LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Beszélgessünk a mindennapokról, sikerekről, problémákról, hírekről, programokról.

Téma: Napi sikerek

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27103

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Champ: Légy nagyon büszke, nem sokan vállalják be az újraélesztést még orvosok se. Az most, hogy vigyorogva élesztett egy másodlagos. ;)

Hangerőskála: D.-nek mondhatok én bármit. Ő vehemensen mondja tovább! :laugh:

Labolen: tetszik ez az ajtószámozás, de így egyszerűbb is menj a 10-esbe fogat mosni! :)

Manka: sokszor elfelejtjük, hogy nőnek ezek a gyerekek. Aranyos lehetett, ahogy "bocsánatot" kért.

Szanya: bejönnek a macsekos matricák?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27110

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Lányok irtó jókat írtok!
Labolen nagyon jó ez a hangerőskála, ügyes Latka !
G nem beszél extrém hangosan, inkább a másik véglet, és még suttogni is tud, de persze nem érzi azt, hogy pl altatási időben az oviban, amikor kijön a folyosóra, akkor halkan szabad csak beszélni. Viszont ha szólok, hogy suttogjon (és én is suttogva beszélek) ő rögtön utánoz engem. Fogalmam sincs hogy ezt milyen mélységig érti (szerintem csak utánoz), de a végeredmény ok.
Nekünk inkább azt kell gyakorolnunk, hogy ha ő kér valamit és a célszemély azt nem hallja, akkor ezt próbálja egyre hangosabban mondani.
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Miri, sztem most ne foglalkozz azzal, hogy Á sokat használja ezeket a számára új szólásokat, majd lecseng.
Manka a nagyfiam nem, hogy áthúzná, ha ráírom a nevét a füzetére, de külön megkér, hogy anya ugye ráírod, annyira dög lusta. Tényleg jó érzés lehet, hogy K megkérdezte, nem haragszol. Nagy dolog!!!
Az érzelem kimutatása a nagyomnak sem megy egyáltalán. Mostanában felhívtam a figyelmét hogy már elég nagy, hogy magának megcsináljon néhány dolgot, sőt szeretném, ha időnként ő főzne nekem pl. kávét. Amikor első ízben erről beszélgettünk, még mindig nem történt semmi csak mikor további két alkalommal figyelmeztettem, hogy annyira jól esne ha már meglepne ezzel. Ezután kaptam kb 3 alkalommal kv-t. Aztán mostanában megint nincs folytatása. Ha felhívom arra a figyelmét, hogy ez meg az mennyire nem helyénvaló, vagy önző néha elszégyenli magát, de legtöbbször kifejezetten megsértődik. :whistle:
Konkrétan ma is vitatkoztunk egy hatalmasat, nagy sértődéssel a végén, mikor 10 percen belül a harmadik dolgot kérte tőlem, amit már maga is megcsinálhatna. A végén közölte, hogy pl ma reggel magának főzött teát. Ja, nem voltam otthon. Amikor erre figyelmeztettem, jót vigyorgott és közölte, persze először megpróbálta apával megcsináltatni, de ő nem csinálta meg, újabb kacaj, ,,apa még nálam is lustább"... :whistle:

Napi sikerünk, talán nem is csak napi:
Önállósodás terén nagyon fejlődik G, szinte mindig egyedül akar öltözni B)

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27111

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Tomger: Lehet, hogy nektek hangerősítő skála kell! ;)
A nagy fiadnak írjál listát, ha azt szeretnéd, hogy megcsinálja maga körül a dolgokat. Mire hazaérsz kidühöngi magát, hogy feladatot kap és talán meg is csinálja. :laugh: Ha nem kapod el most akkor mindent természetesnek fog venni, hogy megcsinálsz és ne adj isten te is megkapod:- Nem mostad ki a pulóverem, pedig azt akartam felvenni. (Ja, hogy még a mosógépig se jutott el!)
Igen is kérjél legalább hétvégén kávét magadnak v. extra szendvicset. A kicsid olyan szépen pucolt a múltkori avatárodon, majd elájultam. A nagyomnál félek, ha éles dolog van a kezében. :whistle: Tudod rájöttem arra, hogy a hapsiknál kérni kell, mondják is ők:-Nem vagyok gondolatolvasó! :laugh:

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27113

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
  • Lányom 9 éves Asperg, fiam 7 éves auti
Labolen, hangerőskála: mindig rácsodálkozok, hogy mennyire kognitív úton tanulnak meg a mi gyerkőceink ilyeneket, ami másnak spontán megy...
Miri: érdemes volt megcsinálnod azt a szólás magyarázó vizu füzetet Á.-nak, milyen könnyedén megértette így őket!
Tomger: hajlamos az ember mindent helyettük megcsinálni, én próbálom tudatosan leszoktatni erről magam. Pontosan az megy nálunk is, mint nálatok (csak K. még kisebb): ha lehet, akkor megvárja, hogy mi csináljuk. Pl. vacsi készítésnél ma még rám is szólt, hogy ezt vagy azt kér, vagy tegyek körözöttet a kenyerére. Szóltunk neki, hogy csinálja meg magának, szerencsére morgás nélkül megcsinálja.

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27114

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Tomger:
Megpróbálok nem foglalkozni ezzel, egyelőre még örülök, hogy jól megértette. ;)
Amúgy még azt is kérdezte, hogy mit csinál Szüretke (a macskánk újabb neve)? Húzza a lóbőrt? :lol:

A kávéról eszembe jutott, hogy milyen édes volt Á. valamelyik reggel. Kimentem a konyhába kávét főzni, és mire visszajöttem, addigra a fotelbe készítette a finom puha plédemet, amibe burkolózva kávézni szoktam. :) Következő lépcsőfok remélem előbb-utóbb az lesz, hogy el is készíti nekem a kávét. :lol:

G. önállósodása és egyedül öltözése is komoly siker! :)

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27123

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Tegnap "bábelőadás" (igazából diafilmes-mesélős-interaktív valami, a képek alapján szuper lehetett) volt az oviban. Z. közölte, hogy rossz volt (mert emiatt elmaradt a torna), viszont úgy a feléig bírta és este el is mondta a lényegesebb elemeket (szereplők, hol indult a történet, hol folytatódott, milyen érdekes kiegészítőt használt a mesélő, stb.). És ebben az a szép, hogy alig kellett kérdezni. Lelkesen mesélte, magától. :)

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27126

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Szanya, ez tényleg nagy dolog! Ezek szerint még tetszett is neki és értette is.Nem is beszélve az élménymegosztásról!
G nél ezt is gyakorolnunk kell. Van nála élménymegosztás, de hogy:
G - Mit rajzoltál az Emesével? - Egy piros vonatot rajzoltam az Emesével, beesett a vízbe.(Az egyértelműség kedvéért a kérdést is ő teszi fel és válaszol rá, így meséli el nekem) Pedig már egy ideje gyakoroljuk, hogy ez így kéne:
-Anya képzeld mit rajzoltunk Emesével...

Manka, Süni, igen nagyon figyelnem kell. Tegnap még azt is megbeszéltük, hogy mostantól minden nap szeretném ha megkérdezné, hogy milyen napom volt ;)
Ma ez volt az első kérdése. B) Mondtam, ha csajozni fog is jól jön majd, ha megszívleli ezeket az apró figyelmességeket... :whistle:

G nagyon szépen dolgozik a logopédus nénivel, zene füleimnek :) Azt mondta a pedagógus, úgy látja, egészen jól mennek az irányok, ami talán arra ad némi következtetést, mégsem kell a diszlexiától annyira tartanom.

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27127

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Tomger, mi távolról sem tartunk még ezen a nyelvtani szinten, de az tény, hogy saját magától nem kérdez. Ez is valami. :) Viszont nagy dolog, hogy G. ilyen szépen elmondja, hogy mit csinált.

Ez a csajozásra menedzselés nekem nagyon tetszik. :) :) Ha még a házimunkákra is rá tudod venni, akkor ő lesz a csajok kedvence. :cheer:

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27130

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Szanya, az lesz a nehezebb. :whistle:

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27133

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Bevallom, kicsit irigykedek, mert bár a gyerek beszéde szuper, nncs ragozási gond, mégsem mesél. Nálunk ez a rész sérült jobban talán, vagy a fene tudja. De hogy ő magától értelmesen elmondjon egy sztorit...
Szóval, hogy pozitívat írjak: megzsaroltam egy kis fagyival, és egész összefüggően el tudta mondani a napját. Oké, volt, amit nem tudtam követni, de azért mondta. :)

És kérte, hogy nyomtassam ki a hangerőskálát, mert itthon is szeretné kitenni, és az iskolába is bevinni, hogy megmutathassa. :)

Ja és többször mondtam neki, hogy nézzen rám, hát haláli, ahogy nagy gülü szemeket mereszt. :blink: :D Ezen még finomítani kell. :pinch: :)

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27134

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
"nagy gülü szemeket mereszt" Ez aranyos. :) :) :)

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27139

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Tegnap még akartam írni, hogy milyen kifejezést használt helyesen a gyerek. (csak hogy a problémákban is meglássuk a jót. ;))
Nehéz leültetni, mindig küzdenek vele, mert ő érdeklődik minden ránt, így mászkál a teremben, hogy ki mit csinál. Van neki időjelzős kártyája, hogy meddig kell ülni, van feketepontos fenyegetés, ami néha használ, és aztán kifogynak az eszközökből. Végül már elővették viccesen az ugrókötelet, hogy ha mászkál, majd lekötözik.
Erre a fiam nagy mérgesen közölte:
- K. néni, te egy zsarnok vagy!

Nekem nagy szívfájdalmam, és problémám, mindig ezen agyalok, hogy hogyan csináljuk ezt jól, hogy tényleg leüljön, de azért meglepő, hogy ismeri ezt a szót, és még jól is használta. :D (amúgy valami motiváció kéne a dolog mögé, de még nem jöttem rá, hogyan.)

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27141

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Ez nem semmi. Eszerint odafigyel a mesékre,mert ezt csak abból hallhatta.

Az egy helyben maradásért miért nem jutizzák? Némileg pozitívabb típusú zsarolás, mint a feketepont... Szerintem ez a füzetes matricázás beválna, amit mi csinálunk. Csak azt kell mindig jól kitalálni, hogy a végén mi legyen a nagy juti, ha összegyűjti a füzetnyit. (Ez egyébként ugyanaz, mint Edináék "dolgozom és kapok" táblája, csak mivel ez nem "dolgozás", nem hívnám így.) A matrica meg azért jobb, mint a pontozás,meg mosolygós, stb., mert magában is jutalom. Egy piros pont az csak pozitív visszajelzés, nem jutalom.

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27142

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Labolen ez is annyira jó:)
amúgy valami motiváció kéne a dolog mögé, de még nem jöttem rá, hogyan
gondolom a "kis lépésekben" azt már csináljátok-ják a suliban. Értem ezelatt, hogy pl első órán nem állhat fel egyáltalán a másodikon pl már felálhat 1X a 3. -4. en pedig esetleg 2X. A felállásokat pedig behatárolni, mikor napirenddel órával. Ha ennél több felállást kellene legyalulni akkor meg gondolom az egy-helyben ülés hosszát kéne növelni fokozatosan és azt jutalmazni.
Azért nehéz tanácsot adnom, mert G totál más (befőtt tipus), ő leültethető, ott is marad, inkább elszáll a figyelme és bambul és mellesleg totál ellentéte a nagy fiamnak ebben. Tudom L nem hiper, de lehet mégis olyan fórumokon is érdemes lehet keresgélni (nem tudom milyenek vannak) megoldást keresve.

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27143

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Hát, fogalmam sincs, honnan szedte, de jól jött ki. :)

Motivációval teljesen egyetértek, de gondolj bele, hogy ott van 10 gyerek, 10 különböző problémával. Nem lehet 5-10 percenként csak az ő motivációjával foglalkozni. Nem tudom, lehet kérek megint fogadóórát, hogy erről külön beszéljünk. Pontosan írják le, mikor miért mászkál, mikor fordul elő.
Be leehetne vezetni olyan rendszert, mint az emúban, de attól félek, hogy ahogy az emúban is utálja ezt a figyelmeztetés, pipa rendszert, ezt nem szeretném átvinni a suliba, nehogy oda se legyen már kedve menni.
A fene se tudja, mi lenne jó. :( Szerintem erre nincs emberük, hogy a 10 auti mellett ilyennel foglalkozzanak, mikor haladni kell a tananyaggal ,mindenek külön kell magyarázni, amit éppen nem ért, mindent rávenni, hogy mozduljon. Egy személyes helyzetben, vagy 5 fővel ez működőképes lenne, de szerintem ez túl sok most. :(

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27145

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Tomger: ez a kis lépések nagyon tetszik!!! Ebben lenne is ráció. :) Na beszélek majd erről a tanítóval, hogy egy kontrollált mászkáláshoz mit szólnának. Ha amúgy is mászkál... Köszi! :)

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27146

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Igen, a 10 fő sok. Az itteni Egymiben is mondta az igazgatónő, hogy a 7-nél több, az túl sok. Vagy további pedagógusokat kell felvenni, ha muszáj a gyereklétszámot növelni.

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27148

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Nekem tegnap mondta Z., hogy csináljak neki bünti zsetont (= fekete pont), valami ijesztő kép legyen rajta. Nem akarok, szerintem elég büntetés, ha valami kópéság miatt nem kapja meg vagy esetleg el is veszíti az aznapi zsetonjait.
Tegnap homokot hordott be az ebédlőbe, mert kísérletezni akart valamivel. :S Bocs, ez nem igazán siker! :whistle:

leüléshez: Labolen, nektek nincs az a színes papírra nyomtatott lábnyom, amit az asztal alá kell betenni, jelezve, hogy ott legyen a lába, itt kell maradni? Z.-nak nagyon tetszett vasaban. Ha maradni kell a helyén, akkor beteszik a padja alá, ha elmászkálhat, akkor kiveszik.

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27149

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Nemrég egy bogon láttam ezt a fajta jutalmazás matrica csomagot. Szerintem nagyon jó ötlet, lehet, hogy én is be szerzek ilyeneket, hogy a topicba több sikert beírhassak. ;)

www.jutalomnaptar.hu/XL-Matrica-csomag

Ma simán megjutalmazhattam volna Á.-t az "olvasási" matricával, mert egyedül elolvasott két kis mesét és el is mesélte, miről szól. :) Ez nála nagy szó, mert ilyesmit nem nagyon szeret olvasni, inkább csak a focitabellákat böngészi. Szerencsére nem működött az internet, és amíg főztem, sikerült rávennem, hogy olvasson. :)

Válasz: Napi sikerek 11 éve 2 hete #27150

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Mindenkinek gratula!

Miri: a 8-11jutalom matricákat megkapnám! ;) Ja meg a fogmosás és szobatisztaság! :laugh:

Tomger: Ha már a csajokat hoztad szóba, utána jöhet az: Milyen jó lesz, ha te ezt tudod, mert ha összeköltözöl egy csajjal lehet, hogy ő nem tudja. Így tanulta meg a mosógépet használni és a mosogatót! :)

Labolen: L.-nél beválhat, hogy az órán max.1-2 mehetsz oda ahol érdekeset látsz, de utána, ha megnézted vissza kell menni.-és a tanítónak vissza kell számolni.
Oldalmegjelenítési idő: 0.155 másodperc