LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Fejlesztés

Téma: TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia

Válasz: TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 9 éve 10 hónapja #37439

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Egy másik topikból áthoztam ide Heli hsz.-ét:
Heli beküldte:
Sziasztok! M i most el keztük a lovasterápiát + HRG uszás is a heti gyogypedagogiai és a torna mellet.Levi imádja a vizet és ajánloták hogy akkor vigyem vizes fejlesztésre is. Van valakinek tapasztalata arról hogy ezek a terápák valoban segitik.A TSMT tornát meddig ajánlott csinálni a gyerekkel? Abba lehett hagyni amig egy másik terápiát probálunk ki, vagy rosszabbat teszek ha nem csináljuk párhuzamossan. Sok fajta fejlesztést mondanak hogy mit is kéne csinálni,de már néha elbizonytalanodok hogy melyik lesz a jó a jövöben.

Heli:
Szerintem a legfontosabb, hogy autizmusspecifikus fejlesztést kapjon a kisfiad, persze mellette jó, ha van egyéb mozgásfejlesztő terápia is.
A kisfiammal 4 éves korában kezdtük a TSMT-t egyéniben, ami kb. 6 éves koráig ment, utána ezzel párhuzamosan 5 éves korában megkezdtük a HRG-t is, amit 7 éves koráig folytattunk. Ő nagyon szerette a HRG-t, szívesen végezte a feladatokat egy jó ideig, csak amikor már a rá kellett feküdni a szörfdeszkára, meg hasonló feladatok voltak, azt már nem nagyon szerette, mert félt a víztől. :(
Hogy miben fejlesztették ezek a terápiák? Talán a koncentrációjában, a feladattudat megerősödésében és a mozgásában mindenképp. A nagymozgás fejlődése pedig hozza magával a finommotorika fejlődését is, így az iskolában is elég jól boldogult az írással, annak ellenére, hogy nem nagyon tudott és szeretett rajzolni. Az otthoni TSMT-be beépített rajzfeladatokon felül nem is nagyon rajzolt óvodáskorában, csak nagyon ritkán. Ezeket nagyon jónak tartottam, volt pl. olyan feladat, hogy gördeszkával oda kellett gurulni a rajztáblához, és ott különféle íráselőkészítő feladatok voltak, persze nem egyszerre, hanem egymás után, és a kontroll során ezeket is változtatta a terapeuta. Ilyesmiket kellett rajzolnia egy két gördeszkázás között: fűszálak, létrák, eső, kapuk, hullámvonalak, stb., és ezeket legalább szívesen rajzolta. ;) Mindig figyelni kellett az irányt is, hogy balról-jobbra haladjon, szerintem ezek sokat segítettek neki, hogy az írással ne legyen olyan nagy problémája.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 9 éve 2 hónapja #39786

• latonya
  • latonya profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok!

Olyan tapasztalatokat szeretnék gyűjteni, akik kis gyerekkel csináltak Kulcsárné-féle (Delacato) tornát, azt, amit a szülőnek tanítanak meg és otthon kell aztán naponta végezni.
Megjött a várva várt gyógypedagógus az oviba és rögtön bekezdett, hogy szerinte kislányom viselkedésszervezési akadásait (különösen ami izmok elengedésével függ össze) ez oldaná.
Aki próbálta mennyi idő alatt volt meg a napi penzum? A gyp 10 percet mondott, de a fejlesztők honlapján már napi 20-30 perc van - nem mindegy. Pláne, hogy a lányomat motiválni közel lehetetlen, félek, ami tipikus gyereknek 30 perc, az nekünk min. duplája lesz. Ami aggaszt, hogy a torna hatása eleinte bevallottan regresszió viselekdésben, önellátásban. Nehezen (autispec módszerrel) megharcolt máig részleges önállóságát féltem. Ti tapasztaltatok regressziót? Elmúlt később még míg csináltátok a tornát? Milyen hosszú volt a regressziós időszak? Láttátok bármi hatását?
És ha már itt tartunk TSMT is regresszióval kezdődik? Azt olvastam, hogy autizmusra nem nagyon tapasztaltaok hatást. Köszi!
8 éves ASDs kislány

TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 9 éve 2 hónapja #39787

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Latonya, erre a leginkább Makilla tudna válaszolni, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Mi TSMT-ztünk régen elég sokáig, nem volt regresszió, most alapozó van a suliban, ettől se lett regresszió.

TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 9 éve 2 hónapja #39788

• latonya
  • latonya profilkép
  • Nem elérhető
Köszi, Szanya!
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
8 éves ASDs kislány

TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 9 éve 2 hónapja #39809

• Heather
  • Heather profilkép
  • Nem elérhető
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 9 éve 1 hónapja #39817

• latonya
  • latonya profilkép
  • Nem elérhető
8 éves ASDs kislány

TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 9 éve 1 hónapja #39822

• Heather
  • Heather profilkép
  • Nem elérhető

TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 9 éve 1 hónapja #39838

• latonya
  • latonya profilkép
  • Nem elérhető
8 éves ASDs kislány

TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 9 éve 1 hónapja #39840

• Heather
  • Heather profilkép
  • Nem elérhető

TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 9 éve 1 hónapja #39844

• latonya
  • latonya profilkép
  • Nem elérhető
Heather,

8 éves ASDs kislány

TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 9 éve 1 hete #40163

• Heather
  • Heather profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok!

TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 9 éve 1 hete #40164

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Heather, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 9 éve 1 hete #40165

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Rákerestem, ayres és dszit keresőszóra elég sok videó van fönt.
Pl. ez, az aranyos Vera nénivel. :)
Ha azt a vészcsengőt kiiktatnák... akkor a kis ovis autik tudnának járni tornázni anélkül, hogy sokkot kapjanak... Ami jó lenne, mert tornázni hasznos volna.
Persze ezt nem tudjátok otthon csinálni, mert nagy eszközös, de így már talán találsz valamit mellette, amit tudsz hasznosítani.

TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 9 éve 1 hete #40166

• Heather
  • Heather profilkép
  • Nem elérhető
Szanya!

TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 9 éve 1 hete #40221

• makilla
  • makilla profilkép

TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 9 éve 1 hete #40223

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Tényleg, azt még nem is mondtam, hogy Z. imádja az alapozót a suliban. El szokott mesélni 1-2 feladatot belőle, a héten meg állítólag végigröhögte az egyik órát, mert annyira vicces volt... Más kérdés, hogy a vicces feladaton csak röhögött, de nem csinálta. :unsure: :laugh: Kár, hogy igazából fogalmam sincs, hogy mi zajlik bent, csak az elmondására tudok támaszkodni.

TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 9 éve 2 napja #40248

• makilla
  • makilla profilkép
Szanya Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 9 éve 2 napja #40249

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Makilla, na ez látod bennem fel sem merült, teljesen igazad van.

TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 8 éve 11 hónapja #40521

• Sosanna
  • Sosanna profilkép
  • Nem elérhető
  • 2 gyerek, a nagyobbik 4 éves aspi
Sziasztok!
Nem tudom, jó helyre írok-e..Olyan fejlesztést keresek Bp-en a fiamnak, ami csoportos és főként a viselkedésproblémákat, rugalmatlanságot célozza. Kommunikáció viszonylag jó nála. Egy másik úthoz jelentkeztünk, de egy év a várakozás :( Jó lenne már nyári szünetben kezdeni. Eddig csak az volt, amit az oviban kapott és TSMT, de mostanában úgy látom és az óvónők is, hogy a viselkedési problémákra kellene még valami. Köszönöm

TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 8 éve 10 hónapja #40529

• Sosanna
  • Sosanna profilkép
  • Nem elérhető
  • 2 gyerek, a nagyobbik 4 éves aspi
Sziasztok!
Még mindig nem tudom, hogy jó helyre írok-e... Utána olvasgattam. A következő helyek jöhetnek szóba fejlesztés szempontból: Kapcsoda Alapítvány, Flóra Alapítvány (bár az árától rosszul lettem), Egy másik út , és Cseperedő Alapítvány. Kérem, hogy akinek van tapasztalata velük, ossza meg velem. Eléggé tanácstalan vagyok, hogy melyik lenne jó a fiamnak, merre induljunk.
Köszönöm!
Oldalmegjelenítési idő: 0.155 másodperc