Kedves Mónika!
Két problémával fordulok Önhöz. A kisfiam nem beszélő 3,5 éves. F8490 kódot kapott. Jelenleg heti 2 HRG, heti 2 TSMT, heti 1 kognitív, heti 2 figyelem fejlesztő mozgásos kognitív és heti 1 auti spec fejlesztést kap. A gyógypedagógus szeptembertől kezdte a képi megerősítést, de azt mondta hogy amíg a figyelme nincs meg, korai a napirendet bevezetni. A fejlesztések hatására most indult meg a kérésre rámutatás. Néha egyszerű eldöntendő kérdésekre fejbólintással válaszol, valamint gyönyörűen használja a "kérem" szót, ha akar valamit. Cca 25 szónál tart, amit egyszer-kétszer használt, saját nyelvén egyre változatosabban gagyarászik. Mindent megért.
Az egyik problémám, hogy bár tudja tartani a pisit/kakit, nem hajlandó jelezni. 1x használta a bilis folyamatábrát, hogy jelezze, de hiába dícsértük, azóta nem használja, nagyon ritkán jelez mutogatással. 2 éves kora óta bilizik, sokszor ágytiszta, de csak azt hozza tudtomra, ha nem kell pisilni, amikor bilire/wc-re akarom ültetni. Mindig kérdezem. Esetleg lenne valami ötlete, hogyan tudnám rávenni, hogy jelezze? Próbáltuk a pápá pelus könyvet is.
A másik, szeret könyveket nézegetni, azonban sokszor artikulálatlanul kiabál hozzá repetitív mozgással kísérve. Ha szólunk neki, hogy hangos, vagy meséljen inkább, néha törekszik hogy halkabb legyen, néha gagyarászik, majd ismét kiabál. Igazából nem tudom, hogy ezt le kell építeni, vagy inkább csak módosítani, a hogyan is kérdéses. Próbáltam, hogy felolvasom neki, mutogatás tanítására kiaknázni, de gyorsan faképnél hagy, vagy kivezet a szobából. Vannak napok, mikor terhelhető játék felé, van hogy nem. Bármilyen ötletre nyitott vagyok.
Előre is köszönöm a válaszát!