nem, még kérdezz.
Kicsit eltértünk a topic valós tartalmától, ha gondolod, tedd át máshova! (Jobban kiismered magad, meg ugye most már tudom, mire vagy képes a gépeddel!
- dipsz
- Zsu7
- Nem elérhető
Beszel eleg jol,de a valaszolas nehezebb,es sok ritualis dolga van,es ha abba belerondit valaki vagy abbq amit o elore kitalalt,akkor kiborul. Nalunk az oviba ez a legnagyobb gond...hogy nem ertik ot,nem ertik mit miert csinal es nem tudjak kezelni. Ezert sokszor rator a hiszti. Rendes oviba jar,de nagyon nem jo..nekem sem meg neki se. Talan ovivaltas lesz nekunk ebbol mert itt nem erzem azt a szeretteljes legkort.
A te fiadnak mik a leg szembetunobb dolgai?
- FrannyG
-
- Nem elérhető
A kislányom folyékonyan beszél, nagyon kis okos, de minden területen jelentkeznek kisebb-közepes, néha átmeneti zavarok, hullámzó az állapota. Bölcsiben nem volt baj vele, szeptemberben megy egyébként integráló oviba.
Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek mivel teszünk jót, ha megkapja a diagnózist: menjek vele tovább, h kapjon SNI kódot, és "állami" fejlesztést (a XIII. kerületben lakunk), vagy semmiképp ne hangoztassam hivatalosan, és magán úton menjek vele tovább? Az óvónőknek mindneképp el fogom mondani, vagyis már el is mondtam, különben nem tudnák hova tenni a gyerek eltérő viselkedését. Köszönöm szépen a segítséget!
- FrannyG
-
- Nem elérhető
A kislányom nagyon kis okos, folyékonyan beszél, rendkívül jó a memóriája, de minden területen megvannak a tünetei, kis dolgai. Bölcsibe jár, nincs vele problémája a gondozóknak. Szeptembertől lesz ovis, intergrálóba írattam, ha kap SNI kódot, akkor elvileg az EGYMI-től járna ki gyógypedagógus (Bp).
Azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek ha megkapja a diagnózist, akkor menjek vele tovább, hogy kapjon SNI kódot és "állami" fejlesztést az oviban, vagy összességében csak bajt csinálok vele legkésőbb a sulinál, és ne, és magánfejlesztésre vigyem? Az óvónőknek mindenképp elmondjuk, h mi a helyzet, különben nem tudnák megfelelően kezelni a dolgait. Köszönöm szépen a véleményeket!
- Szanya1
-
- Nem elérhető
- admin
- FrannyG
-
- Nem elérhető
- FrannyG
-
- Nem elérhető
- Szanya1
-
- Nem elérhető
- admin
- FrannyG
-
- Nem elérhető
- thomasmd
- Nem elérhető