LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Te hogyan vetted észre?

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 6 hónapja #27886

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Még mindig adnak önállóan asperger diagnózist: Z. osztálytársa pár hete kapta vasaban.
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 6 hónapja #27887

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Ha a sétán összefutok egy pszichiáterrel, megkérdezem, hogy most ezzel mi van.
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 6 hónapja #27892

• Frézia
  • Frézia profilkép
  • Nem elérhető
Szanya, Zorka,
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 6 hónapja #28127

• mandarin
  • mandarin profilkép
  • Nem elérhető
  • 8 éves auti kisfiú, két kishúg
Frézia, ide írom akkor a választ!

Nagyon érdekes ez a topic, örülök, hogy elindult!
Nekünk már 2 évesen, korán volt diagnózisunk.
18 hónapos koráig nem láttam rajta semmi jelet, csak a "repkedést". Nem gondoltam semmi "rosszra", azt hittem egyensúlyoz a kezével járás közben :(
Akkor már beszélt, 5-6 szót mondott, integetett, kukucs játékot játszott, stb.
Aztán költöztünk új helyre - és talán ez volt az a dolog, amihez köthetem.
A beszédet teljesen abbahagyta, úgy, hogy még hangot sem adott. A szó szoros értelmében csak árnyéka lett önmagának, mint egy szellem. Azóta sem beszél (PECS-t használ).
Láttam, hogy 1-2 hónap alatt megszokta az új házat, de ennek ellenére nem tért vissza a régi önmaga. Ezért vittem a Korai Fejlesztőbe 2 évesen. Akkor már felhívták a figyelmemet (a védőnő és a gyógypedagógus) más egyéb, apró tünetekre is.
Pl.
másképp érzékeli a hideget, meleget
nem tart szemkontaktust
nem hajlandó használni a kezét korának megfelelően
Összességében nekünk a kommunikáció, a beszéd a legnagyobb probléma. Most már a szobatisztaság "útjára lépett", szépen beilleszkedett a bölcsibe, sokat fejlődött.
Remélem még fog is!
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 5 hónapja #28872

• andidem
  • andidem profilkép
  • Nem elérhető
  • Kisfiam 7 eves asperger, kislanyom 4 eves NT.
Kisfiam Olaszorszagban szuletett. Rogton magyarul kezdtem hozza beszelni az edesapja olaszul. 5 honaposan voltunk vele korhazba eloszor mert rosszul vette a levegot alvas kozben. Refluxra gyanakodtak de vegul kiderult a mandulaja okozta amit 4 evesen ki is vettek. 8 honaposan elvittuk neurologushoz ugyanis az egyik ful orr vizsgalat alkalmaval a ful orr gegesz ahogy meglatta a kisfiamat felkialtott “ennek a gyereknek hatalmas a feje vigyek el ott genetikushoz kromoszoma vizsgalatra”. Akkor mar ulni tudott a fiam de nem stabilan viszont nem tudott felulni egyedul csak 12 honaposan. A neurologus szerint minden rendben volt es kromoszoma vizsgalatra se volt szukseg szerinte de azert mi elvittuk mert en tul sokat olvasgattam az interneten es down kor szindomas jeleket is lattam rajta. De az eredmeny normalis lett. Viszont mi aggodtunk a fejkor meret miatt 37 cm volt szuleteskor es utanna is tenyleg nagy volt a feje a testehez kepest. Akkor elvuttuk meg egy vizsgalatra ahol meg nyugtattak hogy azert nem ul fel a gyerek egyedul mert ilyen nagy a feje es hat nehez a nyakanak es ne aggodjak ha kesobb is kezd majd el jarni. Tehat emiatt megprobaltunk nem aggodni meg akkor sem amikor a jatszoteren elneztem hogy mekkora kulonbseg volt mozgasban a fiam es hasonlo koru gyerekek kozott. Nem tudott felmaszni a csuszdara sem sokaig. Ezt azert meseltem el hogy eleg koran vittuk ot mar ilyen olyan vizsgalatokra.
A legelso jel ami nekem nem tetszett az a gagyogas hianya volt. 9 honaposan nem gagyogott , a baratnom kislanya aki fiammal egyutt szuletett mar mondogatta mamma mamma. De fokent az hogy mindig csondben volt persze volt hangja mikor sirt. 12 honaposan kerdezte a gyerkorvos hogy gagyog – e, en bizonytalan voltam mert nem azt mondta hogy mamama papapa hanem valami olyasmit hogy egyegyegyegyegy de vegul is valamit mondogatott. En akkor arra gondoltam hogy biztos azert mert ezeket a hangokat halja a magyar nyelvbol. Emlekszem forumokra irogattam emiatt hogy miert nem gagyog az en fiam. Vegul elkzdett beszelni es 17 honaposan rovid szavakat mondott , egy, nem, ott, hap, gyi … 24 honaposan is csak szavakat modott, bekapta, kepek, kersz (ha valamit akart nem azt mondta hogy kerek hanem kersz).
Meg vettem az “Anya tanits cimu konyvet” ebben le volt irva hogy milyen idos korban mit kell tudnia, csinalnia a gyereknek. Ezt olvasgatva megnyugtato volt minden ami a kognitiv fejlodesre utalt buszke is voltam tudta a szineket, puzzleket ossze rakott stb viszont amikor az onnallosagrol volt szo emlekszem mindig le voltam dobbenve amikor arrol irt hogy adjak vizezzel teli poharat a gyerek kezebe es menjen vele egyik szobabol a masikba , meg papirt vagni olloval stb ezekben nagyon de nagyon le volt maradva a konyvben olvasottakhoz kepest. 2 evesen ha vizet adtam a kezebe siman kiontotte nem ivott belole. A lepcson is sokaig fogtam a kezet mert nagyon bizonytalan volt a jarasa. A korzeti orvos nak emlitettem is ezt a ket dolgot de ugy beszelt velem mint aki nem hagyja onalosodni a gyereket, adjam nyugodtan a kezebe azt a poharat es engedjem had menjen a lepcson!
Autizmusra utalo jelek 3 eves kora elott: sokaig a babakocsoba vittuk ot mindenhova mert iranyithatatlan volt. Egyszer a Sparban lattam egy 2 eves kislanyt az anyukajaval , o babakocsi nelkul alt sorban az anyukajaval nem nyult semmihez nem szedett le semmit a polcrol a kisfiam a babakocsiban ult es a kislany kozeledesere nem regalt . A kislany megunta a sorban allast es elment az anyukaja mellol es odament a penztarhoz , az anyukaja azt mondta neki varj meg a penztar utan. Erre en teljesen le voltam dobbenve mert ha en a fiamat kiengedtem volna a babakocsibol mindent leszedett volna a polcrol es ha azt mondtam volna neki hogy varjon meg a penztar utan siman kiment volna az ajton dehogy vart volna ott meg mig sorban allok. Hasonlo szofogado gyerekeket sokszor lenezegettem az utcan, uzletekben.
Ababakocsibol mindig kihajolt es nezte hogy hogy forog a szines kereke, a biziklit is felforditotta hogy forgassa az elso kereke, a jatek autoknak a kereke is elbuvolte azt nezte hogy tologatas kozben hogy forog.
Olyan szepen eljatszott magaban hogy meg orultem is neki , a mesek nagyon lekotottek oraking. Szeretett tobbszor visszanezni egy egy jelenetet es utanna fogta a pluss rokajat es a farkasat es hosszasan jatszott veluk ugy hogy lefekudt a foldre es erthetetlen nyelven beszeltette oket, mozgatta, razta oket. Ez engem megnyugatott mert szerepjateknak veltem. Kozben azt nezte hogy hogy mozog a pluss allatkaknak a fule farka mikor razogatja oket. A szemevel hunyorgott es ugy nezte a szeme sarkabol a villajat amivel eves kozben hadonaszott. A gyurmat meg 4 evesen is a szajaba vette.
Rokonokhoz egyaltalan nem kozeledett , nem ult senkinek az oleben, nem valaszolt a kerdesekre en ekkor arra gondoltam hogy a ketnyelvuseg miatt, nem erti meg az olaszt es ezert nem.
3 eves volt amikor megszuletett a kishuga es 9 napig volt nelkulem , nem akartam hogy behozzak mert feltem hogy hiszti lesz belole minden latogatas utan. Nem hianyolt soha nem is kerdezte hogy hol vagyok. Ez mar vegkep nem tetszett. Utanna olvasgattam az interneten es akkor olvastam eloszor az autizmus szot ezzel kapcsolatban.
Ekkor mar surun mondtam a ferjemnek hogy nekem nagyon furcsa hogy a gyerek nem kerdezi soha hol van apa meg ilyenek hanem minden reggel mikor felebredt valamelyik meset kezdte al mondani, idezett beloluk szorol szora. Tehat ami nekem feltunt hogy nem lehetett vele beszelgetni normalis dolgokrol csak mesekrol. A korhazban mikor szultem lattam egy kislanyt aki ugy csacsogott egesz vegig az anyukajaval es en arra gondoltam hogy milyen furcsa az en fiam is beszel de nem igy mint ez a kislany.
Szerette azt is ha olvasok neki, 3 evesen imadta a Kacor kiralyt es fejbol meg is tanulta ha megaltam olvasas kozben o folytatta szorol szora ahogy az levolt irva. Az osszes mondokat tudta fejbol amit csak Hallott tolem. Az autizmusrol szemmit nem tudtam meg is ugy vittem el kivizsgalasra hogy autizmus gyanujat emlitettem pont emiatt hogy igy megtanult hosszu meseket szorol szora de beszelgetni nem igazan lehetett vele es iranyithatatlan volt. Ezt az oviban is mondtak.
A diganozis megis csak 4 evesen szuletett meg mert meg mindig nem akartuk elhinni hogy valami baja lenne hiszen olyan okosnak lattuk es ugy gondoltuk eleget jartunk mar vele kiskora ota orvoshoz eleg volt nincs ennek a gyereknek semmi baja.
Ez a egy ev veszteseg volt a gyereknek mivel elkezdhetett volna valamifele terapiat korabban es most mar nagyon banom hogy nem vittem hamarabb ezert azt ajanlom minden anyukanak hogy ha gyanakszik valamire inkabb vigye el a gyereket kivizsgalasra es ne csak interneten olvasgasson es forumokra irogasson ugy mint en annak idejen. A forum nagyon hasznos sok esetben de szakemberhez kell fordulni azonnal es termeszetesen kozben lehet tajekozodni is innen onnan.
Andi
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 5 hónapja #28879

• Anya
  • Anya profilkép
Szia andidem!

A diagnózis után segítettek, ajánlottak valamilyen fejlesztést?
Vagy neked kellett utánajárni?
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 5 hónapja #28888

• Frézia
  • Frézia profilkép
  • Nem elérhető
Andidem, köszi a részletes beszámolót, amit nagy érdeklödéssel olvastam, hiszen nekünk ugyan nincs diagnózisunk, de nap mint nap egyre jobban meggyözödünk róla, hogy valami nincs rendben. Vizsgálatokra jelentkeztünk, de még hetek fognak eltelni, mire sorra kerülünk és valószínüleg hónapok, míg egyáltalán valami is kiderül. (Ha...)

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 5 hónapja #28895

• andidem
  • andidem profilkép
  • Nem elérhető
Kedves Anya!

Amikor megkaptam a diagnozist itt olaszorszagban semmifele auti specifikus fejlesztest nem ajanlottak mert allamilag tamogatott nincs is. Interneten kezdtem el keresgelni, irtam egy Asperger szakertonek Romaba es o ajanlott egy psichologusti tolunk 18 km re aki hozza jar gyakorlatra tehat ert az autizmushoz. Oda kezdett el 4 evesen jarni hetente egyszer. Aztan szepen lassan felfedeztem a forumokat is. Budapesten azert szerencsesebbek az anyukak mert van szulotrening es nagyon jo fejlesztesek.
Andi
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 5 hónapja #28897

• andidem
  • andidem profilkép
  • Nem elérhető
Kedves Frezia!

Igen a kisgyermekek konnyen tanulnak meg kivulrol meseket de en megis olyan kulonlegesnek talaltam azt hogy csupan nèhanyszor olvastam el neki el egy meset es mar meg is tanulta raadasul szorol szora. A kacor kiraly tobb oldalas mese es akkor meg a harom evet sem toltotte be. A memoriaja most is kivallo. Az iskolaban is mondtak hogy a tobbi gyerekhez kepest mindent hamarabb megjegyez.Tobbnyire ugyan azokat a meseket akarta hallani konyvbol es tv bol is. Sok mindent lehetne meg leirni a kezdetekrol de akkor nagyon hosszura sikerult volna a mi tortenetunk. Amikor elkezdtunk peldaul rajzolni szinezni akkor mindig ragaszkodott a piros szinhez, mindent pirosra kellett szinezni, ha meg kerdeztem hogy mit rajzoljak mindig rokat es farkast akart. Aztan szepen lassan ez kibovult. Minden konnyvben megvolt a kedvenc meseje es egy masikat meg sem akart halgatni egyszeruen nem tudtam neki elolvasni egy uj meset. A jatszoteren nagyon szeretett hintazni amikor haza kellett indulni ugy uvoltott mindenalkalommal hogy mindenki minket nezett. Az eves az ugy ment hogy bekapcsoltam a tv-t neki es pepes kajakkal tomtem , na ezt is nagyon rosszul csinaltam mert meg 4 eves koraban is igy etettem es tobbszor kihanyta mert biztos hogy sok volt neki de nem szolt. Most mar eszik rendesen de nem szep tisztan. Nyaron elvittem magyarorszagon egy magan oviba de nem szoltam a diagnozisrol. Ott is azt mondtak hogy a mozgasa nagyon el van maradva a tobbitol es hogy nem eszik szep tisztan, szemkontaktust is hianyoltak. A szabalyok betartasara is panaszkodtak. A tobbi gyerek egesznap rohangalt az udvaron es a fiam meg egy kor utan mar el is farad es tobbnyire leult magaban jatszani. Ez mondjuk szerintem csak a fiamra jellemzo mert egy kicsit lusta. Egyebkent nekem akkor vilagosodott meg hogy egesz biztosan autista amikor elolvastam a 45 oldalas kerdoivet amit az autizmus alapitvany oldalarol toltottem le. Akkor vettem csak eszre hogy bizonyos dolgok autizmusra utaltak de en nem tudtam mert peldaul amikor mondtam az anyosomnak hogy forgatja a bicikli kereket azt mondta "ugyan melyik gyerek nem szereti forgatni , en 6 gyereket neveltem" A szobatisztasag sem ment konnyen soha nem szolt hogy kakilni kell es naponta tobbszor bekakilt. Vizet sem kert sokaig , alig akart inni. Ja es mindig a fulemet birizgalta meg mindenkiet foleg amikor almos volt ez megnyugtatja de minket mar idegesitett. A kormet is ragta meg a bort lerola a mai napig veresre ragja. A beszedebe beepit mondatokat amiket megtanult egy egy mesebol. Amikor kicsi volt ugy adta elo a parbeszedeket ahogy azt hallotta a mesebol ugyan olyan hangsulyal. Minden kerdesre volt egy betanult valasza mindig ugyan az, peldaul ha azt kerdeztem szereted anyat? mindig azt mondta igen nagyon szeretlek. Egyszer egy forumon irtam is errol es egy anyuka azt valaszolta : egy nt gyerek egyszer azt mondanà, hat persze, egy masik alkalommal, anyu hagyjal mar beken, vagy a igen es apat is szeretem, vagy megkerdeznè, a testveremet is szereted? stb es ez is radobbentett arra hogy az en gyerekem mas. Nalunk sok minden szerepet jatszott abban hogy kessen a diagnozis senki rajtam kivul nem vette eszre ezt mert csak magyarul beszelt majdnem 3 eves koraig es en is mindig erra fogtam hogy a gyerek nem valaszol a nagymamajanak meg a rokonoknak. Az apjanak is sok mindent magyarul mondott pedig nem ert magyarul egy szot se. Mondjuk csodalkoztam hogy hogy lehet az hogy nem egyszerre tanulja meg a ket nyelvet parhuzamosan de azt is arra fogtam hogy tobbnyire egyedul vagyuk itthon. Itt volt egy neni nalunk 3 honapig aki magyar de o nem vett eszre semmit csak azt hogy elvan kenyeztetve es nem hagyom onalosodni mert allandoan fogom a kezet. Most hogy van egy nt kislanyom nagyon latom hogy mi az elteres a kettozkozott de elsogyerekkent nem tunt fel annyira, illetve feltunt sokminden de mindig rafogtam valamire, a beszedet a ketnyelvusegre, a mozgast a nagy fejkormeretre pedig semmi koze nem volt hozza, a gyerekekkel valo kapcsolatat is a nyelvtudas hianyara meg hogy mindig egyedul volt velem. Az evest es a hanyast a hatalmas mandulajara, a viselkedest arra hogy nem tudta magat rendesen kialudni mert nem kapott ejszaka levegot es csak forgolodott es levego utan kapkodott. Szoval ha nem itt eltem volna hanem magyarorszagon akkor lehet hogy maskent alakul. Na mindegymeg igy sem keso nagyon sokat javult az evek alatt sokminden amitol feltem mar nem is jelent problemat. Nyaron Pestre fogunk jarni terapiara mert szerintem tenyleg ertenek az autizmushoz az ottani szakemberek. Koszonet ennek a forumnak is mert innen is sokat tanultam.
Andi
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 5 hónapja #28904

• mandarin
  • mandarin profilkép
  • Nem elérhető
  • 8 éves auti kisfiú, két kishúg
Kedves andidem!

Nagyon köszi, hogy ilyen részletesen írtál arról, hogy hogyan is alakult / alakul a kisfiad sorsa. Sok hasonlóságot fedeztem fel, főleg a "boltos" dolog.....a vásárlások alkalmával különösen látványos az, hogy nehezen irányítható a fiam. Az ő fejkörfogata is nagyobb, mint az átlag gyermekeké.
Kellemetlen érzés rádöbbenni, hogy "az én gyermekem más", de ha az embernek már befészkelte a gondolat a fejébe, akkor jobb utána járni :(
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 5 hónapja #28916

• Anya
  • Anya profilkép
Kedves Anya!

Amikor megkaptam a diagnozist itt olaszorszagban semmifele auti specifikus fejlesztest nem ajanlottak mert allamilag tamogatott nincs is. Interneten kezdtem el keresgelni, irtam egy Asperger szakertonek Romaba es o ajanlott egy psichologusti tolunk 18 km re aki hozza jar gyakorlatra tehat ert az autizmushoz. Oda kezdett el 4 evesen jarni hetente egyszer. Aztan szepen lassan felfedeztem a forumokat is. Budapesten azert szerencsesebbek az anyukak mert van szulotrening es nagyon jo fejlesztesek.

Kedves andidem!

Köszönöm a választ.
Hát sajnos én vidéken lakom, itt nem is tudom hogy mi van...?
Mármint fejlesztés terén.
Majd ha mondanak valami konkrétumot, akkor talán el tudok indulni valamerre.
:)
Szép estét kívánok.
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 5 hónapja #28917

• Frézia
  • Frézia profilkép
  • Nem elérhető
Kedves Andidem, köszi az újabb részletes választ, ami megint érdekes és tanulságos volt. A kétnyelvü nevelés mellett továbbra is kitartotok?
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 5 hónapja #28921

• andidem
  • andidem profilkép
  • Nem elérhető
Igen Frezia nekem nagyon fontos volt hogy megtanuljon magyarul. Nem erdekelt senkinek a velemenye mert tobbnyire lebeszeltek rola, hogy elobb tanulja meg az olaszt vagy miert nem inkabb angolul tanitom akkor mar mert mit kezd a magyarral. Meg orvosok is foleg hogy ilyen problemaja van mint az autizmus.A fiam psichologusa le is beszelt egy masik anyukat arrol hogy folytassa az angol olasz ketneylvuseget de nekem mar nem tudott ilyet mondani mert mikor hozza kerultunk akkor Matyi 4 eves volt es nem keverte a ketnyelvet sot. Csak eleinte beszelt magyarul az apjahoz amig ki nem alakult az olasz.. 3 eves koraig csak magyarul nezte a meseket es konyveket is csak magyarul olvastam neki, soha nem beszeltem hozza senki elott magyarul sem rokonok elott sem a jatszoteren. Egyszeruen nem erdekelt mit gondolnak es most sem, a lenyeg az volt hogy tolem csak a magyart hallja. Meg is lett az eredmenye szepen beszel magyarul is es olaszul is. A szuloi ertekezleten a tanarai azt mondtak hogy sokkal helyesebben beszel olaszul mint az osztalytarsai akik tobbnyire dialektusban beszelnek. Viszont ha sulyosabb autizmusrol van szo lehet hogy a ketnyelvuseg osszezavarna a gyermeket. Tapasztalatom szerint nem szabad keverni a nyelveket aki ketnyelven beszel a gyerekhez (egyszer olaszul egyszer magyarul) annak a gyereke erteni fogja mindket nyelvet de csak a dominans nyelven fog megszolalni. Erre boven van pelda az ismeroseim kozott.
Andi
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 5 hónapja #28922

• andidem
  • andidem profilkép
  • Nem elérhető
Kedves mandarin!

A nagy fej miatt most egy ujabb genetikai vizsgalatot csinaltak a fiamnal mert talaltak valami osszefuggest a nagy fej es az autizmus kozott es most ezt is meg akarjak nezni. Februarba vettek tole vert kb egy ev mulva lesz csak eredmenyunk. Ezt a gent ugy hivjak hogy PTEN. Es nem csak a feje nagy hanem az egesz gyerek nagynovesu az osztalyba az egyik legnagyobb bar van meg egy ketto magas gyerek. Egy honappal korabban szuletett es 4 kg volt.
Andi
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 5 hónapja #28937

• andidem
  • andidem profilkép
  • Nem elérhető
Elnezest valamit elirtam veletlenul , javitom a mondatot: soha nem beszeltem hozza olaszul , a rokonok, ismerosok elott, a jatszoteren mindenhol csak magyarul beszeltem hozza. Egyszeruen nem erdekelt mit gondolnak es most sem, a lenyeg az volt hogy tolem csak a magyart hallja. Ezt azert irtam mert sok anyuka zavarban van attol hogy masok elott idegen nyelven beszeljen a gyerekevel mert akkor nem ertik. Most mar lazaban kezelem a dolgot mert mar jol beszel neha olaszul is szolok hozza de csak akkor amikor azt akarom hogy masok is ertsek. Ez a ketnyelvuseg nekunk meg arra is jo hogy ha nem ugy viselkedik ahogy azt elvarnak tole ratudok szolni magyarul anelkul hogy felkeltenem masok figyelmet.
Andi
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 5 hónapja #28956

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Szia Andi!

Örülök, hogy ilyen részletesen leírtad a történeteteket. Nagyon érdekes volt elolvasni.

Szerintem nagyon jól tetted, hogy csak magyarul beszéltél Matyihoz és így nem zavartad össze. Nagyon jó, hogy ilyen szépen megtanult mindkét nyelven! :)
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 3 hónapja #30847

• Pacsirta
  • Pacsirta profilkép
Sziasztok!
Nekünk igazából nincs még diagnózisunk, de muszáj írnom valahová akik érintettek.Ambivalens érzés van bennem, mert aggódom, hogy mi lesz!Csütörtökön megyünk a Vadaskertbe első vizsgálatra és bízom benne, hogy ott majd tisztábban látok már.
Igyekszem röviden írni rólunk:most 32 hónapos a kisfiam, bölcsis.Tulajdonképpen a bölcsiből jeleztek, hogy a bejáró konduktor gondot lát nála, mozgásában.Úgy mentünk a Nev.Tanácsadóba, hogy hiperaktív gyanús, onnan már úgy jöttünk el, hogy autisztikus tüneteket mutat.
Kisfiam 40. hétre született, császárral.Első terhességem, első baba, nagyik kedvence.A fejlődése normális volt, semmi extrát nem tudok kiemelni, a védőnőnk sűrűn látogatott, ő is mindig mindent rendben talált.Talán amin szoktam gondolkodni, az az elevensége, nagyon élénk volt babaként is és jelenleg is mozgékony, nem egy elülős típus.Amióta a bölcsiből jeleztek, hogy fura a viselkedése, olvasgattam az autizmusról és sok olyan dolga van, ami jel lehet illetve ami nekem furcsaság .
Örömében páros lábbal ugrál, sokat csinálja /a bölcsiben ezért rászólnak/, kezeivel repked, egyedül ebédnél ül le enni, egyébként mondja, hogy állva eszel, azaz állva eszik, de közben is mozog mindig.
Rosszul ragoz, nagyon pösze.Nem teljes mondatokban beszél. pl. felveszlek, az azt jelenti, vegyél fel, kérsz inni? azt mondja rá kérsz.Nagyon sokat ismételget.Szerintem hangosabban beszél mint az átlag korabeli gyerekek, sokszor hadar és halandzsázik.Magát a nevén nevezi nem mondja, hogy én.Nagyon sokat beszél még elalvás előtt is nehezen nyugszik el.
Nem ad puszit, csak odahajol és azt mondja pusz.Hiába mutatom milyen a cuppanós puszi, nem ad.Viszont elkezdett ölelgetni amit nem nagyon csinált eddig, nagyon anyás.
Imádja a pörgő dolgokat, felfordítja a babakocsija kerekét és nagy erővel pörgeti, sokszor piros a keze tőle.Bármilyen kerekes dolgot szeret.Annyira közel hajol, ha pörög, hogy szólni kell, nehogy hozzáérjen az orra.A ventillátort nézi, a mosógép forgó dobját nézi és ugrál.
Kockákból tornyot épít.Szereti a labdákat.Imádja otthon a forgószéket, szereti a hintát ilyenkor olyan mintha elvarázsolták volna.
Amúgy nagyon jó a memóriája, képeket felismer.
Sokat gyűjtöget azokat pakolgatja.Mindig is jobban érdekelte a környezete mint a játékok, persze irányítással eljátszik és a bölcsiben leül az asztalhoz enni.
Otthon nem mindegy neki pl hogy ki veszi ki a fürdővízből, milyen sorrendbe kerül ő az ágyába, a paplan párna előtt vagy után.
Ragaszkodik a cumijához, kispárnájához, tehénkéjéhez.
Akkor simogathatják meg, ha ő akarja, nekünk sem mindig engedi, van amikor mondja is ne simogass.
A bölcsibe ha megyek érte, csak jön oda és már megy is az öltözőbe .Fura hogy nincs semmi átmenet, hogy anya megjött, akkor kéri a cumit és mehetünk.Sután fut, feltartja a kis kezeit és kacsázik.A nagymozgásai esetlenek a finommozgásai viszont nagyon ügyesek.
Ami egyszer megdöbbentett:családi délután volt a bölcsiben.Kiszúrt egy anyukát, először lefeküdt mellé a földre /ezt egyébként csinálja/, aztán meg az ölébe kéredzkedett.Se nekem se az apja a mamák ölébe nem ült, de egy idegenébe igen.
Hát egyelőre ennyi.
Kérem hogy írjatok nekem!Nagyon várom a jövő hetet, mindegy mit mondanak, az ő boldogsága akkor is nekünk a legfontosabb, hogy maradjon mindig egy vidám, mosolygós emberke!
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 3 hónapja #30848

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Szia Pacsirta!

Sajnos amiket írsz, az nagyon klasszikus. Vigasztaljon, hogy egyrészt jók a kilátásai, mert már beszél, másrészt pedig a vidám alapbeállítottság egy nagyon nagy előny.
Majd mielőbb jelentkezz be valamelyik helyre a Fejlesztő helyek menüből, hogy őszre legyen helyetek. És állj neki az összes itteni infó elolvasásának, az nagyon hasznos lesz. Az Először vagyok itt menüben elég jól összeszedtük a fontos dolgokat.
Fel a fejjel, fejlesztéssel és odafigyeléssel nagyon magas szintre elérhet.
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 3 hónapja #30849

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Pacsirta, üdv a fórumon!

Amikor olvastam a soraidat, majdnem mindenről eszembe jutott a saját fiam. Szanya leírta, hogy sok a diagnózist megerősítő tünet, de azért ki kell várni a végét, nem adják olyan könnyen azt a papírt.

Nem szabad elkeseredni, bár mit is hoz a jövő heti vizsgálat! Az, hogy ide találtál, erre a fórumra nagy segítség lehet, jó kis csapat van itt.

A tünetek ellenére nem vészesek a kilátásaitok, a beszéd tényleg sokat jelent. Az én fiam például 5 éves koráig csak pár összefüggéstelenül használt szót ismert, speciális módszerrel tanult meg beszélni. Még most is elmarad a kommunikációja a kortársaihoz képest, pl. hibásan ragoz 9 évesen, de normál tanmenettel tanul teljesen átlagos gyerekkel. Már a harmadik osztályt kezdi ősszel.

Szóval várd ki a végét, keress fejlesztő helyet (jó hosszú mindenhol a várólista) és képezd magad, mert valószínűleg te leszel a gyerek legfontosabb fejlesztője, ügyvédje, stb.
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 3 hónapja #30850

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Pacsirta: Üdv itt. :)
Csatlakozom az előttem szólókhoz. Mindenképpen várd meg a jövő heti vizsgálatot, de amit leírtál, az eléggé erre mutat. Az én fiam szinte egy az egyben ilyen volt három éves kora előtt kicsivel. A ragozása tök ilyen, még a válaszai is, a kiveszlek és kérsz inni abszolút megvolt. Rengeteget ismételt, mindig ugyanazokat kérdezte, ugrált és repkedett, és mai napig furán fut, a kezeit behajlítva. :) De tényleg nagyon biztató a beszéd, és hogy jó kedélyű. Az én fiam is ilyen kis vidám amúgy, és igen, a túlmozgásai máig megmaradtak. De sokat fejlesztettük, aminek szerencsére látszik az eredménye is. Én is azt javaslom, hogy mielőbb olvass el majd minden infót innen, azokat is, amik az oviválasztásra vonatkoznak, bizottságos, meg minden egyéb buktatókkal. És keress majd fejlesztőhelyet.
Ha megvolt a vizsgálat, majd írj róla. És igen, ez a fórum és honlap nagyon nagy támasz mindenkinek, aki itt van, én is mindent innen tanultam. ;)
Téma zárolva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.051 másodperc