Pont ezt mondtam, hogy az a lényeg, hol van a spektrumon. Abban egyetértesz a szakirodalommal, hogy az apserger szindróma az autizmus spektrumzavar egyik ága, ez szuper. Most akkor azt is képzeld el, hogy van, hogy olyan gyerek kap gyermekkori autizmus diagnózist, illetve kódot, aki később sokkal fejlettebb lesz minden téren, mint az, aki asperger diagnózist kap. Vagy hogy olyan gyerek is kap asperger diagnózist, aki nem is beszélt három éves koráig. Vagy hogy olyan gyerek kap pervazív zavart, aki 5 éves koráig nem beszélt. A szakemberek össze-vissza adták a kódokat, és most ezt szüntették meg azzal, hogy nincsenek kódok, csak ASD és kész. És komolyan mondom, hogy sok ilyen van, hogy utólag csodálkozunk, hogy ki miért milyen kódot kapott.
És ne feledd, ha láttál egy autistát, akkor egy autistát láttál. Nem helyénvaló, hogy az általad látott auti gyerek viselkedéséből vonsz le következtetéseket a nagy többségre. (Spec az én apsergreres fiam simán harapja magát, ha ideges, mert letiltottam arról, hogy másokat harapjon.) Mint gyógypedagógus és érintett szülő, ne ess abba a hibába, amibe laikusok szoktak, hogy minden téren általánosítanak az autizmusban.
De kezdünk elmenni a topic eredeti témájától. Javaslom zárjuk le a témát itt ezzel és olvasd át a vonatkozó iskolás topicocat és cikkeket.