LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Diagnózis után

Diagnózis után 8 éve 10 hónapja #40458

• zorka
  • zorka profilkép
  • Nem elérhető
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Lányom 10 éves, fiam 8 éves
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Diagnózis után 8 éve 10 hónapja #40459

• Sosanna
  • Sosanna profilkép
  • Nem elérhető
  • 2 gyerek, a nagyobbik 4 éves aspi
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Diagnózis után 8 éve 10 hónapja #40460

• Zodiák
  • Zodiák profilkép
Szia Sosanna!

Diagnózis után 8 éve 10 hónapja #40461

• Sosanna
  • Sosanna profilkép
  • Nem elérhető
Szia Zodiák!

Diagnózis után 8 éve 10 hónapja #40462

• zorka
  • zorka profilkép
  • Nem elérhető
Sosanna
Lányom 10 éves, fiam 8 éves

Diagnózis után 8 éve 10 hónapja #40463

• Sosanna
  • Sosanna profilkép
  • Nem elérhető
Zorka
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez..

Diagnózis után 8 éve 10 hónapja #40464

• györi miklos
  • györi miklos profilkép
Ma van az autizmus világnapja!örüljünk!! :(

Diagnózis után 8 éve 10 hónapja #40469

• Frézia
  • Frézia profilkép
  • Nem elérhető
Sosanna, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Zorka, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Diagnózis után 8 éve 10 hónapja #40476

• Zodiák
  • Zodiák profilkép
Sziasztok,

Két kérdésem lenne (még), hátha nektek van tapasztaltotok:

Az első, hogy valaki próbálta már a GAP diétát? Nem hangzik túl jól, de úgy reklámozzák, mint "csodaszer az autizmus ellen". Nem hiszek a csodákban, de ha az ember kétségbeesett, akkor szinte bármit kipróbálna a gyerekéért. De tényleg használ?

A másik a TSMT. Tavaly októberben voltunk a BHRG központban, ahol nagyon lehúzták a fiamat, hogy milyen szörnyen elmaradott (akkor még nem volt diagnózisunk) A miskolci békákhoz hasonlóan mi is csak pislogtunk, hogy most miért is? Akkor azt mondták, hogy a csecsemőreflexei visszamaradtak - vagy vmi ilyesmit. És hogy csináljunk otthon TSMT tornát, menjünk vissza havonta, és akkor kapunk újabb és újabb feladatsort.
Őszintén, nagyon szkeptikus vagyok ezzel, a fiam nem fog nekünk, otthon, kényszerből semmilyen feladatsort megcsinálni, de a Vadaskertben a drnő is javasolta a TSMT tornát. Van ezzel kapcsolatban tapasztalatotok?

Diagnózis után 8 éve 10 hónapja #40477

• Sosanna
  • Sosanna profilkép
  • Nem elérhető
Zodiák

Diagnózis után 8 éve 10 hónapja #40498

• Zodiák
  • Zodiák profilkép
Nagyon köszönöm, Sosana! :)

A tejtermékek megvonása nálunk is nehéz dolog, főleg úgy, hogy minden reggel egy bögre kakaóval vagy tejjel indít - olyan ez neki, mint másnak a kávé. :) De amúgy is imád mindent, ami tejes: joghurt, túró, puding.

Nekifutunk még1x akkor a TSMT-nek, hátha másodjára jobban fog sikerülni, mint az első találkozás. :)

Diagnózis után 5 éve 3 hónapja #47630

• Zara
  • Zara profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok, elnézést, hogy ide írok, nem találom hol tehetem fel a kérdésem. A kisfiam 4 éves korában kapott diagnózist, gyermekkori autizmus diagnózist. Sejtettem korábban is, hogy valami nincs rendben, voltunk is néhány kivizsgáláson, amíg körvonalazódott a diagnózis. Jelenleg normál oviba jár, de nem mertük még megmondani a diagnózist, mert mindenfelé azt olvastam, hogy később ez sok problémát okozhat. Az oviból viszont most elküldtek a Pedagógia Szakszolgálathoz vagy micsoda, nem tudom, mert külföldön éltünk és nem ismerem ki magam az itteni rendszerben. A diagnózist a Cseperedőben kaptuk, amely nem állami, vagyis nem szerepel sehol a diagnózis. Félek, hogy most a szakszolgálatnál kiderül minden, és kiteszik az oviból vagy esetlég megbélyegzik, főleg ha még segíteni sem tudják, csak megbélyegezni. Elvileg az ovinak fogadnia kell a diagnózissal is, szerintem, mivel eleve olyan ovit választottam, hogy ha kiderül a dolog ne legyen probléma, de ki tudja...
Összességében nagyan tanácstalan vagyok mindennel kapcsolatban: diagnózis, fejlesztés, jövő stb.
A cseperedőben azt mondtak, hogy a fiam enyhe autista, de hogy mi számít enyhének azt azóta sem tudtam kideríteni, hatalmas tanulmányanyagot, internetes oldalak tömkelegét átolvastam, de úgy érzem, hogy nem lettem okosabb.
A kisfiam beszél, kb 2 éves és 1 hónapos korától, mondatokban, habár elég keveset beszél magáról, nem igazán szokott fecsegni, viszont, ami érdekli arról nagyon sokat tud beszélni. Úgy gondolom, hogy nagyon okos, már 2 évesen ismerte a betűket, azóta kezdett betűzgetni, leolvasni dolgokat már 3 4 éves kora óta szokott, általában a nyomtatott betűket. Számolni is ügyesen tud, már 2 évesen 20 ig is elszámolt és értette ezek fogalmát, vagyis meg tudott számolni 20 dolgot. Színek, formák felismerése szintén 2 éves korától. Úgy gondolom, hogy tényleg okos, de gond is van, inkább szociális téren, meg eléggé öntörvényű, nehéz irányítani, nagyon mozgékony, könnyen elterelődik a figyelme, gyenge a koncentráció, feladattartás, nehéz bevonni a festésbe, rajzolásba, nem igazán szereti ezeket.
Korábbi ovijában nagyon jól beilleszkedett, és volt egy szerelme is, nagyon aranyosak voltak, tényleg...Ovit váltottunk, hogy megfelelő fejlesztést kaphasson, Budapestre költöztünk, de az új oviba még nem illeszkedett be, most szeptembertől van ott, és már a szakszolgálathoz is küldtek, barátja nincs ott, se barátnője, többször mondta, hogy bántották társai, és az óvónők említették, hogy ő is bántott másokat. Eléggé el vagyok keseredve. Itt heti 2szer járunk a Cseperedőbe, s folyamatosan próbálok új fejlesztő szakembereket felkutatni, de nem igazán sikerül. Ma egy csoportos mozgásfejlesztésen voltunk először, és sajnos azt mondták, hogy ez még nem fog menni neki, gyenge a koncentráció, sok az inger neki ott.
További tünetei, hogy érzékeny a zajokra, habár ez nem igaz éppen így, vannak zajok, amik egyáltalán nem zavarják, vagy nem zaklatják fel pl. beindult a bevásárlóközpontban a vészjelző, viszont a kézszárítótól teljesen megrémül, és nem lehet olyankor mosdóba vinni.... :( Az ételben is elég válogatós, habár mindenféle ételtípusból eszik valamit, az oviban azonban minimális, amit elfogyaszt. Van amikor többször meg kell kérdeznem valamit, hogy válaszoljon, de nem általános jelenség ez. Szemkontaktus van, de nem annyira erős.
Ami a problémám most az, hogy az a megérzésem, hogy jól lehetne fejleszteni, mert tényleg egy kis okos, de nem tudom hová, merre, szeretném ha tudnánk legalább heti 10 órában fejleszteni, bármit is kelljen azért megtennem, de nem találok szakembert, ahová jár, ott nincs több szabad óra stb....Nem tudom kezdjek e diétába, vitaminkúrába s egyebekbe, teljesen magamm alatt vagyok. Segítsééééééééég!

Diagnózis után 5 éve 3 hónapja #47631

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Szia Zara!

A végéről kezdem: a diéta teljesen felesleges, ha a gyerek nem érzékeny a tejre, stb. Mi diétázunk, de az enyém laktózérzékeny, én lisztérzékeny vagyok, emiatt pedig ő sem kap glutént, pontosan ugyanannyira auti, mint kisebb korában volt, amikor még nem diétáztunk. Nincs hatása még a viselkedésére sem, aminek a megítélése teljesen szubjektív, ezért az ilyen bizonyítatlan dolgoknál erre szoktak hivatkozni (pl. "nyugodtabb tőle", az enyém nem nyugodtabb).
Vitamin: Ha valamilyen vitaminból keveset fogyaszt alapból, akkor gondolom érdemes pótolni, de az autiságra ez sincs hatással.
Az egyetlen dolog ami erre hatással van jelen tudásunk szerint, az a fejlesztés, amire jártok, csak hát kevés, ahogy látod is, de sajnos ez van, azért ha megtanulod a módszertant, akkor egyedül is fogsz tudni boldogulni, és távlatilag úgy gondolom, hogy nem lesz nagy gond. A leírásod alapján majd integrált suliba fog menni, de ha kiszűrték, akkor most van esély rá, hogy kódja lesz valóban. Azért próbálj megnyugodni, egyre több intézmény auti integráló. A megbélyegzés: hát igen, de azért oviban még általában jóindulat van, az óvónők túlnyomó többsége kimondottan rendes, segítőkész. A suliban viszont nehéz... De ha kiszűrték már most, akkor nem tudsz mit csinálni, eszerint látszik, érzékelhető.
Szerintem nem vészes a helyzet, ugyanis akkor válik vészessé, ha nem beszél a gyerek. Ha beszél, akkor felveszik az integráló helyekre, a koncentráció, feladattudat pedig az ovis időszakban hatalmasat javul, csökkennek az érzékenységek is. Ha a végén mégis túl sok maradna ezekből, akkor még mindig ott vannak az alapítvány iskolák, ami olyan amilyen, de normál tanmenetes.
Azért a viselkedészavarokat próbáld meg csökkenteni (olvasd el a vonatkozó könyveket), mert a konfliktusgyáros gyerekek nem a pedagógusok kedvencei...

Diagnózis után 5 éve 3 hónapja #47632

• Zara
  • Zara profilkép
  • Nem elérhető
Kedves Szanya,
nagyon szépen köszönöm a hozzászólásodat, az információkat és a tanácsokat, minden megjegyzés, vélemény, információs számomra aranyat ér.
A kérdés, ami mostanában teljes leköti minden gondolatomat az az, hogy vajon van-e esély valamiféle önállóságra a fiamat illetően, felnőttkorára gondolva. Tudom, hogy a kérdés abszurd, megítélhetetlen, de nem tudok szabadulni a gondolattól. A szakember szerint, ahová jár fejlesztésre, jó esélye van az önállóságra, de ezt nyilván nem mondja és nem mondhatja ki, mert …. ki tudja? ki tudhatja? Feliratkoztunk a Kis lépések Alapítványhoz is, ahol valószínűleg talán több óraszámban tudják fejleszteni, de várhatóan csak januárban vagy februárban tudnak majd fogadni. Mindenképp áttekintem itt az oldalon az információkat az itthoni fejlesztést illetően is.
Nálatok mi a diagnózis? Hány éves a gyermeked? Mik a tervek a jövőt illetően? Óvoda, iskola?
Mégegyszer nagyon szépen köszönöm a rám szánt idődet és a hozzászólásodat. Kívánom Nektek a legjobbakat!

Üdvözlettel,
Zara.

Diagnózis után 5 éve 2 hete #47876

• aba
  • aba profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok! A gyakorlati életben milyen hátrányokkal jár, ha "le van papírozva" az ASD? Szóbeli asp. diagnózist kaptunk, SNI kódot semmiképpen nem szeretnénk, a környéken sehol sincsen fejlesztés. Enyhe érintettséget állapítottak meg (gyermekpszichiáter+fejl.pedagógus), és érzem magamban az erőt/lehetőséget, hogy távolra, de jó helyre járjunk fejlesztésekre ( szükség lesz mozgás és gyógypedre is). Csak hát ugye ennek van anyagi vonzata is, nemcsak elszántság... Ezért azon filóztam, hogy ha lenne leírt diagnózisunk, és ezáltal emelt CSP-t, GYES-t igényelnénk, a MÁK vagy nem tudom milyen szerv értesít erről bárki mást is automatikusan? Tehát muszáj lenne pl szakértői elé állni? Esetleg kiküldik a helyi önkormányzatnak? (Kis falu vagyunk ezt sem szeretném semmiképp). Bármilyen meglátást és információt köszönettel veszek :)

Diagnózis után 4 éve 6 hónapja #48731

• BerbiL
  • BerbiL profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok!
3,5 eves kisfiamnal, frissen diagnosztizaltak az alapitvanynal “kisgyermekkori autizmus”-t. Most varjuk a papirokat postan.
A szakertok szerint, a kommunikacioval es a tarsas kapcsolatokkal van egy kis nehezseg.
Igazabol, tavaly oviba beszoktataskor tunt fel, hogy nem ugy fejezi ki magat mint a tobbiek, meg hogy sokkal zarkozottabb(egyedul ellevosebb) mint a tobbiek. Az is feltunt akkor, hogy nem tud a gyerekkel
Mit kezdeni. Csak leult es nezte oket mosolyogva. Kistesoval is csak par honapja kezdett kapcsolatot teremteni. Azt is ugy, h behajol neki es elkezdi nevettetni vmi viccessel, vagy hozza guritja a labdat. Mivel minden fejlodese (beszed&mozgas) idoben tortent, akkor azt gondoltam, a tavalyi ev tul sok volt neki (kisteso, koltozes, szobatisztasag, anya trauma, es ovi beszokas) E/2-ben beszel, valsz helyett sokszor inkbb visszakerdi a kerdest sokat echolal egyebkent mesebol is, vagy amit tolunk hall,szerepjatekozni minimalisan tud, es mindene a zene, enekles, betuk es a szamok es ami ezzel jar. Abc, egyszeru szavak kirakasa bettkbol, elolvasasa. Szamolas angolul,magyarul. A szemkontaktot tartja, bar szerintem nem olyan sokaig, de vmennyire igen. Ami feltunt, h a kisteso mar masfel eves kora elott megszolitott, addig o meg mindig “anya hol van”-ozik vagy ha szomjas akkor ugy jon oda hozzam, h “ te zold poharad hol van?” . Ha szolunk neki, h tudja-e szepen mondani, akkor kijavitja magat, de magatol nem jol mondja. Gondolom nem erti az osszefuggest? Ami erdekes, hogy elkezdett 1-2hete repkedni a kezevel, de csak ha nagyon izgatott. Kerdesem, mennyire varhato, hogy egyeb jelek is jelentkezhetnek? Vagy ezek valtoznak
Mindig? Hol vmi jobb? Hol rosszabb? Vagy a fejlodes altal minden alakul? Enni eszik mindent, foleg nyers zoldseget es gyumolcsot szereti.
Tsmt-t kb fel eve csinaljuk, azota mindene a futobicikli pedig kicsikent a motort nem szerette:) egyebkent azota kezdte el kb. Miertet is kerdezni, de azt is ugy, h “azert hideg a viz, mert?”
A szakemberek szerint, ha a jelenlegi ovink okirataban benne van, h vallalnak sni-s gyerekeket hgyjuk ott. (Megneztuk, vallalnak) viszont azt tudom, h ott nincs szakember. Ilynekor is megeri hagyni? Nem-e jobb olyan integralo ovit keresni ahol adott? Vagy nektek van ilyesmirol tapasztalatotok?
Es meg egy kerdes:) Kisteso 2 eves (nem auti) viszont mindene a nagyteso, mindenben utanozza. Igy sajnos a rossz beszed elsajatitasat is elkezdte mostanaban, meg a betuzest.Ot probalom tanitani egyszerubben, meg vele lehet szerepjatekozni, mesekonyvet nezni elterelni.Mast lehet meg tenni? Vagy csak varni, es ah o no ugy vele konnyebb lesz, mert megerti majd a kulonbseget? Illetve bizom a fejlesztesben, es bizom nagyteso fejlodeseben is. Egyebkent a pecs kartyak azoknak is valok, akik egyebkent beszelnek csak nem jol? Bocsanat, sok a kerdes, meg most ismerekedunk az autizmussal:) neha a sok infotol ugy erzem osszezavarodok:) Nagyon szeretnek elore nezni es mindent megtenni kisfiam fejlodeseert:) Egyebkent nagyon cuki, nagyon szeret szeretni, bujni, puszilni. :)

Koszonom a valaszokat. :)

Diagnózis után 4 éve 6 hónapja #48732

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Szia BerbiL!

Diagnózis után 4 éve 6 hónapja #48733

• BerbiL
  • BerbiL profilkép
  • Nem elérhető
Uh nagyon koszonom kedves Szanya a hasznos valaszt! Mindenkepp atgondolom ezeket!

Diagnózis után 4 éve 6 hónapja #48734

• Geszter
  • Geszter profilkép
  • Nem elérhető
Szia Szanya!

Diagnózis után 4 éve 6 hónapja #48735

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Geszter, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Oldalmegjelenítési idő: 0.108 másodperc