Sziasztok, egy kérdés, h. ti hogy éltétek át a "hardcore" időszakot, amivel mindenki ijesztget (eleve idegesítő, h. mindenki erre figyelmeztet, "ugye tudja a kedves anyuka, h. 3-5 éves kor között a legnehezebb...?" Kisfiunk 3 éves 3 hónapos, ősszel lesz ovis, enyhe ASD-s, viszonylag jól beszél, ki tudja fejezni magát beszéddel bár kicsit echolál, névmásokat hibásan használ és elég szűkszavú. Eddig mindenki szerint aki látta, úgy értem, minden típusú szakember szerint átlag feletti intelligenciájú, ASD-s hez képest nagyon együttműködő, jól fejleszthető kisfiú. A legtöbben kifejezetten pozitív prognózist jósoltak, a korai felismerés, fejlesztés, magas IQ, enyhe érintettség miatt ami persze jól hangzik

ez ad erőt a nehezebb napokon. Diagnózisunk folyamatban, még a Szakértői B. felülvizsg. van hátra és ezzel meglesz a papír. Gyerekpszichiáternél már voltunk, azt mondta, h. egyértelmű. Ő is elmondta ugyanezt a figyelmewztetést, h. ugye tudom, h. 4-5 évesen lesznek a legerősebbek a tünetek...? Amiatt szoktam aggódni, h. a mostanihoz képest fog-e rosszabbodni (akár a viselkedés, öntörvényűség, rugalmasság stb. terén.). Most az van, h. ha jó napja van akkor majdnem tudja hozni egy vele egykorú gyerek szintjét szociálisan-érzelmileg, attól a különbségtől eltekintve, h. vele egykorúakkal nem barátkozik, és nagyon keveset kommunikál velük, párhuzamosan játszik csak a többiekkel, mellettük de nem velük. Nagyobb gyerekekkkel akiket kedvel időnként játszik együtt, ha a kedvére való az adott játék. Ha jó passzban van alig van hiszti és rugalmatlanság. Ha rossz napja van, akkor gyakran hisztizuik, pl. elfogy a tálból a süti, vagy el kell indulni itthonról (még akkor is nyafog/hisztizik ha tud róla előre, timert használunk, meg szóban is szoktam figyelmeztetni, pl. "10 perc múlva indulunk" stb.), meg az a furcsa, h. ha rossz napja van akkor a beszédértés/beszéd is nehezebben megy, több hibával. Azt szeretném megkérdezni, h. vannak-e itt a fórumon olyan szülők, akiknek hasonló tapasztalataik voltak/vannak, ill. a gyerekekük hasonló mértékben érintett. Minden infónak, tippnek, tanácsank nagyon örülnék, h. hogy éljük túl ezt a nehéznek ígérkező időszakot!!!