Sanna:
Az én fiacskám is bölcsődés volt, 2 éves és 4 hónaposan kezdte. Szerencsére nekünk ilyen gondjaink nem voltak, mert ő beszélt, evett-ivott egyedül. A gondozónők közül az egyiket gyorsan elfogadta, inkább csak akkor sírt reggelente, ha a másik volt délelőttös, de idővel őt is megszerette.
Így saját tapasztalatból nem tudok írni, én is csak ötletelhetek.

Az evés-ivással kapcsolatban eszembe jutott, hogy az egyik szülőképzésen ajánlották az egyik anyukának, akinek nem evett-ivott önállóan a gyereke, hogy tegyen egy tükröt az asztalra a gyerek elé, hogy láthassa magát, ahogy eszik, az egész folyamatot egyben, persze eleinte segíteni kell a mozdulatot is. A következő alkalommal az anyuka arról számolt be, hogy kipróbálták a tükrös módszert, és sikerült nekik, már egyedül próbálkozik a gyerek az evéssel. Esetleg ezt is megpróbálhatnátok.
A másik, ami még eszembe jutott, hogy esetleg egyszerű vizuális eszközökkel is lehetne segíteni. Nem tudom, hogy a kisfiad szeret-e képeskönyveket nézni, és felismeri, érti-e a képeket.
Ha igen, és persze csakis abban az esetben készíthetnél egy kis képes/fényképes összeállítást, hogy otthon (ház, konyha/étkező fényképe) anya/apa adja neki az ételt-italt (ezt is fényképekkel), a bölcsiben (bölcsi fényképe stb.) pedig a gondozónők, a mamáéknál pedig a nagyszülők is, és mellette ott lenne a gyerek, amint eszik/iszik, mindent képekkel, fényképekkel. Lehetne ezek mellé tenni mosolygós anyukát, apukát. Ez arra lenne jó, hogy a gyerek jobban értse, hogy mit várnak tőle és jobban elfogadja a dolgokat.
Mi csak 3 év 3/4 évesen kaptunk diagnózist, így csak akkor kezdtük el használni a vizuális eszközöket, nem annyira tudom, hogy egy ilyen kisgyereknél mennyire működne. Viszont arra emlékszem, hogy a kisfiam ebben a korban nagyon szerette a képes könyveket, és anélkül, hogy bármit tudtam volna az autizmusról és vizuális eszközökről készítettem neki saját kis könyvet, mert nagyon szeretett saját magáról is és a számára fontos dolgokról fényképeket nézegetni. Így egy mini "Én-könyvet" is készítettem neki saját magáról, a családról, a játszótérről és egy külön kis albumot a közlekedési eszközökről, épületekről (amik neki fontosak voltak). Amúgy ezeket az albumokat a bölcsődébe is hordta, mert nagyon szerette nézegetni, és valószínűleg biztonságérzetet is adott neki. Ilyesmi is lehet kapcsolódási pont a gondozókkal esetleg.