LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Beszélgessünk a mindennapokról, sikerekről, problémákról, hírekről, programokról.

Téma: Napi sikerek

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27152

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Champ: kikérte magának, mikor mondtam, hogy ilyet beviszek neki. Ezt nem szeretné.
De ezt a korlátozott mászkálást szerintem be lehetne vezetni. No majd kialakul. :)

Jó dolog: Nálunk az oviban minden évben van egy nagy alapítványi meseelőadás, zenés táncos, amit az óvónők adnak elő, nagyon profi, másfél órás darab. Eddig is mindig mentünk L-val, és most első alkalommal egész jól tudta követni is. :) Legalább egy óráig konkrétan figyelte, értette a narrálásomat, és nem brekegett, meg mászkált. :pinch: Igaz a végére elfáradt, akkor már dumálgatott másról is, de ez is több, mint amit eddig bírt. Végig ott maradt, nagyon tetszett neki a pókember, és a krokodil. (Pán Péter volt, ne kérdezzétek, mit keres benne pókember, de L-nak ez tetszett a legjobban. ;))

Másik szuper dolog: Még mindig a szövegértés: Este a mesén felbuzdulva, kitaláltam, hogy dramatizálom kicsit a népmesét, amit kiválasztottam. 5 perc alatt kis papírszeletekre rajzoltam szegény embert, királyt, házat, szőlőt, békát... mindent, ami a mesében van. A lányom is segített, a királylányt is ő rajzolhatta. :) És utána jöhet a mese, a fiúk nagyon figyeltek, a lányom meg ügyesen segített, ő pakolgatta, hogy mikor mi jön a színre, mert ismerte már a mesét. (simán pakolgattuk a lepedőre, úgy nézték.) És így L. is csöndben végig figyelt, és onnan is látszik, hogy mennyire tetszett neki, hogy a végén már rá kellett szólni, mert annyira izgult, hogy a gonosz testvérek széthányták a kerítést, ólat, háztetőt, hogy szó szerint ugrándozott az ágyon. :S :laugh: De tényleg nagyon tetszett neki, csak hát ha izgatott, akkor mint egy kis bakkecske, megkergül. :D
Szóval, beszédértés, meseértés javítása céljából ez szerintem jó megoldás, a gyerek be is segíthet a rajzolásban, és sokkal jobban érti. Egy rajz minden eseménynél elővehető, nem kell újra lerajzolni, és mint egy kis bábot, még állítani, fektetni is lehet, ahogy a mesében van. És tényleg pálcika figurák, három vonalas lovak voltak, természetesen a királylány volt a legszebb. :)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27153

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Labolen: Égből pottyant mesét rendeztél majdnem. ;) Kérd meg L.-t, hogy ő is rajzoljon szereplőt, B. is és te meg kreálj egy mesét.

Fél siker: Múltkor mondtam Gizmonak, ha vizes lesz a ruha ne tegye a szennyestartóba, na most a fürdőkádból eltűnt a ruha és visszakerült a tiszták közé. :laugh: Rájöttem konkrétabban kell fogalmaznom hova akarom, úgy látszik a múltkori nem volt megfelelő.

Megcsináltam az arcmátrixot és kinyomtattuk végre az arcképeket is amit ajánlottam, persze csináltam logikai készleteset is. Meglepetésemre baromi gyorsan megcsinálja, kenterbe vágja a családot. Azért a kedvenc a logikai lett. :)

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27155

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Süni: igen, kicsit arra hajazott, csak nem voltak olyan szépen kidolgozott képeink. :)

Mi ez az arcmátrix? Én lemaradtam róla, de most adtál egy ötletet ezzel. Mi a tiétek, aztán leírom, hogy én mire gondoltam. :D

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27156

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
És az milyen jó, hogy hallgat arra, hogy mit csináljon a ruhával! Az én férjem nem képes erre, nem hogy a gyerekek. :D

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27158

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Mi most azt tanuljuk, hogy a levett ruháit ne egy csomóban dobja a szennyesbe. Szépen elválasztja az alsónadrágot a melegítőtől, aztán az egyiket beteszi a szennyesbe, a másikkal meg jön megy a lakásban, hogy akkor ezt hová is kell tenni... :laugh:

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27162

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Fürdésnél ott állok a vetkőzésnél és mondom mit ne tegyen bele a szennyestartóba és azt odaadja a kezembe, következő lépés az lesz, hogy a polcra rakja.

fejlesztojatek.uw.hu/ovodasoknak.html

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27177

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Labolen, ez a meseeljátszás nagyon szupi ötlet! Nekem ráadásul van egy készletem is hozzá, mert vettünk a tankönyvkiadó (ntk) boltjában egy nagy pakkot, amiben táblák vannak helyszínekkel és az egyik egy mesealap, és az ahhoz tartozó figuragyűjtemény tökéletesen passzol bármely népmeséhez. De ha ezt nem írod, az életben nem jutott volna eszembe felhasználni erre.

Nálunk a szennyesbe való berakás eléggé hullámzik. Van, mikor tök magától beteszi, van, hogy direkt széthajigál mindent. A tiszta cuccok elrakásába nem vontam be, majd ha egyszer elköltözünk és nem kell négyzetcentikre beerőltetni a dolgokat, akkor foglalkozom a témával.

Tegnapi siker: megvolt a farsang, jól sikerült a jelmez (hóember), elmondta a verset (a maga sajátos módján) és ugyan nagyon elfáradt, de nem volt komolyabb probléma.

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27189

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok,

jó a topik, mindenkinek gratula a gyerekek teljesítményéért!

Nálunk ma volt a farsang, H. szépen csinálta a közös előadást, forgatott szerencsekereket, dobott célba, nagy öröm érte, egy manatee-t, azaz lamantint választott egyiknél. Sürgősen utána kell néznem, mert ez egy fóka tulképpen, de rá van írva, hogy manatee (ami a szótár szerint magyarul lamantin, azt meg már hallottam valamikor), így nem seal, ami sima fóka, szóval értitek... :laugh: ! Pedig tisztára fókának néz ki!
A véletlen úgy hozta, hogy egy olyan osztályteremben öltöztünk át, ahol az abc betűi voltak hívóképekkel kirakva, hát persze hogy az volt a sláger ;) !
A hangos zene nem tetszett, kérte, jöjjünk el, de bevallom, nekem is elég volt ennyi, a kétórás programnak több mint a fele, egy évben egyszer nekem is elég :whistle: !

Labolen, jó ez a mesés dolog, mi is szoktuk csinálni, van, hogy a törölhető táblára rajzoltam, sikere volt :) . Vannak oldalak, ahol sablonok is találhatók ilyen célra, de azokat előtte kivágni stb., azért az hosszadalmasabb, ez a rajzolós meghittebb.
Még azt is csináltuk néha, hogy kis műanyag figurákkal eljátszottuk, amihez éppen kevés szereplő kellett, vagy Duplo figurákkal stb.

A szennyestartóba rakás nálunk külön napirendi pont, szennyestartó néven fut, és így megszokta H., hogy vinni kell be a cuccot.
Viszont, amit nem csinál még mindig meg, pedig folyton szólok érte, hogy levetkőzésnél ahol éri, ledobja a földre a cuccát, ez nagyon idegesít! Csináltam képsort erre, hogy milyen sorrendben vetkőzünk, az ajtóra kiteszem a cipőben bemenni tilos táblát, nem tudom, lesz-e foganatja! Most eszembe jutott, hogy azt is oda kéne írni, hova tegye a ruhadarabokat, mert éppen az a lényeg!

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27194

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Gratulálok a farsangi sikerkehez. :)

Papírsablonok: pont ez jutott az eszembe, hogy milyen jó lenne ebből egy ilyen. Nem tudtam, hogy létezik tényleg. :)

Lucy: a netes dolog nekem is eszembe jutott, hogy lehetne keresni rá képeket, de a lányomnak pont az tetszik, hogy ő rajzolhat néhány dolgot, és ez nekem is jobb így, mert tényleg meghittebbé teszi. :) És ő nagyon örül, ha a saját rajza szerepel a mesében. A duplós is nagyon jó ötlet. :) Bár tény, hogy az korlátozottabb lehetőségeket ad.

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27196

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Lucy: a fóka az fóka, bárminek is hívjuk. A Szegedi állatkertben voltunk így kiabáltuk Láma, majd olvastuk, hogy mégse csak rokon. :laugh:
Örülök, hogy jól éreztétek magatokat a farsangon és minek öltözött?

Labolen: fejdíszt is csinálhattok v. beöltöztök B. lehet Piroska, L. a farkas és bocsi te meg a nagymama. (persze ehhez, hogy mondatot is mondjon L. kell, hogy ismerje a szöveget, erre jók a rövid mesék, ahol visszatérő a szöveg v. a halmozómesék.
Olyan jó, hogy vevők a gyerekeid erre.

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27197

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Labolen,

tudom ajánlani a kizclub.com-ot, igaz, angol nyelvű, de nem az a lényeg, a képanyag. Ott vannak kis rövid sztorik, amikhez van kinyomtatható, pl. milyen állatokkal találkozik a kisfiú a sétáján, itt mindig csak egy-egy állati testrész látható, amint kikandikál innen-onnan, azt kell kitalálni, ilyesmik.
Vannak igencsak fura angol mondókákhoz képek, pl. be kell ragasztani az öreg hölgy hasába, miket kapott be :ohmy: , ezeket meg nézem a google-ba címre, kiadja ált.,Youtube-on dalok is vannak hozzá.

Az tök jó, ha a lányod rajzolni szeret, irigykedem, nálunk ez korlátozottan megy, pedig ügyesen tud, ha akar (na nem művészi képességekre kell gondolni, de azért a lényeg ott van és felismerhető), de inkább teleír mindent szavakkal, betűkkel. Az oviban, mikor családot kellett rajzolni, neki Q-család volt kirakva, én először lufiknak néztem őket :laugh: . Néha ha olyanja van, rajzol, de ez nem lesz erős oldala, úgy néz ki :blush: .

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27198

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Süni,

bohóc volt a lelkem, a tavalyi jelmeze, akkor ugyanis bárányhimlős lett éppen, de idénre megmaradt a jelmez, és most lett pont jó a méret :laugh: .
A lamantin nem is fókaféle, hanem a tengeri tehenek családjába tartozik, megnéztem a neten, én eddig a dugongról hallottam mint tengeri tehén, de kiderült, nem olyan egyszerű ez, több faj van egy-egy családon belül (vagy mi a szösz) :laugh: .

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27200

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Labolen, fellelkesedve a mese-eljátszós ötleteden, mivel ma épp a Fakopáncs felé volt dolgom vettem egy egy mágneses bábszínházat. 4 mese szereplői találhatók benne és a hozzá tartozó színpad és hátterek. fakopancs.hu/magneses-babszinhaz.html
De G-csak a három kismalacot volt hajlandó végighallgatni (azt a mesét ismerte) a Piroskát is megpróbáltam, de annál 1 percen belül távozott. Pedig én nagyon lelkes voltam :whistle:

Szóval a tegnapi du-i siker.
A kisboltban egy fiatal eladó időről időre megpróbál beszélgetni G vel és most nagyon ügyesen válaszolt is, egy sor egyszerű kérdésre:
-G, voltál ma oviban?
-igen.
-Mi volt az ebéd az oviban?
Húsi sűltkrumlival! (ez csak részben volt igaz, mert rizzsel volt)
-És mi a jeled az oviban?
-Autó.
Milyen színű?
-Kék!
Mikor látta a srác mennyire örülök, hogy így beszélgetnek még kérdezgette tovább.
-És hány éves vagy?
-Három. :whistle:
Na mondom, ezt most nem tudom honnan vette, de legalább számot mondott.. Ezt még megbeszéltük, hogy öt, és elbúcsúztunk :)

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27202

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Tomger: ez tényleg szuper, hogy ennyi mindenre válaszolt. :) És milyen jól. :)
Tetszik a fakopáncsos miniszínház, biztos meghallgatja a többi mesét is majd. :)

Süni: Soha többé Piroska! Egy hónapig ezzel szórakoztattak bennünket, kiosztották a szerepeket, és úgy visongtak közben, annyira élvezték. :D Csak pont elalvás előtt meguntam ezt a fene nagy mókázást, és a végén már azt hiszem túl is pörögtek, nem volt jó.

Ez egy siker topic, ezért most nem írom le, hogy mai esti mesét mennyire értette a fiam... Szerinte a csúnya királyfi a királyt akart elvenni, azért ment vissza... Na mindegy, amúgy is közben matematikai dolgokat magyarázott, nem bírta követni. Sebaj, a lányommal jót rajzoltunk. :)
Viszont utána Marék Veronika Laci és oroszlánját olvastuk, és azt szuperül értette. Lehet, nem neki való ez a népmesés dolog. Csak közben a tananyag meg ebből áll, és az 5 évesem szuperül érti. Na mindegy, ne legyünk telhetetlenek, az oroszlános ment neki. :)

Válasz: Napi sikerek 11 éve 1 hete #27223

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Az előbb sült csirkecombot evett a csontnál fogva, zöldséges rizzsel.

A délelőttünket meg inkább nem mesélem el. :( Nem passzolna ide. Ne is kérdezzétek...

Válasz: Napi sikerek 11 éve 1 hete #27224

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
A délelőttöt nem kérdezem, de sajnálom. :(

Viszont a sült csirke rizzsel! Irigykedem ám. Mondtam én, hogy még be fogtok előzni minket. ;) A fiam hónapok óta csak sült krumplit eszik fasírt golyóval itthon, mint vacsora. Még jó, hogy a suliban hajlandó levest enni.

Válasz: Napi sikerek 11 éve 1 hete #27226

• agiviki
  • agiviki profilkép
  • Nem elérhető
Labolen, sültcsirke ZÖLDSÉGES rizzsel!!!!! Szanya, én is irigykedem ;)

Válasz: Napi sikerek 11 éve 1 hete #27227

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Na jó, azért nem ette meg kompletten. De szerintem nyárra meglesz.
Ráadásul mivel irtó lassan eszi, ezért nyugodtan elmehetünk végre étterembe (mondjuk érdekes lesz g- és tejmentes éttermet találni), mert mialatt megeszi, azalatt mi elfogyasztunk 3 fogást kávéval együtt. :)

Válasz: Napi sikerek 11 éve 1 hete #27228

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Lucy: Akkor tavaly is volt jelmeze, csak az pöttyös ...... ;)

Szanya: Várni is tud Z. míg kihozzák az ételt, mert nálunk az a nehezebb. Emiatt, amint belépünk rendelem az őszibarackját és a sültkrumplit és rögtön közlöm, hogy amint kész hozhatja is. Persze, ha fel vagyok készülve: kártya, most már mobilba Thomas simán megy a várakozás az étterembe is, a Meki gyorsaságát azt jobban szereti. :laugh:

Válasz: Napi sikerek 11 éve 1 hete #27229

• agiviki
  • agiviki profilkép
  • Nem elérhető
Szanya, nem gáz szerintem. Natúr hús+rizs vagy krumpli. Csak ne menjetek sűrűn, mert megunjátok.

Mimi alig eszik meg azokból a dolgokból valamit amiket eddig szívesen fogyasztott, újat meg nem akar. Érdekes, mert zsarolással rálehet venni, hogy megkóstoljon valamit, de eddig semmit nem kedvelt meg és kezdett el enni :(
Oldalmegjelenítési idő: 0.183 másodperc