LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Jogi kérdések

Téma: Nyilvánosságra hozzuk-e a diagnózist az iskolában?

Nyilvánosságra hozzuk-e a diagnózist az iskolában? 9 éve 2 hónapja #22585

  • Melinda777
  • Melinda777 profilkép
Sziasztok!

Kisfiamat Asperger szindrómával diganosztizálták. normál többségi iskolába jár. Az ofő nehezen küzd a feladattal, folyamatosan azt akarja elérni, hogy kivegyem az iskolából. Most az a probléma merült fel, hogy köteleznek arra, hogy a szülői értekezleten tájékoztassam a szülőket a gyerek diagnózisáról. Ezt főleg azért veszem kissé zokon, mivel az osztályba járó fiúk 90%-a a tanító néni szerint súlyos magatartás- gondokkal küzd (tömegverekedést több tanár szedte szét, folytogatás, egy kisfiú 5 táskát vert szét a társain, stb stb rémisztő történetek). És ezek a tipikusan fejlődő gyerekek...állítólag. Az az érzésem, hogy ha ez egy minta osztály lenne, és segítségre, vagy minimum csendes empátiára számíthatnék, akkor szívesen teljesíteném a kérést. Így viszont ellenérzéseim vannak ezzel kapcsolatban. Félek a megbélyegzéstől. Ha a saját gyerekeiket nem tudják kezelni, akkor ezt az esetet sem fogják.
Mi a véleményetek erről? Köteles vagyok tájékoztatni a szülőket, vagy a törvény nem kötelez engem rá? Viszont ha nem teszem meg, még kevesebb segítségre számíthatok az osztályfőnöke részéről.
Köszönöm előre is válaszotokat.
Melinda
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Nyilvánosságra hozzuk-e a diagnózist az iskolában? 9 éve 2 hónapja #22586

  • Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Szia Melinda!

Ha a fiad enyhe eset és még ezek között a körülmények közt is boldogul, akkor szerintem semmiképp ne mondd el. Ez egészségügyi dolog, azzal közlöd, akivel Te akarod, senkinek nincs joga ebbe beleszólni. A szakember válaszát a kérdésre a Család és autizmus menüben találod, érdemes elolvasni és meghallgatni (nem azonos az írt és a videós verzió).
Segítséget meg szerintem eddig se kapott. Ha közlöd, akkor még kínozni is fogják azzal, hogy fogyatékos. Ha egy mód van rá (nem szekálják az osztálytársai), akkor ne is vidd más suliba, nincs ideális iskola.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Nyilvánosságra hozzuk-e a diagnózist az iskolában? 9 éve 2 hónapja #22587

  • Melinda777
  • Melinda777 profilkép
Köszönöm a gyors választ. Több helyen is ezt az információt kaptam. Viszont nem találtam meg a konkrét jogszabályt a gyermek személyiségi jogaival kapcsolatban. Csak mivel konkrétan az igazgatónő karöltve az ofővel kért meg arra, h tájékoztassam a szülőket, gondoltam konkrét jogszabályra hivatkoznék, hogy miért nem fogom megtenni...
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Nyilvánosságra hozzuk-e a diagnózist az iskolában? 9 éve 2 hónapja #22589

  • frog
  • frog profilkép
Szia
Én ugyanebben a cipőbe jártam!!! Én a szakértői papír alján lévő (nem biztos, hogy pontos az idézet )" a diagnózis bizalmasan kezelendő" szöveggel megtagadtam.De a tanároknak biztos, hogy az ilyet titkosan kell kezelni. Szerintem ezért akarják veled elmondatni és nem osztályfónöki órán beszélik meg
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Nyilvánosságra hozzuk-e a diagnózist az iskolában? 9 éve 2 hónapja #22590

  • Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Szerintem ehhez nem kell jogszabály, de biztosan létezik ilyen. Bundáskenyértől kérj segítséget közvetlenül: auti.hu/index.php/forum/8-jogi-kerdesek/...egy-sorstars-szueltl
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Nyilvánosságra hozzuk-e a diagnózist az iskolában? 9 éve 2 hónapja #22591

  • labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Én a személyiségi jogok körül néznék szét. Biztos van ilyen jogszabály, hogy egy iskola nem kötelezhet erre téged.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Nyilvánosságra hozzuk-e a diagnózist az iskolában? 9 éve 2 hónapja #22602

  • sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Szia!

Nálunk az integráló óvodában volt egy szülői értekezlet ahol a szülőknek elmondták mit jelent az, hogy SNI gyerek. Az egyik apuka megkérdezte, hogy megtudhatná, hogy az ő csoportjában milyen is lesz pl. autista, mozgássérült. Azt mondták nem mondhatják meg bármelyik, sőt azt se hogy ki az a gyerek. Nálunk év végén jött rá az egyik anyuka, hogy Gizmo volt az egyik SNI-s, mert ő másra gondolt.

Igazad van, ha kiállnál a szülők elé és elmondanád még meg is magyaráznád mi az autizmus, sok szülő leprásnak nézne és ezt el is mondaná a gyerekének....ebből nem jönnél ki jól.
Ne hagyd magad!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Nyilvánosságra hozzuk-e a diagnózist az iskolában? 9 éve 2 hónapja #22628

  • bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
Az alábbi választ küldtem el mail.ben, de kiteszem ide is:

A szabályozás a következő:
a vallás, az egészségi adatok, a nemi irányultság az ún. szenzitív adat kategóriába tartozik. Azt jelenti, írásos beleegyezésed kell ahhoz, hogy az ilyen adataidat más megismerhesse, kezelhesse, főleg 3. személlyel megismertesse. Pl. ha a háziorvosod eladja a praxisát, írásban kell az engedélyed, hogy a kartonodat az új orvos megnézhesse.
A gyereked szenzitív adatairól te rendelkezhetsz, senki nem kötelezhet arra, hogy bárkivel megoszd, kivétel, ha ütközik a gyereked érdekével. Pl. orvosnak vészhelyzetben, kórházi kezeléskor meg kell mondanod a gyerek orvosi adatait, allergia, vércsoport, anamnézis akkor is, ha nem szeretnéd.
De semmiképp nem kötelezhet arra senki, hogy nyilvánosságra hozd a diagnózisát!
Ha ki szeretnél térni a tanárnő kérése elől úgy, hogy ne legyen belőle harag vagy betartás a következőt tanácsolom. Írd meg neki az alábbiakat:

Tisztelt xy igazgató, gipsz jakab tanárnő!

Kérem szíveskedjenek írásban megindokolni, hogy milyen okokból kívánják nyilvánossággal közölni kiskorú,..........nevű gyermekünk szenzitív adatként kezelendő orvosi diagnózisát!
Az adatvédelmi törvény " 2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról" szabályai szerint, az ilyen adat 3. személlyel történő közlése csak ún. Adatkezelési szabályzat elkészítése és elfogadása után lehetséges és az adat tulajdonosának Adatkezelési nyilatkozatot kell aláírnia. Az érzékeny adatot megismerő 3. személyek is kötelesek írásban nyilatkozni arról, hogy milyen okból, mértékben és milyen időpontig kívánják kezelni az érzékeny adatot. Mind az adatot átadó, mind az adatot kezelő személyek kártérítési felelősséggel tartoznak, hogy a megismert adat a törvényben meghatározott feltételek szerint kerül felhasználásra.

Mi semmiképp nem szeretnénk kiskorú.........................nevű gyermekünk szenzitív adatait 3. személlyel megosztani, hiszen nekünk kell majd elszámolnunk vele, ha nagykorú lesz, hogy milyen okból történt az adat nyilvánosságra hozatala.

Felhívom figyelmét, hogy amennyiben a nyilvánosságra hozatal a mi írásbeli engedélyünk megadása ellenére megtörténik, az iskola fenntartója kártérítési felelőssége fenáll.

tisztelettel, xy szülők
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Nyilvánosságra hozzuk-e a diagnózist az iskolában? 9 éve 2 hónapja #22629

  • Melinda74
  • Melinda74 profilkép
és ott a PONT!!!
Nagyon szpen köszönöm!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Nyilvánosságra hozzuk-e a diagnózist az iskolában? 9 éve 2 hónapja #22630

  • Melinda74
  • Melinda74 profilkép
és ott a PONT!!!
Nagyon szépen köszönöm!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Nyilvánosságra hozzuk-e a diagnózist az iskolában? 9 éve 2 hónapja #22635

  • Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Bundáskenyér, ezt kiemelem egy cikkbe, jó?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Nyilvánosságra hozzuk-e a diagnózist az iskolában? 9 éve 2 hónapja #22976

  • daisy
  • daisy profilkép
Kérlek segítsetek!
Úgy érzem egy ördögi körbe kerültem. Múlt héten kaptuk meg a SOTE I. sz. klinikájának diagnózisát miszerint 4 éves kisfiam ASD-s. Az idei tanévre felvették az egyik helyi, nevelési programja szerint SNI integráló óvodába, már két hete járunk, de óvónéni nem igazán tud vagy akar megbirkózni a helyzettel, pedig R. csak enyhén érintett. Ehhez hozzátartozik, hogy a helyi bölcsibe is jártunk két évet és nem volt különösebb probléma R-el. Nem tudom, hogy elmondjam-e vagy sem az oviban az új diagnózist? De bajban vagyok, mert a ped.szakszolgálatnál nincs auti specifikus gyógypedjük, ami csak akkor jár (utazó gyógyped.), ha ezzel a diagnózissal megyek Ceglédre TKVSZRB-hez a most köv. kontroll vizsgálatra. De ha ez megtörténik, akkor már hivatalosan is SNI-sé nyilvánítják a kicsit és erről az óvoda is értesül. Már eddig is többször kérdezték, hogy meg van-e már a határozat Ceglédről. Attól tartok, hogy arra megy ki a játék, hogy kitegyék az oviból.
Magán úton pedig nem igazán tudnám finanszírozni a fejlesztését.
Mit tegyek? Mi a véleményetek? Kirakhatják az oviból, ahová már egyszer felvették egy Ceglédi "koncentráció és figyelemzavar"-os diagnózissal, mert a felvételkor még csak ez volt a kezünkben.
Kérlek írjatok, bármilyen segítség, tapasztalat jól jön.
Előre is köszi!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Nyilvánosságra hozzuk-e a diagnózist az iskolában? 9 éve 2 hónapja #22980

  • bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
Daisy!

jogi része: igen kitehetik az óvodából,ha a TKVB ráteszi az SNI státuszt és az óvoda nem autista integráló. Az hogy SNI gyereket integrál az óvoda nagyon tág kategória, az autizmus integrációnak kifejezetten benne kell lenie az alapító okiratban.
Magyarul, ha rendesek az óvodában és megtudják az ASD-ét és nem akarnak szabadulni tőle mindenáron, maradhat a fiad, de fejlesztéséket nem tudsz kapni.
Lehet, hogy szabadulni akarnak tőle, akor megtehetik, hogy elküldenek.
De a TKVB a szakértői javaslatában köteles autistát integráló óvodát is kijelölni a fiadnak de lehet, hogy ez a világ végén lesz :(
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Nyilvánosságra hozzuk-e a diagnózist az iskolában? 9 éve 2 hónapja #22995

  • daisy
  • daisy profilkép
bundáskenyér:

Nagyon köszi a gyors segítséget, akkor ezek szerint jól tudtam: vagy eltitkolom és marad az ovi és pénzért, magánúton fejlesztem, vagy leadom a diagnózist Cegléden, és akkor jár a fejlesztés lakóhely szerint, viszont kiteszik az oviból.
Tehát mindenképp mi húzzuk a rövidebbet. Elkeserítő, mocsok dolgok ezek! És mi még csak most kezdtük. Azt hiszem meg kell tanulnom felvértezni magam a jövőben az ilyen és ehhez hasonló dolgokkal szemben.
Az a szomorú, hogy nála sokkal problémásabb úgymond "normális" gyerekek is járnak az oviba.
De mintha éreztem volna, ma megvolt az első összezördülésem az oviba.
Hát ez van.
Mindenesetre nagyon köszi a segítséget.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Nyilvánosságra hozzuk-e a diagnózist az iskolában? 9 éve 2 hónapja #23211

  • Melinda777
  • Melinda777 profilkép
Daisy!

A mi iskolánknak sincs benne az alapító okiratában, h SNI- seket fogadnak, de mivel a kerületben sincs, nekem kellett "kibuliznom" hogy maradhasson. A kerületi igazgatót hívtam fel és ő jóváhagyta. Tudni kell, hogy azok a kiscsoportos osztályok, csoportok, ahová be akarják őket dugni, az az értelmi fogyatékosok, vagy határesetes gyerekek számára készültek. Az én fiam IQ- ja magasabb az átlagnál, tehát számára nincs ma Magyarországon az iskola- rendszerben megfelelő hely. Most 25- en vannak az osztályban, ezt viszont én kérdezem a többiektől, hogy az már viszonylag elfogadható osztálylétszám?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Nyilvánosságra hozzuk-e a diagnózist az iskolában? 9 éve 2 hónapja #23212

  • bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
Melinda!

A legtöbbünk gyereke az ép vagy magasabb IQ kategóriába tartozik és ettől még lehet nagyon érintett.
Van magas IQ -val rendelkező szegregált és integrált auti osztály, csak nagyon kevés. A 25 fő sok integrációra, de sok helyen van ilyen, sajnos.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Nyilvánosságra hozzuk-e a diagnózist az iskolában? 9 éve 2 hónapja #23293

  • Melinda777
  • Melinda777 profilkép
Végignéztem az iskoláról szóló oldalakat is. De nem találom a tuti iskolát. Mi a XVIII.kerületben lakunk, ehhez közeli kiscsoportos integráló osztályra lenne szüksége a fiamnak, ahol szociális felzárkóztatás és tehetséggondozás is van...
Költözzek Angol-Szász területre...tudom.
De ha mégis van valami javaslat...azt megköszönném.
Ez a jelenlegi iskola egy angol kéttannyelvű versenyistálló. Nagyon bejön a gyereknek. Magas színvonalú matek, minden nap angol+ 2 tantárgy is angolul. Kitűnő lett 1. oszt. végén. Egyedül a magas létszám zavarja és a rossz gyerekek. Az állítólag "neurotipikusan" fejlődő gyerekek olyan égedelem rosszak, h ez biztos nincs jó hatással a fiamra. Még jobban kihozza belőle is a furcsaságait, szorongásait, stb. Nem mondok sok példát de a verekedések első óta mindennaposak, a minap úgy összeverte egymást 2 fiú, hogy a végén a WC- be dobták ki egymás pulcsiját :-( Szóval ilyeneket lát az én szociálisan zéró kisfiam. Úgyhogy tudom, hogy nem ez a legmegfelelőbb iskola, de mindenhol hiányzik valami...
Tanácstalan vagyok, hogy megéri- e váltani. Ha igen, mégis hova?

M.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Nyilvánosságra hozzuk-e a diagnózist az iskolában? 9 éve 2 hónapja #23297

  • daisy
  • daisy profilkép
Melinda:
Az a baj, ha megpróbálok elébe menni a dolgoknak és elutasításban lesz részem, akkor esélyem sem marad, mert már kitudódott.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.086 másodperc