LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: mik az első lépések

mik az első lépések 1 éve 11 hónapja #44646

 • Erdodiedina
 • Erdodiedina profilkép
 • Nem elérhető
Sziasztok!
A kisfiam most lesz 4 éves és 1 hete kaptuk a diagnózist ami azóta is ott viszhangzik a fejünkben.
f84,9 autizmus spektrum zavar.
ezzel útnak is indtottak miután megkérdezték, hogy intézeti kereteken belül szeretnénk e a specifikus fejlesztését vagy a jelenlegi óvodánkban. alaptó okiratban szerepel az autizmus, ezért mi az ovit választottuk. az óvónőink nem érzik magukat elég képzettnek a helyzethez de mindent megtesznek, hogy segitsék az én kincsemet aki imádja az ovit, szereti a pajtásokat az óvónéniket. barátságos, szeretni való, kedves gyerek. néha irdatlan hisztikkel, késői beszédfejlődéssel, egyoldalú étkezéssel. mai napig legtöbbször etetni kell.de ami fogára való azzal nincs probléma.az oviban képes egész nap éhezni. az étel állaga nem mindegy, ha nem tetszik neki akkor kiköpi vagy ki öklendezi.
én nem látom olyan súlyosnak a helyzetet de mióta tudjuk a diagnózist, sok minden világossá vált. olyan dolgokat veszek észre rajta amit eddig nem. nagyon ritkán ismétli amit mondok, elmereng, a szemkontaktust sem tartja/ ez eddig egyáltalán nem tűnt fel/ elfogadom az orvos véleményét viszont nem tudom mi a teendőm. a hivatalos határozat postázása még nem történt meg de ez csak formaság. mik az első lépések? hogy tudom segiteni a gyermekem fejlődését, fejlesztését. olyan mintha kihúzták volna a talajt a talpam alól.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

mik az első lépések 1 éve 11 hónapja #44647

 • Szanya1
 • Szanya1 profilkép
 • Nem elérhető
 • Én Más vagyok, jobb, ha rám hagyod... :)
Szia Erdodiedina!

A bal felső sarokban lévő piros gombot pont erre találtuk ki. (Lehet, hogy pár link már nem jó, de azért többsége biztos.)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

mik az első lépések 1 éve 11 hónapja #44676

 • Erdodiedina
 • Erdodiedina profilkép
 • Nem elérhető
Köszönöm szépen. Elolvastam. Beszéltünk auti spec gyógypedessel. Szerinte mivel még kicsi és enyhék a tünetek lehetséges, hogy semmi gond nem lesz vele a későbbiekben. Ovi szerint nem tudnak nála eredményeket elérni viszont szeptember óta napról napra szebben beszél. Már verseket mond, énekel. Elértük a hangps érthető köszönést mikor belép a csoportszobába. Szerepjátékozik, hív játszani és partnerként kezel. Ezek mind az utóbbi 3 hónap fejlődései amit én itthon tapasztalok. Az ovodai viselkedését nem látom csak azt, hogy a gyerekek között játszik. Hogy velük e vagy csak közöttük azt nem tudom. Ovnők szerint nem követi a szabályokat. Ezt alá írom mert itthon is öntörvényű. De ettől még én nagy fejlődést látok.Szerintük vigyem speciális intézménybe mert nem lesz elég az utazó auti spec. Gyógypedagógussal az a pár órányi fejlesztés. De gondolom kapnak tőle javaslatokat majd, hogy tudják segíteni ők is a fejlesztést. Vagy nem tudom,, hogy van ez én így tartom logikusnak.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

mik az első lépések 1 éve 11 hónapja #44677

 • Szanya1
 • Szanya1 profilkép
 • Nem elérhető
 • Én Más vagyok, jobb, ha rám hagyod... :)
Amit írsz, az alapján én nem vinném speciálisba, nem indokolt.
Abban igazuk van az óvónőknek, hogy a pár óra a gyógypedagógussal nagyon kevés, de ők ott a csoporton belül nem igazán tudják megsegíteni. Ehhez általában jól jön egy asszisztens, aki segít a vizuális napirend használatában, a szabályok betartásában. Esetleg próbálhatsz kérni az igazgatótól (ha indokolt, akkor biztosíthat szakértői vélemény alapján az önkormányzat). Viszont ami még fontosabb, az az otthoni fejlesztés, tehát ha megtanulod a technikákat és segítesz neki, akkor az óvodai viselkedése is javulni fog. Ezt mondhatod is az óvodában, hogy elmész szülőképzésre és segíteni fogod, ehhez pedig kéred a segítségüket, pl. telefonnal fotózhatnak naplózáshoz, hogy fel tudjátok dolgozni otthon a problémás helyzeteket. Mondják el mi a gond és megoldjátok együtt.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

mik az első lépések 1 éve 7 hónapja #45161

 • Ickenham
 • Ickenham profilkép
 • Nem elérhető
Sziasztok! Először írok ide, ezért néhány szót magunkról. 4 éves kisfiunk januárban lett diagnosztizálva, egyenlőre Pervazívat kapott, de autista. Jelenleg a tanulási... bizottság behívójára várunk, mert most sima oviba jár, de jobb lenne neki a szegregált, mert jól fejleszthető. Beszéddel kommunikál, de nem a korának megfelelően. Nyugodt gyerek, kiborulások nem nagyon vannak, de eléggé zárt. Azért választottam ezt a profilképet, mert jól kifejezi az érzéseimet. Alapvetően boldogok vagyunk, de néha elindulok lefelé a hullámvasúton (aggodalmak, szorongás).

Az előzőekhez:
Sajnos minden az ovónők hozzáállásán múlik. Nem is értem, hogy hogyan lehet az alapító okiratban auti, ha az ovónők legalább egy auti továbbképzésen nem vesznek részt. Jó, nem kell mondani, a rendszer teljesen átgondolatlan. Szóval, ha az ovónénik nyitottabbak, akkor nem igaz, hogy ők nem tudnak eredményt elérni. Lehet, hogy nincsenek meg az eszközeik hozzá, de szerintem, ha akár csak auti spec. utazó gyógypedet sikerül szerezni, az is tud segíteni az ovónőknek, hogy mit és hogyan érdemes. Egy nem szakember, de nyitott és nem önhitt pedagógus, ha tanácsot, irodalmat kap, már azzal sokat elérhet. Persze tudom a realitást és az emberi oldalát is, de hátha. Nálunk kezdetben segítőkészek voltak, de aztán rájöttek, hogy mivel hivatalosan nem fogadhatnak autit, amint megkapjuk a bizottság véleményét, úgyis el kell vinnünk, azóta nem igazán törik magukat.
4 éves autista kisfiú
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

mik az első lépések 1 éve 1 hónapja #45984

 • barboca101
 • barboca101 profilkép
 • Nem elérhető
Sziasztok!
2 és fél éves a kisfiam, egy ideje sejtem hogy valami nem oké de mindenki csak nyugtatgatott. Most ott tartok hogy beleástam magam a témába és aggódom. Nem tudom eldönteni, hogy csak bele látok valamit a fiamba vagy tényleg problemánk van. Összeszedek pár aggasztó dolgot és várnék tapasztalt anyukáktól reflektálást.
Egyáltalán nem beszél a fiam. 1 éves korátol másfél éves koráig kántált monoton hangon, néha egész hangosan. Másfél éves korátol be nem áll a szája mégsincs 1 darab szava sem. Olyan sokszor mintha énekelne meg próbálja a hanglejtésünket visszaadni. Rendkivül aktív, folyton csak futna, a játszótéren is ez a kedvenc tevékenysége. Ragaszkodik sok aprósághoz pl nem ül a székre ha párna van rajta azt mindig ledobja, mindig megnyomja a csengőnket mielőtt belép a lakásba stb. Minden érdekelte ami pörgethető főleg a kerekek, de ma már rendeltetésszerűen játszik az autóival. Nevére nem hallgat, nincs félelemérzete. Időszakosan agresszív, volt fejbeverős korszaka a földbe, mostanában pofozza magát nagyon erősen ha valami nem tetszik neki. Nem mutat rá dolgokra hanem odahúzza a kezem a hűtőre pl ha éhes. Egyedül a repülőgépre mutat rá ha hallja a hangját. De nagyon bújós fiú, közvetlen mindenkivel. Nagyon várom a hozzászólásokat es előre is köszönöm!!!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

mik az első lépések 1 éve 1 hónapja #45986

 • Ickenham
 • Ickenham profilkép
 • Nem elérhető
Kedves barboca101!
Bár én nem anyuka vagyok, de azért írok. ?
Valóban olyanok a leírt tünetek, amik előfordulnak az autizmusban. Nyilván most nehéz ez az egész, de érdemes lenne egy szakembernek is látnia. Mivel még kicsi, nagyon jó időben vagytok, de mivel - gondolom - közeledik az ovi, tényleg meg kéne tudni, hogy hogyan lenne jó vele foglalkozni. Ha nem autista, akkor is érdemes lenne elkezdeni valamilyen fejlesztésre vinni, mindegy, hogy lesz-e diagnózis, vagy nem, az mindenképpen hasznos.
Az jó, hogy bújós, mert az mindkettőtöknek jó. A viselkedést is jól lehet fejleszteni, és ha megfelelő foglalkozást kap, akkor a beszéd is könnyebben indulhat meg, de vannak más kommunikációs eszközök is, amivel addig is tudtok kommunikálni.
Tudom, hogy nagyon stresszes most, nehéz időszak ez.
4 éves autista kisfiú
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

mik az első lépések 1 éve 1 hónapja #45987

 • MaMil
 • MaMil profilkép
 • Nem elérhető
Szia Barboca101,
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.274 másodperc