LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Fejlesztés

Téma: Képcserés kommunikáció

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 9 hónapja #20756

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Én már összepakoltam du.-ra pár cuccot, viszem a NINCS kártyát!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 9 hónapja #21127

• zseba
  • zseba profilkép
Sziasztok!
Létezik olyan kártya hogy "szeretnék"?
Mert van amire nem jó a kérek és jobb lenne a szeretnék (sétálni, tv-zni stb.)
Köszönöm!

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 9 hónapja #21128

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Zseba: én nem tudok róla, hogy lenne szeretnék kártya. Mi a kérek-et használtuk mindenre, a cselekvésekre is. Rakott ki vele olyan mondatot, hogy kérek + mami + telefon. Megértettük, hogy hívjuk fel mamit, de ilyenkor mindig kimondtuk a nyelvtanilag helyes mondatokat.
Te is csinálhatsz ilyen kártyát, ha van valami ötleted, hogy milyen kép jelentené azt, hogy "szeretnék".

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 9 hónapja #21152

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
MI nem használunk PEcset, de a másik topicban felmerült kérdést itt is felteszem: A pecses kommunikációhoz két mappa kell? Egy a szülőnek, egy a gyereknek? Eggyel ő kér, a másikkal én jelzem felé a kéréseimet? Azért kérdezem, mert eddig nekem ez nem volt világos. Kicsit mindig úgy képzeltem, hogy a gyerek kiteszi a csíkot, én felolvasom és válaszolok rá, vagy megteszem, amit kér. De mi van, ha én kérek felé? Akkor csak szóban mondom, vagy akkor kell a saját mappa, és kiteszem a kérésemet: (másik topicból véve a példát), pakolj el. Vagy ezt csak szóban mondom?
Nem használjuk, nem is tanultuk, de érdekel a téma.

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 9 hónapja #21155

Nem muszáj, főleg eleinte nem kell 2 mappa, de ha akarunk képekkel kommunikálni a gyerek felé a napirenden kívül is, akkor igen, a szülő jobb, ha külön mappát használ, nem a gyerekét.

De az egy mappás használat sem egészen így van, mert jobb, ha eleinte van hátsó segítő. Ő a gyerek mögött áll, és mikor a gyerek átadja a csíkot, akkor helyette kimondja, ami a csíkon van. Ha nincs hátsó prompt, akkor felolvashatja a szülő is, aki kapta a csíkot, csak akkor nem annyira egyértelmű a gyereknek, hogy azt neki kellene kimondania. A szerepek leosztása így nem annyira könnyen érthető és világos neki.

Spec. a pakolás tipikusan olyan, ami napirendes dolog, de ha valami mást akarunk a gyerekkel megbeszélni, pl. kérdezni akarunk tőle (pl. "Milyen állatot láttál az állatkertben?"), akkor azt kirakhatjuk PECS-el. Ez esetben a saját PECS könyvünket használjuk, nem a gyerekét.

Ha esetleg szakember is válaszolna Labolennek, az jó lenne... Mivel én nem vagyok szakember... Ugye...

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 9 hónapja #21157

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Szanya: Köszi, kezdek már tisztábban látni. :)

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 9 hónapja #21169

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Szerintem csak akkor kell a szülőnek, fejlesztőnek saját PECS készlet, ha az érintettnek annyira nem jó a beszédértése, hogy csak képekben érti meg mondjuk a kérdéseket. Ebben a társaságban nem is tudok senkiről, akinél ez a helyzet fennállna.

Szanya: ti használtatok gyerek háta mögött álló segítőt? Mi csak a betanulás alatt a Vadasban. Én mindig kimondtam Z. helyett az általa csíkra tett mondatokat. Szerintem otthon ez a két ember segít egy gyereknek dolog nehezen kivitelezhető, még ott is, ahol csak egy gyerek van.

Labolen: ha ennyire érdekel a PECS a gyakorlatban, akkor Z.-nal legközelebb tartunk egy bemutatót! :laugh: Asszem megvan a betanulásról készített videó, majd megnézem fel tudom-e tenni DB-ba.

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 9 hónapja #21170

Champ, azért nálunk időnként jól jönne. De túl macerás, ezért inkább szétbontom a mondandómat, megfogalmazom más verzióban is, elmondom még egyszer, mutogatok...

Igen, ha épp itthon volt Apa, akkor igyekeztünk hátsó segítővel csinálni. De folyamatosan nem tudtuk persze.

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 9 hónapja #21171

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Champ: Örülnék, ha megnézhetném a videót. :)

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 9 hónapja #21172

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Labolen: feltettem a videókat. Nem túl sok, kevesebb, mint amire emlékeztem. Kép sokkal több van, ha gondolod, akkor azokat is felteszem.

Szanya: hát, a mi botrányos beszédértésünknek is sokat segítene, ha én is pakolgatnám a kártyákat. Annyira viszont már működik, hogy lebutítom a mondandómat, amennyire csak lehetséges. Meg a youtube! Tök ismeretlen dolgokat (barázdazárás) ott mutatok meg neki. Mondjuk szerintem ez egy nt.-nek is jól jöhet, legalábbis a lányomnál is bejön az ilyen jellegű felkészítés. G. azóta nem akar tetoválást, amióta mutattam neki, hogy tűvel csinálják! :laugh:

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 9 hónapja #21173

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Labolen: feltettem a képeket is. Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 9 hónapja #21174

Champ, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 9 hónapja #21175

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Champ: Köszi, a képeket sikerült megnéznem, de a videót nekem nem játssza le, csak a hangot. A gumicukrot hallottam. ;) Valami videólejátszót kéne leszednem a netről, de ahhoz meg nem nagyon értek. :huh:

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 9 hónapja #21176

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Igen, szép kiejtéssel beszélt, de annyi halandzsa volt mellette, hogy nem is értettem, most, hogy visszanéztem. :) Különben fel sem fogom ésszel, hogy ha óránként két három értelmes szót mondott a 30 szavas szókincséből, akkor hogy tudta olyan szépen mondani, hogy gumicukor! :woohoo: Mondjuk azért echolált ám ő is elég rendesen, nagyjából ebben a korban hagyta el.

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 9 hónapja #21178

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Labolen: töltsd le a VLC media playert, az mindent lejátszik és ingyenes.

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 9 hónapja #21183

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Champ, köszi! Így már megy. :)

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 9 hónapja #21184

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 9 hónapja #21185

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 9 hónapja #21186

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Labolen: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 8 hónapja #21325

Zseba, sétálás elé mi a "Menjünk" kártyát tesszük, tehát menjünk sétálni. Hintázáshoz is, mert ki kell hozzá menni a kertbe. Tv-zéshez magától mondja, hogy "kapcso", tehát kapcsoljam be, de ehhez pedig "hivatalosan" a "Segíts" kártya kellene, először magában, utána a tévé vagy tévézés kártyával. aztán jön a kettő közé a bekapcsolni ige. Segíts bekapcsolni a tv-t. No ezzel kapcsolatban nekem is vannak fenntartásaim.... Egyébként champ jól mondja, csinálhatsz "szeretnék" kártyát, de könnyen lehet, hogy létezik ilyen, nézd meg a Boardmakershare-en.
Oldalmegjelenítési idő: 0.133 másodperc