LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Tanácstalanság

Tanácstalanság 4 éve 3 hete #46253

 • Shyla30
 • Shyla30 profilkép
 • Nem elérhető
Sziasztok!
Par napja kapta meg a 2,5 eves fiam a diagnózist. 3 honapos kora ota fejlesztjük, 1 eve a koraiba jarunk. Eddig minden szakember (gyogypedes, gyogytornasz, neurológus, pszichologus) velemenye volt hogy semmilyen autisztikus tünete nincsen "csak" szenzoros. Integrált bölcsödébe jár, a gondozok is le vannak döbbenve a diagnózis végett. A beszéde miatt kervenyeztek a felulvizsgalatat, mert a beszede nagyresze echolalasbol áll.
Jövő héten megyünk a szakertoibe vizsgalatra.
Sokat olvastam a témában, és sok tünet egyezik (szereti a kerekeket, mindent ami forog, beleragad egy temaba es hetekig mondogatja, echolal, sorba rendezi a játékokat, nem szerepjatekozik, nincs szimbolikus játék , rugalmatlan, nehezen alkalmazkodik, rengeteg hisztije van stb.)
De ezek lenyegeben egy normál 2-3 evesre is jellemzőek nem?
Jelenleg a koraiban fejlesztik (egyelore nem specifikusan) viszont valasztanunk kell hogy a bolcsodei altalanos fejlesztest valasszuk vagy a heti egyszeri korais fejlesztést. Kinek mi a javaslata/tapasztala?
Egyszerűen nem hiszem el, hogy autizmus spektrumzavara van, annyira váratlanul ért minket.
Letezik hogy valakirol levegyek a diagnozist vagy ha most diagnosztizaltak akkor elete vegeig rajta lesz?ugy tudom az SNI lekerulhet róluk.
Köszönöm a válaszokat
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tanácstalanság 4 éve 3 hete #46255

 • Szanya1
 • Szanya1 profilkép
 • Nem elérhető
 • admin
Szia Shyla!
Nem, azért a forgó kerekek bámulása és a sorba rakás nem jellemző. A szimbolikus játék normál esetben ebben az életkorban már megjelenik mindenképp, még ha nem is szerepjáték.
Nem tudom, a bölcsiben milyen fejlesztés van, a Budapesti Koraiban viszont jó az auti spec. fejlesztés. Ez alapján, amit leírsz, autispec. kell. Lassan hiszi el mindenki, hogy auti a gyereke, kell egy "megszokási idő", szóval ez nem gond akkor, ha viszont az autispec fejlesztésre azért elviszed. Ha ennyi idősen beszél (technikailag beszél, még ha inkább csak echolál is), akkor jól fog fejlődni.
Van olyan, hogy leveszik a diagnózist, pl. mert azzal igen nehéz sulit találni, de ez azon nem változtat, hogy a gyerek auti vagy sem. Vagy az, vagy nem, ha az, akkor papír nélkül is az.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tanácstalanság 4 éve 3 hete #46257

 • Babesz
 • Babesz profilkép
 • Nem elérhető
Szia Shyla!
Amiket felsoroltál (forgó dolgok imádata, sorbarendezés, leragadások) szerintem annyira nem jellemzők egy ilyen idős gyerekre. Egyszerű, nézz meg ennyi idős más gyerekeket hosszabb ideig, szerintem annyira látszik rögtön hogy mások :) Jó lehet még ennyi idősen még nem, én 3,5 évesen már láttam rendesen hogy tényleg más mint a többiek :)
Van hogy leveszik a diagnozist, de ez azért ritka és olyankor ha nem feltűnő a dolog de iskolaválasztást megnehezítené a diagnozis. A fejlesztést nehéz megmondani melyik legyen. Úgy lenne könnyű választani ha az ember tudná melyik jobb :) Nem álltok amúgy rosszul, az enyém még csak 2,5 évesen kezdett el szavakat mondani, szóval ne keseredj el :) Akárminek hívják is a diagnozist amit adnak ugyanaz a gyerek marad aki eddig és jobb esetben a megfelelő fejlesztést kaphatja amivel jobban fejlődhet :)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tanácstalanság 4 éve 3 hete #46258

 • Shyla30
 • Shyla30 profilkép
 • Nem elérhető
Azért vagyunk teljesen kétségek között mert eddig egyáltalán nem allt fenn a gyanú (pedig 1 eve a koraiba jarunk) masreszt pedig a bolcsiben se hiszik el, se a pszichológus. Ezért en se tudom mit gondoljak. Echolalas es hiszti miatt autista?
Bolcsiben spec aiti fejlesztes nincsen, konduktor, logopedus, gyogypedes van. Viszont dolgozni js kell, igy egyelőre nem tudjuk hogyan fogjuk megoldani a bolcsin kivuli fejlesztést.
Őszintén iszonyatosan belefaradtam a sok ouzdelembe, mert mar majd 2,5 eve heti szinten fejlesztesekre viszem es úgy erzem hogy az elkovetkezokhoz képest ez eddig semmi nem volt.... hogy lehet ezt epp esszel bírni?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tanácstalanság 4 éve 3 hete #46259

 • Shyla30
 • Shyla30 profilkép
 • Nem elérhető
Egyébként a bölcsiben imadjak a gondozok, velemenyuk szerint a legjobban kezelhető gyerek, eddig a 2 honap soran semmi hiszti/kiakadas nem volt. Pedig integralt csoportba jar es van auti a csoportban.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tanácstalanság 4 éve 3 hete #46260

 • Babesz
 • Babesz profilkép
 • Nem elérhető
Shyla
Nehéz és ilyenkor természetes, hogy kétségbeestek.
Nekem a gyerek már 9 hónapos kora körül gyanús volt (csak a forgó játékok érdekelték, csak a játekok egyes részei kötötték le), majd 1,5 évesen se mutogatott még ésatöbbi. Mégis mikor 2,5 évesen azt mondta a pszichológus hogy ez autizmus lehet akkor sírtam 1 napot pedig felvoltam rá készülve. Most 4 éves lesz hamarosan és manapság is vannak pillanatok amikor abban reménykedem hátha téved és mégsem az, hátha valami más, de ez pár másodpercen belül elmúlik :) Idő kell hogy feldolgozza az ember az információt. Azt nem tudom fellehet e valaha magát az autizmust, de idővel úgyis arra áll át az ember hogy a problémák megoldásán dolgozzon és ne azon filozzon állandóan hogy az e vagy sem. Az a lényeg hogy jó közösségben legyen és elfogadják, sokat fog még fejlődni a társaitól is :)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tanácstalanság 4 éve 3 hete #46261

 • Szanya1
 • Szanya1 profilkép
 • Nem elérhető
 • admin
Shyla, az ép ész az megmarad, de gyomorfekély, magas vérnyomás, ez, az, kinek mi... :unsure: Ez a legjobb időszak a fejlesztésre, muszáj tolni, nincs mese. Az iskola egy katasztrófa, addig fel kell hozni amennyire lehet, mert ott aztán elenyésző a segítség és a tolerancia. (Az integrálóban, nyilván oda fog majd járni, de ehhez nagyon keményen kell a fejlesztést vinni még az aspergereseknek is.)
A bölcsis fejlesztés mellett a logopédus szól, a kognitívnek jelentősége valószínűleg nincs, konduktor meg az elmondásod alapján nem kell. A dilemma a Korai és a bölcsi közt a logopédus/autis gyógyped. A kettő együtt kéne. Leírásod alapján viszont az autis a fontosabb. Amíg belejössz a fejlesztésbe, addig én a Koraira szavazok, mégpedig úgy, hogy végignézed minden alkalommal. Később tudod otthon csinálni, ami alapvetően fontos. Nem az a lényeg, hogy az ember ide-oda mászkáljon a térben a fejlesztések közt, hanem a fejlesztés, és ezt a szülők tudják otthon csinálni (aki ráérez, mert azért ez nem könnyű).
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tanácstalanság 4 éve 3 hete #46262

 • zorka
 • zorka profilkép
 • Nem elérhető
Szia Shyla

Ezen mindenki keresztulmegy, akinek daignosztizaljak a gyereket, hidd el. En tisztan emlekszem, hogy 3 es fel eves koraban Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Lányom 10 éves, fiam 8 éves
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.088 másodperc