LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

A vizuális ingerek keresése, ill. kerülése az autizmussal élők szenzoros problémái közül talán a leggyakoribb. Tipikus példa az erős napfény kerülése, vagy például a pörgő tárgyak nézegetése. Mint az összes többi érzékelési zavar esetén, ebben az esetben is elmondható, hogy többnyire ezek a jelenségek idővel javulnak, enyhülnek.

Fórumunkon a szülők rengeteg példát írtak gyermekeik eltérő vizuális érzékelésére, az alábbiakban a hozzászólásaikból szemezgetünk.

A folytatáshoz kattints a Bővebben gombra vagy a cikk címére!

Labolen: Néha pörög. Ilyenkor szerintem az érzést is szereti, meg a látványt is. Jellemzően szemzugba kifordított szemmel nézi a világot. Kis korában szerette nézni a lámpákat.

Makilla: Sokszor félrebillentett fejjel megy az utcán. Szeme sarkából nézi a dolgokat.

Champ: Bizonyos vizuális ingereket, TV műsorokat kifejezetten szeret, keresi, van, amit ki nem állhat, elfordítja a fejét, letakarja a szemét. Ezek változhatnak, most egy ideje nagyon utálja a Nickelodeon zöld trutyis videóit. Gyakorlatilag születése óta betű mániás (egyik kollégám szerint grafomán :) ), mindent elolvas, akár idegen nyelven is, hangosan. Régebben ő is nézte fejjel lefelé a TV-t, ma már nem igazán jellemző.

Szanya: Még az óvoda előtti időszakban volt nagyon jellemző, hogy mindenféle apró koszokat, szöszöket szedett fel várakozás közben a különböző várótermekben, majd boldog mosoly kíséretében átadta, jó hangos "Kosz van!" felkiáltással. :D Ez időnként kissé kínos volt... Ugyanebben az időszakban volt kedvenc szokása az utcán, játszótéren, hogy a szeme sarkából nézte a kerítést és szaladt mellette. Mivel ilyenkor előrefelé nem látott semmit, ezért ennek sokszor lett hasraesés a vége. Nagyon sokat potyogtatta a kisebb tárgyakat (szintén egy érdekes vizuális inger). A mai napig kedvence a forgó tárgyak nézegetése, pl. ventilátor. Zavarja az erős napfény, viszont a napszemüveget nem nagyon szereti. 

 

Őszi Tamásné gyógypedagógus cikke a szenzoros zavarokról: Szenzoros problémák és autizmus spektrumzavarok

Kapcsolódó fórumtopic: Érzékelési zavarok

  

A cikk részben vagy egészben történő átvétele nem engedélyezett. Autizmus témájú cikk iránti igényét kérjük, e-mailben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. jelezze.