LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Óvoda, iskola

Téma: Iskolakezdés

Iskolakezdés 5 éve 4 hónapja #47540

• morike
  • morike profilkép
  • Nem elérhető
Kedves Szanya,

Igen, ezekről hallottam már, mint "fogadó" iskolák, csak tapasztalatra lettem volna kíváncsi, ha esetlg valakinek van. Normál tartományú IQ-ja van (100-as), ezt idén tavasszal mérték szakértőiben. Nagyon jó képességű egyébként, jól feladathelyzetbe hozható, figyelmével és viselkedéssel sincs gond - egyelőre-, inkább szociális/kommunikációs problémák vannak kortársakkal, ebben van nehézségünk. Felkeresem a vezetőket, bár nem biztattak sok jóval, állítólag rendesen "szelektálnak". Még 11. kerület jöhet talán szóba, vagyis a jelenlegi munkahely alapján. Ott esetleg jó tapasztalat? Kis létszámú, akár fizetős iskola? Köszönöm a válaszokat...
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Iskolakezdés 5 éve 4 hónapja #47541

• morike
  • morike profilkép
  • Nem elérhető
Köszönöm Geszter! :)

Iskolakezdés 5 éve 1 hete #48008

• reményke
  • reményke profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok!

Nem tudom mi tévő legyek. Van egy fiam aki betöltötte a 6 évet, szeptembertől iskolába kellene mennie. Eddig integrált közösségbe járt és továbbra is azt javasolják számára. Az óvónője szerint már unja az ovit kevés neki. Viszont az iskolai foglalkozásokon azt a visszajelzést kapom, hogy nem iskolaérett. Kognitív képességei úgy látom, hogy megvannak az iskolakezdéshez. Viszont viselkedésben, türelemben és feladat követésének fontosságában vannak gondok. Nem fogja fel, hogy mivel járhat ha nem csinálja azt a feladatot amit kérnek tőle hiába próbálom mondani. Budapesten élünk, tudna e nekem valaki segíteni, hogy tudnám kezelni a helyzetet illetve hogyan tovább.

Iskolakezdés 5 éve 1 hete #48009

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Gondolom nincs struktúra a oviban (kis egységekre bontott napirenddel). Az iskolában ez csak rosszabb a 45 percig szövegelő tanárokkal. Persze az ovinak ez mindegy, csak le akar tudni egy gondot (tiszta lelkiismerettel: "unatkozik, az ő érdeke").
A szokásosat tudom csak mondani, alapítványi iskola (amelyik autikra és ADHD-ra szakosodott, elsődlegesen Gyermekház, Laborc), mert ott több a tolerancia és mert nincs más lehetőség úgyse.... Vagy meg lehet próbálni a körzetes integrálót, aztán vagy jó lesz vagy nem. (Ez az alapítványinál is így van, de nem 30 a létszám, hanem 10-20.) Amennyiben jól beszél és a körzetes hajlandó felvenni, akkor azt választanám. Később is lehet lejjebb váltani.
(Pár év alatt fel szokták venni a ritmust, de ha nincs szerencsétek, akkor lehet benne iskolaváltás.) Persze a legjobb lenne még 1 évet oviban maradni, mert az iskolában már sokkal határozottabban nyomasztják az embert, nem csak annyival, hogy unatkozik. (Ha nincs markáns viselkedészavar, akkor nem lesz nagy gond.)

Iskolakezdés 5 éve 1 hete #48010

• reményke
  • reményke profilkép
  • Nem elérhető
Az a gond az ovival, hogy tanév eleje óta táppénzen van a gyógypedagógus (akinek minősítése lett volna eldönteni, hogy iskolaérett e). A Laborc és a Gyermekház 1-1,5 óra tömegközlekedéssel, délpesti régióban keresnék elsősorban és onnan ha szükséges még beljebb (alapítványi iskolák vagy tanuló csoportok is szóba jöhetnek). A körzetes suliban sok a balhé, a problémás gyerek (mindenki azt mondja csak oda ne) és nagyon kevés tanár dolgozik ott jelenleg. Jól beszél, többségében igyekszik jó lenni (néha elfárad), nem aggresszív, segítőkész. Nagyon fontos számára a kölcsönös szimpátia, ha az nincs akkor előfordulhat hogy nem akar megfelelni.

Iskolakezdés 5 éve 1 hete #48011

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Akkor nézd végig a sulis táblázatot. A tanulócsoportok nincsenek benne. (A Gyh-ba meg a Laborcba egyébként vidékről is járnak, annyira kevés a lehetőség.) Meg lehet próbálni távolabbi államiakat is, hátha van hely.

Iskolakezdés 5 éve 1 hete #48012

• reményke
  • reményke profilkép
  • Nem elérhető
Szanya1 köszönöm szépen a javaslataidat

Iskolakezdés 5 éve 1 hete #48013

• Ildi78
  • Ildi78 profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok!

Ismeri valaki a Gyurkovics Tibor általános iskolát a XVII. kerületben?

Iskolakezdés 4 éve 5 hónapja #48928

• emeskem
  • emeskem profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok!
Van köztetek olyan, akinek a gyermeke 8 évesen kezdte az iskolát?
Nekünk a gyógypedagógus most azt javasolta, főleg a szociális érintettség miatt, egyáltalán nem barátkozik, nagyon keveset kommunikál az oviban.
Köszönöm!

Iskolakezdés 4 éve 5 hónapja #48931

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Kizártnak tartom, hogy engedélyezze a szakértői. Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Iskolakezdés 4 éve 5 hónapja #48951

• Zoéanyu
  • Zoéanyu profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok!

Hogy találhatok olyan szülőket, akiknek az enyhén érintett gyermeke következő tanévben kezdi az első osztályt Budapesten és budai agglomerációban?

Tele vagyok kételyekkel, kis létszámú integráló osztályt keresek, ami a szakértői bizottság szerint nem létezik és én sem találtam eddig. Sajnos a lányom könnyen kiborulós fajta, ha több érintett gyerek társaságában van teljesen kikészül, akkor is, ha NT gyerekek között van(ha szekálják, viccelődnek vele, gúnyolják, levegőnek nézik, szivatják) akkor ő kiabál, duzzog, odacsap. Jelenleg szuper kis létszámú integráló állami iskolaelőkészítőben van, ahol az első hét volt nehéz, azóta nincs kiborulás és folyamatosan dicsérik, csinál mindent, ügyes, szófogadó, nyitott, barátkozós(ez sosem volt gond), néha durcás vagy nem akar osztozni, de ez a legkisebb probléma.

Úgy érzem nincs megfelelő suli számára, mert túl érzékeny. A körzetes iskolai osztály tavalyi létszáma 32 fő, ez kegyetlen sok szerintem még az NT gyerekeknek is. Jelenleg 15 gyerek között működik megfelelően, remekül érzi magát.

Azt észrevettem, hogyha előre ismer valakit, akkor sokkal nyitottabb, de amúgy sem a haverkodás a gyengéje, hanem a stressztűrés.

Van itt hasonló korú és beállítottságú gyerek anyukája? Budapest budai oldal, Törökbálint, Budaörs, Budakeszi, Érd, Biatorbágy, Diósd

Jó lenne együtt keresni másokkal iskolát, egyedül nagyon nehéz, folyamatos visszautasítások, reménytelennek látom a helyzetet. Tartok tőle, ha bekerül a körzetes nagylétszámú suliba, vagy egy “integráló” alapítványiba hasonlóan érintett gyerekek közé, úgy ki fog borulni, hogy megszüntetik az integrálható státuszát és/vagy kiutál minket a szülő és gyerekközösség, ő pedig nagyon jegyzi a korábbi sérelmeit, sokkal lentebbről indulnánk. Szegregált környezetben már volt rövidebb ideig(pár óra)az nem sima kiborulást, hanem rendes meltdownt okozott neki, tombolt.

Ötletem sincs, mi legyen a sulikezdéssel, jó lenne valakivel megosztani a dolgokat és együtt keresni a megoldást, mert most csak sok rossz megoldást látok és nem akarok közülük választani. A lányom okos, barátságos, nyitott, érdeklődő, segítőkész, spontán, eleven, várja a sulit és szereti a feladathelyzeteket, nem akarom, hogy ez tönkremenjen..

Iskolakezdés 4 éve 5 hónapja #48952

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Szia Zoéanyu!

Kiábrándító leszek.
Az van, hogy az ember sok mindent akar, aztán kiköt az egyik "integráló" alapítványiban. Aztán adott esetben a gyerek 2 órát jár be (vagy esetleg egyet sem).
Vagy -ha nagyon nagy mázlija van- akkor felveszi a körzetes, aztán vagy kibírja a gyerek a 30-as létszámot vagy nem. (Az alapítványiban nekünk most 21.)
Vannak nagy ritkán jó példák az államiak jó működésére, kár, hogy az egyik, amit ismerek, kifejezetten kérte, hogy ne jelenítsük meg az oldalon... Mert hivatalosan nem integrál autit. (A létszám ott is magas.) Meg lehet próbálni falusi iskolákat felhívni, hátha van olyan osztály, ahova kevesen iratkoztak be és kell a gyerek (és hátha számít az sni-s szorzója is).
Az iskolakeresés elég magányos műfaj, mivel ha talál valaki egy jót, akkor nem akarja, hogy hirtelen még 5 auti megjelenjen a fórumról/fb-ról ugyanarra az 1 helyre.

Iskolakezdés 4 éve 5 hónapja #48953

• Zoéanyu
  • Zoéanyu profilkép
  • Nem elérhető
Próbáltam a Volán és vonat vonalak településein a sulikat, nem veszik fel 1 órás távolságban, autóban pedig 10 perc után hányni kezd.

Végigböngésztem az itteni listát, kibővítve olyanokkal, amiket facebookcsoportokban ajánlottak, de nincs alkalmas iskola, már annak örülök, ha kedvesen utasítanak el és nem kioktatva mérgesen, hogy merném az én problémás gyerekem másik településről hozzájuk vinni..

Még mindig azt hiszem, hogy lemaradtam valami fontos információról, van egy remek hely, ami ideális neki(eddig mindig megtaláltuk váltásnál, bölcsiben és oviban is) csak még nem tudok róla..

Olyan sokan elégedettek a fórumokon(van aki államival, van aki alapítványival), ha nem is elsőre, hanem másodikra megtalálják a számukra megfelelő intézményt..most egy olyat olvastam, hogy valakinek az elsős osztályfőnökéről kiderült, hogy autizmus területén érdekelt, teljesen véletlen, integráló suliban..nem megy a beletörődés és a megalkuvás, amíg van fél évem beiratkozásig, úgy érzem mi is lehetünk “szerencsések”, ha eleget teszek érte

Egyébként igazad van, ez a konkurencia dolog nem esett le elsőre, lehet, hogy ez nem volt a legjobb ötlet. Majd, ha felvették valahova a gyerekem haverkodok a többi érintett anyukával.

Iskolakezdés 4 éve 5 hónapja #48954

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Sokan elégedettek? Ezt mondjuk nem annyira vettem észre, amikor csináltam a felmérést az ovikkal-iskolákkal való elégedettségről. De legyen szerencséd! És ne hibáztasd magad, ha mégsem sikerül.

Iskolakezdés 4 éve 1 hónapja #49706

• Nina42
  • Nina42 profilkép
  • Nem elérhető
  • 7 éves kissrácot terelő
Ez az iskolakeresés egy agyrém. :(
Eddig az alábbi dolgokkal pattantam le: nincs hely, nem indul olyan csoport, túl auti, nem elég jó a beszéde, nem elég értelmi fogy., csak F79 kóddal (az nincs, de nyilván készségesen adnak egyet, ha kérek), 1,5 órányi autózásra van (milyen jó lenne ez naponta)...

Iskolakezdés 4 éve 1 hónapja #49707

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Ez ilyen. :( Nyilván nem véletlen, hogy pár egymiben meg a Laborc-Gyh tengelyen koncentrálódnak az autik. Hozzánk vidékről is járnak.
Ennél már csak a középiskola kilátástalanabb.
Láttam a leveledet is, csak közben minden bajom van, de majd megcsinálom, köszi az infót.

Iskolakezdés 4 éve 1 hónapja #49718

• Nina42
  • Nina42 profilkép
  • Nem elérhető
  • 7 éves kissrácot terelő
Csak hova a szószba kellene menni, ha az a "pár egymi" dugig van? Mindjárt felhívom a bizottságot, úgyis olyan segítőkészek mindig. :D

Iskolakezdés 3 éve 2 hete #52923

• zsuuzsa
  • zsuuzsa profilkép
Sziasztok!
Kíváncsi lennék a tapasztalataitokra integráció kapcsán. Nem tudom, hogyan hová kell/lehet kérdést feltenni, remélem valaki elolvassa és hozzászól a bejegyzésemhez.
Kisfiam most lett 7 éves, most kapott autizmus diagnózist a Vadaskertnél. Integráló oviban járt eddig BTM diagnózissal. Nehézsége főként az volt, hogy nem tudott kapcsolódni megfelelően a többi gyerekhez (nehezebben barátkozik, nehezebben marad játék és feladathelyzetben), ezenkívül nem volt probléma (értem, hogy ez már elég probléma, de mégis...) Elmúlt év szeptembertől nehezebbé vált a helyzet, volt egy összetűzése az egyik óvónővel, akit meg is rúgott, korábban sosem történt ilyen probléma. Középső csoportos korától kezdődően járt egy évet a Cseperedőhöz fejlesztése (heti 2 alkalommal), plusz a szakszolgálathoz, heti egyszer, kb. két éve jár aba terápiára 5-7 órára hetente (változó).
Az a problémám, hogy eddig jóformán nem volt vele gond, azon kívül, hogy nehezebben ment a barátkozás, diagnózis nem volt, pedig hetente járt a szakszolgálathoz 3 évig, és most küldték tovább vizsgálatra. Most viszont megkapta a diagnózist (Vadaskert) és egy nagyon negatív jellemzést az óvónőtől. Hamarosan megyünk a Képességvizsgálóhoz, és félek, hogy nehogy azt mondják: nem integrálható.
Intelligenciája magas átlagos, habár a verbális iq 135, a munkamemória és a végrehajtási sebesség húzta le, átlagosra, habár egy másik teszten a munkamemóriája kiválónak minősült, úgyhogy nem értem, de mindegy...
Összességében az a félelmem, hogy a nagyon okos fiam, ne kerüljön szegregált intézménybe. Mi lesz, ha éppen nem teljesít jól, és szegregált intézménybe küldik? Nagyon félek ettől. Nagyon értelmes, már olvas, írott és nyomtatott betűket egyaránt, és nem most kezdte, fejben számol, nagyon jó a memóriája....nagyon nagy az ismerete több témakörben. Ami nehezebb, hogy feladathelyzetben maradjon.
Mit csináljak, hogy valahogy azt írják a papírjára, hogy integrálható.
Visszajelzéseteket nagyon köszönöm!

Üdv,
Zs.

Iskolakezdés 3 éve 2 hete #52926

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Szia Zsuuzsa!

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Iskolakezdés 3 éve 2 hete #52929

• zsuuzsa
  • zsuuzsa profilkép
Nagyon szépen köszönöm a visszajelzést.
Reménykedem, hogy így lesz. A Heurékában voltunk, és akkor éppen nem igazán akart feladatozni, amikor meglátta a játékokat, ezért visszahívtak egy másik időpontra, hogy egyúttal megnézik majd a papírt, amit a Vadaskerttől viszünk. Remélem, hogy oda legalább felveszik. Nagy osztály-létszámúba nem szeretném vinni. A Heuréka kéne legyen a minimum, annál alább nem szeretném adni. Sok alapítványit felhívtam, és azt mondták több helyen, hogy nem fogadnak autistákat (Tág Világ, Mom), több helyen pedig az osztálylétszám 18-20. Nem tudom még milyen integrálók vannak, amelyek alapítványiak. A Gyermekek Házát próbáltuk, de hatalmas volt a túljelentkezés, nem is vettek fel, utólag teljesen időpocsékolásnak tartom, hogy egyáltalán odamentünk. Nagyon remélem, hogy legalább a Heurékába vagy a Gyermekházba felveszik, mert nagyon kiakadok, ha szegregáltba küldenék.

Köszönettel,
Zs.
Oldalmegjelenítési idő: 0.243 másodperc