LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva
  • Oldal:
  • 1
  • 2

Téma: Iskolában autiként

Válasz: Iskolában autiként 10 éve 4 hónapja #33475

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Bár ez is benne van, lehet erre hivatkoznak:
Ha a gyermek óvodai nevelésben, iskolai nevelésben, oktatásban részesül, az óvoda, az iskola köteles közreműködni az 1. melléklet szerinti vizsgálat iránti kérelem elkészítésében. Bár ez csak az elkészítést jelenti, ettől még talán beküldheti a szülő is.
De amúgy tök mindegy, mi van a jogszabályban, itthon ez csak amolyan ajánlás, aztán úgyis az van, amit a hivatal meg a végrehajtók mondanak.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Iskolában autiként 10 éve 4 hónapja #33476

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Hát ez a baj. Persze az ember kiállhat a jogaiért, spec. ez a szülői kérelmes ez egyértelmű, hogy van rá lehetőség, azonban mivel ez együtt jár az iskola kijelölésével, ezért mindenképp kell a jelenlegi iskola együttműködése hozzá (ha már iskolás a gyerek). Bár így belegondolva, ha az ember iskolát akar váltani, akkor tuti saját maga kezdeményezi a vizsgálatot a másik iskola befogadójával/vagy nélkül, ha nincs másik választott iskola. Vagy pl. ha valaki elköltözik, akkor ki kérelmezné? Értelemszerűen csak a szülő kezdeményezheti ilyenkor.
Úgyhogy nem értem ezt a lepattintósdit. :(

Válasz: Iskolában autiként 10 éve 4 hónapja #33477

• Aiiaiiyo
  • Aiiaiiyo profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok!

Igen ez a 15/2013 EMMI rendelet a hatályos szabályozás, ebben viszont 2014. januárjától vannak változások.

Kicsit belemélyedtem, és azt gondolom megértettem (a jogi csűr-csavar ellenére ;))

Tehát, a szülő és az óvoda/iskola is kezdeményezheti a szakértői vizsgálatot, a változás nem itt van, hanem az illetékességeknél! Első körben a tankerületi szakértői bizottságnál kell benyújtani a kérelmet, amik - ha az SNI gyanú fennáll - továbbküldik a megyei szakértői bizottságnak. Ez valószínűleg azt célozza, hogy menjen át minden ilyen ügy a helyi pedagógiai szakszolgálatokon.

A tankerületi szakértői bizottság (járásonként legalább egy... Bp-en asszem kerületenként) mifelénk pl. egy szép új név arra az egy szem pszichológus nevtanos munkatársra, aki az iskolába készülő gyerekek alkalmassági vizsgálatát végzi.

Összefoglalva: van TANKERÜLETI és MEGYEI szakértői bizottság, amit eddig nev.tanként és TKVRSZB-nek ismertünk, a szülő a kérelmét a tankerületihez nyújtja be, ahonnan az SNI ügyek átkerülnek a megyeihez.

Itt egy kis magyarázatos összefoglaló:
www.szakbiz1.hu/index.php?option=com_con...icle&id=84&Itemid=94
Try not. Do or do not. There is no try.

Válasz: Iskolában autiként 10 éve 4 hónapja #33478

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Fantasztikus. Eddig úgy látszik, nem volt elég bonyolult. A mi ügyünk meg annyira ultragáz, hogy inkább le sem írom. Bár páran nagyon megérdemelnék.

Iskolában autiként 3 éve 9 hónapja #50284

• Ropi
  • Ropi profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok,
10 éves a lányom. Óvoda kiscsoporttól kezdve láttuk, hogy kicsit más mint a többiek. Ezért többször jártunk a kerületi Nevtanban. Ami furi volt: egy barátja volt az oviban, hozzá nagyon ragaszkodott. Amikor a játszótérre mentünk nem akart játszani a többi gyerekkel. Kezével repdesett, szaladgált és közben magában beszél, mesélget.
A gondok az iskolával és a tesó érkezésével kezdődtek; 4,5 éves volt, amikor megszületett a testvére.
Az iskolában jól teljesít, van egy jóbarátja is, viszont heti 1-2 alkalommam olyan dührohamai vannak otthon este, amit én álmomban nem gondoltam. Olyan mintha valami démon szállná meg, és ilyenkor semmi sem segít csak az idő, ami kb 1 óra kell, hogy lehiggadjon.
Az látjuk, hogy előjön a roham, ha éhes és szerintem a stresst is így vezeti le.
Voltunk a Vadaskertiben, negatív. Most a Heim Pál kihelyezett gyermekpszichiázrian vizsgálják, 13.kerület.
Ami eddig kiderült; magas intelligencia, nagyon választékos szókincs.
A kérdés: 10 éves gyereknél ilyen dühroham, mi lesz később? Van tapasztalatok? Én gondoltam gyógyszerre is.
Köszönöm!

Iskolában autiként 3 éve 9 hónapja #50285

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Szia Ropi!
Mint minden viselkedészavarnál elsősorban az okot kell megtalálni és azt megszüntetni, de elképzelhető, hogy tudnak írni erre gyógyszert is. A Vadasban kizárták az autizmust? A cukrát nézetted már?
Dühroham témában van pár könyv, azokat olvastad? (Pl. Mindjárt felrobbanok, Hogyan húzd ki a méreg méregfogát, stb.)
  • Oldal:
  • 1
  • 2
Oldalmegjelenítési idő: 0.128 másodperc