LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Beszélgessünk a mindennapokról, sikerekről, problémákról, hírekről, programokról.
  • Oldal:
  • 1
  • 2

Téma: Autizmussal élők egészséges testvérei

Válasz: Autizmussal élők egészséges testvérei 12 éve 1 hónapja #16665

• Krisztián
  • Krisztián profilkép
Kedves Liliana!

Kérdésed nem igazán ahhoz a tárgykörhöz tartozik, ami nekem lett kiosztva (hozzám általában a testvéri viszonnyal kapcsolatos kérdésekkel szoktak fordulni), de örülök, hogy írtál, látszik, hogy szíveden viseled a barátod sorsát és megpróbálok a legjobb tudásom szerint válaszolni.

A válaszom sajnos ennyi: nem tudom. Lehet, hogy autista. Nem biztos. Az is lehet, hogy csak ilyen a személyisége. Ugyan az említett megfigyeléseid árulkodóak lehetnek, ám ez egyáltalán nem garancia arra, hogy barátod autista lenne. Az autizmus megállapításához nagyon komoly szakmai kompetencia szükséges, melynek én nem vagyok birtokában. Egy tévhitet azonban szeretnék eloszlatni: nem minden autista zárkózott. Vannak kifejezetten nyitott, szociális interakciókra törekvő autisták is. Ez a "tünet" tehát nem mérvadó. A többi is csupán gyanúra adhat okot. Igen, így a leveled olvasatából elképzelhető, hogy barátodnak vannak autisztikus tünetei, de szeretném hangsúlyozni, hogy ennek megállapításához szakember szükségeltetik!

Azt hiszem tulajdonképpen nem is az a fontos, hogy autista-e, vagy sem. Egy adott ember képességein túli elvárások akkor is szükségtelenek, ha az illető nem autista. És akkor is el tud jönni az áhított megértés, ha az a személy történetesen autista. A leveledből azt olvasom ki, hogy fontos számodra a barátod, jót akarsz neki. Hidd el, jól csinálod! Minden más pedig csak egy kis józan ítélőképességen múlik. Úgy gondolom, ezzel nem lesz problémád.

Remélem tudtam segíteni!

Üdv,
Krisztián
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmussal élők egészséges testvérei 12 éve 1 hónapja #16671

• Liliana
  • Liliana profilkép
Nagyon szépen köszönöm a válaszod!! :)

Válasz: Autizmussal élők egészséges testvérei 9 éve 9 hónapja #37723

• Zsuzsi
  • Zsuzsi profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy az email cím, melyet megadtál Krisztián (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), élő-e még?

Két gyermekem van, a lánykám 13 éves, ő az érintett, a fiam 9 múlt.
Köszönöm. :)

Zsuzsi

Válasz: Autizmussal élők egészséges testvérei 9 éve 9 hónapja #37726

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Zsuzsi: Krisztián sajnos régen nem járt felénk, de van a blogjának facebook oldala, talán ott hamarabb kapcsolatba tudsz vele lépni.
www.facebook.com/felsofokon.hu?fref=nf

Válasz: Autizmussal élők egészséges testvérei 9 éve 9 hónapja #37727

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Bocs, félrenéztem.
ez nem az mégsem. :(

Válasz: Autizmussal élők egészséges testvérei 9 éve 9 hónapja #37728

• Zsuzsi
  • Zsuzsi profilkép
  • Nem elérhető
Köszönöm a választ!

Én olyan lehetőséget keresek, amelyik autizmussal élő gyerekek testvéreinek szólna. Olyan helyet, ahol segítenek nekik megbeszélni /kijátszani az ő nehézségeiket, melyeket nap, mint nap megélnek.

Esetleg tudtok valamit?

Válasz: Autizmussal élők egészséges testvérei 9 éve 9 hónapja #37729

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Én konkrétan ilyen csoportot nem ismerek, de azt javasolnám, hogy hívd fel az Egy másik út alapítványt, mert mintha nekik lett volna ilyen programjuk, de lehet, rosszul rémlik.
A másik javaslatom a Cseperedő alapítvány, nekik van most egy új kiadványuk, munkafüzettel, ami kifejezetten testvéreknek szól. csoportról is lehet érdeklődni, nem tudom, van-e ilyen náluk.
A Mozaiknál meg volt tesó tréning, ami szülőknek szólt, hogy hogyan segíthetünk az autik tesóinak szülőként. Nem tudom, indítanak-e mostanában ilyet.

Szóval nem vagyok nagy segítség, de én ezeket járnám végig ilyen kérdésben. :)

Válasz: Autizmussal élők egészséges testvérei 9 éve 9 hónapja #37730

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Igen, van egy ötletem. Vígh Kata gyógypedagógus foglalkozik ilyesmivel is. Ha kell a kapcsolat hozzá, akkor megírom privát üzenetben.

Válasz: Autizmussal élők egészséges testvérei 9 éve 9 hónapja #37731

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Szuper, akkor már van konkrét segítség is. :)

Válasz: Autizmussal élők egészséges testvérei 9 éve 9 hónapja #37732

• Zsuzsi
  • Zsuzsi profilkép
  • Nem elérhető
Hú, de szuperek vagytok. :)

Vígh Katáról nem is tudtam, hogy tesókkal is foglalkozik - nála is érdeklődtem már, de nem tesó, hanem a lányom ügyében.
De hamarabb fogadott minket az Egy másik út - így most kezdjük, és rá is fogok kérdezni, hogy mi van náluk :)

Esetleg személyes tapasztalat?
  • Oldal:
  • 1
  • 2
Oldalmegjelenítési idő: 0.137 másodperc