LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva
  • Oldal:
  • 1
  • 2

Téma: Iskolában autiként

Válasz: Iskolában autiként 10 éve 5 hónapja #33151

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
???
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Iskolában autiként 10 éve 5 hónapja #33152

• nagykati
  • nagykati profilkép
Sziasztok,

új vagyok :) már kétszer begépeltem a történetünket, de valahogy nem bírom elküldeni. Megpróbálom részletekben :)

Válasz: Iskolában autiként 10 éve 5 hónapja #33153

• nagykati
  • nagykati profilkép
7 éves aspergeres kisfiam van, 4 évesen kapta a diagnózist a Vadaskertben.
Eddig nem vállaltuk fel a diagnózist, nem kellett.
Fiam 4,5 évesen kezdte az óvodát. Családias óvoda járt, nem volt az oviban semmi gond, volt barátja is, szerette. és az óvónők se jelezték soha, hogy bármi gond lenne.

Vadaskertbe azért kerültünk, mert 2,5 éves volt amikor megszületett a testvére és ahogy valakitől olvastam itt: valami megreccsent benne, egyszerűen nem bírta...
Utána 1-1,5 év rendkívül nehéz volt, de aztán elmúltak a nehézségek, a rugalmatlanságok. Már kezdtük azt hinni, hogy túlzás volt a dg.

Válasz: Iskolában autiként 10 éve 5 hónapja #33154

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Szia Kati!

Mielőtt rákattintanál az elküldés gombra, nyomj az egész szövegre egy ctrl C-t, akkor nem lesz gond. :)

Válasz: Iskolában autiként 10 éve 5 hónapja #33155

• nagykati
  • nagykati profilkép
Idén kezdte a körzeti sulit és sajnos már kiderült, hogy nagyon nehéz neki az iskola.
Nem a feladatokkal van gondja, bár azt se szereti :))
Hanem a beilleszkedéssel, egyedül érzi magát és "védtelennek"

Az lenne a kérdésem, hogy milyen támogatás jár a gyereknek, ha autistaként jár az iskolába?
Szakértői papírunk nincs, a diagnózist a szűk családon kívül senki nem tudja.

Válasz: Iskolában autiként 10 éve 5 hónapja #33156

• nagykati
  • nagykati profilkép
Nem anyagi támogatásra gondolok, hanem milyen plusz segítséget kap, kaphat

Válasz: Iskolában autiként 10 éve 5 hónapja #33162

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Nézd meg az iskola alapító okiratát, hogy abban szerepel-e, hogy integrálnak autikat. Ha nincs, akkor semmilyen segítséget nem fog kapni, sőt, el is küldhetik. Ha szerepel, akkor kaphat fejlesztést, (nem mindig autizmus specifikus) és elvileg kaphatna asszisztenst. Lehet kérni, hogy neki dolgozatokra több időt hagyjanak, (írhassa szünetben is), később lehet kérni, hogy ne szóban, hanem írásban feleljen, vagy pont fordítva, éppen mi az erőssége, mi nem megy neki.
De a legfontosabb, hogy nézd meg az alapító okiratot. Ez minden iskola honlapján fent kell hogy legyen.

Válasz: Iskolában autiként 10 éve 5 hónapja #33164

• nagykati
  • nagykati profilkép
Köszönöm, az asszisztens azt jelenti, hogy valaki ott van mellette segítőként? Mindig? (igazából kezdetben erre lenne szüksége, nem ismeri ki magát az épületben...megy a többi után, de nagyon szorong)

Válasz: Iskolában autiként 10 éve 5 hónapja #33165

• nagykati
  • nagykati profilkép
Integrálnak autikat. ezt még korábban megnéztük. de nem ismerünk senkit, aki auti.

Válasz: Iskolában autiként 10 éve 5 hónapja #33171

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Hangsúlyozom, hogy elvileg kaphatna asszisztenst. Nem tudom, hogy kapott-e már valaki ilyet...
Kérdezz rá a suliban, hogy van-e asszisztens és hogy működik másoknál.

Válasz: Iskolában autiként 10 éve 5 hónapja #33173

• nagykati
  • nagykati profilkép
Köszönöm, muszáj valamit lépnünk, mert sajnos segítség nélkül nem megy.

Válasz: Iskolában autiként 10 éve 5 hónapja #33439

• Aiiaiiyo
  • Aiiaiiyo profilkép
  • Nem elérhető
Szia!

A Sajátos Nevelési Igénynek megfelelő támogatást akkor tudja megkapni a fiad az integráló iskolában, ha az iskola "el tudja őt számolni" SNI-s tanulóként, tehát be kell vinnetek a papírt, hiszen csak akkor fogják utána a 3x-os támogatást megkapni az államtól, illetve így tudják igazolni az egyéb jogosultságokat, mint pl. a már említett szóbeli/írásbeli számonkérés. Ezzel viszont már könnyebb lehet kijárni neki azokat, amik megkönnyítik a beilleszkedését, a képességeinek megfelelő teljesítményt stb.

Mi most készülünk a Tanulási képességvizsgálóba, azt a tájékzotatást kaptam tőlük, hogy már csak intézmény küldhet gyereket, tehát az iskola vagy a nevelési tanácsadó kéri számotokra a vizsgálatot, és ők adják az SNI státuszról szóló hivatalos papírt.
Try not. Do or do not. There is no try.

Válasz: Iskolában autiként 10 éve 5 hónapja #33440

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Ez a 3x-os normatíva olyan, mint a "Felszab tér".
Volt régen, de már nincs. Van valami plusz pénz, képlettel számolva, átlagosan 1,5x-esnek mondható, ami annyit tesz, hogy 1,5 gyereknyit bukik vele az intézmény, mivel az auti 3 fő a létszámban.

(Labolen, írjuk már le ezt a GyIK-ba... Kellene csinálni egy "GyIK-ba kéne feltenni" táblázatot. Majd ha egyszer súlyosan ráérünk. :laugh: )

Az alapvető infók menüt célszerű végigolvasni, a szakértőis vizsgálatra vonatkozó részt elsősorban. A Család és autizmus menüben meg a szakértő erre vonatkozó véleményét.

Válasz: Iskolában autiként 10 éve 5 hónapja #33441

• Aiiaiiyo
  • Aiiaiiyo profilkép
  • Nem elérhető
Szanya1 beküldte:
Ez a 3x-os normatíva olyan, mint a "Felszab tér".
Volt régen, de már nincs. Van valami plusz pénz, képlettel számolva, átlagosan 1,5x-esnek mondható, ami annyit tesz, hogy 1,5 gyereknyit bukik vele az intézmény, mivel az auti 3 fő a létszámban.

(Labolen, írjuk már le ezt a GyIK-ba... Kellene csinálni egy "GyIK-ba kéne feltenni" táblázatot. Majd ha egyszer súlyosan ráérünk. :laugh: )

Az alapvető infók menüt célszerű végigolvasni, a szakértőis vizsgálatra vonatkozó részt elsősorban. A Család és autizmus menüben meg a szakértő erre vonatkozó véleményét.

Elnézést kérek, az én hibám, hogy ezúttal nem írtam le, hogy ez Pest megye északi részére és a Pest Megyei 1. sz. TKVSZRB-re vonatkozik.
A finanszírozás elméletben 50%-ban oszlik meg az állam és a fenntartó között, nem vonom kétségbe, hogy van olyan fenntartó, aki nem fizeti ki, de ez legalább részben az intézményvezető hibája...
Elég soka olvasgattam az oldalon, mielőtt hozzászóltam a fórumban. Pontosan melyik cikkben szerepel az, hogy a Pest MEgyei 1. sz. TKVSZRB-hoz magánúton közvetlenül fordulhat a szülő? Magától az intézménytől 1 hete más tájékoztatást kaptam.
Ha a hozzászólásom más részével nem értesz egyet, szívesen veszem a kiigazítást természetesen, de nem hinném, hogy korrekt kétségbe vonnod, ha azt írom, hogy _velünk_ így viselkedtek, _nálunk_ így mennek a hivatalos ügyek, stb...
Try not. Do or do not. There is no try.

Válasz: Iskolában autiként 10 éve 5 hónapja #33442

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Finanszírozás: nem vagyok teljesen naprakész a témában. Az utolsó körben mikor néztem a vonatkozó jogszabályt, akkor már egy ideje nem létezett a 3x-os normatíva fogalma és egy jó hosszú képletet találtam amivel kiszámolják, hogy az adott intézmény pontosan mennyi pénzt kap, ebben a képletben szerepelt akkoriban az sni tanulók száma is. Tehát nem külön, gyerekeként fizettek. A finanszírozást jogszabály határozza meg országosan, mondom, nem vagyok naprakész, az utolsó infóm óta biztosan változott a dolog, de a 3x-os normatíva már nagyon régen volt, nem hiszem, hogy ahhoz tértek volna vissza. Sajnos a jogász anyuka nem járt mostanában errefele, ő biztos tudja, hogy mi van pontosan, de tulajdonképpen egy szülőnek erre az információra nincs is szüksége. Úgyhogy külön ezért nem zaklatom inkább.

A szakértői vizsgálatot kezdeményezheti a szülő vagy az intézmény. Ha valaki a vizsgálati eredménnyel nem elégedett, akkor fordulhat a felülvizsgáló intézményhez, ez a Damjanich utcában van, azonban ezt közvetlenül nem teheti meg, majd egyszer leírom a menetét.

Értem, hogy miért nem értesz egyet (mármint a lelki oldalát), de a szakértői bizottságok működését és a finanszírozást is jogszabályok határozzák meg és az országos szintű. Nehéz folyamatosan követni, hogy mi merre változik, a szakértőik épp most változtattak már megint, itt van róla egy cikk. aosz.hu/atszervezes-tortent-a-fovarosi-p...ai-szakszolgalatnal/ Mindenesetre a jogszabályokat érdemes nézni, mert az ügyintézők... Amit velünk a fellebbezésem kapcsán csináltak... Katasztrófa.

Válasz: Iskolában autiként 10 éve 4 hónapja #33461

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Aiiaiiyo:
Még szeptemberben küldtem neked privit a sulival kapcsolatban, két részletben. Megkaptad azokat?

Szanya:
Nem tudom, hogy változott-e az, hogy ki kezdeményezheti a szakértői vizsgálat kérését, de pont azt mesélte az egyik anyuka, hogy nekik is azt mondták a szakértőiben, hogy csak az iskola kérheti. :whistle: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolában autiként 10 éve 4 hónapja #33462

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Nem mondod?! Majd ha ráérek, megpróbálom kitúrni a jogszabályt, nem tudom, hogy az él-e még, ami fönt van.
De ha valakit érdekel és megkeresi, nekem az is jó... A magyarorszag.hu -n kell a jogszabálykeresővel megkeresni, én "szakértői bizottság" keresőszóval kezdeném. De jövőhét közepéig nem érek rá.

Válasz: Iskolában autiként 10 éve 4 hónapja #33469

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Miri:Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolában autiként 10 éve 4 hónapja #33474

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Ezt találtam, szerintem ez a legfrissebb. Ha van új, szóljatok.

15/2013. (II. 26.) EMMI rendelet

a pedagógiai szakszolgálati intézmények működéséről

A szakértői vizsgálat - a (2) bekezdés a), b) és d) pontjaiban, valamint a 40. § (3) bekezdésében foglalt kivétellel - a szülő kérelmére, illetve, ha az eljárást nem a szülő kezdeményezi, a szülő egyetértésével indul. Az eljárás megindítása az Intézmény szakértői bizottságként eljáró azon feladatellátási helyénél kérhető vagy kezdeményezhető, amelynek működési körzetében a gyermek, tanuló lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkezik, vagy amelynek működési körzetében a gyermek, tanuló intézményes ellátásban részesül. A mozgásszervi fogyatékosság, az érzékszervi fogyatékosság, valamint a beszédfogyatékosság megállapítására vagy kizárására irányuló vizsgálat közvetlenül is kérhető, illetve kezdeményezhető az országos szakértői bizottságnál. Ha a gyermek óvodai nevelésben, iskolai nevelésben, oktatásban részesül, az óvoda, az iskola köteles közreműködni az 1. melléklet szerinti vizsgálat iránti kérelem elkészítésében.
(2) A szakértői vizsgálat indítható:
a) hivatalból,
b) hatósági megkeresésre,
c) szülői kérelemre,
d) illetve a szülő egyetértésével
da) a nevelési-oktatási intézmény,
db) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény hatálya alá tartozó gyámhatóság, gyermekjóléti szolgálat, bölcsőde, gyermekotthon, területi gyermekvédelmi szakszolgálat,
dc) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény hatálya alá tartozó fogyatékosok ápoló, gondozó otthona, fogyatékosok rehabilitációs intézménye, fogyatékosok nappali intézménye
kezdeményezésére.

Válasz: Iskolában autiként 10 éve 4 hónapja #33475

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Bár ez is benne van, lehet erre hivatkoznak:
Ha a gyermek óvodai nevelésben, iskolai nevelésben, oktatásban részesül, az óvoda, az iskola köteles közreműködni az 1. melléklet szerinti vizsgálat iránti kérelem elkészítésében. Bár ez csak az elkészítést jelenti, ettől még talán beküldheti a szülő is.
De amúgy tök mindegy, mi van a jogszabályban, itthon ez csak amolyan ajánlás, aztán úgyis az van, amit a hivatal meg a végrehajtók mondanak.
  • Oldal:
  • 1
  • 2
Oldalmegjelenítési idő: 0.194 másodperc