Önállóság
- daisy
- Témaindító
Kisfiam 4 éves auti (friss diagnózis) most kezdi az óvodát (integrált) és teljesen kétségbe vagyok esve, hogy hogyan fogja megállni a helyét, és az óvónők hogyan fogják viselni evés és öltözködés terén mutatott szinte teljes önállótlanságát. Egyszerűen tanácstalan vagyok, semmilyen módszerrel nem sikerül rávennem az önálló evésre. Pedig enni tudna egyedül, mert jobb napokon és ha a kaja a fogára való, meg tudja fogni azt a kanalat vagy kenyeret, de ez ritka mint a fehér holló. Legtöbbször, ha nem etetem, inkább nem eszik.
Az öltözködés pedig szintén rémálom: cipőlevétel már úgy-ahogy megy, de hisztivel, nadráglevétel dettó...... és ennyi
A póló, pulcsi le ill. felvétel pedig csak álom számomra.
Kérlek segítsetek és írjátok meg a tapasztalataitokat, hogy nálatok mi használt vagy nem használt.
Előre is hálás köszönetem.
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Szanya1
-
- Nem elérhető
- admin
Etetés: nálunk kb. 3 éves koráig kellett. Nagyon sokat dobott ezen a közösség. Mikor látta a többi gyereket enni, az motiválta. Egyébként otthoni körülmények közt úgy tudod ezt felgyorsítani, hogy nem szemből eteted, hanem hátulról, ő fogja az evőeszközt, Te az ő kezét. Mindig próbálgasd visszább vonni a segítséget, eleinte próbáld följebb fogni (nem a kezét fogod, hanem a csuklóját, aztán a karját, végül már csak a könyökét érinted meg) és optimális, ha eközben valaki vele szemben eszik.
A facebook oldalunkra kiposztoltam mostanában pár olyan cikkünket, ami ebből a szempontból érdekes lehet, azokat majd olvasd el.
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- daisy
- Témaindító
- Szanya1
-
- Nem elérhető
- admin
Ez, amit leírtam pont erre jó, hogy automatizálódjon a folyamat. Hidd el, ez működik. Nálunk is pont ez volt. Evéssel, öltözéssel, meg úgy általában mindennel, ami uncsi szerinte és meg lehet csináltatni mással.
Az, hogy rászólsz, egy nagyon erős segítség, az, ha hátulról fizikailag segíted, sokkal kisebb segítség és könnyebben elhalványítható. Tudom, macerás, de ezzel gyorsan működni fog a dolog, míg ha folyton rászólsz, az még elhúzható jó sokáig. Autizmusban sajnos mindenre plusz energiákat kell invesztálnunk.
- daisy
- Témaindító
- Szanya1
-
- Nem elérhető
- admin
Az öltözésen viszont szerintem ne stresszelj, az én fiamat még tavaly is végig öltöztették (5 évesen) és ahogy elnéztem, sok másik (NT) fiút is öltöztetni kellett még (igaz, ők 1 évvel fiatalabbak). Most már megy neki, de persze motiválatlan. Most majd kirakok neki folyamatábrát, hátha használ. Ha meg nem, akkor legalább megpróbáltam...
Mázli, hogy el tudtam neki intézni az asszisztenst, nagyon meg lennénk lőve nélküle.
- daisy
- Témaindító
- Szanya1
-
- Nem elérhető
- admin
Nálunk az már rendben van, de képtelen vagyok rávenni, hogy felöltözzön minden alkalommal. Általában felöltözik, de nem mindig. Pedig most már nagyon rámentem erre és nem megy.
"Büdös kölke." Na, hát nálunk is pontosan erről van szó. :laugh:
- labolen
- Nem elérhető
- 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Elmo és az öltözés. Van benne olyan rész, ahol gyereke mutatják, mit, hogyan kell felvenni. Persze van benne bohóckodás is, egy ideig az enyémek is pingvinre vették a nadrágot, de legalább vették.

Én folyamatábrával és motivációval tanítottam anno az öltözést. Megvolt, hogy mit mi után kell felvenni, ha kész volt, kapott jutit. Egy idő után csak az volt, hogy ha 3 perc aklatt felöltözött, akkor kapott jutit. Most meg nem foglalkozok vele, nyáron felöltözik magától, igaz noszogatni kell. Oviban magától tudott átöltözni, közben itthon meg én öltöztettem, mert itthon így kényelmesebb volt neki.
- Szanya1
-
- Nem elérhető
- admin
- daisy
- Témaindító
- Szanya1
-
- Nem elérhető
- admin
- labolen
- Nem elérhető
- 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
- daisy
- Témaindító
- champ
-
- Nem elérhető
- 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Öltözködés: türelem, türelem, türelem.
Ja, és még egyszer: türelem és kitartás!
- frog
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
- Lucy
-
- Nem elérhető
hát igen, sajnos ez a motiváció-dolog kulcsfontosságú nálunk is.
Most nyáron bevett szokás lett, hogy beállítom az időzítőt a reggeli öltözéshez, és felveszi azt a három db ruhát, ami nyárra kell. De mi lesz ősszel és télen?
Megmondom őszintén, az oviban én öltöztetem át reggel és délben is. Elhatároztam, hogy most majd neki kell egyedül ezt intéznie. Ha nem leszek ott, és mondjuk mennek ki az udvarra, valszeg segíteni fogják, nem lesz türelmük kivárni. Eddig több nagyobb gyerek is volt a csoportjában, most jön sok kicsi. Az óvó nénik és dadusok mellett a nagyobbak is öltöztették, vegyesen. Most mondom neki itthon, hogy már az ovira gyakorol, nem lesz ki segítse, mert sok lesz a kis 3 éves társa. Mindig mondja, hogy majd az óvó néni segít
Ahogy Szanya írta, én is úgy gondolom, hogy ez nem lesz olyan oltári nagy gond talán az óvónők számára, sok gyerek elvárja NT létére is a segítséget. Nálunk végül is éppencsak említésre került, hogy rákérdeztek, öltözik-e egyedül, sajna voltak nagyobb gondok, viselkedésproblémák, amik mellett ez a probléma eltörpült (ne értsd félre, nem akarom kicsinyíteni a jelentőségét, persze hogy jó lenne ezt is megoldani).
- champ
-
- Nem elérhető
- 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
- schedaszilvi
Az evéssel nálunk ugyanez a helyzet. Már másfél éve ovis, akkor még hajlandó volt enni, amikor bekerült oviba. Most, egy fél éve úgy kell etetni otthon is és az oviban is. Dettó ugyanúgy, mint nálatok, kitalál mindent, hogy etessem meg. Most az új trükk, hogy "szurkolok" neki. Azt mondom: kanál, betesz, lenyel, és erre hajlandó enni, akár gyorsan is, és sokat is tesz a kanálra. Ez eddig nem volt, a levest szinte cseppenként ette, és ő is kiköp mindent, és öklendezik, csak kis falatokat tud enni. A húst legtöbbször kiköpi. De ezzel a szurkolós módszerrel eszik egyedül, de erre sem akarom rászoktatni, mert ki tudja meddig kell még így "etetni". Az oviban puszta kézzel nem fog meg semmi, a kanalat sem, úgy etetik, és szint minden nap az a visszajelzés, hogy örülnek, ha pár falatot belediktálnak. És ő is egy órát eszik...Én is el vagyok keseredve, mert 13 kg 4 és fél évesen...
- Gyermán Péterné
Állandóan széttépi a zokniját.Nézi a tv-t és szépen lebontja a lábáról.Ha valami nem ott van ahol szokott lenni,akkor addig nem nyugszik amíg az helyre nem kerül.