Megkerestem a régi hsz-emet a korai tünetekről, kicsit kiegészítem:
- mozgásfejlődés a mászásig nagy könyv szerint ment (9 hónaposan), de az önálló járást csak 17 hónaposan kezdte - a gyógytornász, akihez elvittem 15 hónaposan kiröhögött, azt mondta, hogy a sok mászás jót tesz a gerincének, ne görcsöljek. na jó, tényleg szép a tartása
- a kommunikáció teljes hiánya 5 éves koráig, az a PECS-szel indult
- nem mutatott rá a dolgokra, nem kért semmit, inkább kiszolgálta magát. A magasan lévő tárgyakhoz sokszor létrát épített magának: kis asztalra szék, erre állt fel. Ha valamit akart, akkor odahúzott, lökdösött minket, de akkor sem mutatott a tárgyra, csak nézte azt, aztán minket.
Előfordult, hogy 3,5 évesen előkészítette a tojást, serpenyőt, ebből tudtuk, hogy éhes, rántottát kér.
- a hozzá intézett kéréseket láthatóan nem értette, az egyszerűbb utasításokat nem hajtotta végre
- TV függés, 1 éves korától folyamatosan TV-zne, még ma is, ha ép nem szabad a számítógép
- órákig elvolt egyedül, más gyerek vagy felnőtt társasága nélkül 8 hónapos korától. Bevallom, ez jól jött néha, amikor már két gyerek volt a családban
- simán elvolt idegenekkel, semmi félelmet nem mutatott
- TV nézés közben egyáltalán nem figyelt, ha beszéltünk hozzá, 4 hallásvizsgálaton voltunk. Sokszor még az enyhe érintést sem érzékelte és néha még ma is bele tud annyira mélyedni a tevékenységeibe, hogy szinte kiabálni kell neki, vagy kicsit megbökdösni a vállát
- enni csak akkor, ha reklám megy a TV-ben, de akkor bármit, akár hihetetlen mennyiségben is
- darabos ételt csak 3 évesen kezdett enni (kivéve a kézbe fogható ételek: kenyér, keksz, banán, stb.) Nem tudtam, hogy ez az AS-sel kapcsolatos nyelési túlérzékenység is lehet, ezért elég "erőszakosan", de két hét alatt átszoktunk a normál állagú ételekre. egyszerűen nem turmixoltam tovább. Sok hisztibe és hányásba került.
Viszont ekkor csökkent le drasztikusan az általa elfogyasztott ételek száma. Turmixolva bármit megevett, ma max. 10 fél főétel, leginkább húsok, semmi gyümölcs, zöldség, főzelék.
- már másfél évesen úgy nézte a mese DVD-ket, hogy a feliratot fel kellett tenni a képernyőre. A Némó nyomában című mesét angol nyelven, magyar felirattal szerette a legjobban. Naponta 6x, Labolen, én is megutáltam
- ülve hintázás, páros lábon ugrálás - ezek a mai napig megvannak
-szemkontaktust felvette, de csak pár másodpercig tartotta, ma már jobban megy, de van, hogy csak kérésre néz ránk.
- gyerekekkel egyáltalán nem játszott, pedig volt kis barátnő, akivel minden nap találkoztunk, összejártunk
- nem a mi lakásunkban csak tőlünk fogadott el ételt (amikor egy éves korában egy napot anyuméknál volt, mert esküvőre voltunk hivatalosak, anyu reggel zokogva hívott, hogy siessünk, mert semmit sem evett, amióta otthagytuk. Inni azért ivott)
- éjszakai szobatisztaság nehezen alakult ki, 8 évesen vettük ki alóla a gumilepedőt. Addig 2-3 hetente volt egy baleset, pedig a probléma mentes éjszakákon felkelt és elment egyedül a mosdóba.
- 6 hónapos korától nagyon szerette a könyveket, újságokat, rengeteg baba kori képünk van, amin "olvas". ha olvastam neki, akkor az ujjamat mindig vezetnem kellett a szövegen, szerintem ez is közrejátszik abban, hogy 4 évesen már tudott olvasni.
- bedobálós, forma felismerős játékokkal 7 hónapos kórtól játszott, hiba nélkül
Rémesen sok tünet ez így leírva! Viszont nem voltak annyira súlyosak, hogy zavarta volna a mindennapjainkat. Védőnőnek, orvosnak hiába mondtam, az volt a válasz, hogy ez nem nagy gond. Ha második gyerekként születik egy NT után, akkor tuti sokkal hamarább fordulunk szakértőkhöz, talán már 2 éves korában.
Akkor voltunk igazán biztosak abban, hogy tényleg nagy a gond, amikor Z. 4 éves volt, a hugi kicsit több, mint 1,5 és láttuk, hogy a kicsi szinte mindenben előrébb van, pedig ekkor még ő sem beszélt. Ebben az időszakban merült fel az AS gyanúja.