LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

Sokaknak okoz gondot nyaranta, hogy autizmussal élő gyermekük hosszú nyári szünetét hogyan töltsék el hasznosan. Az átlagosan fejlődő gyerekek esetén is probléma a hosszú nyári szünet, de ha van vidéki rokonság, vagy mód táborok igénybevételére, akkor még mindig jobban megoldható a neurotipikus gyerekek nyara, mint az autista gyerekeké.  Főleg az iskolások esetében gond, hogy már nem lehet élni az óvoda biztosította nyári felügyelettel, a táborokban pedig ritkán vállalnak autista gyereket, ha pedig mégis, akkor pillanatok alatt betelnek a meghirdetett helyek. További nehézség a táborokkal kapcsolatban, az autizmussal élők gyakran nem is szívesen mennek táborba, mivel túl sok az új körülmény, kiszámíthatatlan bizonytalanság.
 
Mit csinálhatunk azokon a napokon, mikor nekünk kell megoldanunk a gyermekünk (-eink) felügyeletét? Az alábbiakban pár olyan lehetőséget sorolunk fel, amelyek figyelembe veszik, hogy az autista gyerekek a tömeget és zajt általában nem kedvelik, viszont vonzódnak a közlekedési eszközökhöz és a vízhez. Mivel a nyár jó alkalom a kötetlenebb, játékosabb ismeretbővítésre is, ezért megemlítünk pár érdekes állatkertet, múzeumot is a felsorolásban. Ezeknek a látogatásához érdemes használni az AOSZ vagy ÉFOÉSZ tagsági kártyáját, mellyel kedvezményeket vehetünk igénybe. (Az ÉFOÉSZ kártya igényelhető autizmusra, nem kell hozzá értelmi fogyatékosságot igazolni! És gyorsan elkészül.)
 
A programokat készítsük elő. Minden egyes program előtt célszerű utánanézni, hogy a helyszínen nem zajlik-e felújítás, tábor vagy egyéb, ami a programunkat keresztülhúzhatja és érdemes előre rákérdezni, hogy érvényesíthetünk-e valamilyen kedvezményt.
 
Ha a gyermek már használ hetirendet/naptárt, akkor szerepeltessük a várható programot, a napirendet lehetőleg előre találjuk ki és készítsük el a hozzá tartozó képeket (akár rajzolva) vagy leírást. A kedvelt programokat használhatjuk motivációra: a fejlesztések és nyári tanulás során gyűjtött zsetonokat beválthatja programokra a gyermek.
 
Városi programok
Buda, Margitsziget, Óbudai-sziget
 
Felfedezhetünk olyan tömegközlekedési útvonalakat, ahol nem járunk gyakran. Az autista gyerekek közül sokan rajonganak a tömegközlekedési eszközökért (MÁK kártyával a gyermeknek és 1 kísérőnek ingyenes!) és biztos van olyan nosztalgiajárat vagy új útvonal, amit még nem ismernek. Ilyen lehet pl. a 4-es metró, melyben nincs vezető, és a vezetőfülkék elbontása óta már a metró legelejéről is lehet nézelődni.
 
 
A vonalon sok jó program adódhat, pl. kisebb gyerekekkel érdemes megnézni a Bikás parkot
 
Kisebbekkel és nagyobbakkal is jó program lehet felutazni a Gellért-hegyre. A panoráma megtekintésén túl a kicsikkel több játszóteret is meglátogathatunk. A Cerka-firka játszótéren az én fiam kedvence a ceruzahegyező, amely zuhogó esőben kiváló menedékhelynek bizonyult. :)
 
Kép: auti.hu
 
Kicsit messzebb található pl. a Vukos játszótér (Bérc u. 31.), amelyen a rókaváron kívül kalandparki jellegű eszközökön ügyeskedhetnek a gyerekek. 
 
Ha még nem ültünk (eleget) a budapesti BKK sétahajókon, akkor kipróbálhatjuk.
 
 
Ha sikerül olyat elcsípni, amelyik megáll a Margitszigeten, akkor lehet egyet strandolni a Palatinuson, ellátogatni a Vadasparkba, Bringóhintózni, megnézni a szökőkutat (a vízjátékkal egybekötött zenei program időpontjairól előre tájékozódjunk!), majd villamossal vagy busszal folytatni utunkat. 
 
 
Kép: auti.hu
 
Szintén elérhető hajóval is a Várkert bazár, ahol a rengeteg sétaútvonalon és lépcsőn biztosan sikerül elfáradni estére, ráadásul még szökőkutak is vannak. :)
 
 
Ha átutazunk a III. kerületbe, akkor az Aquincum Múzeum (ÉFOÉSZ kártyával kedvezményes!) lehet például a célpontunk. A múzeumban virtuális és egyéb interaktív játékok is vannak, a kertben pedig játszótér. Hogy ne fussunk tömegbe, érdemes megnézni a múzeum weboldalát, ugyanis nyáron táboroztatnak is. 
 
 
A Óbudai-szigeten (ha épp nem folyik tömegrendezvény), akkor kipróbálhatjuk a hosszú csőcsúszdákat (fémcsúszdák, tehát forró napokon inkább a reggeli órákban érdemes menni) és a játszóteret. Ha bírjátok a tömegrendezvényeket, akkor jó programot biztosíthat a Gyereksziget június 3. és 25. közti hétvégéken. 
 
 
A budai oldalon még érdekes lehet a Gesztenyéskert a több játszóterével, árnyas sétaútjaival.
 
alt
Kép: auti.hu
 
Nagyobbaknak jó program lehet a Budavári Labirintus és a cseppkőbarlangok. A vezetett útvonalak (az indulási időpontokról tájékozódjunk előre!) esetén figyelembe kell venni, hogy sok az autista gyermekek számára unalmas megállás és hosszú ismertető a túravezető részéről. Ehhez (főleg rossz beszédértés esetén) kell a türelem. A Pálvölgyi-barlang nem akadálymentesített, csak 5 éven felüliek látogathatják (van benne egy hosszú és meredek „tyúklétra”). A Szemlő-hegyi-barlang akadálymentesített. Az előterében egy kisebb interaktív kiállítás van, pont elég szórakozást nyújt addig, amíg várunk a csoport indulására. Ha jó az idő, de nincs forróság, akkor a barlang feletti játszótéren lehet egy kicsit csúszdázni is (fémcsúszdás). A barlangok látogatásakor vinni kell melegebb ruhákat, mivel a barlangokban a hőmérséklet kb. 10 fok.
 
 
Rossz idő esetén a Camponában is eltölthetünk akár egy egész napot. A CSOPA  órákon keresztül leköti a gyerekeket, rengeteg az interaktív játék.
 
 
Emellett megnézhetjük a Tropicariumot  és még játszóház is van, ami a kisebbekkel lehet érdekes.
 
 
Ha nyáron a fejlesztéssel is szeretnél foglalkozni, akkor a fejlesztőhelyeket itt, a fejlesztési módszereket itt, a megvásárolható könyveket és fejlesztő játékokat pedig itt találod.
 
Következő cikkünkben a pesti oldal programjait nézzük át. Köszönöm Miri segítségét a cikk megírásához!