Autista gyerek utani gyerekvallalas
- Szanya1
-
- Nem elérhető
- admin
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- labolen
- Nem elérhető
- 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
E szerint nálunk mák, hogy bár 1 év 11 hónap van a nagy és a középső között, de a középső lány. És a második fiam meg már távolabb született, ott 4 év van köztük. Oké, nem nagy százalékbeli a különbség, de lehet, hogy ezen múlott. Érdekes mindenesetre...
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Sosanna
- Szanya1
-
- Nem elérhető
- admin
Részvétem a kislányod miatt.
A kérdésedre valóban nehéz a válasz. Nem emlékszem pontosan, de úgy rémlik, hogy huszonvalahány % az esélye, hogy a következő gyerek autista lesz. (A kutatási eredmények menüben fent van valahol.) Érdemes genetikussal beszélni.
Viszont a fiad tényleg nem beteg, mivel az autizmus egy fogyatékosság, azon belül pedig ha aspergeresnek érzed, az még egy jobb forgatókönyv, mivel eszerint beszél és ép értelmű.
- mandarin
-
- Nem elérhető
- 8 éves auti kisfiú, két kishúg
A legfrissebb kutatási eredmények valóban 20% esélyt jósolnak annak, hogy a testvér is autista lesz.Én ezt soknak éreztem, ezért elmentünk a férjemmel genetikai tanácsadásra.Ott egy kedves professzor azt mondta, a 20% szerinte nem reális, és valójában 6-9 % közé tehető ez az érték. Hangsúlyozta azt is, hogy sokat számít, van-e a rokonságban autista. Dr. Fekete Györgynél jártunk, a SOTE II gyerekklinikán, csak ajánlani tudom.
Egy külföldi cikk szerint érdemes 5 évet várni a következő gyermek vállalásával, akkor a legkisebb az esélye, hogy autista lesz. Azt hiszem ez a cikk is fent van még a honlapon, én fordítottam.
Ha a kisfiad "csak" aspergeres, akkor még lehet szép jövője, biztos vagyok benne, hogy értelmes, okos gyermek.Részvétem a kislányod miatt! Én úgy gondolom, még lehet egészséges gyermeked, ne add fel!
- Sosanna
- Sosanna
- Szanya1
-
- Nem elérhető
- admin
Úgy tudom, hogy a tendencia jellemzően romló, tehát rosszabb formában jön ki (ha kijön). De erre most nem tudok kutatási eredményt linkelni, csak így emlékszem.
- tomger
-
- Nem elérhető
- Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
- nagykati
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
- zorka
-
- Nem elérhető
Nehez ezt mondanom, de azt hiszem, ha tudtam volna, hogy a lanyom erintett, akkor vartam volna a masodik gyerekkel, vagy talan nem is vallaltam volna tobbet.
En nagyon nehezen dolgoztam fel (vagy nem is teljesen) meg ezt az enyhe erintettseget is a lanyomnal, rengeteget aggodtam, foleg mikor epp nehez idoszakok voltak vele/veluk, ezeket nagyon nem szeretnem ujra atelni (harmadszorra is).
Lányom 10 éves, fiam 8 éves
- Sosanna
- zrikker
Én még új vagyok itt, mert a fiam nemrég kapott diagnózist. Én voltam az, aki tudatosan vállalt egy testvért annak ellenére, hogy már másfél éves kora óta gyanún volt a kisfiam. Ismerem a statisztikákat, a 20%-ot nem tartom reálisnak én sem, de empirikus felmérést nem végeztem...
A fiam a spetrum szélén van és megmondom őszintén én reménykedtem, hogy a testvére nem lesz érintett. A családunkban apai ágon mindkét szülő részéről gyanús az autizmusban (aspergerben) való érintettség. Utólag ezt már kideríteni, hogy mi okozza a furcsaságaikat, súlyos személyiségzavar, vagy fejlődési eltérés, szerintem nem lehet. A férjem most kért időpontot vizsgálatra.
Mindegyikük magsan kvalifikált, diplomás ember, családosak, boldogulnak az életben a maguk által kifejlesztett módszereikkel.
Ebben reménykedem, hogy ha érintett is lesz a lányom (még csak 7 hónapos), akkor is jó esély van arra, hogy nem a súlyos kategória lesz.
Persze ez nem garancia, azt tudni kell. Ismerek olyan autista felnőttet, akinek a lánya súlyosan érintett lett, holott az apja magasan funkcionáló, családos, felsőfokú végzettséggel rendelkező ember.
Próbálok pozitívan gondolkodni. Az is motivált, hogy úgy gondoltam, a fiamnak szüksége van egy testvérre, jó hatással lennne rá. És ezt most is így gondolom, nem bántam meg egyáltalán a másodikat! Nehéznek nagyon nehéz a kettővel együtt, mert 3 év van köztük, segítségem nincs. Bízom benne, hogy később ez könnyebbedni fog, illetve más nehézségek lesznek, nem az, hogy nem tudok egy percre sem nyugodtan a wcre menni, mert a nagy nem mindig érzi a határait és túldögönyözi a kicsit.
Nálatok ez nehezebb a kislányod szomorú esete után. Tényleg érdemes genetikushoz menni és ezután mérlegelni. Nagyon sok kitartást kívánok a diagnózis elfogadásához és a továbblépéshez is.
Mi 2 évet vártunk a diagnózisra, addigra már elsirattam az összes könnyemet, átmentem a gyász fázisain. Most a feladatokra próbálok összpontosítani, ez segít. Az autizmus egy kihívás az érintett szülőnek és a nehézségek mellett megvannak a maga szépségei, pozitív hozadéka.
- Sosanna
- Sosanna
- Szanya1
-
- Nem elérhető
- admin
Eddig a Delej utcát ajánlottuk ilyen esetben, mivel nekik van komoly autizmus diagnosztizálási gyakorlatuk felnőtteknél is, így akkor már van kettő. Ha másik helyre mentek, akkor arra kérdezzetek rá, hogy hogyan zajlik a vizsgálat. A Lélekhely oldalán jól le van írva, hogy hogyan kell, hogy kinézzen.
- zrikker
Az örökbefogadást érdemes nagyon meggondolni, mert a genetikai betegségek valósznűsége az örökbeadott gyermekeknél is magas. Emellett nem tudható, hogy milyen volt az anya terhessége, mit szedett, mit nem szedett, milyen betegségek voltak a családban, ami valamiféle hajlamot hordoz (pl az antiszoiális viselkedés genetikailag is meghatározott)
A harmadik császár az én dokim szerint még abszolút válallható.. de nem akarlak rábeszélni:)
- zorka
-
- Nem elérhető
Egyebkent, ha vegiggondolom, ha tudtam volna az asperger halmozott elofordulasarol a csaladban, akkor is vallaltam volna gyereket. Egyszeruen a gyerek utani vagy, es az optimizmus felulirta volna a felelmemet. Es persze nem is lehet igy allni az elethez, hogy jaj, kicsit nagyobb az esely vm "hibara", akkor inkabb nem is vallalok semmi kockazatot...
Es talan akkor is vallaltam volna masodikat, ha tudok a lanyom erintettsegerol, viszont latom aztan, hogy milyen szepen fejlodik. Pl most, ot es fel evesen sokkal enyhebbnek gondolom az autizmust nala, mint ahogyan 2-3 eves koraban latszott. Szoval nagyobb lenne a korkulonbseg koztuk, de lenne testvere igy is azt hiszem.
Viszont mivel a fiam is biztosan erintett valamilyen szinten (mar voltunk kivizsgalason), igy mar nem jon szoba a harmadik, pedig eredetileg tervben volt.
De en meg lebeszelni nem akarok senkit
Lányom 10 éves, fiam 8 éves
- Sosanna
- bobe
-
- Nem elérhető
Már jó pár hónapja nem írt senki ebben a témában. Nekünk van egy 4,5 éves auti kisfiunk és egy egészséges 2,5 éves lányunk (vagyis kicsit hipoton, de az a nyakára tekeredett köldökzsinórnak köszönhető). Én szeretnék még egy gyermeket, de a férjem nagyon fél, hogy a harmadik gyermek is autista lesz, és akkor mi lesz a kislányunkkal, két auti testvére lesz, az élete nagyon nehéz lesz, és ez nem fer. Én úgy gondolom, hogy viszont ha egészséges lesz, akkor a lányunknak nem kell majd egyedül megbirkóznia a fiunk nehézségeivel ha mi már nem leszünk. Írtátok, hogy genetikai vizsgálat segíthet a döntésben, esetleg tud valaki ajánlani jó genetikust? Elolvasom a feltett cikkeket, de ha van esetleg, aki hasonló helyzetben bevállalt egy harmadik gyereket, az írna nekem, hogy egészséges lett-e a gyermek?
Nagyon köszönöm!