Mi hasznalunk nyirfacukrot, es en szeretem. Ez a cikk csak azt mondja, ha jol latom, h a nyirfacukor nem a nyirfabol van...hat igen. Valojaban xilitnek kene nevezni mar. Viszont azt a cikk is elismeri, hogy a xilitnek sokkal jobb a glikemias indexe, mint a cukornak. Mar csak ezert is megeri hasznalni nekem. A kaloria is kevesebb benne. Az igaz, hogy nem cukor, es azert jobb az indexe persze... De legalabb ugyanolyan edes, azert rakom en is a sutibe:)
Azt elvileg mar bebizonyitottak, hogy a fogakat egyaltalan nem rontja, sot, ezert is rakjak pl a ragokba a xilitet. Viszont az teny, hogy nagyobb dozisban hasmenest okozhat. Ilyen pici gyereknek teaba pl nem jo rakni, mert akkor hirtelen kap egy lokesszeru dozist (mar ha beleraktok mondjuk 2 tk-lal a teaba). En gyerekeimnek nem volt bajuk tole soha.
Nekem pl pont a sok cukortol szoktak "hasi panaszaim" lenni

, xilitnel ez nincs.
(Sutikbe mondjuk fele cukor-fele xilitet rakok, es eleve csokkentem az eloirt cukoradagot)
Otthon a DM-ben vettem xilitet kilos kiszerelesben, sokkal olcsobb valoban, mint amit nyirfacukor neven arusitanak masutt.