LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Óvoda, iskola

Téma: Évismétlés első osztályban - hogyan?

Évismétlés első osztályban - hogyan? 7 éve 10 hónapja #43191

Üdv Mindenkinek!

A kérdésem a következő, remélem tud valaki segíteni:

A fiam első osztályos, auti tagozaton (ált. isk.)
Évközben már felmerült az évismétlés gondolata, mivel lassabban halad, mint a többiek.( De halad, rengeteget fejlődött magához képest).
Tehát az ismétléssel egyet is értek, hiszen tényleg nem tart ott, mint pár osztálytársa, akik már eleve írtak-olvastak, amikor elkezdték a sulit.
Viszont nem lenne mindegy a buktatás módja..
Szeretném én kérni, azzal a feltétellel, hogy ne évismétlésnek, ergo bukásnak minősüljön az újrakezdés, hanem iskolaelőkészítő évnek.
Van erre lehetőségünk?
Sajnos eddig semmilyen érdemleges infót nem találtam erről, és nem szeretnék hétfőn felkészületlenül menni. A tanár pedig azt mond, amit akar :(

Köszönöm előre is... ! :)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Évismétlés első osztályban - hogyan? 7 éve 10 hónapja #43192

Szia Alinda!

Jó a kérdés, én még ilyet nem is hallottam. Az nem probléma, hogy megváltozik a tanító és az asszisztens? Vagy ez olyan iskola, ahol együtt van több osztályfok?

Évismétlés első osztályban - hogyan? 7 éve 10 hónapja #43193

Szia Szanya!

Alsóban még külön vannak az osztályok, felsőben viszont már van összevonás.
Az pont nem érdekel senkit, hogy egy ilyen változás milyen hatással van a gyerekre.. :(
Az én fiam szerencsére viszonylag rugalmas ezen a téren, így most ez a legkisebb problémánk..

A buktatás mikéntje azért nem mindegy, mert csak 2x lehetséges. Harmadjára automatikusan másik iskolát jelölnének ki, ahol nem az ő problémájának megfelelő oktatást kapna.

Ellenben, ha elsőben szükséges a szülő beleegyezése (?), illetve ami fontosabb: maga a szülő kéri, akkor iskolaelőkészítő osztálynak minősülhet az első iskolai év, és nem kapunk bizit, csak tanusítványt. Elvileg. De nem tudom pontosan, hogy hogyan működik, mire hivatkozhatunk, milyen jogaink vannak..

Évismétlés első osztályban - hogyan? 7 éve 10 hónapja #43194

A buktatás mikéntje azért nem mindegy, mert csak 2x lehetséges. Harmadjára automatikusan másik iskolát jelölnének ki, ahol nem az ő problémájának megfelelő oktatást kapna.
Neee... Ilyen létezhet? :ohmy:

Az egész problémafelvetés számomra teljesen új, itt biztos, hogy erre nem fog tudni válaszolni senki. Esetleg kitehetem a face-re, szoktak jogászok válaszolni, ha olyan jellegű a kérdés. Kirakjam?

Évismétlés első osztályban - hogyan? 7 éve 10 hónapja #43195

Ójaj... Azért nem gondoltam, hogy ilyen egyedi az esetünk.. :(
Köszönöm Szanya a lehetőséget, írok üzenetet!

Évismétlés első osztályban - hogyan? 7 éve 10 hónapja #43196

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Nemzeti Köznevelési Törvény
"57. § (1)254 A tanuló az iskola magasabb évfolyamába akkor léphet, ha az előírt tanulmányi követelményeket sikeresen teljesítette. Az iskola igazgatója a szülő kérésére legfeljebb egy alkalommal engedélyezheti az iskola első évfolyamának megismétlését, akkor is, ha a tanuló az előírt tanulmányi követelményeket sikeresen teljesítette. Ebben az esetben csak a megismételt évfolyamról kap bizonyítványt a tanuló."

Tehát amit leírtál, abból annak, hogy a szülő kérheti az évismétlést, és hogy ez esetben nem kap a gyermek bizonyítványt, itt van a jogszabályi alátámasztása. Viszont az iskolaelőkészítő minősítés nincs benne a törvényben, és arra sincs utalás, hogy ez esetben hogyan számítják az évismétlést. Arra sem találok semmit, hogy ha valakinek harmadszorra kellene járnia ugyanazt az évet, akkor másik intézménybe kellene mennie.

Ellenben nekem úgy tűnik, hogy az első évfolyam végén az iskola nem kötelezheti a tanulót évismétlésre:
54. § ...
(3) Az első évfolyamon félévkor és év végén, a második évfolyamon félévkor szöveges minősítéssel kell kifejezni, hogy a tanuló kiválóan, jól vagy megfelelően teljesített vagy felzárkóztatásra szorul.

Évismétlés első osztályban - hogyan? 7 éve 10 hónapja #43197

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Na nem én voltam ilyen okos, hanem férj uram. :whistle:

Évismétlés első osztályban - hogyan? 7 éve 10 hónapja #43198

Köszönöm Sünöcske, a férjuradnak is ! :)

Ebből azt hámoztam ki, hogy a szülő annak ellenére kérheti az évismétlést, hogy a tanár egyébként átengedné a gyereket. A mi esetünkben nem engedné át, de elvileg nekem nem kötelsségem beleegyezni, tehát nem buktathat.

A fentebbi lehetőség lenne csak megfelelő számunkra, amiről semmi infó. Vajon van illyen törvény adta lehetőség? Tudomáson szerint egy másik (sni) suliban, a városunkban létezik ez az út.
Vajon egységesen kell vonatkoznia mindenkire - az iskolaelőkészítő évvé való minősítésnek,
vagy az iskola külön szabályozza?
Annyira szupi, hogy sehol semmi konkrétum :(

Évismétlés első osztályban - hogyan? 7 éve 10 hónapja #43199

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Sajnos sokszor a törvényeket is másképpen értelmezik az iskolákban. Van amiről nem is tudnak.
Volt rá példa, hogy a férjem kérte mondják meg mire hivatkoznak. Nekünk kell megtalálni, ami ránk vonatkozik és arra hivatkozni, főleg, ha mi leszünk az első fecske.
A Fb-on az SNI zárt csoportba kéne feltenned, ott sok gyp. van. Légy szorgos, mert mindjárt itt az év vége!
Sok sikert!

Évismétlés első osztályban - hogyan? 7 éve 10 hónapja #43200

Köszönöm!

A csoportban nem tudom feltenni a kérdést, mert a tanító nénink is tagja.. De próbálok több forrásból tájékozódni. Eddig úgy néz ki, hogy semmi sem zárja ki az iskolaelőkészítő évvé való minősítést, de pontosan hivatkozni még mindig nem tudok. Holnap megírom a fejleményeket!
Köszönöm mlég egyszer a segítséget! :)

Évismétlés első osztályban - hogyan? 7 éve 10 hónapja #43201

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Megkérdezhetem én is ha gondolod! Csak írj egy privát üzenetet, hogy mit is kérdezzek! Hátha pont ő válaszol! : )

Évismétlés első osztályban - hogyan? 7 éve 10 hónapja #43202

Drága vagy, köszi!
Családi program van és rohanás, délután írok! :)

Évismétlés első osztályban - hogyan? 5 éve 10 hónapja #47122

Sziasztok,
Az évismétlésről annyit tudok, hogy 1. osztályban a szülő kérheti az ismétlést, erre formanyomtatvány is van.
De én - ha lehetséges és úgy alakul - , a 2. osztályt szeretném, ha ismételné, mert 2. után menne új iskolába (magánból) és a beilleszkedés, új helyzetekhez való alkalmazkodás neki nagyon nehezen megy, idegrendszeri éretlensége van. Kérheti ezt a szülő 2.-ban is, nem csak elsőben, annak ellenére, hogy egyébként teljesítette a követelményeket? Vagy ez már bukásnak számítana? Vagy ha megbeszélem a jelenlegi iskolájával, hogy 'direkt' ne engedjék tovább, akkor ismételhet?
Tud valaki nekem ebben segíteni? Nem akarom a fiamat 3. osztályba teljesen ismeretlen közegbe, gyerekek, tanárok és szabályrendszer közé beadni. A sokkal kötetlenebb, védelmező közeg (magán iskola) után, ez sok lenne neki.
Köszönöm!

Évismétlés első osztályban - hogyan? 5 éve 10 hónapja #47123

Tehát az új iskolában lenne újra másodikos? Én annó arra kérdeztem rá, hogy a negyediket lehet-e ismételtetni, azt nem lehetett. Gondolom akkor a másodikat se lehet. A mostani iskolával beszéltél már erről?

Évismétlés első osztályban - hogyan? 5 éve 10 hónapja #47124

Igen, az új iskolában lenne újra másodikos. A jelen suliban még nem beszéltem róla, mert nem pendíthetem meg egyelőre, hogy el akarom vinni innen, ha nem biztos.
De egész más a 4. és a 2. osztály, felsőbb osztályokban már biztosan nem lehet, csak azt nem tudom, hogy 2.-ban még lehet-e. Cikkeztek régebben róla és akkor sokszor együttesen emlegették az 1. és a 2. osztályt. Csak konkrétumot nem tudok.
Oldalmegjelenítési idő: 0.132 másodperc