LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Óvoda, iskola

Téma: Iskolakezdés

Iskolakezdés 11 éve 8 hónapja #7988

 • champ
 • champ profilkép
 • Nem elérhető
 • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Sziasztok!

Új vagyok itt a fórumon, szeretnék pár szóban bemutatkozni.
Két gyerkőccel élünk egy Komárom-Esztergom megyei kisvárosban: Zalán 7 éves, jól funkcionáló autista, Gréti 5 éves, nt. és nagyon jó tesója Zalánnak!
A mi utunk is hosszadalmas volt a diagnózisig, megfelelő fejlesztésig, igaz, nem annyira, mint egy-két itt olvasott történetben.
Úgy gondolom, most jó irányba haladunk, köszönet érte a helyi pedagógia szakszolgálat szakembereinek, a vadaskertben kapott rendszeres segítségnek, és sok olyan információnak, amit hivatalosan nem mond el szinte senki (Vadas ebben is kivétel!), és az ilyen fórumokhoz hasonló helyekről szerezhetőek be. Gondolok itt például a juttatásokra.
Kisfiam a körülményekhez képest jól integrálható, többségi oviba jár 3.5 éves kora óta, holnap után ballag a nagycsoportból! Szeptemberben a sulit egy 20 km-re lévő városban kezdjük (én hál' istennek ott dolgozom), alapítványi suliban, állami, ingyenes intézmény ugyanis nem fogadja az ép intellektusú, autista fiamat! Voltunk többször nyílt napon, a gyerkőcnek nagyon tetszik, minden reggel azzal indít, hogy már papír is van róla, hogy ő iskolás (be vagyunk iratkozva), úgyhogy inkább oda menjünk, ne az oviba. Fontos volt számunkra az is, hogy az iskolának van tapasztalata autikkal, szinte minden évfolyamon vannak ilyen-olyan módon érintett, de auti gyerekek.
Örülünk, hogy ha nehezen is (9 hónap alatt, önkormányzat segítsége nélkül), de találtunk iskolát, bár azért izgulunk!
Ha esetleg van köztetek valaki, aki szívesen megosztaná velem az integrál iskolakezdéssel kapcsolatos tapasztalatait, azt nagyon szívesen venném!
Előre is köszi!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 8 hónapja #7989

 • Szanya1
 • Szanya1 profilkép
 • Nem elérhető
 • admin
Szia Champ, üdv a fórumon!

Tök jó, hogy találtatok megfelelő sulit, de hogyhogy nem fogadja be egy állami se? Nincs integráló suli, vagy van, de mégse veszi fel valamiért?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 8 hónapja #7992

 • champ
 • champ profilkép
 • Nem elérhető
 • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Szia!

Lett volna, az 5000 lakosú városunk iskolájának alapító okiratában egészen múlt hét keddig benne volt az autista gyerekek fogadása. Amint Zalán múlt ősszel elérte a beiskolázási kort, rögtön kezdeményezte a suli frissen megválasztott igazgatója az okirat módosítását. Erről mi természetesen a helyi tévében véletlenszerűen elkapott testületi ülésből értesültünk, hivatalosan nem szólt senki. A felajánlott segítség egyébként az állami speciális iskola lett volna, de nem értették meg az önkorinál, hogy attól, hogy a gyerek auti, még nem szellemi fogyatékos ( 4 éves korától olvas, 6 éves korától ír - teljesen önállóan tanulta)A spec iskolába fel sem veszik, mert nincs társult fogyatékossága.
Pedig az önkorinál tudtak rólunk: kisfiam a helyi oviba jár, oda jár ki hozzá a fejlesztő pedagógus, akivel az önkori szerződött le; az önkormányzatnál kérelmeztük a közgyógy igazolványt, gépjármű adó kedvezményt stb. A helyzethez képest rendesek: elismerték ők hoztak minket nehéz helyzetbe, ezért fizeti a suliban a tandíjat! Idén dec 31-ig, utána változnak a jogszabályok és még nem tudják, hogyan tudnak segíteni, de a szándék megvan. Egyébként a városnak még mindig olcsóbb fizetni a havi tandíjat (nem kifizethetetlen, nincs havi 20.000 Ft), mint felvenni gyógypedagógust, kis létszámú osztályt indítani stb. A fejlesztő eszközöket az oviba is mi vittük, a nyugisarkot is a férjemmel csináltuk meg a csoportban.
Van még állami iskola a környékünkön, ahol tanul autista, de mikor elmentünk oda a gyerkőccel együtt, annyira láttuk,hogy nem kell nekik! Nem akarnak nyűglődni vele! Elmondták, hogy mit tanítsunk meg a gyereknek iskolakezdésig az iskolás viselkedésről, 45 perc végigüléséről stb. Nekem úgy rémlik, ezt én az elsőben tanultam meg! Ilyen helyre nem is vinném: ő szenved a nagy létszámú osztályban meg az ideges tanárok között, én meg nyűglődök a melóban, hogy mikor jön a telefon: menjek a gyerekért, mert nem bírnak vele.
A választott suli nagyon tetszik, állati jó a hozzáállás és van tapasztalat. Egyéni tanrend, gyógypedagógus, nyugisarok. De hát a puding próbája az evés, ősszel okosabbak és remélem nyugodtabbak leszünk!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 8 hónapja #7993

 • Szanya1
 • Szanya1 profilkép
 • Nem elérhető
 • admin
Aztamindenit. :(
Remélem, hogy beválik az alapítványi. A többieket olvasva úgy tűnik, hogy rengeteg múlik az osztály összetételén.
Nagyon kíváncsi leszek, hogy milyen irányba változik az integráció ügye, ha államosítják az iskolákat. (Ha egyáltalán államosítják!) Pl. lehet, hogy azt az új igazgatót, aki kivette a közeli suli alapítójából az autizmust, leváltják.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 8 hónapja #7998

 • champ
 • champ profilkép
 • Nem elérhető
 • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Nem tudom, hogy államosítanak-e, hogy le váltják-e...
Ma beszéltem a rehab. bizottság velünk foglalkozó gyógypedagógusával a suli ügyében. Ők azt mondták, hogy baromi nagy terhet vettünk le a helyi önkori válláról azzal, hogy így sikerült megoldani a gyerkőc iskoláztatását.
A bizottságnál egyébként úgy értelmezik az új köznev. törvényt, hogy 1-2 éven belül minden helyi iskolának integrálnia kell: sepc. fejlesztés kiemelt óraszámban, gyógyped. aszisztens a gyerek mellé folyamatosan, kis létszámú osztály stb. helyben, szülőknek ingyen! Majd meglátjuk.
Nekünk ez most annyira nem nagy gond: én tudom utaztatni a gyereket, önkori egyenlőre egy darabig fizet, Zalánnak tetszik az iskola... Ha ez így beválik, akkor nem szívesen hoznám el onnét. Az oviba is 1,5 év alatt szoktunk be!
Egyébként 8 gyerekkel indul az első osztály 2 fiú, 6 lány. Senki nem mondta és isten őrizz, hogy én diagnoztizáljam mások gyerekét, akit kétszer láttam összesen, de gyanús, hogy a másik kissrác is auti: örömében egy helynem ugrál (mint az én fiam is), repked, stb.
Nekünk a sok lány nagyon jó, mert Zalán nagyon lánypárti, sokkal jobban húz a lányok felé, őket emlegeti barátként. Helyesek vele a kislányok, segítik, babusgatják, teljesen elfogadták. Néha kicsit sok is neki a "szekálás". Voltam velük az év végi kiránduláson, néha rá kellett szólni a lányokra, hogy kicsit hagyják őt egyedül tenni-venni, hogy ügyesedjen. Az oviban át is öltözeteik a csoporttársak! Persze tud egyedül is,otthon direkt nem segítünk, muszáj egyedül is megtanulni, de azért az oviban hagyja magát kényeztetni: férfiből van!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 8 hónapja #7999

 • Szanya1
 • Szanya1 profilkép
 • Nem elérhető
 • admin
Remélem, hogy az iskolák is így értelmezik, mint a bizottság! Ez óriási lenne. Nekünk jövőre, vagy még egy év múlva aktuális a suli (gondolom ezt a bizottság dönti majd el). A sok lány tényleg szerencsés dolog lehet.
Nálunk is ez van az oviban, a lányok a szárnyaik alá vették a fiamat. Csak sajnos vegyes csoport, elmennek a nagyok suliba, a helyeket meg kicsikkel töltik fel.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

suli 11 éve 8 hónapja #8002

 • marcoverde
 • marcoverde profilkép
 • Nem elérhető
Sziasztok,néha-néha szoktam csak itt komenntelni, viszont nagyrészt követjük családilag az eseményeket a fórumon:)
Amivel kapcsolatban írnék, az talán nem ehhez a topikhoz kapcsolódik , de mivel úgy látom ez a legaktívabb részleg, hátha így több ember olvassa, és tud esetleg valami tanácsot adni.
Az iskolaválasztás most az (egyik) aktuális problémánk, Marci fiunk jövő szeptemberben megy iskolába ,1 évet még ráhúz az oviban,úgyh van még egy kis időnk. Egy bizonytalanabb pillanatban megnéztük a szegregáltat (ferencvárosi komplex), ahol bár nagyon szép munkát végeznek, de az intézménybe látogatva egyértelmű volt, hogy nem az a közeg, ami a gyereknek inspiráló lenne, igazából mindenki jóval "érintettebb" volt. Egyébként érdekes, hogy a vezető olyan borulátó volt, hogy azt mondta, hogy szerinte annyira nulla az integráció MO-n, hogy még talán az is jobb lenne neki, ha ott, védettebb közegben nyomatná az iskolát; több esettel is találkozott, amikor az auti gyermek annyira kikészült a normál suliban (pl. waldorf), hogy onnantól kezdve állítólag esély nem volt az integrációra. Mi (illetve kisfiam fejlesztői is,akik szerint Marci elég jól integrálható ) viszont úgy gondoljuk, hogy a minimál esély arra, hogy a lehetőségeihez képest szocializálódjon, és netalán önálló is legyen egyszer az életben, ha megpróbálkozunk az integrációval; ha a szegráltat választjuk, úgy érzem leszámolnák ezzel az illúzióval (akarom mondani reménnyel:).
Igazából egy olyan iskolát keresünk neki (Budapesten) , ahol nem csak az alapítóokiratban van benne az autizmus, hanem mondjuk valamivel több ismeretük van annál, mint hogy láttak egyszer az Esőembert,türelmesek, hajlandóak tekintettel lenni speciális igényeire, hajlandóak elfogadni szakmai tanácsot Marci fejlesztőitől, illetve valami gyógypedagógiai vagy asszisztensi segítség is lenne (azt hiszem it lódult meg a fantáziám). Az 1 asszisztens 1 gyerek gondolom csodaszámba menne, a fizetős óvodájában pl. teljesen irreálisnak nevezték, amikor érdeklődtünk (tudom,hogy jog szerint jár; amikor megkérdeztem a szakértőinél, hogy hogy lehet esetleg bevasalni, az volt a tömör válasz, hogy sehogy) . Igazából az lenne a legjobb, ha lenne egy attitűd az iskola részéről, hogy a pedagógus segítségével szociálisan is próbálják bevonni a gyereket a dolgokba, és nem csak a furcsaságait tolerálják, illetve a tanulásban segítik ,bár valószínűleg ez sem alap általában.
A kérdésem az felétek, hogy volt -e személyes tapasztalatok ilyen budapesti iskolával , hallottatok -e már ilyenről , minden információnak nagyon örülnénk:) Kifelejtettem, de eléggé szűkíti a kört, hogy államit ,vagy mérsékeltebb árfekvésű sulit keresünk, mert pl. a Marci fejlesztői által javasolt Rogers 60 rugó egy hónapra, kérvényezés nélkül nem lehet havonta fizetni (még soha nem láttam egyben 360e forintot:), ráadásul nyáron is perkálni kell, plusz kint van Lágymányoson, magyarul jelenleg irreálisnak tűnik.

Az esetleges tapasztalatokhoz viszonyításképpen: Marci normál IQ-jú, enyhének mondott (kicsit régi társkeresős a stílus,bocsánat:) , jól kommunikáló, állapotához képest nagyon jó feladattudattal rendlkező,jól motiválható kissrác, de szociális fejlettség terén láttam már pár rendesen felette lévő autit (ő a bizarr, barátkozós,hülyéskedős, mindenkit ölelgetős típus, ennél fogva hamar lepattintja mindenki,később meg gondolom ideális alanya lesz a szívatásoknak), vannak merevségei ,amik úgy néz ki nehezen megszüntethetőek, de jól kezelhetőek (már ha hajlandóak megkérdezni, hogy igazából mi a baja, ha furán viselkedik,ideges - ezt az oviban sajnos nem igazán erőltetik..).Előre is köszönönök minden infót (ha vannak), igazából az integráló iskolák listáját olvastam, de nem tudom,hogy valójában mi megy ott, pláne auti szempontból ,úgyh leginkább a személyes tapasztalatoknak, értesüléseknek örülnék:)
Még csak annyit, hogy amikor a szakértőiben kérdeztem,hogy hol lenne jó helye, ahol nagyjából ok az integráció, azt mondták, hogy külföldön:) rövid távon nem túl valószínű, hogy emigráljunk ,úgyh hátha mégis csak van valami legalább minimum szinten megnyugtató megoldás MO-n.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 8 hónapja #8005

 • champ
 • champ profilkép
 • Nem elérhető
 • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Nálunk korosztályos csoportok vannak és Zalán is ismételte a nagycsoportot. Izgultunk, hogy mi lesz, ha elmennek az ismerősök. A kedvenc kis barátnő szintén maradt + 1 évre, így nem volt magányos. Egyébként abba a csapatba került vissza, ahol indult az ovival. Őt ugyanis 1 évvel ovikezdés után áttették az eggyel idősebbek közé. Látszott a lemaradás bizonyos téren, de ekkor még nem volt diagnózisunk. A vezető óvónő úgy gondolta, hogy a fél évvel idősebb gyerekek majd inkább felfelé húzzák mint a fél évvel fiatalabbak (májusi, a két évfolyam között van félúton). Vacak volt az az egy év az oviban, szenvedtünk! Viszont ebben az évben kapott diagnózist, és rögtön vissza is került abba a csoportba, akikkel kezdett. Jobb így, az itteni óvónénikkel jobb a kapcsolat, a dadus is sokkal aranyosabb, + minden gyereket ismert.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: suli 11 éve 8 hónapja #8008

 • Edina 21
 • Edina 21 profilkép
 • Nem elérhető
 • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
Sajnos magyar.o-on gyermek cípőben van az autizmus ellátás.
A súlyos autiknak sincs meg az ellátás , mármint szakmailag , csak nagyon kevés helyen.
Az enyhén érintett integrálható gyerekeknek , meg szószerint nincs iskola.
Ha befogadja a körzetis suli , és elfogadó a környezet , talán még utazó gyógyped. is kijár fejleszteni , az egész jól hangzik . De mivel nincs személyes segítője egy asszisztens személyében , megszenved minden napot egy 25 fős osztályban .
Általában 4 osztályig valahogy megtürik, de után halmozódnak a gondok és a szülő ha erős , bírja energiával valahogy kitudja verekedni a benn maradást 8-dik osztályig.

Az Én fiam ép értelmű integrálható .
EGYMI-ben kezdtük az 1.osztályt ,ép értelmű auti csoportban.Szerintem nagyon jó kezdeményezés , egykorosztály volt és minden vizuális eszközt használtak . 2-dik osztályt egy kis osztály létszámú Alapítványi suliban kezdtük. Ez űgy tünik bevált , szeret ide járni . Autizmus fejlesztést kapnak ugyan , de sokkal több kellene .
A lányom szintén aspi, vele most szenvedünk , a normál iskola 6-dik osztályában .Küzdünk , már mindenkitől kértem segítséget . Mivel nagyon enyhén érintett , nem akarom , hogy magán tanuló legyen .
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: suli 11 éve 8 hónapja #8011

 • marcoverde
 • marcoverde profilkép
 • Nem elérhető
@ Edina

Köszi a választ!
Igazából Budapest környéki nagyközségben lakunk, itt bevallottam nem létezik utazó gyógypedagógus hálózat. A helyi iskolába be tudnánk nyomni,csak szerintem vehetném is ki rövid idő után..A helyi óvoda alapító-okiratában is szerepel az autizmus spektrumzavar, ehhez képest halvány lövetük sincs mi az. Ismerjük az iskolát, gyógypedagógust az iskola nem alkalmaz, szakértőinél azt mondták, hogy ha ügyvédet fogadok és fenyegetőzök, esetleg be lehet valamit hajtani, de a térségben (és úgy tudom egész Pest megyében) csődközelben vannak az önkormányzatok.
A szegegált csoportban, amit Marcinak néztünk sok ép értelmű volt, de elég kevéssé szociálisak, és neki pont ez az a terület,ahol nagyon szeretnénk változást elérni, egy ilyen csoportban nem lenne ilyen minta..Viszont látom a fiadnak volt átmenet az auti csoportból csoportból integráltba (ha jól veszem ki a szavaidból) Ő melyik suliba jár most? Reményt keltő olvasni, hogy lehetőség van olyan feltételekre , hogy jól tudja magát érezni a suliban:) (bár lehet, hogy egyébként is "enyhébb", mint az én fiam)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: suli 11 éve 8 hónapja #8013

 • marcoverde
 • marcoverde profilkép
 • Nem elérhető
Mármint külön gyógypedagógust nem alkalmaz a helyi suli, az intézménynek talán van 1-2, bár most fognak nekik is felmondani, nem túl sok fizetést kaptak meg az utóbbi időben.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: suli 11 éve 8 hónapja #8015

 • Szanya1
 • Szanya1 profilkép
 • Nem elérhető
 • admin
Vannak itt a fórumon Budapest környékiek egy páran, ha egymásra találtok, esetleg fogadhattok közösen ügyvédet.
Most variálják át az egész finanszírozási rendszerét az iskoláknak, hátha elértek valamit, ha időben elkezdtek levelezni. Szerintem a kislétszámú osztály+asszisztens a megoldás minden autinak. Legalábbis az enyémnek tutira ez lenne jó. Ilyen persze itt, Zuglóban sincs. Illetve van, a logopédiai suli. Ahova esélyünk sincs, ugyanis oda jó ajánlólevél lenne az ovink logopédusának a véleménye, csakhogy vele nem állt szóba a fiam. :unsure: Nem csoda, a hölgy saját bevallása szerint sem ért az autizmushoz. Nyilván a logopédiai suliban se senki.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 8 hónapja #8016

 • HáromMackó
 • HáromMackó profilkép
 • Nem elérhető
 • Auti kisfiam 10 éves
Akkor bemásolom a másik topikból a korábbi hozzászólásomat

marcoverde:

Tanácsot sajnos nem tudok adni, lévén a fiam fiatalabb is és vidékiek is vagyunk, de muszáj volt hozzászólnom, mert a leírtak alapján valószínűleg a te és az én fiam hasonló érintettségű és szociális képességű. Szomorúan olvasom, hogy az ilyen kevéssé érintett gyerekek iskoláztatása is milyen nehéz még Budapesten is. El se tudom képzelni, hogy mi lesz velünk itt vidéken, mikor 2, vagy max 3 év múlva eljutunk az iskolakezdésig. Az én fiam sem való szegregált csoportba, és eddig mindenki azt modta, hogy normál IQ-val rendlekezik.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: suli 11 éve 8 hónapja #8017

 • Edina 21
 • Edina 21 profilkép
 • Nem elérhető
 • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
marcoverde.
Mi Pest megyében Gyömrőn laktunk, 6 évesen vették fel a körzetis óviba úgy, hogy Ombucmanhoz fordultam. A Tanulási Biz.-nál beirattam a papírjába , hogy gyógyped.asszisztens szükséges a gyermek mellé. Az Óvonőket bevittem a Korai fejlesztőbe , ahol megnézhették a fiamat , hogy működik vizuális segítségekkel. Először úgy vólt, hogy ott leszek vele az óviban , de valamiért kaptunk mellé az utolsó pillanatban egy gyógypedagógust .
Az iskolát viszont már nem tudtam "kiverekedni" polgármesternél kétszer is voltam.
Ezért bejártunk a Támogató szolg.buszával a Budapest III.ker-be iskolába .
Most januárban beköltöztünk Budapestre.

Igen volt , Korai fejlesztőbe jártunk egy évet auti . csoportba , utána volt az EGYMI 1 osztály. Hamar felmérte, hogy jobb képességű mint a többi gyermek .Utálta az egészet .Ekkor váltottunk Alapitványi Iskolára .
Az igazság az , hogy sok múlik a befogadó közösségen .A mostani suliban is vannak gondok, de ide mégis szeret járni.
Velünk készült riport .

www.auti.hu/index.php/hirek/345-az-m1-20...msora-az-autizmusrol
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: suli 11 éve 8 hónapja #8018

 • marcoverde
 • marcoverde profilkép
 • Nem elérhető
@ Szanya

"Most variálják át az egész finanszírozási rendszerét az iskoláknak, hátha elértek valamit, ha időben elkezdtek levelezni"

Az a baj,hogy nem hiszek ebben. A jelenlegi garnitúra intézkedései sem abba az irányba mennek, ami a "problémás" gyermekek érdekeit szolgálná (persze korábban sem volt ez jellemző) , pl. Budapesten megfelezték az SNIs (kb az ötödük autista) gyerekek normatív támogatását. Pest megyében eleve annyira nincs pénze az önkormányzatoknak, hogy sok helyen a fűtés is akadozott télen, nem működtek a menzák; gyakorlatilag a csőd szélén egyensúlyoznak (nálunk is volt pl, hogy ki volt kapcsolva a gáz a helyi iskolában, gyógypedagógusoknak mondtak fel, tanárokat küldtek el.. )
Summa summarum, lehetne pereskedni,még akár meg is lehet nyerni, csak behajtani lehetetlennek tűnik..Úgy látszik,hogy erre a témára egész egyszerűen nincsen forrás..
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: suli 11 éve 8 hónapja #8019

 • Szanya1
 • Szanya1 profilkép
 • Nem elérhető
 • admin
Marcoverde, lehet, hogy igazad van, de erre szokta azt mondani a Szilvásy Zsuzsa, hogy a szülőnek az önkormányzat anyagi problémáihoz semmi köze. Ha valamit a törvény előír, akkor tartsák be. Ha az iskolákat államosítják, akkor nem lehet indok a továbbiakban, hogy az önkormányzatok rosszul állnak. Viszont más kérdés, hogy a törvény mit ír elő! Ugyanis nem írja elő a kis létszámot, és ugyan szól az asszisztens kérdéséről, de azt sem adott gyerek mellé kell, hogy felvegye az iskola, hanem létszámra.
Per: ha mi nem állunk ki az érdekünkért, akkor esély sincs behajtani.
Szerintem azoknak, akiknek jól beszélő gyerekük van, akinek jó az esélye a normál iskolára segítséggel, azoknak ezt feltétlenül meg kellene lépnie.
És nagyon fontos lenne, hogy az önkormányzatokkal mindenki levélben kommunikáljon! A "Bementem és nem történt semmi"-nek nem marad nyoma.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: suli 11 éve 8 hónapja #8028

 • marcoverde
 • marcoverde profilkép
 • Nem elérhető
Szanya,teljesen igazad van,ami a jogérvényesítést illeti, több ilyen mentalitású ember lehetne a környezetemben, és akkor talán nagyobb lelkierővel mennék neki az ilyen harcoknak:) Most már lassan tényleg ki lehetne próbálni, hogy mi van,ha "érdekközösségként" megyünk neki a dolognak, egyesével könnyen leráznak. Kicsit minket is felőrölt már az önkormányzattal/oktatási intézményekkel történő reménytelen hadakozás, talán ezért a borúlátás:)

@ Edina

Vicces, mert láttuk már ezt a riportot, és pont "kiszúrtuk" a fiadat,hogy mennyire hasonlít karakterét tekintve a mi fiúnkra, már amennyi a videóból lejön). Rendkívül szimpatikus egyébként az az iskola, csak hüledeztünk,hogy mennyire ideálisnak tűnnek a körülmények.A riportban szereplő pedagógusokhoz hasonlóval sem sikerült még eddig összefutnunk:)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: suli 11 éve 8 hónapja #8039

 • champ
 • champ profilkép
 • Nem elérhető
 • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Az önkorival való kommunikáció tényleg fontos. Mindent le kell írni, tértisen feladni vagy bevinni és átvetetni. Főleg, ha pénzről van szó, és lássuk be, midig arról van szó, ha a közigazgatás oldaláról nézzük! Mi is mindig, mindent leírtunk. Ne tudjátok meg mekkora mappám van a fiam ügyintézésével kapcsolatban az elmúlt 3 évről, pedig a suliig nagyjából simán mentek a dolgok.
A mi nevelésinkhez 4 település tartozik, kb. 18-20.000 ember, a gyógypedagógusunk jelenleg 5 hasonló kórú, ép intellektusú gyerekkel dolgozik. Az egyik város iskolája hajlandó lenne jövőre indítani egy szegregált osztályt a többségi suliban a srácoknak. Mondjuk leginkább azért, mert a polgármester részlegesen érintett a témában. Részleteket nem tudunk, de az öt családnak nagyon keményen össze kell fognia. A nevelési sokat segít nálunk a bürokráciai útvesztőkben is, a szeg. osztályt is ők kezdeményezték. Szép álmok! Majd meglátjuk, mi jön össze belőle!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 8 hónapja #8040

 • HáromMackó
 • HáromMackó profilkép
 • Nem elérhető
 • Auti kisfiam 10 éves
A közelünkben csak egy kisfiúról tudok, egy másik miénknél kisebb kisvárosban. Az a kisfiú 3,5 évvel idősebb az én fiamnál és érintettebb is, mint az én fiam, így ő valószínűleg nem is fog tudni integráltan iskolába járni. Mi talán igen, márha meglesznek a feltételek. Fogalmam sincs kivel tudnék összefogni, így csak reménykedek ...
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: suli 11 éve 8 hónapja #8041

 • marcoverde
 • marcoverde profilkép
 • Nem elérhető
Edina, azt megkérdezhetem, hogy a Laborcban mennyit kérnek el egy hónapra?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.070 másodperc