Könyves topic :)
- Szanya1
-
Témaindító
- Nem elérhető
- admin
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- HáromMackó
-
- Nem elérhető
- Auti kisfiam 10 éves
A Malk Helprin: Téli mese című könyvet is imádom.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Szanya1
-
Témaindító
- Nem elérhető
- admin
- HáromMackó
-
- Nem elérhető
- Auti kisfiam 10 éves
- Szanya1
-
Témaindító
- Nem elérhető
- admin
Marcoverde meg már rosszul van a mély tudásra valló irodalmi elemzéseinktől. :laugh:
- HáromMackó
-
- Nem elérhető
- Auti kisfiam 10 éves
- Szanya1
-
Témaindító
- Nem elérhető
- admin
- HáromMackó
-
- Nem elérhető
- Auti kisfiam 10 éves
Rumini kalandjait ismeri valaki?
- kimni
-
- Nem elérhető
- 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
A 22-es csapdáját én is néztem pont hétvégén
Nekem az a bajom mostanában (biztos ez a féldepresszió lehet az oka), hogy semmi olyan könyvet és filmet nem tudok a kezembe venni, tv-be tenni
Én mostanában filmeket nézek időhiány miatt. A legutolsó könyvet nyáron olvastam, ott volt rá időm... Azt őszinte szívvel tudom ajánlani: Grecsó Krisztián: Mellettem elférsz
Kortárs, mégis olyan stílusban ír, meg olyanokról (a saját családjáról), amik a régi korba mutatnak vissza. De minden téma végén visszakanyarodik a jelenhez és vicces is, de eszméletlenül izgalmas és nagyrészt valóságos események vannak benne (családi életrajz szerű, nagyon klassz).
Filmből pedig én életemben először láttam pár hete a Liliomfit. Darvassal természetesen. Nekem borzasztóan tetszett.
- labolen
- Nem elérhető
- 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
"Lehet pont nem jó időben olvastam a Zabhegyezőt. Egyszer túl korán, nem voltam még haldokló tini, egyszer meg túl későn, és már idegesített ez a szenvelgés."
Ez nem azt jelenti, hogy aki olvasta és tetszett neki, az éppen depressziós tini volt, vagy ilyesmi, csak valahogy úgy érzem, hogy nekem emiatt nem volt jó olvasmányélmény. Valószínűleg, ha olyan hangulatban olvasom, mikor jobban átérzem egy kamasz nehézségeit a világban, akkor jobban tetszett volna. De most 31 éves fejjel, mikor tényleg sok gond van az életemben, akkor pont nem tudtam átérezni ezt a dolgot a fiúnál. De biztos megvan az oka, hogy miért lett kultikus mű.
Rumini: Nekem is ajánlották, de nekünk még a Cipelő cicák is sok volt. A Tündérmesék viszont aranyosak, azt tudom ajánlani, az is Berg Judit. Egy nehézségi szinttel lejjebb van, mit a Rumini, több kép is van benne.
Amire én most rákattantam film, az az új Sherlock Holmes sorozat. A BBC feldolgozásában Sherlock aspergeresként van bemutatva. Én tizenévesen minden Sherlock Holmes könyvet elolvastam, imádtam. És most ebben a feldolgozásban nagyon ütős! (Érdekes, hogy már kiskoromban is az antiszociális és zseniálisan okos hősök voltak a kedvenceim... :blink:
) Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- marcoverde
-
- Nem elérhető
Nem értettem félre , ne aggódj:) Meg aztán mégis csak művészetről van szó, ami elég nagy teret hagy a szubjektivitásnak, egyszerűen nem tetszhet egy könyv mindenkinek:) Érdekes egyébként, hogy én tizenévesen olvastam először, és egy érzelgősködő baromságnak tartottam, de valami megmagyarázhatatlan oknál fogva felnőtt koromban nagyon át tudtam érezni.
Egyébként hiába zseniális egy mű, ha az embert éppen nem foglalkoztatják azok a felvetések, amit a mű tárgyal.Például bizonyára kiváló Thomas Mann Tonio Krögere, de engem pl. ez a művész-polgár 'identitás-dilemma' totálisan hidegen hagyott, ezért semmilyen hatással nem volt rám.
Elemzést amúgy nem néznék meg művek elolvasása előtt, mert az már alapvetően rátelepszik az ember nézőpontjára, inkább némi kontextus-megteremtés , különböző nézőpontok felvetésére gondoltam (inkább mankó ez az olvasáshoz, minthogy előre adjanak egy univerzális megfejtést, ami igazából nem is létezik)...
Még valami: Írtad,hogy Vonnegutra, hogy értetted amikor olvastad, de utána fogalmad nem volt miről szólt. Ez baj?
Szanya:
Még korábban kérdezted Chandlerrel kapcsolatban, hogy mi a bajom a fordítással: Szerintem az, hogy kivették belőle a lelkét
- Szanya1
-
Témaindító
- Nem elérhető
- admin
Pl. olvastam pár Vonnegutot is és totál nem emlékszem egy mondatra se.
Érdekes lehet Chandler eredetiben, de azért én korántsem vagyok olyan penge angolból, hogy nyelvi különlegességeket fordítsak. Sajnos.
- labolen
- Nem elérhető

Amikor olvastam, tényleg tetszett az adott Vonnegut könyv, és most megnyugtattál, hogy más sem tudna összefüggő sztorit mondani róla.
Mester és Margarita abszolút favorit!!! 3szor olvastam én is, imádom.
Én még az Utas és holdvilággal vagyok így. Hiába olvastam el azt is háromszor, egy kukkot nem tudnék belőle felidézni. Eddig mindig azzal vigasztaltam magam, hogy biztos a botrányosan rossz memóriám miatt van ez. De lehet vannak könyvek, amik így működnek. Ugye?... :blush:
1-én lesz a Hósüti valamelyik csatornán. A filmes fül alatt van belőle trailer, aki nem látta nézze meg.
Sherlockot nem nézi senki?
- kimni
-
- Nem elérhető
Inkább filmeket nézek... 2-3 részletben persze Marco, igazad van, a fordítás nagyon el tud rontani dolgokat. De filmre is igaz. De van olyan is, amikor a magyar fordítás jobb, mint az eredeti! Ritka, de van. Filmben többet is tudok, könyvben meg egyet, a Sofie világát (Jostein Gaarder). Magyarul sokkal jobb a nyelvezete, olyan gördülékeny, de angolul - mivel ez norvégról lett angolra fordítva - nem gördülékeny és olyan angolra fordították, amit szerintem nem használ senki, nagyon egyszerű szerkezetek, olyan szavak, amiket szerintem mintha a szótárból nézett volna ki a fordító, vagy nem tudom, én sem vagyok egy nagy ász angolból azért, de ez feltűnt. Viszont kaptam egy angol könyvet, brit könyv, az a címe, hogy: "The Age Of Absurdity, Why modern life makes it hard to be happy", Michael Foley. Jó, nem regény, de nem értem.... olyan nyelvtani szerkezetek használ, olyan szavakat, hogy konkrétan nem tudom rendesen olvasni. Te tuti értenéd
- labolen
- Nem elérhető
A Sofie világát olvastam, nagyon tetszett. Ilyenkor különösen sajnálom, hogy semmire sem emlékszem belőle, milyen jó kis filozófiai világképem lehetne. Így meg annyit tudok, hogy olvastam...
Na ez is felkerül a listára, könyvek, amiket újból elolvasok, ha jobban tudok figyelni. Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- kimni
-
- Nem elérhető
Én nappal nem tudok olvasni, mert amint leülök a könyvvel, nem hagynak békén. A gép előtt ülni is szakaszokban tudok, mindig van valami, ami miatt oda kell figyelnem, de az olvasást nem tudom mondatonként megszakítani, legalábbis engem annyira zavart, hogy nem bírtam így könyvet olvasni.
Labolen, nekem Jostein Gaarder az egyik kedvencem. Amit tudok ajánlani tőle, az a Narancsos lány és a Kártya titka. A többit nem fordították le (csak a Tükör által homályosant, de az nekem kicsit depresszív), de megvettem angolul a Maya-t és a Christmas Mistery-t, bár még nem olvastam el őket. De a Narancsos lány nekem nagyon bejött, azt más is dicsérte. A Kártya titka inkább amolyan Alice a csodaországban-os.
Sofie világa szerintem arra volt jó, hogy alakítson a gondolkodásmódunkon, nem arra, hogy a lexikális tudásunk bővüljön mindenképpen. Legalábbis szerintem
- kimni
-
- Nem elérhető
- HáromMackó
-
- Nem elérhető
- Auti kisfiam 10 éves
Én is csak este olvasok az ágyban, van, hogy 11-kor fekszek le de akkor is olvasok mondjuk 2-3 oldalt, aztán végleg kidőlök. Jó időben, mikor az udvaron vigyáztam rájuk és éppen nem találtam gazolnivalót, vagy ültetnivalót stb. akkor ott is olvastam, de ez azért ritka eset.
- labolen
- Nem elérhető
Én simán olvasok este 10-től éjfélig, ha úgy tartja kedvem. Mondjuk én rendszeresen éjfélkor fekszem, és reggel 7.15-kor kelek. Napi két kávéval egész jól ellavírozok.
Most például a reggelim közben vagyok itt, és épp a kávémat iszom, miközben írok. Aztán megyek tovább takarítani, mosni, pakolni. Ma itthon van mind a három, lehet hogy így könnyebb lesz, vagy nehezebb... :laugh:
- sünöcske
-
- Nem elérhető
- Gizmo 12 éves nem beszélő autista
HáromMackóval már megvitattuk egyszer Csillagkapu és társait!
Nekem korszakaim vannak. Van mikor a történelmire kattanok rá, van hogy, ha szeretet éhségem van akkor romantikus és van mikor a lélekelemzős.
Történelmi: A Boleyn lányokat és VIII.Henrik, Camelot és társai + Romanovok
Danielle Steeltől szeretem a ZOYA-t
Ami romantikus is egybe (pletyik) Ferenc József szerelmei
Vörös Csabától most olvastam szept.-ben az Anitát (a név kötelez!) Ez a sport élet kis csalásaiban érintőlegesen enged betekintést + egy sorozat gyilkosságot kell megfejtenie annak az írónak aki a leleplező írást írta a sport csalásokról. Anita egy könyvtárban dolgozik és fura egy személy. Kettejük kapcsolatának alakulásáról is szól.
Most Popper Péter: Lélekrágcsálók-ját olvasom.
Kimni: Volt idő amikor engem is inkább a képek érdekeltek
Anyám azzal biztatott, hogy csak a képig olvasd el lányom (diszeseként megváltás voltak a képek)