Sziasztok!
Először is nagyon jó és informatív az oldal

Másodszor segítséget szeretnék kérni Tőletek, van-e okom aggódni. Tudom,hogy itt nem diagnosztika van,de a rutinotok biztos segít kicsit tisztábban látni. Előzmény: a környezetemben nem is olyan rég két kicsinél is felmerült a gyanú,hogy rajta vannak az autizmus spektrumon,és egyikük anyukájával beszélgetve költözött a lelkembe a gyanú…
Van egy 16 hós kislányom,problémamentes terhességből született természetes úton.
A mozgásfejlődése kicsit lassabb,de mindig a tankönyvi határokon belül maradt időben,és nagy magabiztossággal csinált mindent, gyógytornára jártunk, mert nem mászott, aztán azt is elkezdte szépen szimmetrikusan. 13 hósan állt fel,vissza is tudott ereszkedni,egyszer se esett el,kb két hónapja lépeget,bútorok mellett mint a villám,amúgy még fogni kell a kezét. Időnként lábujjhegyezik,de járás közben nem, gyógytornász szerint ez rendben van.
Szemkontaktust felveszi,tartja, idegenekkel is, de idő kell neki az oldódáshoz. Mutat tárgyakra ami kell neki, majd rámnéz, kukucs játékot imádja, ő kezdeményezi, egy nagyon jókedélyű kópé amúgy

Gyerekekkel picit bizalmatlan,tavasszal még ordított ha közel jöttek hozzá,de amióta járunk közösségbe,rengeteget javult a dolog. Nevére hallgat.
Evéssel gond nincs,nagyon jó evő kislány, mindent,mindenhogy megeszik.
Szavakat mond, nagyjából 10-15öt,nagyrészt hangutànzókat ( va-va,brümm,stb), mondja h hamm és memme, lámpa (ámpa), pápát is mond (akkor is ha pl elköszönök egy üzletben,magától mondja). Utasítást ért,teljesít,egész komplexeket is. Nagyon értelmes, mindenki ezt mondja róla.
Ami miatt az ismerőssel való beszélgetés során aggódni kezdtem:
Repked, még a lábát is emeli ültében,ha nagyon boldog. Állva csak egy kézzel csinálja.
Igent,nemet nem mond, fejével nemet mutatja,de nem mindig adákvát. Igent kis hümmögéssel,mosollyal,repkedéssel jelez.
Nem ad puszit,nem ölel ( de bújik,simogat).
Időnként hosszan rázza a fejét,mászás közben is ingatja néha.
Könyvben mindent megmutat,de kérdésre nem mondja mi az. A kutyust megmutatja,de nem mondja hogy az a vava,csak ha én rákèrdek,h az a kutya?
Kb.két hónapja egyik napról a másikra nem tűri a körömvágást,nagyon sír. Sapkát sokszor leveszi.
Nem kezdeményezi h önállóan egyen evőeszkőzzel,de ha kap,akkor próbálkozik.
Nagyon ritkán épít,formabedobó irányítottan sikerül csak.
Ha akar vmit,sokat hümmög.
Igényeit nem fejezi ki,csak evéskor, pl inni akkor iszik ha rákérdezek. Ha éhes,annak viszont nagyon markánsan hangod ad

Sírásra sírással vagy elszontyolodással reagál,de ha pl mellberúg pelusozáskor,és mondom h fáj,akkor nevet.
Alvása nyugtalan lett 2 hónapja,sokat dobálja magát éjjel, néha csak úgy zuhog a kiságy,de ez egybeesett azzal, h felállt,illetve elindult az összes őrlőfoga.
A férjem szerint kicsit túlaggódom, amióta a környezetünkben téma az autizmus, de pl a repkedést ő se tudja hova tenni,sose láttuk se a családban,se barátoknál. A finommotorikája nagyon jó, az értelme is, összefüggéseket keres (pl ha szól a turmix,a szemével követi a kábelt a falig). Az utóbbi időben játszani annyira nem akar velünk,de sokat hozza a könyveit,hogy olvassunk,nézegessük.
Bölcsis lesz majd jövő évben.
Szerintetek van okom aggódni? Vagy ezek még teljesen beleférő eltérések? Első gyerek,semmi összehasonlítási alapom,de azt érzem,h picit más baba,mint a többiek.
Tudom,hogy kicsi nagyon,és vízválasztó lesz ha közösségbe megy,de nem tudok szabadulni a gondoltattól,hogy valami nem oké…
Elnézést,ha kicsit hosszú lett,de elég rossz lelkiállapotban vagyok…