Hú, nagyon szépen köszönöm az átirányítást és a cikket is. Az én fiam 8,5 éves, a Delej utcába jár, úgyhogy ami a dolog pedagógiai oldalát illeti, azt hiszem, jobb helyen nem is lehetne. Én is úgy gondolom, hogy az autizmussal kapcsolatban a fejlesztés a legfontosabb, ételallergiára soha nem gyanakodtam Marcival kapcsolatban, nem is jellemző a családban, így semmilyen diétát nem próbáltunk még soha, és táplálékkiegészítőt sem kapott még, eltekintve attól, hogy időnként a meghűlésesebb időszakokban megpróbálok belediktálni valami multivitamint kevés sikerrel.
Ami miatt mégis elgondolkodtam a táplálkozásán az egyrészt a túlsúlya, ami nem vészes, de magához képest nagyon sokat felszedett egy év alatt, és úgy érzem, nincs arányban az elfogyasztott ételmennyiséggel. Az is igaz, hogy nem egy pörgős gyerek, mindig noszogatni kell, hogy mozogjon, és hajlamos lenne arra, hogy feszültségoldásból egyen, de ezt szinte teljesen leépítettem, a jutalmazás is amennyire lehet, jelképes (felezett gumimaci
). Másrészt a legutóbbi hányós-fosós fertőzése után a viselkedésén nagyon meglátszott, hogy megborult az egyensúly az emésztésében: láthatóan visszaesett a fejlődésben, dühösebb, agresszívebb volt hetekig, még a tekintete is más volt, eléggé el is voltam keseredve. Szóval elég egyértelmű, hogy az emésztés és viselkedés között elég szoros az összefüggés - ezt mondjuk eddig is tudtam, ehhez nem kell autistának lenni, de ez az eset nagyon látványos volt.
Beszélgettem a tanáraival a tapasztalataikról, amelyek nagyon sokfélék. Volt gyerek, akinél viselkedésmintában egyértelműen javulást tapasztaltak a diéta mellett, volt, akinél semmit. Ugyanakkor azt is tekintetbe kell venni, hogy Marci autista viszonylatban egész változatosan táplálkozik, sok mindent megeszik, amióta a Delejbe jár ez még inkább javult. Szóval ez egy olyan terület az életében, ami többé-kevésbé rendben van, egyébként is normális a széklete, nem beteges, eltekintve attól, hogy autista, egy kicsit duci egészséges gyerek benyomását kelti.
Szóval arra jutottam, hogy első körben megpróbálom elhagyni a glutént, mert nagyon sokat olvastam arról, hogy ez tipikusan olyan anyag, ami akkor is okozhat problémát (pl. túlsúlyt), ha nincs kimutatható intolerancia, az elhagyása ugyanakkor igazából nem jár kockázattal, hiszen nem jelent szénhidrátmegvonást. De mindenképp szeretném, ha gasztroenterológus is látná a gyereket, úgyhogy valaki megadná egy olyan doki nevét és elérhetőségét a Bethesdából vagy máshonnan, akivel vannak jó tapasztalatai, azt megköszönném.
Ez amúgy szerintem egy elég jó összefoglalás glutén témában:
www.tenyek-tevhitek.hu/gluten-uj-megvilagitasban.htm