Kedves Liliana!
Kérdésed nem igazán ahhoz a tárgykörhöz tartozik, ami nekem lett kiosztva (hozzám általában a testvéri viszonnyal kapcsolatos kérdésekkel szoktak fordulni), de örülök, hogy írtál, látszik, hogy szíveden viseled a barátod sorsát és megpróbálok a legjobb tudásom szerint válaszolni.
A válaszom sajnos ennyi: nem tudom. Lehet, hogy autista. Nem biztos. Az is lehet, hogy csak ilyen a személyisége. Ugyan az említett megfigyeléseid árulkodóak lehetnek, ám ez egyáltalán nem garancia arra, hogy barátod autista lenne. Az autizmus megállapításához nagyon komoly szakmai kompetencia szükséges, melynek én nem vagyok birtokában. Egy tévhitet azonban szeretnék eloszlatni: nem minden autista zárkózott. Vannak kifejezetten nyitott, szociális interakciókra törekvő autisták is. Ez a "tünet" tehát nem mérvadó. A többi is csupán gyanúra adhat okot. Igen, így a leveled olvasatából elképzelhető, hogy barátodnak vannak autisztikus tünetei, de szeretném hangsúlyozni, hogy ennek megállapításához szakember szükségeltetik!
Azt hiszem tulajdonképpen nem is az a fontos, hogy autista-e, vagy sem. Egy adott ember képességein túli elvárások akkor is szükségtelenek, ha az illető nem autista. És akkor is el tud jönni az áhított megértés, ha az a személy történetesen autista. A leveledből azt olvasom ki, hogy fontos számodra a barátod, jót akarsz neki. Hidd el, jól csinálod! Minden más pedig csak egy kis józan ítélőképességen múlik. Úgy gondolom, ezzel nem lesz problémád.
Remélem tudtam segíteni!
Üdv,
Krisztián