LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Beszélgessünk a mindennapokról, sikerekről, problémákról, hírekről, programokról.

Téma: Autizmussal élő gyerekeknek ajánlott könyvek

olvasnivaló 9 éve 9 hónapja #37711

• Geszter
  • Geszter profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok! Nem ismertek véletlenül buszmegállós - buszos mesét? Már arra gondoltam, én írok egyet... Nyolcéves fiamat most csakis a buszjáratok, buszmegállók kötik le.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: olvasnivaló 9 éve 9 hónapja #37712

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Van valami ilyesmi, gondolom ebben a topicban le van írva a címe, Pozsonyi Pagony-os. De persze a legegyszerűbb, ha írsz sajátot. :)

Válasz: Autizmussal élő gyerekeknek ajánlott könyvek 9 éve 9 hónapja #37715

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Geszter:
Sajnos nem ismerek "csak" buszos témájú könyvet / mesét.
A Pagonyos könyvek, amiről Szanya írt, az "Amíg utazunk", és az "Amíg zötyögünk", ezekben mindenféle budapesti közlekedési eszközt mutatnak be egy-egy történetbe építve. Szerintem nagyon jó kis könyvek, a fiam szerette ezeket olvasgatni. Most előkerestem, és újra nézegeti. :) Talán ezeken keresztül lehetne bővíteni a fiacskád érdeklődését. De tényleg az is jó lehet, ha te készítenél valamit. A kisfiamat még ovis korában a villamosok és az ütközőik érdekelték nagyon, mi akkor találtuk ki az Érdekességek könyvét, amibe az ütközők is kerültek. Pont szülinapjára kapta meg, mondhatom az volt a legjobb ajándék akkor. ;)
Régebben pedig az egyik fejlesztőhelyen (iskolaelőkészítőn) a megállók iránti érdeklődését kihasználva készítettek neki motivációs eszközt. Bp. térképrészletet (valamelyik villamosvonallal) lelamináltak, és a megállók helyére tépőzárcsíkokat ragasztottak, amikre ő a megoldott feladatokra / betartott szabályokra kapott / gyűjtött megállóneveket. Ez nagyon motiváló volt számára, néhány villamosvonal összejött. :)

Válasz: Autizmussal élő gyerekeknek ajánlott könyvek 9 éve 9 hónapja #37734

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Geszter: Gizmo a vonatokért van oda és a közlekedésért. Mi rengeteget fényképeztünk, nyomtattam a google baráttól + kis videókat készítettünk és néztünk a Youtube-n.
A vonat menetrendet kinyomtattuk és lelameláltam- ezt te megteheted a különböző buszjáratokkal. Biztos érdekelné egy buszos térkép is.-Budapest, München, London közlekedése. Edina fia volt nagyon buszos, kérdezd meg őt is biztos neki is van néhány ötlet a tarsolyában. ;) Viszont lehet saját "seholsincsszigetetek", ahol ő rajzolhatna vonat, busz...stb járatokat, persze, ha szeret rajzolni. :whistle:

Válasz: Autizmussal élő gyerekeknek ajánlott könyvek 9 éve 9 hónapja #37751

• Geszter
  • Geszter profilkép
  • Nem elérhető
Köszönöm az ötleteket. A fiam a telefonomról szokta leírni az egyes buszok állomásneveit, aztán azt játssza el a buszával, valamint minden alkalommal,ha egyedül tud maradni. Az előző "mániái" kicsit életszerűbbek voltak (állatok, illetve országok zászlókkal), de nem akarom tiltani, mert akkor nagyon bezárkózik magába. Edina, nálatok meddig tartott a buszozás?

Válasz: Autizmussal élő gyerekeknek ajánlott könyvek 9 éve 9 hónapja #37763

• marcoverde
  • marcoverde profilkép
  • Nem elérhető
Geszter:

Az én fiam 9 éves, szintén közlekedés-mániás jelenleg, különösen akkor jött ez elő, amikor fél éve beköltöztünk BP-re az agglomerációból, és kocsiról BKV-ra váltottunk (+ érdekli a csillagászat is, ez valamelyest életszerűbb, de most egyértelműen második számú érdeklődési kör:)
A youtube-on különböző budapesti járatokat néz (x villamos útja két végállomás között , stb), esetleg google maps-en követi az adott útvonalakat. Persze betéve tudja az összes állomást... A kedvenc játéka még, hogy mondok neki két helyszínt Budapesten, ő pedig elmondja, hogy milyen járatokat kell igénybe venni, hogy egyik helyszínről a másikra eljusson. Tudom, hogy nem kéne, de kicsit sajnálom, hogy ilyen életszerűtlen hobbija van, nem lenne rossz, ha valami más irányba is érdeklődne. A csillagászatos nem rossz, de ott inkább engem bombáz kérdésekkel, nem tudja a netet még jól használni hozzá információszerzésre, ez a közlekedésnél egyszerűbb neki, meg gondolom rendszerszerűbb is a téma:)

Válasz: Autizmussal élő gyerekeknek ajánlott könyvek 9 éve 9 hónapja #37767

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
Szia Geszter!
Szerencsére nekünk nem volt, mindent elsöprő mánia a buszozás vagy a kis autók , autó márkák, rendszámtáblák .kb: 1-2 hónapig érdekelte jobban.Pici korától napirendezünk ez sokat segített. De az is ,hogy én minden mániát felhasználtam feladatozni .pl: a kis autókat körbe rajzoltattam vele, így szerette meg a ceruzákat, az autó márkák lerajzolását általa készített albumba a rajz és ceruza fogásra gyakoroltuk, utána jöttek a busz és megállók ezeket használtuk helyes írás és rövid mondatok fogalmazására, a kis autókkal matek példákat gyakoroltunk pakoltuk egyik dobozból a másikba. Mostanában már csak néha kér kis autót ,de szerintem ez belefér.:)
Az én fiamnál az a tapasztalatom,hogy ha hagytam volna a "mániáit" akkor nagyon berögződik és nem lehet kirángatni belőle ami megnehezítette volna az ő de a család életét is.Ezért ami fura vagy "nem oké" arra szabályt szoktam hozni.pl: egyik reggel kitalálta,hogy csak az új buszra száll fel.Másnap ismét , harmad nap már nem engedtem és felraktam a táskájánál fogva a régi buszra mert az jött.Mondtam neki ha abba hagyja a "cirkuszt" lesz juti a sulinál lévő boltba.Nehezen de abba hagyta, másnap ugyan ez volt de már kevesebb ideig volt cirkusz, kapta a jutit. Utána már nem is érdekelte mindegy volt mi jön.Mikor beköltöztünk Bp-re akkor pár hónapig hétvégén utazgattunk , metróztunk ,héveztünk,hajóztunk, de már ez sem érdekli.
Természetesen minden gyermek más , ezért nem lehet általánosítani.
Én nagyon szigorúan nevelem mert ép értelmű.Mindig az van előttem,hogy neki egy lakó otthon nem lenne megfelelő hely, nem bírna ott élni .Mindenkép be kell illeszkedjen a társadalomba amennyire csak képes rá.Nem tudom mennyire fog sikerülni de amit lehet megteszek a célért. :)

Válasz: Autizmussal élő gyerekeknek ajánlott könyvek 9 éve 9 hónapja #37769

• makilla
  • makilla profilkép
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmussal élő gyerekeknek ajánlott könyvek 9 éve 9 hónapja #37808

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Én mindent folyamat ábrával tanítottam neki, mert vizuális nagyon.A wc-ben is folyamat ábra volt, de minden máshoz is.
A cipő kötést a neten találtam egy verses videos anyagot ha jól emlékszem, így tanítottam meg neki.Ma már simán köti is a cipőjét. :)

Válasz: Autizmussal élő gyerekeknek ajánlott könyvek 9 éve 8 hónapja #38244

• Geszter
  • Geszter profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok!
NAgyon köszönöm korábbi ötleteiteket, az "Amíg utazunk" nagyon bejött. A folytatását feltételhez kötöttem (az lett volna a feltétel, hogy elolvas egy nem buszos mesekönyvet is, de nem tudtam rávenni),úgyhogy azt hiszem, beadom a derekam és megveszem neki. Csináltunk együtt egy közlekedési társasjátékot (el kell jutni a város egyik pontjáról a másikba, a megállók a lépések, egy csomó helyen kártyát kell húzni), ez jó időtöltés volt. Most BKK-térképet készít BP-ről, már van vagy másfél négyzetméter... Azért várom már, hogy témát váltson!

Válasz: Autizmussal élő gyerekeknek ajánlott könyvek 9 éve 3 hónapja #39505

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Amik nálunk mostanában beváltak:
Oz a nagy varázsló, azon belül az egyszerűsített
Rozsdalovag és a kísértet, cd-vel
Mi micsoda Junior sorozat

korábban:
Graffaló és a Graffalókölyök

Tesz-vesz szótár és matek könyvek minden szinten és mennyiségben. :)

Most pedig a Pom Pom sorozattal fogok próbálkozni. :)

Autizmussal élő gyerekeknek ajánlott könyvek 9 éve 3 hónapja #39506

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Szanya,
a Tesz-Vesz könyvek jönnek-mennek, hol mellőzöttek, hol felfutnak, legalábbis nálunk :laugh: !
De jók, az tény.

A Rozsdalovagot megnézem, még nem hallottam róla.

Mi micsoda sorozat jó, most akciós több könyves webáruházban, nézzétek meg!

A Pom-pom sorozatból nekünk a Szegény Gombóc Artúr és a Civakodó cipőikrek van meg, annyira nem futott, de még talonban van.

Ajánlataim:

Beck Andrea: Titoktündér: nagyon jó!

Miú és Vaú, kevés kép, de viszonylag rövid mesék!

Kókusz Kokó kalandjai és egyéb részek Kókusz Kokóval, tök édi és rövid mesék!

Aztán: Madzag és barátai, Labdarózsa, Labdarózsa lámpája,

Finy Petra kötetei: Bögreúr meséi - Történetek rossz evőkről (nálunk sajna aktuális), Seprűsrác meséi, Lámpalány meséi

Lackfi János: Paradicsomleves betűtésztával

Autizmussal élő gyerekeknek ajánlott könyvek 9 éve 3 hónapja #39507

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Lucy, Labdarózsa!!! Legjobb! Az összes Bálint Ágnes könyvet imádom egyébként, elő is készítettem még régebben, épp ezért fogalmam sincs hol van. :laugh:

Lackfihoz mi még kicsik vagyunk, de amint szóba jöhet, beszerzek! :)

Autizmussal élő gyerekeknek ajánlott könyvek 9 éve 3 hónapja #39508

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Szanya,

a Bálint Ágnes-könyvekből mi is itt tartunk még, de majd szétnézek...

Lackfi: nézzétek meg a youtube-on a Mese tv adásai közül a Lackfi-vers animációs feldolgozásokat, nagyon viccesek. Főleg a fiú wc és lány wc-ről szóló eszmefuttatás... :laugh:
Mese tv és Lackfi János, bejön pár vers...

De tényleg, az általam említett kötet az ovis-sulis menzai kaja felhozatalát említi, és nagyon jópofa, nem hosszú, nem bonyolult szöveg...

Autizmussal élő gyerekeknek ajánlott könyvek 9 éve 3 hónapja #39509

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
A wc-set láttam még régebben, tényleg nagyon jó. :) Rákeresek a többire is.

Autizmussal élő gyerekeknek ajánlott könyvek 9 éve 3 hónapja #39520

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Köszönöm az új könyvajánlót!

Most kaptam Libri könyvutalványt! :)

Autizmussal élő gyerekeknek ajánlott könyvek 8 éve 11 hónapja #40482

• Sosanna
  • Sosanna profilkép
  • Nem elérhető
  • 2 gyerek, a nagyobbik 4 éves aspi
Sziasztok!

Már elérhető a Csillagbusz c. könyv, az alábbi linken lehet rendelni 1000 Ft + 750 Ft postaköltség.

autispektrum.com/?page_id=481

Autizmussal élő gyerekeknek ajánlott könyvek 8 éve 11 hónapja #40502

• bobe
  • bobe profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok! Olyan témában keresnék könyvet, hogy hogyan segítsem az autista kisfiam kishúgát (2 éves), akinél nincs semmilyen fogyatékosság/rendellenesség, szóval ami a tesvtérnek/szülőknek íródott, és kicsi kortól segítene? Szegénykém annyira keresi a bátyjával a kapcsolatot, ő pedig nagyon nehezen érti, hogy a kicsi mit is akar. Nyilván a nagyobbiknak mutatjuk, hogy mikor hogyan kell/lehet reagálni, de a kisebbikkel gondban vagyok, hogy mi is lenne a jó. Köszönöm!

Autizmussal élő gyerekeknek ajánlott könyvek 8 éve 11 hónapja #40503

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Hát nem tudom, a többiek mit mondanak majd, de egy 2 évesnek ezt elmagyarázni azért elég nagy feladat szerintem...
A könyves menüben (fönt jobbra) van 2 ami tesóknak szól, de nagyobbaknak.
Ez, amit Sosanna írt eggyel korábban, talán ez jó lehet, de azt meg szerintem még senki nem látta a fórumról, mivel most jelent meg.

Autizmussal élő gyerekeknek ajánlott könyvek 8 éve 11 hónapja #40504

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Az Én lányom 6 éves volt mikor elkezdtünk erről kicsit komolyabban beszélni. "Autista a testvérem" könyv segítségével.
Majd 11 évesen vett részt egy "autista a testvérem" 1 hetes csoport terápián. Ő azt mondta segített neki.
Oldalmegjelenítési idő: 0.178 másodperc