LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Beszélgessünk a mindennapokról, sikerekről, problémákról, hírekről, programokról.
  • Oldal:
  • 1
  • 2

Téma: Önállóság

Önállóság 11 éve 6 hónapja #21858

• daisy
  • daisy profilkép
Kérlek segítsetek!

Kisfiam 4 éves auti (friss diagnózis) most kezdi az óvodát (integrált) és teljesen kétségbe vagyok esve, hogy hogyan fogja megállni a helyét, és az óvónők hogyan fogják viselni evés és öltözködés terén mutatott szinte teljes önállótlanságát. Egyszerűen tanácstalan vagyok, semmilyen módszerrel nem sikerül rávennem az önálló evésre. Pedig enni tudna egyedül, mert jobb napokon és ha a kaja a fogára való, meg tudja fogni azt a kanalat vagy kenyeret, de ez ritka mint a fehér holló. Legtöbbször, ha nem etetem, inkább nem eszik.
Az öltözködés pedig szintén rémálom: cipőlevétel már úgy-ahogy megy, de hisztivel, nadráglevétel dettó...... és ennyi :( A legegyszerűbb papucsba sem tudja bedugni a lábát, a szandit, bőszárú, gumis gyatyát sem tud felvenni, szinte oda sem figyel és csak hisztizik.
A póló, pulcsi le ill. felvétel pedig csak álom számomra.
Kérlek segítsetek és írjátok meg a tapasztalataitokat, hogy nálatok mi használt vagy nem használt.
Előre is hálás köszönetem.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Önállóság 11 éve 6 hónapja #21864

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Az öltözés részletkérdés, majd öltöztetik. Ebből nem lesz gond. Viszont az evés az probléma. Épp a másik topicba leírtam, hogy kell csinálni, de ezt már korábban el kellett volna kezdeni, már rövid az idő. Azért kezdd el és mondd el bent is. Meg fogják etetni egyébként, de nem fog nekik tetszeni, az biztos. Bemásolom ide,amit a másikba írtam:

Etetés: nálunk kb. 3 éves koráig kellett. Nagyon sokat dobott ezen a közösség. Mikor látta a többi gyereket enni, az motiválta. Egyébként otthoni körülmények közt úgy tudod ezt felgyorsítani, hogy nem szemből eteted, hanem hátulról, ő fogja az evőeszközt, Te az ő kezét. Mindig próbálgasd visszább vonni a segítséget, eleinte próbáld följebb fogni (nem a kezét fogod, hanem a csuklóját, aztán a karját, végül már csak a könyökét érinted meg) és optimális, ha eközben valaki vele szemben eszik.

A facebook oldalunkra kiposztoltam mostanában pár olyan cikkünket, ami ebből a szempontból érdekes lehet, azokat majd olvasd el.

Válasz: Önállóság 11 éve 6 hónapja #21867

• daisy
  • daisy profilkép
Köszi a jó tanácsot bár, nem tudom ez nálunk mennyire használ, mert Ő inkább nem akar mintsem nem tud önállóan enni, vagy jobb napokon mikor megfogja a kanalat akkor is külön szólni kell neki minden egyes kanálnál, hogy fogd meg a kanalat és egyél, mert magától nem eszi a következő falatot, csak felszólításra. Jaaa..... és egy falat kaja rágása és lenyelése néha egy örökkévalóság. Nálunk ezért egy étkezés akár 1 órára is nyúlik és ennyi idő alatt alig evett valamit, de tovább ugye már nem lehet húzni. Ezek után képzeld el a napunkat..... nem beszélve arról, ha időre kell menni valahová.

Válasz: Önállóság 11 éve 6 hónapja #21868

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
A Tied legalább rág... Mi eddig még nem jutottunk. Naponta kétszer turmixolás és szűrés. Valamint 10 db Hipp desszert naponta, amíg tudjuk fizetni. (Mást nem eszik meg.)

Ez, amit leírtam pont erre jó, hogy automatizálódjon a folyamat. Hidd el, ez működik. Nálunk is pont ez volt. Evéssel, öltözéssel, meg úgy általában mindennel, ami uncsi szerinte és meg lehet csináltatni mással.
Az, hogy rászólsz, egy nagyon erős segítség, az, ha hátulról fizikailag segíted, sokkal kisebb segítség és könnyebben elhalványítható. Tudom, macerás, de ezzel gyorsan működni fog a dolog, míg ha folyton rászólsz, az még elhúzható jó sokáig. Autizmusban sajnos mindenre plusz energiákat kell invesztálnunk.

Válasz: Önállóság 11 éve 6 hónapja #21871

• daisy
  • daisy profilkép
Köszi, megpróbálom, minden tanács és tapasztalat jól jön. Mindent örömmel fogadok, mert úgy érzem ezen a ponton megrekedtünk.

Válasz: Önállóság 11 éve 6 hónapja #21872

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Hát igen, azért ehhez már tényleg nagy. Ezzel menni fog, de következetesen kell csinálni (hetekig), különben semmi értelme. Egyébként én képtelen vagyok hetekig következetes lenni, jó lassan is haladunk mindennel... :unsure:
Az öltözésen viszont szerintem ne stresszelj, az én fiamat még tavaly is végig öltöztették (5 évesen) és ahogy elnéztem, sok másik (NT) fiút is öltöztetni kellett még (igaz, ők 1 évvel fiatalabbak). Most már megy neki, de persze motiválatlan. Most majd kirakok neki folyamatábrát, hátha használ. Ha meg nem, akkor legalább megpróbáltam...
Mázli, hogy el tudtam neki intézni az asszisztenst, nagyon meg lennénk lőve nélküle.

Válasz: Önállóság 11 éve 6 hónapja #21875

• daisy
  • daisy profilkép
Tudod öltözés ügyben pedig az a cél, hogy önállóan öltözzön és ne öltöztessék. Egyébként én sem vagyok elég kitartó....... Büdös kölke :-) őrült hisztijével sokszor keményebb mint én. Sokszor a béke és nyugalom kedvéért inkább ráhagyok dolgokat. Ez van..... ez az én bűnöm és gyarlóságom.....

Válasz: Önállóság 11 éve 6 hónapja #21877

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Még lehet, hogy nem elég jó hozzá a motoros fejlettsége.
Nálunk az már rendben van, de képtelen vagyok rávenni, hogy felöltözzön minden alkalommal. Általában felöltözik, de nem mindig. Pedig most már nagyon rámentem erre és nem megy.
"Büdös kölke." Na, hát nálunk is pontosan erről van szó. :laugh:

Válasz: Önállóság 11 éve 6 hónapja #21878

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Öltözés: Nekünk segített, ha videón látott valami hasonlót. Mi ezt néztük egy időben:

Elmo és az öltözés. Van benne olyan rész, ahol gyereke mutatják, mit, hogyan kell felvenni. Persze van benne bohóckodás is, egy ideig az enyémek is pingvinre vették a nadrágot, de legalább vették. :D
Én folyamatábrával és motivációval tanítottam anno az öltözést. Megvolt, hogy mit mi után kell felvenni, ha kész volt, kapott jutit. Egy idő után csak az volt, hogy ha 3 perc aklatt felöltözött, akkor kapott jutit. Most meg nem foglalkozok vele, nyáron felöltözik magától, igaz noszogatni kell. Oviban magától tudott átöltözni, közben itthon meg én öltöztettem, mert itthon így kényelmesebb volt neki. ;)

Válasz: Önállóság 11 éve 6 hónapja #21880

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Labolen, képzeld, úgy tűnik, hogy eljutottunk a jutizható szintig! Reggel pörgette valami kisautó kerekét. Elvettem és közöltem, hogy akkor kapja vissza, ha felvette a nadrágját. Éééés felvette! Aztán később a cipőt is ugyanígy! Emma már 3 éves kora óta próbálja jutizni, végre eljutottunk idáig is! Csupán 3 év kellett hozzá... (Meg, hogy átcsapjon totál önfejűbe. Ez utóbbinak nem örülök.)

Válasz: Önállóság 11 éve 6 hónapja #21881

• daisy
  • daisy profilkép
Ez jó! Ezt letöltöm, mert egyébként is szereti az ilyen jellegű meséket. Talán segít. Nálunk a motiváció is gond, de majd csak kitalálok valamit. A folyamatábrákat le lehet tölteni valahonnan? (még igen csak friss vagyok itt)

Válasz: Önállóság 11 éve 6 hónapja #21882

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
A BoardmakerShare-en (ill. újabban Achieve, majd javítjuk) egy pár dolog fönt van. Jobbra van a fül a leírásra vezető linkkel.

Válasz: Önállóság 11 éve 6 hónapja #21883

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Most megyek sütit sütni a gyerekekkel, este megint visszanézek és írok még a motivációról, folyamatábrákról.

Válasz: Önállóság 11 éve 6 hónapja #21884

• daisy
  • daisy profilkép
Köszi nektek, én is megyek a gyerkőcért a bölcsibe. Majd flyt. köv.

Válasz: Önállóság 11 éve 6 hónapja #21899

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Daisy: az énfiam, most nyolc éves, 3 éves koráig csak turmixolva, etetve evett. Ekkor a hugi is közel 1 éves lett, egyszerűen nem bírtam két gyerek egyszerre etetni. Abbahagytam kb. 1 hét és simán evett egyedül, bár a darabos ételekkel még pár hétig küszködött, pedig jól rágott.
Öltözködés: türelem, türelem, türelem. :) A fiam a mai napi nem tudja egyedül levenni a pólóját, mert képtelen úgy koordinálni a karjainak mozgását, hogy közben a póló lekerüljön róla. Cipő, egyebek megy, de ahogy Szanya is írta, iszonyúan alul motivált. Kb. fél éve jobb a helyzet, mert ha nem készül el időre, azt hiszi, hogy valahol otthagyjuk. Felöltözik, csak győzzük kivárni. Az esze, és így a szája is valahol máshol jár, mostanában Lengyelországban :) , és amíg beszél vagy a válaszunkra vár, addig nem megy az öltözködés, vetkőzés. Muszály megtalálni, hogy mivel motiválható, mert így hihetetlen dolgokat képesek megtenni, sokszor olyat is, amire azt hinnéd, hogy nem is tudja.
Ja, és még egyszer: türelem és kitartás! :)

Válasz: Önállóság 11 éve 6 hónapja #21905

• frog
  • frog profilkép
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Önállóság 11 éve 6 hónapja #21911

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Szia Daisy,
hát igen, sajnos ez a motiváció-dolog kulcsfontosságú nálunk is.
Most nyáron bevett szokás lett, hogy beállítom az időzítőt a reggeli öltözéshez, és felveszi azt a három db ruhát, ami nyárra kell. De mi lesz ősszel és télen?
Megmondom őszintén, az oviban én öltöztetem át reggel és délben is. Elhatároztam, hogy most majd neki kell egyedül ezt intéznie. Ha nem leszek ott, és mondjuk mennek ki az udvarra, valszeg segíteni fogják, nem lesz türelmük kivárni. Eddig több nagyobb gyerek is volt a csoportjában, most jön sok kicsi. Az óvó nénik és dadusok mellett a nagyobbak is öltöztették, vegyesen. Most mondom neki itthon, hogy már az ovira gyakorol, nem lesz ki segítse, mert sok lesz a kis 3 éves társa. Mindig mondja, hogy majd az óvó néni segít :unsure: . Itthon mindig van kis juti (gumicukor) öltözés után, villámgyorsan kész van, és kéri, de ott ez nem lesz, félek, inkább elábrándozik a padon, nem fog önállóan felöltözni.
Ahogy Szanya írta, én is úgy gondolom, hogy ez nem lesz olyan oltári nagy gond talán az óvónők számára, sok gyerek elvárja NT létére is a segítséget. Nálunk végül is éppencsak említésre került, hogy rákérdeztek, öltözik-e egyedül, sajna voltak nagyobb gondok, viselkedésproblémák, amik mellett ez a probléma eltörpült (ne értsd félre, nem akarom kicsinyíteni a jelentőségét, persze hogy jó lenne ezt is megoldani).

Válasz: Önállóság 11 éve 6 hónapja #21915

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Frog: az én fiam kedvence is a cékla volt! :) Tegnap is beszéltünk róla a nővéremmel, hogy senkit sem láttunk még így céklát enni! :laugh:

Válasz: Önállóság 10 éve 11 hónapja #28205

• schedaszilvi
  • schedaszilvi profilkép
Szia!

Az evéssel nálunk ugyanez a helyzet. Már másfél éve ovis, akkor még hajlandó volt enni, amikor bekerült oviba. Most, egy fél éve úgy kell etetni otthon is és az oviban is. Dettó ugyanúgy, mint nálatok, kitalál mindent, hogy etessem meg. Most az új trükk, hogy "szurkolok" neki. Azt mondom: kanál, betesz, lenyel, és erre hajlandó enni, akár gyorsan is, és sokat is tesz a kanálra. Ez eddig nem volt, a levest szinte cseppenként ette, és ő is kiköp mindent, és öklendezik, csak kis falatokat tud enni. A húst legtöbbször kiköpi. De ezzel a szurkolós módszerrel eszik egyedül, de erre sem akarom rászoktatni, mert ki tudja meddig kell még így "etetni". Az oviban puszta kézzel nem fog meg semmi, a kanalat sem, úgy etetik, és szint minden nap az a visszajelzés, hogy örülnek, ha pár falatot belediktálnak. És ő is egy órát eszik...Én is el vagyok keseredve, mert 13 kg 4 és fél évesen...

Válasz: Önállóság 9 éve 10 hónapja #37495

• Gyermán Péterné
  • Gyermán Péterné profilkép
Az én lányom 28.éves.Mindent fordítva vesz fel.Ez legyen ruha, cipő,Fehérnemű.
Állandóan széttépi a zokniját.Nézi a tv-t és szépen lebontja a lábáról.Ha valami nem ott van ahol szokott lenni,akkor addig nem nyugszik amíg az helyre nem kerül.
  • Oldal:
  • 1
  • 2
Oldalmegjelenítési idő: 0.154 másodperc