Jogi kérdések

Juttatások (változása)

• Sirga
12 éve 8 hónapja #17122 Írta: Sirga
Sirga válaszolt a következő témában: Válasz: Juttatások (változása)
Adókedvezmény mire vonatkozik? Súlyadóra? Azt nekünk simán elutasították azzal, hogy nem mozgásszervi fogyatékos, és csak azok kaphatják meg. Tudsz segíteni, hogy kihez kéne fordulnunk? Előre is köszi! :)

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
12 éve 8 hónapja #17181 Írta: champ
champ válaszolt a következő témában: Válasz: Juttatások (változása)
Sirga: elsőre nekünk is visszautasították, ugyanezzel az indokkal. De mivel mi úgy olvastuk ki a jogszabályból, hogy járna, ezért fellebbeztünk. Így jutottunk el a regionális rehabilitációs bizottsághoz, oda rendeltek be minket. Ott majdnem kiröhögtek, hogy mit keresünk ott, mert a jogszabály szerint a diagnózisból adódóan, a magasabb családi pótlékról szóló határozat és a BNO kód alapján meg kellene adni az önkorinak a kedvezményt az okmányirodának meg a parkolókártyát. Én kértem őket, hogy ha már itt vagyunk, mert minket ide küldtek, akkor legyenek szívesek írják is ezt le. Megtették. Majd küldik a szakvéleményt az okmányirodának, akinek muszáj lesz a járandóságok felől intézkedni. Elvileg! Én itt már semmin sem csodálkoznék!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Sirga
12 éve 8 hónapja #17197 Írta: Sirga
És hol tudtatok fellebbezni? Mert én írtam egy levelet az Orvosi bizottságnak, ahonnan visszaküldték, hogy fellebbezzek az okmányirodánál - ők viszont nem jogosultak átvenni, állítólag.
Köszönöm a segítséged! :)

Több
12 éve 8 hónapja - 12 éve 7 hónapja #17198 Írta: champ
Magát a döntést, hogy nem vagyunk jogosultak, az okmányiroda hozta meg, a megyei rehab. bizottság szakvéleménye alapján. A bizottságot ők vonták be az ügybe, amikor a kérvényt a rengeteg mellékelt orvosi és MÁK-os papírral együtt az OI-nak benyújtottuk.
Az elutasító határozatban benne volt, hogy a megyei kormányhivatalnak kell címezni a fellebbezést, de a helyi OI-ban kell leadni. Határidő 15 nap, díj 5000 Ft.
Én a fellebbezésben leírtam, hogy a jogszabályokból azt olvasom ki, hogy járnak a kedvezmények ezért kérem a fiam neurológiai vizsgálatát. Amikor az OI vagy a kormányhivatal megkapott vagy továbbküldött valamilyen papírt az ügyünkben, arról mindig kaptam jelzést, így van egy tucat, igazából semmit sem érő papírunk. Egy ilyen értesítés után hívtam fel a kormányhivatalt, ahol elmondta az ügyintéző ugyanazt, amit a II. fokú rehab bizottság: minden jár, már első fokon, az OI-nak meg kellett volna adni a parkolókártyát és egy hivatalos papírt arról, hogy jár a gépjármű-adó kedvezmény.

• Sirga
12 éve 8 hónapja #17199 Írta: Sirga
Ciki: nálunk az orvosi bizottság - ami elutasított - egyben a rehab bizottság is. :S A határozaton nálunk nem is szerepel fellebbezési lehetőség.Passz ...

Több
12 éve 8 hónapja - 12 éve 8 hónapja #17200 Írta: champ
Első fokon minket is elutasítottak, kizárólag a papírok alapján. Ott is van másodfok, mi is azon voltunk. Figyelni kell viszont a fellebb. határidőt!
Az orvosi szakvéleményen itt sem volt jogorvoslati lehetőség, csak az azt kísérő okmányirodai levélen. Ezek szerint ti egyből az orvosi bizottsághoz mentetk.

• Sirga
12 éve 8 hónapja #17234 Írta: Sirga
Rákérdeztem az AOSZ-nál, hogy mit tudnak róla, hova fordulhatok. A válaszban leírták, hogy eddig sem lett volna kötelező megkapnunk, mert törvényileg eddig sem volt előírva. :O De, mivel sokan jelezték feléjük, hogy idén már nem kapták meg a súlyadó-kedvezményt, foglalkozni fognak a témával.
Azt hiszem, én már nem sok mindent tehetek az ügyben! :/

Több
12 éve 7 hónapja #18134 Írta: champ
Megkaptuk a helyileg illetékes okmányiroda határozatát, mely szerint jogosultak vagyunk gépjármű adó kedvezményre és parkoló igazolványra, egészen addig, amíg a gyerkőc diagnózisa helytálló.
Múlt év augusztusában indítottuk és pénteken jött meg a határozat. :woohoo:
Ha valakit érdekel, hogy pontosan milyen jogszabályra hivatkoztak, akkor szívesen felteszem akár a DB-ba is. Sajnos az ügymenetből nekem az jött le, hogy hiába adjuk be a helyi okmányirodába a kérvényt azokra a jogszabályokra hivatkozva, ami alapján most már tök hivatalosan jogosultak vagyunk, akkor is végig kellett volna járni ezt az utat, mert csak a roki bizottság szakvéleménye alapján ad ki az okmányiroda igazolást.

• little
12 éve 6 hónapja #18207 Írta: little
little válaszolt a következő témában: Válasz: Juttatások (változása)
Engem érdekel! Köszi! :)

Több
12 éve 6 hónapja #18208 Írta: champ
Little: az autizmus mindennapok rovatban leírtam, és a jogi kérdések között is fent van az oldalon.

• little
12 éve 6 hónapja #18210 Írta: little
little válaszolt a következő témában: Válasz: Juttatások (változása)
Köszönöm szépen, megtaláltam.

Nekünk adtak parkolási kártyát az okmányirodában, viszont helyi önkormányzatnál azt a választ kaptam a beadott gépjárműadó kedvezményre, hogy mivel a kisfiam nem mozgáskorlátozott konkrétan, így nekünk nem jár. Mondtam, hogy rendelkezünk ilyen parkolási igazolvánnyal is, de erre azt a választ kaptam, hogy még a vakoknak sem jár a gépjárműadó kedvezmény, csak annak, akinek például hiányzik a lába. Elég morbid!

Több
12 éve 6 hónapja #18212 Írta: champ
Igen, ezzel küld el az önkori, de ha a rehabilitációs bizottság ad szakvéleményt, mint nekünk is, akkor adhat. Ezen van a hangsúly, hogy nem köteles. Kérdezd meg, hogy ha van roki bizottságos szakvéleményed, akkor adnak-e. Ha igen, akkor érdemes elkezdeni a nekünk 8 hónapig tartó procedúrát, mert évi 13.000 Ft kedvezmény járhat. Hosszú távon megéri.

Több
11 éve 10 hónapja #25393 Írta: sünöcske

Több
11 éve 9 hónapja #26111 Írta: szilgabi21
szilgabi21 válaszolt a következő témában: Válasz: Hivatalos ügyintézés
Sziasztok!
Van két autista gyermekem Viki 5 éves, Jocó 6 éves. Emelt összegű családit, közgyógy., parkolási kártya,Viki után gyes-t kapok. Kérdésem mivel az oviba mindketten csak ebédig maradnak Jocó után ápolásit igényelhetek-e?!
Vagy van-e bár milyen juttatás amit igényelhetek a fiam után??

Több
11 éve 9 hónapja #26116 Írta: labolen
labolen válaszolt a következő témában: Válasz: Hivatalos ügyintézés
Lehet, ez már intézve van, csak rosszul értelmeztem, de a fiad után is jár az emelt csp. és közgyógykártya. Az ápolásit nem tudom, hogy van.

Több
11 éve 9 hónapja - 11 éve 9 hónapja #26142 Írta: szilgabi21
szilgabi21 válaszolt a következő témában: Válasz: Hivatalos ügyintézés
Fiam után is jár az emelt családi és a közgyógy. is. 2012-be egyszerre kapták meg a diagnózist.

• hegedusagi
11 éve 9 hónapja #26253 Írta: hegedusagi
hegedusagi válaszolt a következő témában: Válasz: Juttatások (változása)
Sziasztok! Új vagyok itt, üdv mindenkinek! Pénteken kaptuk meg a diagnózisát 5 éves kisfiamnak: F8490 Nem-meghatározott pervazív fejlődési zavar. Tegnap és ma néztem utána a juttatásoknak. Eddig az emelt családi pótlékra és a gyesre töltöttem ki félig-meddig a nyomtatványokat, amiket holnap fel is szeretnék adni a MÁK-nak. Van benne egy olyan pont, hogy mikortól kérem az ellátást. Itt bajban vagyok. Úgy olvastam, hogy két hónapra visszamenőleg megadják. Így most nem tudom, hogy milyen dátumot írjak be. 2014. január 1 vagy február 1., vagy a két hónappal ezelőttit 2013 november 1. Tud valaki ebben segíteni?
Továbbá olvastam olyat, hogy közgyógy meg parkolási kártya... Na ezek sem világosak. A kisfiam nem szed gyógyszert, hébe-hóba megyünk gyógyszertárba szerencsére.
Mondták még a Vadaskertben (ott diagnosztizálták), hogy fel kell keresni a Szakmai Bizottságot is, ők majd ajánlanak fejlesztést. Ide milyen papírokat kell benyújtani vajon?
Segítségeteket is előre köszönöm!

Több
11 éve 9 hónapja #26254 Írta: labolen
labolen válaszolt a következő témában: Válasz: Juttatások (változása)
Üdv Ági!

Érdemes átolvasni a bizottsággal kapcsolatban:
auti.hu/index.php/gyik/748-friss-diagnoz...zsgalo-bizottsag-ele

juttatások:
auti.hu/index.php/juttatasok/96-hogyan-i...heted-a-juttatasokat

Ha az orvos jelölte hogy az állapot fennállt korábban is, akkor visszamenőlegesen dátumozd azt, hogy mikortól igényled. Legalábbis nekünk így volt.
Olvasd el a linkeken a cikkeket, és ha van további kérdésed, szívesen válaszolunk. :)

• hegedusagi
11 éve 9 hónapja #26256 Írta: hegedusagi
hegedusagi válaszolt a következő témában: Válasz: Juttatások (változása)
Köszönöm!
Akkor ha január 24-én kaptuk a diagnózist, mi legyen a pontos dátum? Bocs, hogy ilyen szőrszálhaogató vagyok, de nem akarok felesleges köröket futni... :blush:

Több
11 éve 9 hónapja #26257 Írta: labolen
labolen válaszolt a következő témában: Válasz: Juttatások (változása)
Nem tudom benne van-e a cikkben:
közgyógy: antibiotikumot is felírhatnak, azt hiszem. Mi nem váltottuk ki, de van, aki igen, majd az ír többet a dologról.

Parkolási: okmányiroda intézte eddig, fel kell hívni őket, időpontot kérni. Vinni kell a gyereket a fotó miatt, és az orvosi papírokat, amiket kaptál. Hamar kész van, már ahol értenek a dologhoz. :)

Én november 24-et írnék, ha az orvosi igazoláson rajta van a jelzés, amit mondtam. Már ha tényleg két hónapra visszamenőleg megy, én már ebben nem vagyok benne, mi három éve intéztük, azóta folyamatos. :)

Oldalmegjelenítési idő: 2.403 másodperc
Az oldal motorja a Kunena fórum