LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Asperger-szindróma

Asperger-szindróma 4 éve 7 hónapja #48582

• JSZV
  • JSZV profilkép
  • Nem elérhető
Kedves Szanya, köszi a hozzászólást - a szakemberek akik ezt mondták, egymástól függetlenül mondták, és persze mind hozzátette, h. "nem ijesztgetni szeretném az anyukát, de..." valahogy így, nem tudom már, h. pontosan milyen szavakkal, de ez volt a lényeg. Pont azért ütött annyira szöget a fejembe, mert egymástól függetlenül mondták. Örülök, ha valaki(k) máshogy látja(k), nagy öröm lenne a családnak, ha az ovis kor a gyors fejlődésről szólna...:) hátha nálunk is így lesz, ki tudja...
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Asperger-szindróma 4 éve 7 hónapja #48583

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Nem feltétlen gyors fejlődésről van szó, hanem komoly eredményekről, ami nem biztos, hogy gyors. Tehát pl. a gyerek az ovi hatására félév elteltével elkezdi megenni azt az ebédet, amit a többi, noha ezt megelőzően sült krumplin élt. Vagy pl. a maga sajátos módján, de szép lassan kapcsolatokat építget.

Asperger-szindróma 4 éve 7 hónapja #48700

• JSZV
  • JSZV profilkép
  • Nem elérhető
Szia, erre vagyok kíváncsi: ovikezdés tapasztalatok, kiscsoportos időszak élmények, tapasztalatok - különös tekintettel ilyenekre, mint pl. beilleszkedés, viselkedés, rugalmasság stb. kérdéskörei, plusz szociális fejlődés, pl. barátkozási kísérletek, ilyesmik. Illetve az érdekelne még, h. nálatok a rugalmatlanságból eredő (időnként alig jelenlévő, időnként halmozottan előforduló) hisztik fokozódtak vagy csökkentek...? Beszéd hogyan fejlődött ebben az időszakban (3-4 és fél éves kor között)? Előre is köszi az infókat!

Asperger-szindróma 4 éve 7 hónapja #48702

• FrannyG
  • FrannyG profilkép
  • Nem elérhető
Ez szerintem teljesen egyéni, h ki hogy fejlődik, meg milyen élmények érik az oviban. Nagyrészt az óvónőkön is múlik. A rugalmatlansága főleg abban nyilvánult meg az oviban, h rosszul tűri, ha vmi miatt változás van a napirendjükben. De ennek köze nincs a hisztihez, jesszus, ez nem hiszti! Tök szarul vannak ilyenkor! Hiszti, ha csokit akar este 8-kor és nem adsz neki, és emiatt hisztizik, nem ez.

Asperger-szindróma 4 éve 5 hónapja #48900

• thomasmd
  • thomasmd profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok! Kislányom most 4 éves 3 hónapos. Folyékonyan beszél, ovis. Még nincs diagnózisunk, illetve aki eddig látta (magán pszichologus, gyermek pszichiáter) azt mondta nincs egyértelmű autizmus, vagy Asperger. Az óvodában van 3-4 barátja, velük beszél játszik, a többiekkel nem. Vegyes csoport, a korazonos gyerekek közül barátkozott. 3 saját óvónöjével szintén jól kijön. Egyébként idegen gyerekekkel egyáltálan nem barátkozik, szinte haragot látok a szemében. Az óvónők szerint semmi gond... ami aggaszt: idegen gyerekkel nem barátkozik, felnőttek közül csak férfiakkal, velük meg túl közvetlen. Nőknek nem is köszön. Persze lehet hosszabb idő után menne ez is, de annyi meg általában nincs. Itthon van pár fura szokása, pl.eldugdossa a játékai nagy részét, vagy ő szabja meg melyik meséhez ragaszkodik, mást nem enged olvasni, és ugyanazt több estén át olvastatja. Mesekönyvben nem szereti a túl színes oldalakat, vagyis szerintem azért lapoztat tovább ilyenkor. A játékdugdosas alatt azt értem, hogy van egy nagy puff, abba elpakolja öket, de van hogy a szőnyeg alól szedem elő a darabokat. Pl Legoból kiszedi a hercegnőt, és elteszi valahova, mert ahigy fogalmaz az " túl szép" . Amúgy evésben nem válogatós, nem echolal, kenyszermozgásai nincsenek. 1-1 betüt téveszt, de ennyi. Ami még futlra, hogy nagyon ellenkező, dacos típus, ha jobbra kellene menni, balra megy.... szerintetek gyanús Aspergerre? Köszönöm valaszotokat!!

Asperger-szindróma 4 éve 5 hónapja #48901

• thomasmd
  • thomasmd profilkép
  • Nem elérhető
még annyit fűznék hozzá, hogy pl. biliárdból elteszi a neki tetsző golyókat, csocsóból a labdat, vagy puzzleből egy egy darabot. Ez borzasztó idegesítö, mert nem tudsz vele rendesen játszani semmit. Hogy rakjak ki egy puzzlet, ha1-2 db.ninvs meg???? Vagy hohy rajuoljak, ha 1-2 ceruza hiányzik? Stb...

Asperger-szindróma 4 éve 5 hónapja #48902

• marcoverde
  • marcoverde profilkép
  • Nem elérhető
Ha a pszichológus, aki látta, nem tud mit mondani, akkor mi látatlanban mit mindjunk? :D A leírtak alapján nem feltétlenül erre gondolnék, de csak úgy lehet bizonyosságot szerezni, ha kérsz vizsgálatot a területileg illetékes pszichiátrián. Erre bátorítanálak. Ha meg akarod gyorsítani, Az Autizmus alapítványnál önköltségesen gyorsabb a folyamat.

Asperger-szindróma 4 éve 5 hónapja #48903

• thomasmd
  • thomasmd profilkép
  • Nem elérhető
Ebben teljesen igazad van, de olyan ez szerintem mint bármely betegség, hogy a beteg sokszor többet tud róla mint az orvosa, hiszen nap mint nap ezzel él. Itt pedig sok érintett van, aki specilistának számit. Ezert bízok Bennetek.

Asperger-szindróma 4 éve 5 hónapja #48904

• marcoverde
  • marcoverde profilkép
  • Nem elérhető
Az lehet, hogy ezzel él, de különösen az autizmus esetében igaz, hogy minden eset más és más. A diagnosztizálást mindenképp bízd szakemberre :)

Asperger-szindróma 4 éve 5 hónapja #48905

• emeskem
  • emeskem profilkép
  • Nem elérhető
Amiket leírsz, hogy jól beszél, barátai vannak 3-4 is, látatlanban azt mondanám, érintett szülőként, hogy nem auti. Lehetnek autisztikus tünetei, de attól még nem autista. Viszont a spektrum annyira széles, hogy valakiről soha az életben nem derül ki, hogy autista, vagy sem.
Az autizmusnál ezek a területek érintettek a beszéd/kommunikáció, a szociális terület, illetve a rugalmas viselkedésszervezés, beszűkült érdeklődés, repetitív/korlátozott érdeklődés . Ha bizonytalan vagy, vidd el pl. az Autizmus Alapítványhoz diagnosztizálás végett.

Asperger-szindróma 4 éve 5 hónapja #48906

• thomasmd
  • thomasmd profilkép
  • Nem elérhető
Köszönöm válaszaitok! Őszintén szólva nagyon kétségbe vagyok esve és napi szinten kiüt ez a dolog. Annyira sok apró de bosszantó dolga van, ami együtt mégis sok. És nem tudom ezek a 4 éves életkorból, vagy nehéz jellemből, vagy esetleg autizmus spektrumból fakadnak. Pl. tudja hogy hogy hívják a tesójat, de az óvónőnek azt mondja kérdezd meg anyukámat. Az óvodai dajkával 1 év alatt még nem állt szóba, max bólint neki. Ittho ha megkérdezem mi volt az ebéd, kb fél éve minden nap sült csirke sajttal a válasz. Mondjuk ma 1 kimdercsokit ajánlottam ha megmondja, úgy elárulta hogy rizseshús. A dugdosassal is megőrjít. Mindenből, puzzleböl, van hogy kekszből, vagy filctollakból. Mikor miböl... Nem értem miért nem kösuön nőknek, mikor férfiakkal meg néha túl közvetlen. A szomszéd asszonynak ahelyett hogy koszönne, hangosan odakiabal nekem, hogy NEM KÖSZÖNÖK A NÉNINÉK. Kb csak aut nem teszi hozzá hogy mert hülye....(!?) Na ennyi bajom van, de reggelig sorolhatnám...

Asperger-szindróma 4 éve 5 hónapja #48907

• marcoverde
  • marcoverde profilkép
  • Nem elérhető
Hidd el, hogy a bizonyosság hoz csak megnyugvást, és a probléma kezelésének is úgy lehet a legjobban nekiállni, ha tiszta a kép, mi okozhatja ezt a viselkedést. Sok olyat írsz, ami alapján nem az autizmus (asperger) ugrik be elsőnek; a kortárs barátok, a nonverbális jelek adekvát használta (pl. bólintás), stb, de ugye ez csak spekuláció.
Én azt mondanám, hogy keressétek fel a területileg illetékes pszichiátriát, és ott eldől, hogyan tovább. Ha érdekel, milyen kérdéseket szoktak feltenni, ez adhat róla egy képet: KÉRDŐÍV

Asperger-szindróma 4 éve 5 hónapja #48908

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Marco, köszi a kérdőívet, én is be akartam ide tenni, csak nem találtam meg.

Asperger-szindróma 3 éve 8 hónapja #50413

• FrannyG
  • FrannyG profilkép
  • Nem elérhető
Nyelvi zavar
Sziasztok! Akinek magasan funkcionáló Aspergeres gyereke van és volt nyelvi zavara, azoktól kérdeznék. 5 éves a gyerekem, kb. fél éve markáns beszédromlás jelentkezett nála, rosszul toldalékol (kenyeret helyett kenyért pl.), kihagy magánhangzókat (szatyor helyett szatyr). Folyamatosan, következetesen, ugyanolyan típusú hibákat csinál. Korábban teljesen jól beszélt. Más visszaesés nincs nála, nagyon barátkozós, nagy szókincs, remekül kifejezi magát, nagy fantázia, oviban jön ki, hogy az új dolgoktól fél, nem vesz részt sok mindenben, stb.
Szóval másnál is volt ilyen nyelvi zavar? Ha igen, csináltatok valamit, hogy javuljon, vagy csak vártatok, hogy majd elmúlik? Mennyi idő alatt rendeződött? Köszönöm!

Asperger-szindróma 3 éve 8 hónapja #50415

• Geszter
  • Geszter profilkép
  • Nem elérhető
Szia FrannyG!
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Asperger-szindróma 3 éve 8 hónapja #50416

• FrannyG
  • FrannyG profilkép
  • Nem elérhető
Szia Geszter! Köszönöm a választ. Azért mondom markánsnak, mert tartósan fennáll, nagyon sok szót mond rosszul és korábban semmi ilyen nem volt nála. Nyilván nem katasztrófa, de már nagycsoportba megy ami után jönne a suli, ha nem halasztana. Addigra muszáj lenne, hogy elmúljon, az írás-olvasás tanulás miatt. Egyik közeli ismerősöm gyerekpszichiáter, azt mondta, hogy ebben az életkorban autiknál tipikus tünet ez a fajta beszédzavar. Az egyedi beszéd kreálás tleg más, enyém is alkotott szavakat kisebb korában. Csak szeretnék szülőktől is hallani tapasztalatokat, megnyugtatna, h tleg spontán javul majd.

Asperger-szindróma 3 éve 8 hónapja #50420

• misty
  • misty profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok! :)

FrannyG
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
9 éves auti fiú, 7 éves auti lány

Asperger-szindróma 3 éve 8 hónapja #50421

• FrannyG
  • FrannyG profilkép
  • Nem elérhető
Szia Misty! Köszi a választ. Az én gyerekem is elkezdett E/3-ban beszélni magáról, mikor szidja magát, ha valami nem sikerül, mondjuk ezt csak akkor csinálja. Enyém is nagyon választékosan, kicsit felnőttesen, néha könyvszagúan beszél. Régen sokat echolált, helyén használva, csak mi tudtuk, hogy echolál. Ő teljesen időben kezdett el beszélni.

Asperger-szindróma 3 éve 8 hónapja #50422

• kovac
  • kovac profilkép
  • Nem elérhető
marcoverde beküldte:
Hidd el, hogy a bizonyosság hoz csak megnyugvást, és a probléma kezelésének is úgy lehet a legjobban nekiállni, ha tiszta a kép, mi okozhatja ezt a viselkedést. Sok olyat írsz, ami alapján nem az autizmus (asperger) ugrik be elsőnek; a kortárs barátok, a nonverbális jelek adekvát használta (pl. bólintás), stb, de ugye ez csak spekuláció.
Én azt mondanám, hogy keressétek fel a területileg illetékes pszichiátriát, és ott eldől, hogyan tovább. Ha érdekel, milyen kérdéseket szoktak feltenni, ez adhat róla egy képet: KÉRDŐÍV

Köszönöm a megosztást.

Asperger-szindróma 3 éve 7 hónapja #50475

• FrannyG
  • FrannyG profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok!
Más gyerekénél is van olyan, hogyha nem magától ébred fel napközbeni alvásból, pl. elaludt a kocsiban, megálltunk és felébred (direkt nem szoktuk egyébként ébreszteni, meg már nem is alszik alapból napközben), akkor nagyon rosszul ébred a gyerek?
Nekünk tegnap volt egy ilyen eset (nem az első egyáltalán, sejtettük, hogy ez lesz), sírt, kiabált, sikítozva beszélt, a lakásban már rugdosódott meg csapkodott is, hogy nem akar ezt, nem akar azt, fáradt, magán kívül volt majdnem 10 percig. Egyébként meg magasan funkcionáló, nagyon jól beszélő, nem agresszív 5 éves lány. 2 éves korában rendszeresen ébredt a délutáni alvásból magától úgy, hogy nagyon sírt, és sokára, nehezen lehetett megnyugtatni, hasonló ahhoz ez a kocsiban ha rosszul ébred szori. Köszönöm!
Oldalmegjelenítési idő: 0.165 másodperc