LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Te hogyan vetted észre?

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 4 hónapja #30990

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Szanya: értem. De akkor itt csak közvetett ok az autizmus, ami miatt megszakad a kapcsolat. Ugyanígy megszakadna, ha más városba költözöl, vagy az egyik családnak van gyerek, másiknak nincs. De értem, hogy miért mondtad, hogy nt tesó miatt ezek a kapcsolatok jobban működnek.
Amúgy ha ilyen indok miatt szűnik meg, akkor érthető, mármint magyarázható. Én az olyanra gondoltam, hogy csak amiatt nem akarnak valakivel lenni, mert annak auti a gyereke.
De az tény, hogy nálunk segít a beszélgetésben az itteni barátokkal, hogy egy helyre járnak oviba a gyerekek, vagy majd iskolába, vagy hogy a férjek egy helyen fociznak hobbiból. Van közös témánk, hogy úgy mondjam. De szakadt már meg kapcsolat nagyon régi baráttal, mert egyszerűen már nem volt semmi közös az életünkben.
Na de nagyon messzire mentünk el az eredeti témától, bocs, hogy így elvittem...
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 4 hónapja #30994

• Pacsirta
  • Pacsirta profilkép
Sziasztok!
Hát megjöttünk...P.Cs-nál jártunk.Elég érdekes volt, szinte számonkérő, hogy mit látunk a kisgyereknél...
Be kell feküdnünk októberben, hogy megnézzék a kisfiamat, hogy viselkedik közösségben, a Rutter féle dg algoritmus jelzései alapján, autizmus gyanúval fogják vizsgálni.Azt mondta, hemzsegnek a tünetek...Hiperaktivítással kevert figyelemzavart is emlegetett...
Hirtelen annyi mindent mondtak ott, hogy nagyon sok volt...
Mit szóltok?Előre nézünk, aztán meglátjuk mi lesz! :)
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 4 hónapja #30995

• Pacsirta
  • Pacsirta profilkép
Még annyit, hogy dg-nak nem meghatározott beszéd zavart írt és azt mondta, októberig sehol ne is mondjak mást...
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 4 hónapja #30996

• Pacsirta
  • Pacsirta profilkép
Ajánlott egy autizmusról szóló kézikönyvet, -amit el is hoztam-, meg ajánlották a szülőtréninget.
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 4 hónapja #30997

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Pacsirta, erre a kérdezősködés dologra próbált Labolen felkészíteni. És hogy láttam, hogy befektetnek! Na mindegy. A szülőtréninget vedd igénybe mindenképpen. Könyvből majd kell még több is. De a lényeg, hogy itt állj neki elolvasni a dolgokat és próbálj fejlesztést felhajtani. Akármi lesz a végső dg., fejlesztés kelleni fog és várólista van mindenhol.
És én azért még egy helyen megnézetném. Nem mindegy, hogy hiper vagy auti, esetleg mindkettő.
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 4 hónapja #30998

• Domesz
  • Domesz profilkép
Így van Pacsirta, ezt mond mindenhol! Egyébként első körben mi is ezt a diagnózist kaptuk a vadasban, de nekünk is mondta a dokinő, hogy nagyon gyanús, mondhatni majdnem biztos is volt benne, csak kicsi még, nem akarja ráhúzni.

Az elmondásról annyit, hogy nem fordult el tőlünk senki. Egyszerűen leírták a gyereket, hogy fogyatékos annyi neki, vagy zavarba jönnek tőle, mások akikkel nem vagyunk beszélő viszonyban furcsán méregetik, megnézik, jaj látszik-e rajta, kellemetlen. Engem ez zavar, később pedig ez a fiamnak is hátránya lesz, hogy feltételezésem szerint lekezelik majd. Túlérzékeny is vagyok erre a témára, le is tojhatnám, de sajnos nem így van, nagyon tud fájni egy pillantás, egy félrenézés, vagy egy félmondat. Mondom ő még kicsi, nem igen jött volna rá eddig senki a viselkedéséből, hogy autista. Később biztos feltűnőbb lesz nálunk is a dolog, de ráertem volna akkor ezen gondolkodni.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 10 éve 4 hónapja #30999

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Pacsirta:
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 4 hónapja #31000

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Champ: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Pacsirta: Egyetértek, ezt a fél diagnózist senkinek ne mondd el, ez úgysem jelent semmit. És amíg meglesz az októberi egy hetes, vagy korábban máshol egyéb vizsgálat, addig is olvasgass, és keress fejlesztőhelyet! Nem érdemes várni, hogy majd az oviban, majd az állam javasol valamit, majd a nevtan... Sajnos ebben mindent neked kell majd kijárni. Esetleg a nevtan tud majd tornát biztosítani, bár ez nevtantól függ, a mienk amint meghallotta a diagnózist, közölte, hogy semmit sem adhat a gyereknek.
A szülőtréninget mindenképpen vedd igénybe, de azért arra is kell egy felkészült lelkivilág. ;)
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 4 hónapja #31002

• Domesz
  • Domesz profilkép
Októberig még sok idő van, addig úgymond kitanulod az autizmust, es valoszínű már orvosi vizsgálat nélkül is tudni fogod, hogy mi az ábra a fiadnál. Én legalabbis egy idő elteltével, már biztos voltam benne, hiaba is kezdtük úgy a korai fejlesztést szeptemberben, hogy a gyógypedünk a 2. órán kijelentette, hogy szerinte a gyerek nem is autista. Én tudtam, hogy akkor csak jó passzban volt, pár hét múlva viszont már nagyon is rosszban.
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 4 hónapja #31003

• Pacsirta
  • Pacsirta profilkép
Nálunk is a bölcsi jelzett.Bár úgy gondolom, mivel nem köteleztek semmire és a fiúnkat mi vittük magunktól vizsgálatra, nem mondok nekik sem többet őszig.
A nagyik hitetlenkednek továbbra is, bár mondják bármi lesz, mindent pozitívan nézünk.Nálunk a párom is nehezen fogadja el a dolgokat, lehet hogy ezért is ajánlotta CS a befekvést!De nem baj, nézze meg több szakember is...
Szinte csak én látom másképp....Amúgy segítő szakmában dolgozom, /szoc.ped/ lehet, hogy ezért is , bár nehéz akkor is elhinni, hogy pont az én fiam....jön az önvád, mit csináltam rosszul....pedig ez nem nevelésen múlik....
Pár hete csinálja a kisfiam ha nem úgy van valami ahogy szeretné, akkor torkaszakadtából kiabál...mintha nem értené, amit kérek...elég rossz érzés, amikor ez a város közepén történik éppen...
Nagyon jó ez a fórum, itt kiírhatom magamból a dolgokat!
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 4 hónapja #31004

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Szerintem Szanya úgy gondolta a "nézze meg más is fiad" dolgot, hogy más helyen: Autizmus Alapítvány, SOTE, Bethesda, stb.
Nem mindenki maradéktalanul elégedett egyik vagy másik diagnosztizáló hellyel.
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 4 hónapja #31005

• Pacsirta
  • Pacsirta profilkép
értem, hogy gondolta :)
bár most így is csak gondolkodunk mi lesz ha fel kell Pestre járni, mert vidéken lakunk...stb. át kell mindent értékelni...
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 4 hónapja #31006

• zorka
  • zorka profilkép
  • Nem elérhető
Szia Pacsirta!
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez. Ugyanigy juliusban volt az elso ambulans vizsgalat (mi egy fiatal doktornonel voltunk), es aztan oktoberben mentunk az egyhetes kivizsgalasra. A lanyom akkor pont negy eves volt. Delelottonkent bent kellett volna hagyni ot, de ebbe aztan nem mentunk bele. Megbeszeltem a doktornovel, es vegul egy ADOS teszt es egy egy oras, gyogypedagogus altal elvegzett vizsgalat utan kaptuk meg az autizmus spektrum zavar diagnozist (Aspergerrol szo sem volt, pedig ertelmes, jol beszelo gyerek). En akkor nagyon elkeseredtem, nehez honapok kovetkeztek. De most mar egeszen maskent latom a helyzetet! A lanyom ugyes, jol kommunikal, az oviban nincs vele kulonosebb problema (ami van, az inkabb a "hiperaktivitasbol", mozgekonysagbol adodik). Semmilyen extra segitseget nem kap egyebkent az oviban. Fejlesztesekre nem jarunk (eleinte azert nem, mert itt nem volt hova, de most, hogy nincsenek napi gondok vele, es latom, mennyit fejlodik, ugyesedik mindenben, mar nem idegeskedem ezen).
Ezeket csak azert irtam, hogy kicsit lelket ontsek beled, ne keseredj el, barmit is mondanak majd. Meg nagyon kicsi a fiad, es rengeteget fog fejlodni. Ahogy Domesz is irta, nem tudhatod, mit hoz a jovo, meg ha siman meg is kapjatok az autizmus diagnozist (ahogy mi is), lehet, hogy csak "kicsit furcsa" kis kulonc lesz a fiad, vagy akar meg annyit sem lehet latni majd rajta. Ez is elofordulhat:)
Amit most tehetsz, es tenned is kell, hogy olvass, tajekozodj, menj el szulotreningre stb, ismerd meg minel jobban az autizmust. Ha Te megerted a fiad, es ra tudsz hangolodni, es erzed, mire van szuksege, miben szorul segitsegre, nagyon sokat fejleszthetsz rajta Te is:)
Lányom 10 éves, fiam 8 éves
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 4 hónapja #31024

• Pacsirta
  • Pacsirta profilkép
Kedves Zorka, köszönöm, nagyon jól estek és mindenkinek köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszolt!
Igyekszem olvasgatni, eddig is megtettem, de azt hiszem, nagyon sokmindent kell még tanulni.
Néha borzasztó, hogy úgy érzem, nem tudom kezelni a saját fiam.Ma kellett visszavinnem a háziorvoshoz, hétfőn mehetünk már bölcsibe.Mi következtünk már és egyszerűen nem tudtam megértetni vele, hogy most nem egyen pogácsát, mert nem nézi meg a torkát a doktor néni.Mostanában tiltásra üvölt.A jelenlévők mondták, biztosan fáradt ugye?Mire én fáradt, mit mondtam volna... :dry:
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 4 hónapja #31026

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Csak egy gyors tanács erre, hátha esetleg legközelebb beválik:
Ne azt mondd, hogy mit ne csináljon és miért ne. Inkább azt, hogy mit és mikor. Most eltesszük a pogit, nyelj le még egy utolsó falatot. Megeszed a maradékot, ha kijövünk az ajtón.
Rövid mondat, nem kell magyarázat, mert úgysem érti még. Mindent konkretizálni, eseményhez kötni, mert az idő megfoghatatlan, könnyebb, ha valamihez kötöd. Meg kell szokni ezt a fajta beszédstílust az elején, mert ezt tudja követni. Eleinte én egyszavas mondatokban kommunikáltam, ha valamit nagyon akartam. Cipő. Játszótér. És akkor értette mit akarok. :D (persze napirenddel még könnyebb, de hát nem mindig voltunk mi sem felkészülve mindenre. ;)) Persze beszéltem vele normálisan is, de sokszor tényleg csak a nagyon egyszerű mondatokat értette az elején. Sokszor le is állított, mert sokat beszéltem neki.
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 4 hónapja #31027

• Pacsirta
  • Pacsirta profilkép
Labolen, sok igazság van abban amit írtál !köszönöm!
A kisfiam maga is egy-egy szóval jelzi az igényeit: cumika, párna. így kéri el.
málna, azaz inni akar.leves-enni kér.néha mondja ezt szeretném, azt szeretném és mutatja a kívánt tárgyat. :)
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 4 hónapja #31028

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
pacsirta: igen, még elég kicsi a fiad, ha most bölcsis. Majd idővel javul a beszéde, de taníthatod panelekre. Ha mondja, hogy málna, mondd, hogy kérek inni, ő meg majd ismétli. Abban a formában tanítsd, ahogy neki kell kimondania, mert a rossz ragozás szinte minden asd-s gyereknél fennáll. Vagyis azt mondja ha kér inni, hogy kérsz inni, mert mindig ezt hallja. :) Az én fiam tipikus mondatai voltak ezek, három éves kora után kezdett jobban ragozni.
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 4 hónapja #31029

• Pacsirta
  • Pacsirta profilkép
pont ezt próbáljuk most igen labolen. :)
mert pl segítséget sem nagyon kér ha játéknál pl nem boldogul.ha ledől pl a tornya, akkor azt mondja, anya összeszedi.nem kéri hogy anya segíts összeszedni.most mondom neki mit kéne mondani.igyekszünk ezt minden helyzetben mondogatni neki. :)
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 4 hónapja #31030

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Nagyon ügyesek vagytok. :) Mi is innen indultunk, már le sem tudom lőni a gyereket, annyit dumál. :D
Téma zárolva.

Válasz: Te hogyan vetted észre? 10 éve 4 hónapja #31031

• Domesz
  • Domesz profilkép
Szia Zorka! Örülök a jó híreknek Emeséről! A fiaddal mi a helyzet?
Téma zárolva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.095 másodperc