Jutalmazás
- andidem
-
Témaindító
- Nem elérhető
- Kisfiam 7 eves asperger, kislanyom 4 eves NT.
Elore is koszonom
Andi
Andi
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Szanya1
-
- Nem elérhető
- admin
átraktam a hsz-t egy relevánsabb helyre, hogy később is meg lehessen találni.
A jutalmazósunk úgy néz ki, hogy mindig az aktuális naptári beosztáshoz ill. a hangulatunkhoz... :laugh: és egyéb tényezőkhöz igazítjuk az összegyűjtendők számát, most épp 14 van, mert az előzőben 15-öt kellett gyűjteni és most azt mondta a gyerek, hogy legyen 14. Velem meg lehet alkudni! :laugh: Naponta általában 1-et vagy 2-t kap, attól függ, hogy mennyi a feladat és mennyire tud csöndben maradni. Nekünk csak a feladatért és a szociális játékokért jár juti, ha közben nem zajong. Tornáért és egyéb kedvelt tevékenységekért nem, és nem adunk öltözésért, kóstolásért sem, mert nem akarom, hogy majd később csak emiatt csinálja meg. Azt muszáj és kész. (Lehet folyamatábrázni. Meg annyira ez engem nem is érdekel, az oviban felöltözik, itthon meg belefér az időmbe, hogy segítsek, mivel csak 1 gyerekem van, ez nekem nem gond.)
Most bevezettük, hogy a fizetős fejlesztésen is van matricázás, ott csak 6-ot kell gyűjteni, mert alkalmanként 2-t kaphat és 3 hétnél több időt nem látna át, ill. nem lenne motiváló. A matricák az érdeklődési köréhez kapcsolódnak, teljesen vegyes, őt egy mosolygós arc nem motiválná (ezt most általánosságban írom: szociálisan erősen sérült gyereknek nem tartom célravezetőnek ezt a módszert, mitől motiválná egy mosolygós arc, ha rá se néz az arcokra és nincs megfelelési kényszere egyáltalán). Mi nem visszük haza egyik füzetet sem, itthon nincs jutizás, csak ha fel akarom valamiért gyorsítani a gyűjtést. (Elvárom, hogy nekem megcsinálja, amit kell. Itten szigor van, kérem! :silly: ) A végén a jutalom szintén az egyéni érdeklődéséhez kapcsolódó, nagyon erősen motiváló dolog.
El nem veszünk matricát, mert az demotiváló, frusztráló és értelmetlen. Ha nem teljesít, nincs matrica és kész.
A többi gyereket nálunk nem zavarja ez a dolog, egyrészt elfogadják, hogy Z. nem olyan,mint ők és csomó vizu eszközt használ alapból, másrészt nem irigylik tőle a ventillátorokat, dísztárcsákat, sorompókat és porszívókat ábrázoló matricákat. (Néha állatokat és egyéb, az átlagos érdeklődésnek megfelelő matricát is adok be, de ritkán, pont emiatt, hogy a többinek ne legyen érdekes.) A gyűjtést követő jutalom is rajta van a füzeten, azt is igyekszünk úgy kitalálni, hogy a többinek ne legyen érdekes (képpel dekorált póló, biciklilámpa, stb.), egyszer volt eddig játszóház, de nem mondták az oviban, hogy a többiek nehezményezték volna.
Egyébként ami ovinkban több auti is van, mindegyiknek egyéni, hogy mennyi vizu eszközt használnak velük, a többi gyerek pedig ezeket mind elfogadja, semmi gond nincs ezzel. Különösebben magyarázni sem kell. Ha kérdezik, akkor válaszolni kell, de az ő szintjükön, egyszerűen. (Nem kell tudományos magyarázat, sőt.)
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- champ
-
- Nem elérhető
- 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Én nemrég írtam le a motivációs eszközeinket egy másik topicba, ott volt szó a jutalmakról is.
Mi tavaly, első osztályban nap végén jutalmul apró édességet vettünk ki a fiam sulis kincsesládájából. Egy 7-8 fős osztályban ez nem volt gond, egy tasak PEZ cukorból jutott a többieknek is, ha volt rá igény.
Idén az összevont, 23 fős osztályban ez kivitelezhetetlen, legalább is, az nt. elsősök kiakadása nélkül, hiszen ők még nem ismerték év elején a fiam. Ezért most zsetonokat gyűjtünk, ami a többiek számára nem túl értékes. Megértették, nem irigykednek, nem okoz gondot, hogy Z. külön jutalomban részesül, hiszen a zsetont otthon váltja be gépezésre, vagy apróra, amit a perselyében gyűjt.
- andidem
-
Témaindító
- Nem elérhető
Andi
- Szanya1
-
- Nem elérhető
- admin
Mi is járunk kismillió helyre csak úgy. Egy gyerek nem kell, hogy bármiért megdolgozzon. Csak annyi kell, hogy amit épp aktuálisan motivációnak szánsz, az ne menjen külön is, csak úgy. Tehát ha pl. gumicukor a motiváció, akkor máskor ne kapjon gumicukrot, csak, ha teljesít. De ezeket célszerű láttatni, erre jó a szabályoldal pl.
Azt írod: "Mintha semmi nem erdekelne igazan çsak a jatekai, meg a mesek, meg a szamitogep" Ha ez érdekli, akkor lehet ez a motiváció. Pl. "Ha megcsinálod ezt és ezt, akkor megnézhetsz egy mesét." Napirendet használtok? Lehet, hogy elég lenne az is.
- andidem
-
Témaindító
- Nem elérhető
Azon a kis jatszoteren ahova szoktam vinni zsetonos jatekok vannak szereti a gookartot. Esetleg olyan zsetonokat kene vennem es azokkal jutalmazni es mondjuk ha osszegyult harom elviszem ot 3 korre a gookartra lehet hogy igy jobban meg erti es akkor majd tori magat jobban. De ha nem igazad van nem eroltetem egyenlore jobban mukodik egy azonnali fagyi vagy gumiçukor vagy a mese.
Andi
- andidem
-
Témaindító
- Nem elérhető
Andi
- Szanya1
-
- Nem elérhető
- admin
Láttad Edina "dolgozom és kapok" tábláját? Valahol a vizu menün belül van, de lehet, hogy még a régi cikkben, amit még nem pakoltam a helyére, tehát a menügombra kattintva látható (ha be vagy lépve). Egy szerződést köt a szülő vagy a tanár a gyerekkel, amit mindketten aláírnak. Arról szól, hogy mit kap, ha teljesít. Nem tudom, hogy beválna-e, szerintem inkább nagyobbaknak való, de Edina gyereke se olyan nagyon nagy és náluk bevált.
- Miri
-
- Nem elérhető
Nekem is pont az jutott eszenbe, hogy nem elég mondani, hogy mi a feladat és mi a jutalom, vizualizálni kell azt is, ha nehézségek vannak. Amikor Á. elsős volt, eleinte nehezen ment a leckeírás, ő sem szeretett annyira írni, mindig panaszkodott, hogy milyen sok, hisztizett is időnként. Miután elkészítettem neki a vizuális segítséget, sokkal könnyebben ment minden. Ez is benne van valahol a vizu menüben. (Andi, ezt neked el is küldtem, úgy rémlik.)
Másodikban már csak év elején használtuk ezt, utána már nem volt semmi szükség rá, mert Á. olyan szinten komolyan vette a leckét, hogy amíg készen nem volt vele, addig nem is akart máshova elmenni. Egyszer az unokatesója ment érte, és el akarta vinni cukrászdába (Á. imádja a cukrászsütiket), de Á. rögtön kijelentette, hogy nem lehet, amíg nincs kész a lecke. :blink:
A szerződésről én is írtam egy másik topicban, az a nyári szünetben nálunk is bevált.
Idemásolom, mert pont idevaló.
A nyári kötelező Misi mókus + olvasónapló sem ment túl könnyen, mind a 24 fejezetről kellett külön írni egy kis összefoglalást.
Viszont amikor augusztusban már láttam, hogy nagyon rosszul állunk, akkor eszembe jutott, hogy vizuális segítséget készítek. Rajzoltam 2 db 24 órás órát, és bejelöltem rajta, hogy iskolaidőben mennyit kell tanulnia, meg leckéznie, és ugyanígy a szünidőben, hogy akkor az csak napi egy óra, ugyanis Á. egyáltalán nem örült neki, hogy neki szünidőben is dolgoznia kell, úgy képzelte, hogy a vakáció az vakáció.
Mellé még leírtam 1-24-ig a számokat, és neki be kellett keretezni, meg kipipálni (olvasásra meg olvasónaplóírásra), ami már kész volt, így jobban látta, hogy milyen sokat megcsinált már. De a legfontosabb a motiváció volt, írtam egy rövidke "szerződést", ezt egy szülőtréningen ajánlották nagyobb gyerekeknek, amiben az állt, hogyha kész lesz 20 fejezettel, akkor elviszem a VIDÁMPARK-ba, ahová már rettenetesen vágyott.
Ezek után már minden reggel (kivéve a hétvégét ) mondta, hogy ma Misi Mókusozzunk, és így kész is lettünk vele, mindketten betartottuk a "szerződés"-ben foglaltakat.
- Szanya1
-
- Nem elérhető
- admin
Kééész vagyok, hogy milyen szuper kastélyok, várak meg egyéb épületek vannak ott! Egy vagyont ott bírnék hagyni.
- andidem
-
Témaindító
- Nem elérhető
Szanya igen olvasgatok mindent amit feltettetek Edinaet is szepen lassan mert kozben szerkesztek is. Ha egyedul vagyok a gyerkoçokkel keptelenseg çsinalni valamit. Most neki allok a kulfoldon elok rovatba is leirni a tapasztalatomat lesz egy kis idome mert a ferjem szabin lesz.
Bekes boldog karaçsonyt kivanok mindenkinek.
Andi
- Szanya1
-
- Nem elérhető
- admin
Hú, az szuper, ha írsz a kinti tapasztalataidról!
Neked is boldog karácsonyt!
- andidem
-
Témaindító
- Nem elérhető
Andi
- Szanya1
-
- Nem elérhető
- admin
- Miri
-
- Nem elérhető
Nagyon aranyos M. vizuális segítsége! :lol:
Talán írtam már korábban, hogy ilyeneket Á. is gyártott régebben.
A kedvenceim:
ÁLATNAK BELÉPNI TILOS!
(Ez most jól jött volna a karácsonyfás szobában, főleg, ha értene belőle a macsek. :laugh: )
PALACSINTÁT A SÜTŐBEN TÁROLNI TILOS!
(Ez pedig nekem szólt, mert megpenészedett a palacsinta, mikor nyáron ott felejtettem. :whistle: )
- Bettica77
- Nem elérhető
Épp most próbáljuk bevezetni fiamnál a jutalmazást. Otthon már egészen jól megy, le akartam adni az oviba is egy füzetet, amibe lehet matricákat ragasztgatni. Erre közölte velem az oviban az egyik óvónő, hogy nekik erre nincs idejük
Egy integráló oviban nem lehet ezt megoldani? Tényleg én vagyok az ufo, hogy próbálkozom a gyereket rávenni a megfelelő viselkedésre?
(El is vagyok kicsit keseredve, mert az óvó nénink most közölte, hogy szte jobb lenne a fiamnak speciális iskolában, hiszen ott több fejlesztést kapna... Pedig ezer éve beszéltük, hogy marad még 1 évet, mert nem tud kommunikálni még annyira és van esély rá, hogy behozza a beszédbeli lemaradásának nagyját a hátralévő 1,5 év alatt.)
- Szanya1
-
- Nem elérhető
- admin
Azért valahol ez nagyon gáz, hogy ezt egy főiskolai végzettségű pedagógusnak el kell magyarázni.
- Bettica77
- Nem elérhető
Igen, van egy ped. asszisztens (tavaly még dadus volt), de ő is le van terhelve. Annyit tudtak egyenlőre tenni, hogy hetente 1 vagy 2 alkalommal foglalkozik valaki csak a fiammal 1-2 órára. Most fogjuk megkapni majd a bizottságtól a papírt végre (remélem), akkor azért az asztalra tudok majd egy kicsit csapni, hogy ezt vagy azt szeretném.
(Most a kiborulást egy karácsonyi előadás videója apropóján sikerült teljesítenem, amikor is a gyerekemet betették a kis játszószobába az előadás idejére, ahol a 15-20 perc alatt teljesen egyedül ücsörgött úgy, hogy feléje sem néztek... Azt hiszem érdekes beszélgetést kell megejtenem az óvónőkkel, hogy egy autista gyerekkel hogyan is kell bánni, ha már ők maguk ezt nem tudják.)
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
- Szanya1
-
- Nem elérhető
- admin
Tök egyedül hagyták negyedórára???? Az szép. :dry:
- Bettica77
- Nem elérhető
Megpróbálunk minden lehetőséget ráiratni a papírra, de azt mondták, hogy ők hiába tesznek javaslatot erre vagy arra, ha nincs kapacitás az én gyerekemre a többi mellett, akkor úgysem fogják teljesíteni. Mert pl. heti 30 óra foglalkozásra van lehetőségük és már most tele vannak, akkor tojni fognak arra, hogy az én gyerekemnek heti 6 órára lenne szüksége... Feltételezem ez a gyógyped.-re is igaz