Egy másik topikból áthoztam ide Heli hsz.-ét:
Heli beküldte:
Sziasztok! M i most el keztük a lovasterápiát + HRG uszás is a heti gyogypedagogiai és a torna mellet.Levi imádja a vizet és ajánloták hogy akkor vigyem vizes fejlesztésre is. Van valakinek tapasztalata arról hogy ezek a terápák valoban segitik.A TSMT tornát meddig ajánlott csinálni a gyerekkel? Abba lehett hagyni amig egy másik terápiát probálunk ki, vagy rosszabbat teszek ha nem csináljuk párhuzamossan. Sok fajta fejlesztést mondanak hogy mit is kéne csinálni,de már néha elbizonytalanodok hogy melyik lesz a jó a jövöben.
Heli:
Szerintem a legfontosabb, hogy autizmusspecifikus fejlesztést kapjon a kisfiad, persze mellette jó, ha van egyéb mozgásfejlesztő terápia is.
A kisfiammal 4 éves korában kezdtük a TSMT-t egyéniben, ami kb. 6 éves koráig ment, utána ezzel párhuzamosan 5 éves korában megkezdtük a HRG-t is, amit 7 éves koráig folytattunk. Ő nagyon szerette a HRG-t, szívesen végezte a feladatokat egy jó ideig, csak amikor már a rá kellett feküdni a szörfdeszkára, meg hasonló feladatok voltak, azt már nem nagyon szerette, mert félt a víztől.

Hogy miben fejlesztették ezek a terápiák? Talán a koncentrációjában, a feladattudat megerősödésében és a mozgásában mindenképp. A nagymozgás fejlődése pedig hozza magával a finommotorika fejlődését is, így az iskolában is elég jól boldogult az írással, annak ellenére, hogy nem nagyon tudott és szeretett rajzolni. Az otthoni TSMT-be beépített rajzfeladatokon felül nem is nagyon rajzolt óvodáskorában, csak nagyon ritkán. Ezeket nagyon jónak tartottam, volt pl. olyan feladat, hogy gördeszkával oda kellett gurulni a rajztáblához, és ott különféle íráselőkészítő feladatok voltak, persze nem egyszerre, hanem egymás után, és a kontroll során ezeket is változtatta a terapeuta. Ilyesmiket kellett rajzolnia egy két gördeszkázás között: fűszálak, létrák, eső, kapuk, hullámvonalak, stb., és ezeket legalább szívesen rajzolta.

Mindig figyelni kellett az irányt is, hogy balról-jobbra haladjon, szerintem ezek sokat segítettek neki, hogy az írással ne legyen olyan nagy problémája.