Champ: kikérte magának, mikor mondtam, hogy ilyet beviszek neki. Ezt nem szeretné.
De ezt a korlátozott mászkálást szerintem be lehetne vezetni. No majd kialakul.
Jó dolog: Nálunk az oviban minden évben van egy nagy alapítványi meseelőadás, zenés táncos, amit az óvónők adnak elő, nagyon profi, másfél órás darab. Eddig is mindig mentünk L-val, és most első alkalommal egész jól tudta követni is.

Legalább egy óráig konkrétan figyelte, értette a narrálásomat, és nem brekegett, meg mászkált.

Igaz a végére elfáradt, akkor már dumálgatott másról is, de ez is több, mint amit eddig bírt. Végig ott maradt, nagyon tetszett neki a pókember, és a krokodil. (Pán Péter volt, ne kérdezzétek, mit keres benne pókember, de L-nak ez tetszett a legjobban.

)
Másik szuper dolog: Még mindig a szövegértés: Este a mesén felbuzdulva, kitaláltam, hogy dramatizálom kicsit a népmesét, amit kiválasztottam. 5 perc alatt kis papírszeletekre rajzoltam szegény embert, királyt, házat, szőlőt, békát... mindent, ami a mesében van. A lányom is segített, a királylányt is ő rajzolhatta.

És utána jöhet a mese, a fiúk nagyon figyeltek, a lányom meg ügyesen segített, ő pakolgatta, hogy mikor mi jön a színre, mert ismerte már a mesét. (simán pakolgattuk a lepedőre, úgy nézték.) És így L. is csöndben végig figyelt, és onnan is látszik, hogy mennyire tetszett neki, hogy a végén már rá kellett szólni, mert annyira izgult, hogy a gonosz testvérek széthányták a kerítést, ólat, háztetőt, hogy szó szerint ugrándozott az ágyon.

De tényleg nagyon tetszett neki, csak hát ha izgatott, akkor mint egy kis bakkecske, megkergül.

Szóval, beszédértés, meseértés javítása céljából ez szerintem jó megoldás, a gyerek be is segíthet a rajzolásban, és sokkal jobban érti. Egy rajz minden eseménynél elővehető, nem kell újra lerajzolni, és mint egy kis bábot, még állítani, fektetni is lehet, ahogy a mesében van. És tényleg pálcika figurák, három vonalas lovak voltak, természetesen a királylány volt a legszebb.