LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

A taktilis érzékelés sok elemet tartalmazó kategória: magában foglalja a tárgyak alakjának, felületének, súlyának érzékelését tapintással; a nyomás, érintés érzékelését a test teljes felületén; valamint a hő és a fájdalom érzetét is.
Mint a többi érzékszervnél, itt is beszélhetünk alul vagy túlműködésről. 
Túlzott érzékenységnél megfigyelhetjük az ingerek kerülését. Ilyenkor a gyermek nem szereti, ha megérintik, problémák adódhatnak a ruhákkal az anyaguk, vagy a címke miatt. Gond lehet a fájdalomérzékeléssel is, túlműködésnél minden apróság fáj, alulműködésnél pedig extrém magas fájdalomküszöb alakulhat ki. Előfordulhat ilyen esetben a fájdalom keresése is, ami veszélyes viselkedést is vonhat maga után. Szintén alulműködésnél fordulhat elő, hogy az illető nem érzi, ha melege van, vagy számunkra már túl forró hőmérsékletet is elvisel.
 
A Bővebben gombra kattintva elolvashatod autista gyermeket nevelő szülők tapasztalatait és két videót is találsz, melyben autizmussal élő fiatalok számol be a saját érzéseiről a témában.
 
Labolen: A simogatást nem szerette kicsinek, jobban szereti, ha csak hozzánk bújik, vagy ha inkább erőteljesebben simogatom, nem csak cirógatom. A ruhák címkéit nem bírta elviselni. Régen mindenből ki kellett vágni, még az alsógatyákból is. Ma már csak a pólók és pulcsik lesznek megcsonkítva. 
Hajvágásnál nem bírja, ha a haj a nyakába hullik. Hiába a fodrászkendő, eléggé megviseli egy ilyen tortúra.
 
Makilla: Kis sebeknél, horzsolásoknál nagyon sír, nagyon ordít. Vérvételnél meg sem mukkan, szereti, ő kérdezi mikor viszem. Fürdésnél a meleg vizet nem érzékeli úgy mint mi, nagy a forrázás veszélye. Csak bizonyos fajta ruhákat visel el (és abból kell sok, azonban ezeket a fajtákat már tudjuk végre változtatni, pl. csak könnyű szellős rövidnacikat hord, farmert nem). Nem viseli el ha vizes kézzel nyúlok hozzá, és irtózik attól ha valaki krémes kézzel akar hozzáérni. Vizes ruhát nem tűr meg magán (1 cseppnél is cseréli).
 
Champ: Extrém magas hőmérsékletet is elvisel, én nem vagyok képes beülni abba a kád vízben, amiben jól érzi magát. Apával csak azbeszt szájúnak hívjuk, annyira forró ételeket is képes megenni. 
Bújós, ölelgetős, kifejezetten szereti az emberi bőrrel való kontaktust, igazi kis tapizós. A nagyon erős szorítást nem kedveli, a lányom jobban bírja a dögönyözést. Nagyon csikis, de szereti, ha csiklandozzuk, kéri is.
 
Sünöcske: Imádja a bőr tapintását- szerencsére csak az enyémre korlátozódik, mást nem tapiz.  
A kézmosás egy felejtős dolog számára, de wellnessezni azt szeret. Volt, hogy mikor hazaértünk első dolga volt a fürdőkád. Fájdalom küszöbe igen nagy. Tanítanom kellett, hogy mikor elesett rohantam hozzá és nézegettem nem sérült-e meg. Mostanra, ha ritkán elesik akkor jön és húzza fel a nadrágját és még műkönny is van. Emiatt igen csak aggódom, hogy nem lesz-e olyan fájdalma amit nem jelez kellő időben, mert nem érzi annyira.
 
Lizanka az érintésről: 
 
 
Viktor:
 
{youtube}UxbHrQ3blFA{/youtube}
 

Őszi Tamásné gyógypedagógus cikke a szenzoros zavarokról: Szenzoros problémák és autizmus spektrumzavarok

A témához kapcsolódó fórumtopic itt található.

Ajánlott irodalom:Olga Bogdashina: Valódi színek

 
A cikk részben vagy egészben történő átvétele nem engedélyezett. Autizmus témájú cikk iránti igényét kérjük, e-mailben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. jelezze.