LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Te hogyan vetted észre?

Te hogyan vetted észre? 4 éve 9 hónapja #48483

Szia Astorie!Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 4 éve 9 hónapja #48484

Geszter,Szanya, köszönöm hogy írtatok :kiss:

Igen,akkor így már világos ahogy írtad hogy inkább a kommunikáció szinvonala számít :)
Igen,az valóban döcögős még :huh:
Segítenétek még abban ha nem fárasztalak titeket :lol: hogy a gyakorlatban mit jelent az echolálás? Ezt is kérdezte,de nem magyarázta el,magannak “fordítottam” le hogy az gondolom az ismételgetést,vagy inkább egy adott hallot dolog visszatérő mondogatását jelenti?

Pl. (Most ez nagyon kis jelentéktelen példa)
A konyhábkban párszor látta a kisfiam hogy csapkodom vagy kergetem a legyeket,és ilyenkor mondtam hogy “Hess hess légy”
Ha meglát bárhol egy legyet,idegen környezetben is,felismeri hogy az mi, és mondja hogy légy,vagy hess hess légy :blink:
De pl. ha csak bemegyünk a konyhánkba,akkoris sokszor mondja hogy “hess hess légy” Szóval hozzá köti a konyhánkhoz is mivel ott látta,hallota legtöbbször hogy mondom,akkoris ha nincsen légy -.-“ és mondogatja hogy hess hess hesss

Ez echolálás lehet?
Mindenképpen megkezdjük az egyéni fejlesztést,várjuk a fejlesztő vissza jelzését mikor mehetünk :)

Viszont nagyon szeretném elvinni még egy “állapotfelmérésre”, csak azt nem tudom hova,milyen szakemberhez? :huh:
Mit tanácsolnátok?
:blush: :blink:
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 4 éve 9 hónapja #48485

Oh, az echolálásról regényt tudnék írni. :dry: Egyrészt azt jelenti, hogy amit mondasz vagy kérdezel, azt válasz helyett megismétli. Aztán van ez, amit írsz, hogy késleltetve ismétli, ez esetben láthatóan nem a funkcióval kapcsolódott össze, hanem a hellyel. Aztán van az, mikor releváns helyzetben és jól használja, de az attól még egy betanult panel, nevezhető az is késleltetett echoláliának. Aztán van az, amikor hallott zajokat kell ismételni, legyen az madárcsicsergés, ajtócsapódás, bármi. Ha ez hosszan megy, akkor eléggé idegesítő. :dry: Viszont kicsi gyerekeknél megjelenhet akkor is, ha a gyerek amúgy nem auti, ebben az esetben egyszerűen megszűnik idővel.
Nem írtad, hogy hol voltatok. Fönt a diagnosztika menüben vannak azok a helyek, ahol ehhez biztosan értenek. Várólista van mindenhol, szóval ez nem lesz gyors.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 4 éve 9 hónapja #48486

ummm,köszi a részletes megmagyarázást,akkor legalább ezzel már tisztában vagyok hogy elég masszívan echolál a kisfiam,és elég tartósan :unsure:
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 4 éve 9 hónapja #48487

Sziasztok,

kislanyom 10 honapo, a korai autizmus minden tunetet latni lehet rajta.
Nem mutogat, nem kommunikal, nem nez rank, nagyon gyengek az izmai, eves es ivasi problemak, repked a karjaival.

azt szeretnem ha valaki pozitiv tortenetet meselne, hogy megtanult a gyerek beszelni es valamennyire normalisan elni.
Szuksegem van valami remenyre, nagyon el vagyok keseredve.
Az ABA technikarol nagyon sok jot olvastam, mi a tapasztalatotok?

Koszonom a valaszokat.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 4 éve 9 hónapja #48488

Szia Jazmin6!

Nagyon pici még a gyerek, ha van gond, akkor azt pontosítani kéne, hogy miért van (lehet, hogy valóban auti, de ezt akkor is szakembernek kell megállapítania).
Az autik többsége megtanul beszélni, csak kérdés, hogy milyen színvonalú a kommunikációja. Az enyém érdemben 4 éves koráig nem beszélt (pár szót használt, azt is ritkán) és most beszél (rossz nyelvtannal). Ennyire pici gyereknél semmit nem lehet tudni a kilátásairól, de tényleg semmit. Van, akinek még beszédfejlődési késés után is teljesen jól beindul a beszéd és integráló suliba megy.
Az ABA-hoz is kell egy érettségi szint, ennyire kicsi gyereket szerintem nem vállalnak be ABA-ra se. Ha auti, akkor a kommunikáció lassabban fejlődik, ha erőlteted, akkor is. Persze foglalkozz vele, de azt szem előtt kell tartani, hogy 3 éves kor körül a többségnek van egy nagy fejlődési ugrás, arra szuperül lehet támaszkodni, addig meg lehet, hogy lassan mennek a dolgok.
Én egyébként a TEACCH-et javaslom, és a lényeg a vizuális támogatás. Az ABA sem hoz csodát. Van aki a fórumtagok közül ABA-ra járt a súlyosan érintett gyerekével, nem lett sajnos enyhébben érintett tőle. De lehet csinálni, ha bírja a gyerek. Az enyémnek nem jött be annó.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 4 éve 8 hónapja #48555

Sziasztok. Általában nem szoktam hozzászólásokat írni, de most komolyan aggódok. Van egy 2.5 éves kisfiam. Nemrégiben voltunk a neurológusnál, mert bal oldali asszimmetriával született. Mondta végül a neurológus, hogy nem állítja, hogy auti, de vannak autisztikus tünetei. Azt hittem, elájulok. Ezután nem figyeltem, vagy nem tudom, de szinte mindegyik tünetet észleltem rajta: persze nem beszél, vagyis régebben mondott pár szót, de most semmit nem mond. Szeret kerekeket pörgetni, néha nézi, ahogy forog a mosógép. Ha szólunk neki nem néz ránk, bár a csoki szóra reagál. Érdekes, figyeltem a játszótéren, egész más mint a többi korabeli gyerek. A gyógytornász próbált vigasztalni, mert az utolsó órát végigbőgtem, mondta, hogy talán csak idegrendszeri éretlenség, a gyerekorvos szerint, talán túlokos...mindkettő valószínűtlennek tűnik. Van egy 6 éves nővére, ő rendben fejlődik, sose volt nála ilyen jellegű probléma. Ti hogy tudjátok ezt feldolgozni?
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 4 éve 8 hónapja #48560

Azok, amiket írsz, gyakori tünetei az autizmusnak, de nem 100%, mindenképp érdemes minél előbb bizonyosságot szerezni. Ennek semmiképp ne neurológiai oldalról menjetek neki. Ha jól tudom, mivel nincs még 3 éves, a Korai Fejlesztőnél is lehet kérni vizsgálatot, illetve a területileg illetékes gyermekpszichiátrián.Ha van rá keret, az Autizmus Alapítványnál önköltséges konstrukcióban hamarabb is sorra lehet kerülni.
Ha úgy is alakul, hogy érintett, ne keseredj el, fejlesztéssel, autizmus-spec elemek használatával a nevelésben nagy fejlődést lehet elérni, erről még korai beszélni. Ne maradj bizonytalanságban, mert az a legrosszabb - minél előbb kérj vizsgálatot. Kitartás :)
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 4 éve 8 hónapja #48562

Marcoverde, köszönöm! :) Igyekszünk minél hamarabb végére járni a dolognak, bár nem egyszerű. Több fejlesztő központtal is felvettem a kapcsolatot, a Bethesdában például azt mondták, hogy leghamarabb januárban kerülhetünk sorra, de szerencsére sikerült egy másik fejlesztőben kapni időpontot. :) Teljesen laikusként csöppentem ebbe a helyzetbe, először kapkodtam össze-vissza azonnali megoldást szerettem volna... :) most éppen mi is a tsmt nyomatjuk, mint sokan, de nem biztos, hogy az a P.nek jó. Mindenestre nagyon köszi!
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 4 éve 8 hónapja #48563

Sziszko, Nekem a kicsit a Bethesdában diagnosztizálták, (a nagy is érintett), lehet, hogy nem is baj, hogy nem oda mentek, nagyon gáz volt az egész procedúra, raádásul - teljesen feleslegesen - egy hetes, és igen, ahogy írod, rettenetesen sokat kell várni.
A TSMT-t mi mind3 gyereknél nyomtuk - az NT-nél is - nem kell feltétlenül csodaszerként kezelni, de nekünk bejött, és egyértelműen pozitív hatásai voltak. Szerintem, ha nem utálja nagyon a gyerek, ne hagyjátok abba:)
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 4 éve 8 hónapja #48565

Itthon szereti, tetszik neki, néhány hetente viszont elvisszük a gyógytornászhoz, hogy megnézze mire jutottunk. Na olyankor megy a sírás- rívás mindig ki akar menni az ajtón. Gondolom ártani nem árt, a kicsi szereti, szóval nem hagyjuk abba :)
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 4 éve 5 hónapja #48948

Sziasztok! Kisfiam 3,5 éves meg nincs diagnozisunk .
Röviden róla . Terhességem problémamentesen zajlott majd 36 órát vajudtam vele , végül császár lett a vége mert ki mozdult a szulocsatornabol . Időben csinált mindent a gyerek . A kuszast nagyon rövid ideig csinálta pár hét kb és jött a maszas .
10 hónapos volt mikor jött az első szava az “ott” és mutatott is melle . Innentől kezdve akárhová mentünk mindig ölbe kellett hurcolaszni ő mutatott mindent hogy ott nekünk meg mondani kellett az adott tárgy nevet . 1 éves korától nagyon érdeklődött a formabedobos játékok iránt illetve ekkor kezdődött a traktor szerelem is . Szép sorban jöttek a szavak , anya apa mama papa traktor tűzoltóautó stb stb . 2 éves korától egyetlen egy érdeklődési köre van az pedig a járművek 2-3 éves kor között rengeteg duhkitorese volt ha valami nem úgy alakult ahogy ő gondolta , mára már ez szinte nincs jelen . Ovival küzdünk , mert ugyan szereti a gyerekeket , de ha sokan körbe veszik az mar neki nem nyerő . Játékokból is az 1-1 embert igényloket szereti . ( 1 gyerek 1 gyerek - 2 gyerek tömeg ) A szavak megmaradtak de nagyon lassan bővült a szókincse . 3 éves volt mikor már végképp nem vettem be azt a dumát hogy “ ohhh hat fiú , lusta , a fiúk jóval később kezdenek el beszélni mint a lányok “ Elvittuk maganlogopedushoz ( aki persze nem mondhatja ki ) de tett utalásokat , hogy talan auti a gyerek .
Logopedia foglalkozást követően kb 2-3 hét múlva a gyerek tőmondatokban kezdett beszélni , ma már összetett mondatokat használ . Ritka már az E/3 személyben való magáról beszeles és gyenge echolalia is fellépett . 2 honapja lecserélte a bogyó és Babóca mese könyveket a gyermek jármű enciklopediara ,tehát most vagyok bajban ! Nagyon jo memóriával , magas vizuális eszlelessel és magas beszedertesi szinttel rendelkezik, viszont a kifejezi kommunikáció nem az életkorának a szintjén van , szemkontaktus idegenekkel szinte 0 —-> ezek auti gyogyped észrevételek . Tsmt tornát is csináljuk !
Esetleg van itt valaki akinek a gyereke hasonló tüneteket Produkál ?
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 4 éve 5 hónapja #48949

Szia Nora1!

Az, hogy magukról E/3-ban beszélnek, illetve ugye az echolália is nagyon gyakori a fejlődés bizonyos szakában az autiknál, az enyém mondjuk pont E/2-ben beszélt 3 és fél éves koráig, pláne ugye kérdésre válaszolva (- Jössz csúszdázni? - Jössz csúszdázni!) Az eléggé erős, kizárólagos érdeklődési kört is biztosan olvastad, hogy nagyon jellemző, a jármű téma elég klasszik (vonatok különösen), de mondjuk persze fiúként azért nem sokkoló, hogy érdekli :). Szociális kapcsolataiban nyilván az is érdekes, milyen játékokat játszik, illetve mennyire fogadja el, hogy nem ő irányít, mennyire tud alkalmazkodni, viszont ebben a korban még nem ritkaság, hogy csak egymás mellett játszanak a gyerekek.
Szerintem mindenhová le van már lassan írva, de ugye diagnosztizálni itt nem fogják :) de úgy gondolom, hogy a gyanú egyáltalán nem légből kapott, és érdemes lenne kérni időpontot kivizsgálásra a területileg illetékes pszichiátrián vagy az Autizmus Alapítványnál. Ennyi idősen azért szinte biztosan el lehet dönteni, hogy van-e érintettség, vagy nincs. A TSMT-t szerintem tök jó, hogy nyomjátok :)
Ide is belinkelem ezt a kérdőívet: kb ilyesmit kell kitölteni a pszichiátriai vizsgálatok előtt. kérdőív
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 4 éve 5 hónapja #48950

Igen , tehát tisztában vagyunk vele , hogy elhelyezkedik valahol a spektrumon.
Ezért is írtam , hogy vannak e itt olyan szülők akiknek a gyereke hasonló tüneteket produkál . Szívesen beszélgetek igazából mindenkivel aki érintett valamilyen formában ebben a témában . Tapasztalat megosztás / csere stb :)
Logopedushoz 6 honapja járunk , Tsmt-t 5 honapja kezdtük , auti specifikus gyogypedhez 1 honapja kezdtünk járni . Szeretnénk kipróbálni a zeneterapiat is ( nagy linkin park rajongó a gyerek :laugh: ) és egyébként mindent amit csak bír a gyerek !
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 4 éve 5 hónapja #48956

Szia Nora1!

Ebbe a topicba gyere át légyszi, valamiért az a csevegős. :) auti.hu/forum-67150/6-frissen-diagnoszti...ok?start=38220#48955
Ha konkrét kérdés van, akkor kérdezz nyugodtan bárkitől!
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 4 éve 5 hónapja #49135

Szia Nora!
Az én kisfiam kisebb, de nagyon keveset mutogat. De jó, hogy a te kisfiad szépen megtanult beszélni. Én folyamatosan keresek logopédust a kisfiamnak, de nem találok senkit. Megkérhetlek, hogy megadd a tiétek elérhetőségét? Hátha nekünk is beválna...
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 4 éve 5 hónapja #49142

Szia !
Mi Nyíregyházára járunk logopedushoz . Nem tudom ti helyileg hol laktok ?
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 4 éve 5 hónapja #49147

Szia! Mi budapestiek vagyunk. Akkor így nem jó :-(
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 4 éve 4 hónapja #49283

• Alíz2018
  • Alíz2018 profilkép
Sziasztok! Én új vagyok ebben a csoportban a segítségetekre,véleményetekre lennék kiváncsi. Alíz lányom 2 éves és sajnos észrevettük a férjemmel.hogy valami probléma lehet és nem szeretnénk várni,természetesen elvisszük szakorvoshoz is külföldön élünk folyamatban az egészségügyi biztosítása. Olyan két éves kora körül láttuk jobban hogy valami probléma lehet, lehet hogy előtte sőt biztos hogy voltak jelek de először azt hittem hogy biztos későn fejlődik mint a kortársai vagy olyan mint én kisgyerekként hogy nehezen barátkoztam de sajnos ahogy nőtt láttuk hogy már nem lehet ezekre hagyatkozni. Ezért sem vittem otthon szakorvoshoz útolag ezt már bánom hogy nem tettem meg.
Tünetek amiket észrevettem.
-Nem beszél semmit csak gagyog meg anya helyett "aja"
-rázza a fejét a testét is hintáztatja ha szólok neki akkor nem csinálja ezt inkább akkor amikor egyedül játszik
-nem rág nem akar enni egyedül sehogy nem tudom rávezetni már minden módszert kipróbáltam
-sajnos a mai napig cumisüvegből iszik nem hajlandó semmiből inni pedig van itatópohara ,pohara mindent megpróbáltam de nem csak a rózsaszínből
-a játékaiból a nyomógombós játékaiból ugyanazt a gombokat nyomja így ezeket lecseréltem nem épít pl.építőkockákból valahogy másként közelít a játékaihoz
-más gyerek ha ott van a környezetében nem igazán érdekli néha más felnőtt se de ez változó
-az ajtókat mint a mosógép ajtó vagy szekrény ajtó becsukja ha nyitva van
-féltékeny
-ha kiviszem a szemetet vagy bemegyek egy boltba gyorsan és csak az apjával kint van akkor sír utánam
-ha leguggolok lehajlok vagy én vagy a párom ordít mondjuk ezt nem értem miért
-ha motornak a hangját meghallja akkor síkít
-későn kezdett el járni néha ingatag az egyensúlya
-nehezen van széklete
-a szemkontaktust azt tartja ha szólok neki akkor rám néz de amikor elmerül akkor kétszer kell szólnom neki
-régen ha mutattam neki hogy "nézd ott egy szívárvány"nem nézett oda de most már két alkalommal ha mutattam oda nézett
-idegen helyen nem érzi jól magát ezt kifelytem bővebben mert régen egy bevásárlást nem lehetett megoldani vagyis nehezen mert ordított néha ha elmegyünk egy üzletbe van amikor ordít és dühroham jön rá és nem tudom betuszkolni az ajtón mert nem hajlandó bejönni de van amikor el van. Nyáron elmentünk állatkertbe egy kint elő családdal ahol egy éves a kislány van. Ahogy bementünk a bejáraton elkezdett ordítani és nem tudtam megnyugtatni mert csak ordított dühroham jött rá és akkor nyugodott meg amikor kivittük a kocsihoz amikor megnyugodott megpróbáltuk megint de amikor elérkeztünk a bejárathoz megint elkezdődött és nem volt se éhes se szomjas se álmos mert 1 óra autó volt hazáig a kocsibam teljesen el volt semmi baja nem volt. Itt jött el az a pont amikor a párommal beszéltük hogy valami nincs rendben nem dughatjuk homokba a fejünket. A szüleim mindig azt mondták hogy semmi baja csak le van maradva egy kicsit hisztis de néha nem hiszti dühroham jön rá tépi a haját. Beszéltem otthoni védőnővel elmondtam a tüneteket rengeteg dolgot ezzel kapcsolatban utána néztem olvastam fórumokat a tünetek alapján egyértelmű de szeretném ha más is megosztaná velem a véleményét. Hosszúra sikerült de köszönöm hogy elolvastátok!
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 4 éve 4 hónapja #49303

Leirasod alapjan, igen, autizmusra utalo jelek. En nagyon hamar mar 7 honaposan lattam a jeleket es 10 honaposan biztos voltam benne, hogy a lanyom autista. Sokat nem segitett a korai felismeres, mert egyreszt az orvosok ebben a korban nem veszik komolyan, masreszt ahol mi lakunk nincsen semmifele autizmus fejleszto ebben a korban. Az en lanyomnak meg nincsenek dührohamai, viszont egesz nap nyafog es sokat hordozom. A te lanyod valoszinu rosszul reagal az ingerekre, zajra, fenyekre, sok ez neki. A beszed es mozgas lemaradas szinten autizmusra utal, az eves/ ivas nehezsegek szinten. Ha szerencses vagy es van kozeletkben autizmushoz erto gyogypedagogus, kezdjetek terapiat.
Téma zárolva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.164 másodperc