LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Óvoda, iskola

Téma: óvodai integráció

Válasz: óvodai integráció 5 éve 1 hónapja #47810

• reményke
  • reményke profilkép
  • Nem elérhető
Jutalmazás? Próbáltátok már.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: óvodai integráció 5 éve 1 hónapja #47811

• Sidney06
  • Sidney06 profilkép
  • Nem elérhető
Szia! Sajnos sejtettem, hogy elég rossz a helyzet. Jelenlegi csoportja az oviban el fog ballagni májusban, így jövőre mindenképp máshová kerülne, új csoportba, új óvónőhöz. Ezt ő is tudja, ezért is sürgetnénk a váltást, ha lenne hová. Ha kérjük az sni megállapítását a szakértői bizottságnál, akkor elvileg mindenképp ki kell jelölniük ovit? Erről van információtok, hogy ez kb. mennyi idő szokott lenni?
Reményke, köszönöm a gyod-ot meg fogom próbálni!
Gondolkozunk a költözésben is, leginkább 11, 15, esetleg 14, 16 kerületek jöhetnének szóba, ha itt jobbak a lehetőségek ovi-suli szempontjából.
Fiam 5 éves aspi, lányom 3 éves nt

Válasz: óvodai integráció 5 éve 1 hónapja #47812

• Sidney06
  • Sidney06 profilkép
  • Nem elérhető
Szia! A jutalmazás zseton módszerrel működik, több dologban sokat javult, pl. viccből elhagyta a szavak utolsó betűjét, ezt most ezáltal nem csinálja, a logopédia házi feladatot is gyakorolja, rávehetem mozgásra. Az oviban viszont fogalma sincs, hogy mit várnak el tőle, így ott nem tudom ezzel motiválni.

Válasz: óvodai integráció 5 éve 1 hónapja #47813

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
A szakértői nem fogja megoldani ezt a problémát. Azzal nem vagy beljebb, ha kijelölik a jelenlegit. (Tekintve, hogy az a körzetes. Ha viszel befogadót máshonnan, akkor kijelölik azt, de keresni nem fognak, csak listát adnak az integrálókról.) A költözés sem biztos, hogy megoldás. A mi ovink pl. nagyon jó volt, de komoly viselkedészavart ott se tudtak volna kezelni, mivel helyben gyógypedagógus nem volt, az óvónők szétszakadtak az alapfeladataikban, az asszisztensünkre meg a 3 SNI segítésén túl számos egyéb feladatot bíztak. Ráadásul az én fiam a bent léte idejére 100%-ban kapta az asszisztenst, mert még nem beszélt és nem evett önállóan, így a csoporttárs jól beszélő aspira délelőtt nem volt segítség (érték is atrocitások). Egy autit meg elvittek, már nem emlékszem, hogy pontosan mi volt, de a viselkedése miatt nem működött a dolog még asszisztenssel se.
Óvodán belül kellene másik óvónőt keresni, de ha mindenki elzárkózik, akkor nem nagyon van lehetőséged. Én annyit megtennék, hogy megnéznék egy napot bent, hogy mégis mi zajlik, hogy rendszeresen kiborul.

Válasz: óvodai integráció 5 éve 1 hónapja #47814

• Sidney06
  • Sidney06 profilkép
  • Nem elérhető
Kedves Szanya1! Köszönöm a válaszod, sokat segítettél! Jelenlegi ovink nem a körzetes, nem állami és semmilyen típusú sni-s gyereket nem fogadnak. A körzetest kérdeztem, ott mondták hogy kivették az alapítói okiratból az autizmust, mert gyógypedagógusuk sincs, menjünk inkább a 17. ker. - be, oda küldték a legutóbbi autit. Ott meg ugye azért nem fogadnak, mert nem ott lakunk. Így zárult be a kör jelenleg a lakóhelyünkön. Igazából azért voltam kíváncsi, hogy mi a helyzet ilyenkor a szakértői bizottságnál, mert hogy pont a jelenlegi ovit nem jelölhetik ki, és nekünk jól is jönne a váltás. Kiborulásai ovin kívül ritkák, társaságba lehet vinni, viszonylag jól kommunikál. Az oviban elmondása szerint van 2 gyerek, aki folyton piszkálja, ő már feladta a próbálkozást a barátkozásra, és elvonul valahová egyedül játszani vagy olvasni, de utána mennek, macerálják, és ilyenkor szakad el a cérna.

Válasz: óvodai integráció 5 éve 1 hónapja #47815

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Értem, akkor viszont onnan tényleg menni kellene, mert ha kaptok SNI papírt (amit az óvoda kezdeményezni fog szerintem), akkor úgyis kirakják (mondván nem integráló). A körzeti önkormányzatinak viszont biztosítani kellene az ellátást, vagy ha nem is a körzeti, de a lakhelyen lévő egyik ovinak mindenképp, ezt a jegyzőnél meg lehet reklamálni. Amennyiben nem tudják megoldani, úgy nekik kellene keresni a környéken másikat, biztosítva az odajárást pl. kisbusszal. Csak ennek az intézése nem két perc és az idő megy. Megpróbálhatod, de párhuzamosan érdemes lenne körülnézni, telefonálgatni, hátha van valahol egy üres hely.

Gondoltam, hogy valami ilyesmi lehet a háttérben. Ezt nem fogjátok tudni megoldani ha nincs asszisztens.

Válasz: óvodai integráció 5 éve 1 hónapja #47816

• Kati0324
  • Kati0324 profilkép
  • Nem elérhető
Szia!
Ha lesz hivatalos papír ami bekerül a pedagógiai szakszolgálathoz abból az oviból ki is vehetik ami nem integrálhatja. Viszont csak úgy jelölnek ki neki másik ovit, ha befogadó nyilatkozat van az oviból, hogy fogadják. Mi hasonló cipőben járunk. Heti 1 fejlesztést írták ki neki mert a környéken nem volt integráló ovi és a 45 perc fejlesztésért oda- vissza 3 órát utaztunk. Most vagyunk olyan helyzetbe, hogy elköltözünk ovitól van befogadó nyilatkozat és áprilisra adott a pedagógiai szakszolgálat időpontot! Úgyhogy 4 évesen se fejlesztése se ovi, úgyhogy jeleg gyermekjogi ügyvéd segítségével elintéztem, hogy legkésöbb február végéig kell biztosítaniuk az időpontot.
Ne hagyd magad, mert, hogy nem integráló oviba jár és nincs kerületileg illetékes ovi aki integráló képesek a gyereket ide-oda passzolgatni.

Válasz: óvodai integráció 5 éve 1 hónapja #47817

• Sidney06
  • Sidney06 profilkép
  • Nem elérhető
Köszönöm a válaszotokat!
Kati0324, nem semmi, hogy ehhez ügyvéd kellett. Most már azt hiszem semmi jóra nem számíthatunk.

Válasz: óvodai integráció 5 éve 1 hónapja #47871

• Sidney06
  • Sidney06 profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok!
Időközben sikerült megbeszélnem jelenlegi ovinkkal, hogy maradhat a fiam, míg nem találok neki megfelelő intézményt/nem kapok befogadó nyikatkozatot/le nem zárul a szakértői bizottságnál az sni státusz. Valaki meg tudná írni, hogy kb. hány hónap szokott ez a folyamat lenni? Onnantól számítva, hogy elküldöm a diagnózist a bizottságnak?
Találtam egy ovit, ahol 15 nt mellé kerül 1-2 aspi, van gyógyped. és gyógyped. asszisztens is, de telt ház van, csak májusban tudnak adni befogadót. Szóval 3-4 hónapot kellene kihúznunk addig.

Válasz: óvodai integráció 5 éve 1 hónapja #47873

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Változó, pár hét - pár hónap. Viszont nem vagyok benne biztos, de mintha most már csak intézmény kérhetné a vizsgálatot. (Ha visszadobják a kérelmet, akkor ezért.)
Az ovi jól hangzik!

Válasz: óvodai integráció 4 éve 8 hónapja #48548

• Eurolina
  • Eurolina profilkép
  • Nem elérhető
Kedves mandarin,

Elárulnad annak az ovinak a nevét, amelyikkel ennyire meg vagy elégedve? A XVIII.keruletben van?

Válasz: óvodai integráció 3 éve 10 hónapja #50157

• Virgil
  • Virgil profilkép
  • Nem elérhető
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: óvodai integráció 3 éve 10 hónapja #50158

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: óvodai integráció 3 éve 10 hónapja #50159

• Eurolina
  • Eurolina profilkép
  • Nem elérhető
Sidney06, melyik ez az ovi, ahol 15 nt mellett 1-2 aspergeres kisgyerek lehet? Nem tudom milyen régi a poszt, de kíváncsi vagyok. Előre is köszönöm!

Válasz: óvodai integráció 3 éve 10 hónapja #50160

• Sidney06
  • Sidney06 profilkép
  • Nem elérhető
Szia! Végül nem így alakult, külön kis létszámú vegyes sni-s csoportba került a fiam, itt vannak 15-en, a normál csoportban 20-an lettek volna. Ez sima körzetes integráló ovi Budapesten.

Válasz: óvodai integráció 3 éve 10 hónapja #50162

• Eurolina
  • Eurolina profilkép
  • Nem elérhető
Ok, köszönöm

Válasz: óvodai integráció 3 éve 6 hónapja #50547

• Lizi-chan
  • Lizi-chan profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok!
A kisfiam 5,5 éves, Asperger-szindrómás. Magánpszichiàter diagnosztizálta, és az ő javaslatára magánba hordom fejlesztésre (egyéni és csoportos szociális kommunikáció fejlesztése és TSMT). Eddig nem integráló oviba járt, tudtak a papírjáról, tudták kezelni. Az ovija bezárt, jövő héten új oviban kezd, de szerencsére az eddigi csapattal, óvónőkkel. Ez az ovi integráló. Az óvónő tegnap azt mondta, az óvodavezető szerint "ilyen nincs", hogy én nem viszem a szakszolgálathoz. Lesz ezzel kapcsolatban majd egy fogadóóra, amikor ezt részletesen megbeszélhetjük.
Kötelezhetnek rá, hogy elvigyem a szakszolgálathoz? Van erre jogszabály? A pszichiáter szerint a spektrum szélén van, vannak saját kis dolgai, de ezeket eddig tudták kezelni. Tudtommal kevés a gyógypedagógus, a fejlesztés jár, csak nem jut...nem látom, hogy mit nyernénk ezzel, abszolút nem az a kategória, akinek EGYMI-be kellene járnia, értelmileg nem érintett, sőt....
Komolyan vesszük a fejlesztését, nem értem, miért kéne akkor megbélyegeznem egy papírral, hogy majd a szakszolgálat kegyein múljon, melyik iskolába mehet.
Köszönön, ha valaki segít!

Válasz: óvodai integráció 3 éve 6 hónapja #50548

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Szia Lizi-chan!

Sajnos kötelezhetnek, ez az ovin múlik. (Az viszont már a szakértőin, hogy ők mit írnak le, leírhatják azt is, hogy nincs semmi.)
Ha értelmi sérülés nincs, és komoly viselkedészavar se, akkor mindenképp integrálót írna elő a szakértői, az viszont egy más kérdés, hogy az adott környéken mennyi ilyen van. Most az a trend, hogy erősen bővítik az integráló sulik körét. (De attól még gyógypedagógus nem lesz több.)

Válasz: óvodai integráció 3 éve 6 hónapja #50549

• Lizi-chan
  • Lizi-chan profilkép
  • Nem elérhető
Szia Szanya!

Köszönöm szépen a gyors választ!
Igazából nem is az a gond, hogy ne lenne elég integráló ovi vagy suli a környéken (Bp., Zugló). Csak annyi ilyet olvastam (itt is), hogy rávágják az iskolakereső anyukára a telefont, ha megtudják, hogy autista (hiába van benne az alapító okiratban, hogy integráló). Vagy hogy a szakszolgálatnál órákat kell várni, és a jól funkcionáló gyerek is rossz eredményt produkál ennyi várakozás után. És akkor ezen múljon...?
Nagyon el vagyok keseredve :(
De tartok tőle, hogy másik ovival sem járnánk jobban, valószínűleg az előző óvodavezető volt inkább elnéző, mert nem akarta, hogy máshova vigyem.

Válasz: óvodai integráció 3 éve 6 hónapja #50550

• Sidney06
  • Sidney06 profilkép
  • Nem elérhető
Kedves Lizi-chan!
Mi úgy jártunk, hogy az előző óvoda beadta a papírokat a Szakszolgálathoz, így nem volt választásunk. Viszont nem biztos, hogy rögtön sni-t kap, lehet csak btmn lesz, az pedig nem jelent semmi hátrányt. Új oviba került a fiam, ami valóban integráló volt és ahol minden fejlesztést megkapott.(heti 5 óra) A Szakszolgálatnál a héten voltunk, 1 percet sem kellett várni, vittem pecsétet, hogy ezzel jutalmazzák a megoldott feladatokért, jól sikerült a tesztje. Suliból vittem befogadó nyilatkozatot, kijelölték amit én szerettem volna. Én is sok rosszat olvastam, de örülök, hogy nekünk mostanában jobban alakult a dolog. De az ovi valóban elindíthatja a folyamatot, akár szeretné a szülő, akár nem.
Oldalmegjelenítési idő: 0.182 másodperc